Hvad søger du?

Eventyrrejse i Panama

- og en flig af Costa Rica

Hemmeligheden i Mellemamerika – det er Panama. Hvis man tror, landet kun handler om Panamakanalen og Panama-papirer, tager man grundigt fejl.

En tredjedel af landet er udlagt som nationalparker. Junglen er noget af det mindst udforskede i verden. Der er strande med hvidt pulversand og svajende palmer. 7 oprindelige folkestammer forsøger at bevare deres kultur midt i en foranderlig verden. Kort sagt: Panama er et eventyr.

Denne rejse tager os dybt ind i det tropiske og eksotiske land.

Se dagsprogram
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Historien om Panamakanalen og dens enorme sluser begejstrer folk, og vi sejler på den legendariske kanal. Spiser oven i købet frokost ombord på skibet. Og næste dag mærker vi kontrasterne, når vi sejler – igen – men denne gang i mindre både, der bringer os op ad Chagres-floden til det oprindelige folk Emberá. Vi er gæster hos dem til en frokost af friskfangede fisk.

I det vestlige Panama er vi til søndagsmarked i et af de oprindelige samfund – og mere end det. Vi vandrer i regnskoven, besøger en sommerfuglehave og et værksted, der laver Panama-hatte. Og helt exceptionelt er det arkæologiske El Caño, en udgravning, der er så vigtig, at National Geographic sponserer bevogtning af stedet!

Det oprindelige folk Ngöbe er normalt reserverede overfor fremmede, men takket være vores lokale guide har de sagt ja til at modtage os. De byder på frokost – serveret i kalabasskaller – og sidst på dagen ender vi på et resort ved stranden. Solnedgangen må man ikke gå glip af!

Naso er en anden gruppe af oprindelige folk i Panama. De har stadig et monarki, og har delvist selvstyre. Vi overnatter hos dem, i værelser i deres hytter.

Fra rejsens overflødighedshorn kan desuden nævnes ophold i kaffehøjlandet omkring byen Boquete i det nordlige Panama samt Bocas del Toro-øerne med caribisk stemning. Vi slutter af med et flig af Costa Rica. I det smukke land har vi 3 nætter i en lodge, der ligger i en skov ved floden San Carlos. I hovedstaden San José ser vi blandt andet guldmuseet.

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi sejler på Panamakanalen.
  • Vi besøger landsby i en udslukt vulkan.
  • Vi overnatter i junglen hos det oprindelige folk Naso.
  • Vi vandrer til en landsby med frokost hos det oprindelige folk Ngöbe.
  • Vi vandrer langs lavamarker i Costa Rica

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København. Vi ankommer til Panama City sidst på eftermiddagen.

Indkvartering på centralt beliggende hotel. Hotellet ligger i et godt distrikt med gode shoppingmuligheder og et stort udvalg af restauranter. Og det tager kun 25 minutter at gå til Stillehavet.

Vi har tre overnatninger i Panama City

Tidligt om morgenen tager vi på sejltur på kanalen. Fra skibet kan vi se Panama Citys markante skyline. Vi sejler under ”Bridge of Americas” og gennem flere slusesystemer som Miraflores Locks og Pedro Miguel Locks, gennem ”Guillard Cut” og hele vejen til midten af Panamakanalen, byen Gamboa, hjem for kanalens Dredging Division. Vi spiser frokost om bord.

Vi er tilbage om eftermiddagen. Der er herefter tid til en slentretur gennem den gamle bydel af Panama City. Vi ser det fine kvarter med de smukt restaurerede koloniale bygninger, et kvarter, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører nordpå med bus til Alajuela-søen. Her går vi ombord i mindre både, der sejler os op ad Rio Chagrés floden med jungle til begge sider.

Vi besøger Emberá-folket, der har bevaret deres 1000-år gamle kultur og traditioner. Deres lille landsby hedder Embera Drúa, og den blev grundlagt af to familier, som måtte flygte fra deres hjemsted i Darien-området, hvor de var under stadige angreb fra den colombianske guerilla. Det er som en rejse tilbage i tiden. Vi oplever deres landsby, og vi tager på en lille vandring i regnskoven, hvor vi får forklaret om de forskellige planter og deres medicinske virkninger. Landsbybefolkningen lever af regnskoven og af, hvad de kan fiske i floden. Vi får friskfangede fisk til frokost.

Embera-folket er mestre i at flette kurvevarer, og de har lavet et lille udsalg af deres fine produkter. De er ligeledes dygtige til at udskære figurer i træ samt i taguanødder (vegetabilsk “elfenben”). Tag badetøj med, det er forfriskende med en dukkert i floden efter at have vandret i regnskoven. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Panama City. Middagsmad på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost

El Valle er en pittoresk lille landsby omkring to timers kørsel fra Panama City. Men den har en unik beliggenhed, nemlig indeni et udslukt vulkankrater. Faktisk verdens næststørste beboede krater. Den frugtbare vulkanske jord og den eftertragtede beliggenhed bragte de første indbyggere til dette uddøde vulkankrater for mere end tusind år siden.
Vi besøger ”El Nispero Zoo and Animal Rescue Center”.

El Nispero er en privatejet zoologisk have, der startede som et redningscenter for at modtage dyr, når deres ejere ikke kunne tage sig af dem længere. Dette omfattede flere fuglearter, især papegøjer, men også dyr som ozelotter.
Centret begyndte også at modtage dyr, der var blevet ramt af biler eller skadet af uansvarlige mennesker, der kastede store sten eller grene mod dem. På denne måde blev dovendyr, leguaner, myreslugere og mange flere hjulpet, og når det var muligt, blev de igen udsat i naturen.

El Níspero blev også et hjem for eksotiske dyr, der havde været kæledyr for excentriske mennesker i Panama, for eksempel en tapir, der havde tilhørt den tidligere diktator af Panama, general Manuel Antonio Noriega. Tapiren var symbolet på hans Elite-tropper, og den blev kaldt ”Macho de Monte”. Deres seneste tilføjelse er et par jaguar-unger, der blev reddet fra krybskytter i Dariens regnskov. De dræbte moderen og forsøgte at sælge ungerne på det sorte marked, men blev fanget af de lokale myndigheder.

Efter besøget her og et lækkert og typisk panamansk måltid i en lille restaurant, besøger vi den lokale sommerfuglehave, hvor vi kan beundre et stort udvalg af disse smukke skabninger, herunder den betagende Blå Morfo.

Vi gør stop ved det lokale marked i El Valle. Her kan vi se regionens forskellige former for brugskunst samt blomster, frugter og grønsager. Til dette marked kommer flere af de oprindelige folk for at sælge deres kurveflet og andre hjemmegjorte ting.

Vores hotel i El Valle ligger smukt i naturen, og efter indkvartering skal vi på en vandretur på en lille time på ”The square tree trail”. Efter en halv times vandring gennem skoven kommer vi til det område, hvor disse sjældne træer findes, Quararibea Asterolepis eller firkantede træer. Det er overraskende at se denne helt unikke form på et træ. Nederste del af stammen, op til en højde på cirka 1,5 meter er perfekt firkantet. Træet kan bruges til fremstilling af cellulose.

Vi overnatter i El Valle.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vores første stop er i den pittoreske by La Pintada i provinsen Cocle. Her besøger vi et lille værksted, hvor de berømte Panama hatte bliver fremstillet. ”Sombrero Pintada” er den hat, som alle i Panama bærer med stolthed, og den er helt forskellig fra de kendte Panama-hatte, der bliver fremstillet i Ecuador.

Efter besøget i La Pintada fortsætter vi rejsen mod vest, og næste stop er det nyligt genopdagede arkæologiske sted El Caño. Her blev der i 2010 fundet et rigt begravelsessted fra en gammel kultur fra ca år 900. Der blev fundet brystplader af guld samt store guldsmykker, armringe og hængesmykker i guld og smaragder og flerfarvet keramik. Alt tyder på, at en stor høvding blev begravet her. Det var arkæologen Julia Mayo, der ledede udgravningerne. Hun mener, at der er over 20 grave, der venter på at blive udgravet. Under vores besøg bliver der holdt skarpt øje med os. Bevogtningen af stedet sponseres af National Geographic (se National Geographic Januar 2012 ”The Golden Chiefs of Panama”).

Disse udgravninger giver kendskab til den rige kultur der var i Panama før spanierne kom, og vi får indtryk af områdets betydning i præ-columbiansk tid, hvor landet var et mødested for Nordamerikanske og Sydamerikanske kulturer, et center for handel og for religiøse ceremonier.

Vi besøger den gamle koloniale by Natá, der har navn efter en mægtig og velhavende leder af hele regionen. I denne by findes den ældste aktive kirke i Amerika; "The Church of Santiago Apostol" fra 1522.

Vi skulle ankomme til vores endelige destination sidst på eftermiddagen, og der bliver tid til at slappe af på stranden og nyde den smukke solnedgang.

Vi har to overnatninger på Las Lajas Beach Resort

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi besøger Ngöbe Bugle Reserve, hvor vi hører om det oprindelige folk Ngöbe og deres liv i Panama.

Vi kører ca tre kvarter, hvorefter vi vandrer til landsbyen ad en stejl sti. Vi skal ogås over et par vandløb undervejs.

Vi får lejlighed til et kulturelt møde i det lille Ngöbe samfund i San Felix.

Vores indfødte guide, Gama, har kendt disse familier i mange år, og han forstår deres tænkemåde. De respekterer ham, og selvom de normalt er ret reserverede overfor fremmede, så har de takket være Gama indvilliget i at dele en dag i deres liv med os. Vi besøger et ældre par og får lov til at kigge ind i deres to små huse. Det ene er dels soveværelse/garderobe, dels er det landsbyens eneste butik. Det andet rummer det åbne ildsted og ”dagligstuen”. Den udendørs hængekøje er dog mest velbesøgt.

Bagefter går vi til et andet sted i landsbyen, hvor kvinderne er i gang med frokosten til dem selv – og til os. Vi spiser kogte ris, bønner og rødder – som tilberedes i stor gryde over åben ild og spises af kalabasskaller. De viser os, hvordan de fremstiller tasker og farver de plantefibre, som taskerne er lavet af. Vi kan også prøve en af deres traditionelle Ngöbe-kjoler, som passer til enhver kvinde-figur (selv gravide).

Efter dette besøg kører vi tilbage til vores beach resort, og resten af eftermiddagen er fri til afslapning ved stranden. Og vi kan lade op til de næste dage i højlandet.

Solnedgangen på stranden er et must – ligesom nattehimlen (kl. 19 eller senere) med dens tusindvis af stjerner.

Måltider: Morgenmad og frokost

En dag med vandring på gamle stier, hvor vi spejder efter quetzalen.

Vi bevæger os fra Stillehavet mod den charmerende by Boquete, der ligger i ca. 1000 m’s højde. Denne dal kaldes ”Valley of Eternal Spring”, og den er kendt for kaffe, vandfald, gode vandrestier, jordbær og landbrug. Kørslen tager mellem 2 og 3 timer.

Det er værd at nævne, at provinsen Chiriquì er en af de vigtigste provinser i Panama, fordi vejret er konstant året rundt. Dette betyder, at der kan høstes mellem tre og fire afgrøder om året.

Vi kører nu op i bjergene og temperaturen falder 5-10 grader (så hav en trøje klar). Omgivelserne forandres også; det bliver nærmest alpine. Vi tager vandreskoene på og går 2-3 timer i tågeskoven, som hedder således, fordi skyerne er lavthængende. Her møder vi andre vandrere, som alle går lydløst og spejder efter den sjældne fugl quetzalen, som vi kan være heldige at se.

Den sky og fantastisk farvestrålende quetzal lever dybt inde i tågeskoven. Hannen er mest farvestrålende, med fluorescerende farver i de grønne, blå, violette og røde toner. Han kendes på den lange lyreformede hale som udgør det meste af fuglens længde. Quetzalens fjer er blevet brugt blandt oprindelige folk igennem Central- og Sydamerika i århundreder til udsmykning af hoved- ornamenteringer og kamp/ fest påklædning. Fuglen yngler i dette område, og vi håber selvfølgelig på at få den at se. Mange anser den for at være verdens smukkeste fugl. Den er nationalfugl for Guatemala.

Vi spiser frokost i Boquete, og der bliver tid til at se lidt på byen på egen hånd, før vi kører til vores hotel. Vi har to overnatninger i forstaden Alto Boquete, der ligger med smuk udsigt over landskabet.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi starter dagen med at køre til en lokal kaffeplantage, la Milagrosa. Her får vi forklaret om de forskellige typer kaffe af høj kvalitet, som dette område er så kendt for. Vi får forklaringer om hele produktionen og om metoder til plukning og bearbejdning, og der bliver smagsprøver af de forskellige typer kaffe.

Efter frokost kører vi til Piedra Pintada, en kæmpestor vulkansk sten med forhistoriske pietroglyffer. Man mener, at de forskellige motiver udgør en slags solkalender, men en anden teori går ud på, at det er en salgs kort over stier og vandløb i området. Flere mindre tufsten i området har også tegninger. Stenene ligger i et privat område, og vi går over en smuk blomstereng for at komme dertil.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi har nu haft nogle gode dage i Chiriquis højland og det er tid til at tage videre til et helt andet område.

Vi besøger en af ​​de mindste grupper af indfødte mennesker fra Panama, Naso- eller Teribe-befolkningen (omkring 3.500 personer). For at gøre det skal vi til den nærliggende provins Bocas del Toro og herfra køre mod vest til en lille by kaldet Changuinola (ca. 5 timer) og videre til deres landsby ved bredden af ​​Teribe-floden.

Det er en af ​​de få oprindelige stammer, der stadig lever under et monarki. De kæmper for deres kulturs overlevelse, og de har her en slags selvstyrende område. Det er vigtigt for dem at sikre videreførelsen af ​​deres traditioner. Vi får værelser i deres hytter, en til tre deltagere i hver hytte.

Bemærk, at det er primitive indkvarteringsforhold, så der brug for lidt spejderånd.

Måltider: Morgenmad frokost og aftensmad

Vi spiser tidlig morgenmad, og færges over floden. Her tager vi på vandretur gennem et skovområde, der tidligere var træningsområde for specialtropperne "Macho de Monte". Vi kommer til den lejr Noriega brugte. (Tapirus Bairdii). I Noriega-tiden var det de mest veluddannede og frygtede af hans tropper. En indfødt guide vil fortælle om nogle af de træer, planter og frugter, der stadig bruges i dag i deres daglige liv.

Vandreturen dertil på ca 3 timer er ret vanskelig, da det visse steder går stejlt op og ned.

Vi sejler tilbage over floden til vores lille Naso samfund og til en traditionel frokost, hvorefter vi forlader Naso-kongeriget og begynder vores rejse mod Bocas del Toros smukke ø-rige. Et område domineret af en vestindisk befolkning, og deres kultur viser sig i alle aspekter af livet.

Folket, sproget, religionen og selvfølgelig køkkenet er blandt mange andre ting forskelligt fra resten af ​​ Panama. Ved vores ankomst er der tid til at gå lidt rundt på egen hånd i Bocas by og få det første indtryk af denne Afro-caribiske kultur.

Vi har to overnatninger i Bocas.

Måltider: Morgenmad og frokost

Om morgenen forlader Isla Colón med båd for at udforske resten af ​​øhavet. Vi sejler først ud til "Isla Cristobal" for at besøge Dolphins Bay, et velegnet område for delfiner. Omgivet af mangrover, en væsentlig del af fødekæden, giver bugten alle de nødvendige elementer, for at delfinkalvene kan starte deres liv og lære de færdigheder, de har brug for.

Vi sejler videre til "Isla Popa" for at besøge en oprindelig Ngöbe-landsby, hvor vi træffer en gruppe kvinder fra oprindelige samfund, der har besluttet at om-organisere deres lille samfund, så de kan modtage besøgende, fortælle om deres livmåde, deres kultur, deres skikke og deres ærlige kamp for ikke at skulle leve under fattigdomsgrænsen.

Efter besøget sejler vi til Crawl Cay, et populært område til snorkling. Her er en mangfoldighed af flerfarvede koraller, og mange forskellige smukke fisk.

Vi spiser frokost på en restaurant, der er bygget på pæle i vandet. Derefter sejler vi til en bugt på "Isla Bastimentos". Vi går tværs over øen til den berømte Red Frog Beach, der er hjemsted for "jordbærfrøen"(Oophaga pumilio ). Den er en af de i alt 6 kendte arter af pilegiftfrøer. En smuk lille rød frø, der har en nervegift på huden. Giften stammer fra de insekter, frøerne spiser (hovedsagelig myrer).

Dette sted er ideelt til en svømmetur i det lune vand eller til at ligge i sandet under en kokospalme med en "Piña Colada" i hånden.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden sejler vi til fastlandet og kører herfra til Sixaola, grænsen til Costa Rica.

Vi kører en smuk tur gennem frodige landskaber og skove til Costa Ricas hovedstad San José, hvor vi overnatter.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad

Vi starter dagene i Costa Rica med et besøg på Guldmuseet i San José. Det er et meget fint og moderne indrettet museum, hvor fornemme genstande fra landets fortid er smukt udstillet.

Efter besøget her kører vi til Poás Volcano nationalparken. Denne vulkan breder sig over 5.600 hektarer og har et aktivt krater med en diameter på 1,5 km (verdens bredeste vulkan). Afhængigt af vejret vil vi muligvis se små gejseragtige udbrud og sprutten fra vulkanens sprækker. Man bør ikke stå ved vulkankanten længere end et kvarter på grund af de svovlholdige dampe, der stiger op fra krateret. I perioder med særlig aktivitet kan adgang til krateret være forbudt.

Vi ankommer om eftermiddagen til vores lodge, der ligger i et smukt skovområde tæt ved San Carlos floden. Her har vi tre overnatninger.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vores lodge ligger 30 minutters kørsel fra Arenal vulkanen, Costa Ricas smukkeste og mest imponerende vulkan. Arenals aktivitet varierer. I øjeblikket er den inde i en ret fredelig periode. For få år siden kunne man sommetider se flydende rød lava og glødende sten, der kastes gennem luften. Andre gange var den mere fredsommelig og lyste blot stille op i mørket.

Om formiddagen tager vi til El Mirador, der er et privatejet område helt tæt på vulkanen, et stykke flot natur, velegnet til vandring. Vi vandrer en smuk tur langs lavamarker og med de smukkeste udsigter til Arenal vulkanen.

Efter vandringen besøger vi Aguinaldo og hans kone Felizidad. De kom hertil for mere end 45 år siden, og har på den tid fået opdyrket en fantastisk have med frugter, blomster og medicinske planter. Vi spiser en dejlig hjemmelavet frokost hos dem og smager Felizidads hjemmebagte kager. Er vi heldige, får vi overtalt Aguinaldo til at spille lidt på sin guitar og synge til.

Efter dette hyggelige besøg kører vi tilbage til vores lodge, hvor eftermiddagen er fri. Middagsmad på egen hånd med kokkens gode udvalg af lækre retter.

Måltider: Morgenmad og frokost

Om formiddagen tager vi på en bådtur i Caño Negro National Reserve, der ligger nær grænsen til Nicaragua. Her er gode chancer for at se et utal af forskellige og brogede fugle, aber, små skildpadder og kaimaner, mens båden langsomt glider gennem vandet.

Efter frokost kører vi til La Fortuna for at se lidt på byen, der ligger nærmest vulkanen Arenal. Den har sit særpræg, selvom den på få år har udviklet sig til at være noget af en turistby med alt hvad det indebærer.

Om eftermiddagen besøger vi ”Ecotermales Hot Water Springs”, et af de mange steder, hvor det er muligt at bade i vand fra de naturlige kilder i vulkanområdet. Her er forskellige pools med temperaturer fra 33°C til 41°C.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører tilbage mod San José med passende stop undervejs.

I dag skal vi have et indtryk af byen, hvor 1/3 af landets indbyggere bor. Vi kører igennem både de finere kvarterer og de mere fattige beboelseskvarterer i udkanten af byen. Vi ser det imponerende Nationalteater udefra og vi kører forbi kaffebaronernes fine villaer.

Der bliver fritid til en slentretur på gågaden evt. med besøg på det lokale marked, hvor der handles livligt med både kunsthåndværk, tekstiler, tasker, frugt og grønt.

Sidst på eftermiddagen kører vi til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Rejsen er slut for denne gang, men bagagen er fyldt med gode minder.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os