Logo

Eventyrrejse i Panama

- og en flig af Costa Rica

Hemmeligheden i Mellemamerika – det er Panama. Hvis man tror, landet kun handler om Panama-kanalen og Panama-papirer, tager man grundigt fejl.

En tredjedel af landet er udlagt som nationalparker. Junglen er noget af det mindst udforskede i verden. Der er strande med hvidt pulversand og svajende palmer. 7 indianerstammer forsøger at bevare deres oprindelige kultur midt i en foranderlig verden. Kort sagt: Panama er et eventyr.

Denne rejse tager os dybt ind i det tropiske og eksotiske land.

17 dage Pris Rejseleder Status Information
30. jan 19 til
15. feb 19
27.500 kr Kirsten Gynther Holm Én plads tilbage Bestil rejse

Historien om Panamakanalen og dens enorme sluser begejstrer folk, og vi sejler på den legendariske kanal. Spiser oven i købet frokost ombord på skibet. Og næste dag mærker vi kontrasterne, når vi sejler – igen – men denne gang i mindre både, der bringer os op ad Chagres-floden til Emberá-indianerne. Vi er gæster hos dem til en frokost af friskfangede fisk.

I det vestlige Panama er vi til søndagsmarked hos et indianersamfund – og mere end det. Vi vandrer i regnskoven, besøger en sommerfuglehave og et værksted, der laver Panama-hatte. Og helt exceptionelt er det arkæologiske El Caño, en udgravning, der er så vigtig, at National Geographic sponserer bevogtning af stedet!

Ngöbe indianerne er normalt reserverede overfor fremmede, men takket være vores lokale guide har de sagt ja til at modtage os. De byder på frokost – serveret i kokosnøddeskaller – og sidst på dagen ender vi på et resort ved stranden. Solnedgangen må man ikke gå glip af!

Naso er en anden gruppe indianerne i Panama. De har stadig et monarki, og har delvist selvstyre. Vi overnatter hos dem, i værelser i deres hytter.

Fra rejsens overflødighedshorn kan desuden nævnes ophold i kaffehøjlandet omkring byen Boquete i det nordlige Panama samt Bocas del Toro-øerne med caribisk stemning. Vi slutter af med et flig af Costa Rica. I det smukke land har vi 3 nætter i en lodge, der ligger i en skov ved floden San Carlos. I hovedstaden San José ser vi blandt andet guldmuseet inden vi runder eventyret af med afskedsmiddag.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København. Vi ankommer til Panama City sidst på eftermiddagen.

Indkvartering på centralt beliggende hotel. Hotellet ligger i et godt distrikt med gode shoppingmuligheder og et stort udvalg af restauranter. Og det tager kun 25 minutter at gå til Stillehavet.

Vi har to overnatninger i Panama City

Tidligt om morgenen tager vi på sejltur ad på kanalen. Fra skibet kan vi se Panama Citys markante skyline. Vi sejler under ”Bridge of Americas” og gennem flere slusesystemer som Miraflores Locks og Pedro Miguel Locks, gennem ”Guillard Cut” og hele vejen til midten af Panamakanalen, byen Gamboa, hjem for kanalens Dredging Division. Vi spiser frokost om bord.

Vi er tilbage omkring kl. 15. Eftermiddagen er fri til egne aktiviteter. Middag på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører nordpå med bus til Alajuela-søen. Her går vi ombord i mindre både, der sejler os op ad Rio Chagrés floden med jungle til begge sider.

Vi besøger Emberá indianerne, der har bevaret deres 1000-år gamle kultur og traditioner. Deres lille landsby hedder Embera Drúa, og den blev grundlagt af to familier, som måtte flygte fra deres hjemsted i Darien-området, hvor de var under stadige angreb fra den colombianske guerilla. Det er som en rejse tilbage i tiden. Vi oplever deres landsby, og vi tager på en lille vandring i regnskoven, hvor vi får forklaret om de forskellige planter og deres medicinske virkninger. Landsbybefolkningen lever af regnskoven og af, hvad de kan fiske i floden. Vi får friskfangede fisk til frokost.

Emberaindianerne er mestre i at flette kurvevarer, og de har lavet et lille udsalg af deres fine produkter. De er ligeledes dygtige til at udskære figurer i træ samt i taguanødder (vegetabilsk “elfenben”). Tag badetøj med, det er forfriskende med en dukkert i floden efter at have vandret i regnskoven. Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Panama City. Middagsmad på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og frokost

El Valle er en pittoresk lille landsby omkring to timers kørsel fra Panama City. Men den har en unik beliggenhed, nemlig indeni et udslukt vulkankrater. Faktisk verdens næststørste beboede krater. Den frugtbare vulkanske jord og den eftertragtede beliggenhed bragte de første indbyggere til dette uddøde vulkankrater for mere end tusind år siden.

Vi starter vores besøg med en 2-timers vandretur, der fører os gennem frodig regnskov til toppen af ​​”Sleeping Indian Mountain”. Fra dette fantastiske udsigtspunkt kan vi overskue på hele krateret og den lille landsby, der har ca. 8000 beboere. Landsbyens befolkning består af Ngöbe indianere, dog med ca. 1/5 landarbejdere, som er af anden afstamning.

Efter vores nedstigning fra bjerget og et lækkert og typisk panamansk måltid i en lille restaurant, besøger vi den lokale sommerfuglehave, hvor vi kan beundre et stort udvalg af disse smukke skabninger, herunder den betagende Blå Morfo.

Vi overnatter i El Valle

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører nu mod de vestlige provinser, men inden da gør vi stop ved det lokale søndagsmarked i El Valle. Her kan vi beundre regionens forskellige former for brugskunst samt blomster, frugter og grønsager. Hertil kommer flere af de oprindelige folk for at sælge deres kurveflet og andre hjemmegjorte ting.

Vi gør holdt i den pittoreske by La Pintada i provinsen Cocle, for at besøge et lille værksted, hvor de berømte Panama hatte bliver fremstillet. ”Sombrero Pintada” er den hat, som alle i Panama bærer med stolthed, og den er helt forskellig fra de kendte Panama-hatte, der bliver fremstillet i Ecuador.

I nærheden af La Pintada findes der nogle meget interessante petroglyffer (helleristninger). De er fra prækolombiansk tid, hvor de indfødte indridsede dem i klipperne. De forestiller formodentlig kort over områderne samt de forskellige vandløb og korsveje.

Efter en slentretur i byen og frokost fortsætter vi rejsen mod vest, og næste stop er ved det nyligt genopdagede arkæologiske sted El Caño, hvor der i 2010 blev fundet et utroligt rigt begravelsessted fra en gammel kultur fra ca år 900. Her blev fundet brystplader af guld samt store guldsmykker, armringe og hængesmykker i guld og smaragder og flerfarvet keramik. Alt tyder på, at en stor høvding blev begravet her. Det var arkæologen Julia Mayo, der ledede udgravningerne. Hun mener, at der er over20 grave, der venter på at blive udgravet. Under vores besøg her bliver der holdt skarpt øje med os. Bevogtningen af stedet sponsoreres af National Geographic (se National Geographic Januar 2012 ”The Golden Chiefs of Panama”).

Disse udgravninger giver kendskab til den rige kultur der var i Panama før spanierne kom, og vi får indtryk af områdets betydning i præ-columbiansk tid, hvor landet var et mødested for Nordamerikanske og Sydamerikanske kulturer, et center for handel og for religiøse ceremonier.

Vi skulle ankomme til vores endelige destination sidst på eftermiddagen, og der bliver tid til at slappe af på stranden og nyde den smukke solnedgang.

Vi har to overnatninger på Las Lajas Beach Resort

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi besøger Ngöbe Bugle Reserve, hvor vi hører om Ngöbe indianernes liv i Panama. Vi får lejlighed til et kulturelt møde i det lille Ngöbe samfund i San Felix.

Vores indfødte guide Gama har kendt disse familier i mange år, og han forstår deres tænkemåde. De respekterer ham, og selvom de normalt er ret reserverede overfor fremmede, så har de takket være Gama indvilliget i at dele en dag i deres liv med os. Vi besøger et ældre par og får lov til at kigge ind i deres to små huse. Det ene er dels soveværelse/garderobe, dels er det landsbyens eneste butik. Det andet rummer det åbne ildsted og ”dagligstuen”. Den udendørs hængekøje er dog mest velbesøgt.

Bagefter går vi til et andet sted i landsbyen, hvor kvinderne er i gang med frokosten til dem selv – og til os. Vi spiser kogte ris, bønner og rødder – som tilberedes i stor gryde over åben ild og spises af kokosnødde-skaller. De viser os, hvordan de fremstiller tasker og farver de plantefibre, som taskerne er lavet af. Vi kan også prøve en af deres traditionelle Ngöbe-kjoler, som passer til enhver kvinde-figur (selv gravide).

Efter dette besøg kører vi tilbage til vores beach resort, og resten af eftermiddagen er fri til afslapning ved stranden. Og vi kan lade op til de næste dage i højlandet.

Solnedgangen på stranden er et must – ligesom nattehimlen (kl. 19 eller senere) med dens tusindvis af stjerner.

Måltider: Morgenmad og frokost

En dag med vandring på indianersti, hvor vi spejder efter quetzalen.

Vi bevæger os fra Stillehavet mod den charmerende by Boquete, der ligger i ca. 1000 m’s højde. Denne dal kaldes ”Valley of Eternal Spring”, og den er kendt for kaffe, vandfald, gode vandrestier, jordbær og landbrug. Kørslen tager mellem 2 og 3 timer.

Det er værd at nævne, at provinsen Chiriquì er en af de vigtigste provinser i Panama, fordi vejret er konstant året rundt. Dette betyder, at der kan høstes mellem tre og fire afgrøder om året.

Vi kører nu op i bjergene og temperaturen falder 5-10 grader (så hav en trøje klar). Omgivelserne forandres også; det bliver nærmestalpine. Vi tager vandreskoene på og går nogle timer i tågeskoven, som hedder således, fordi skyerne er lavthængende. Her møder vi andre vandrere, som alle går lydløst og spejder efter den sjældne fugl quetzalen, som vi kan være heldige at se.
Den sky og fantastisk farvestrålende quetzal lever dybt inde i tågeskoven. Hannen er mest farvestrålende, med fluorescerende farver i de grønne, blå, violette og røde toner. Han kendes på den lange lyreformede hale som udgør det meste af fuglens længde. Quetzalens fjer er blevet brugt blandt indianere igennem Central- og Sydamerika i århundreder til udsmykning af hoved- ornamenteringer og kamp/ fest påklædning.
Fuglen yngler i dette område, og vi håber selvfølgelig på at få den at se. Mange anser den for at være verdens smukkeste fugl. Den er nationalfugl for Guatemala.

Vi har to overnatninger i Boquete

Måltider: Morgenmad og frokost

Udflugt til de varme kilder ved Caldera, der ligger i en skov sydøst for Boquete.

På vejen dertil gør vi holdt ved Piedra Pintada, en kæmpestor vulkansk sten med ældgamle pietroglyffer. Flere mindre tufsten i området har også tegninger. Vi går over en smuk blomstereng for at komme dertil.

Vi kører videre og parkerer ved et skovområde. Her er der ca. 3 kvarters vandring til de varme kilder, som er vandhuller i skoven. Vandet er fra 38 til 42 grader varmt i de 4 vandhuller, vi har mulighed for at bade i. Der kan klædes om i et lille bambusskur på stedet.

Der er mange myter knyttet til skoven. Den indianske befolkning kommer også til kilderne for at bade og for at fylde deres flasker med vandet, der løber ud af klippen. Vandet siges at være helbredende, men skoven er beboet af ånder og cowboys, hævdes der. Ånderne har vi ikke mødt, men vi kender en af de herlige cowboys, Dedimo, som har en ranch i en lysning i skoven. Det er ham, der fører opsyn med kilderne. Vi ser hans farm og hans mange forskellige dyr, der foruden køer, heste og geder også omfatter forskellige andearter og påfugle. Han har 30 forskellige slags dyr, som han gerne vil præsentere for os.

Når vi tager afsked for at vende tilbage til vores bus, er der mulighed for at ride i stedet for at vandre.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi har nu haft nogle gode dage i Chiriquis højland og det er tid til at tage videre til et helt andet område.

Vi skal besøge en af ​​de mindste grupper af indfødte mennesker fra Panama, Naso eller Teribe indianerne (omkring 3.500 personer). For at gøre det skal vi til den nærliggende provins Bocas del Toro og herfra køre mod vest til en lille by kaldet Changuinola (ca. 5 timer) og videre til deres landsby ved bredden af ​​Teribe-floden (30 minutter.)

Det er en af ​​de få indianerstammer, der stadig lever under et monarki. De kæmper for deres kulturs overlevelse, og de har her en slags selvstyrende område. Det er vigtigt for dem at sikre videreførelsen af ​​deres traditioner. Vi får værelser i deres hytter, en eller to deltagere i hver hytte.

Måltider: Morgenmad frokost og aftensmad

Vi spiser tidlig morgenmad, og tager derefter på en vandretur gennem et skovområde, der tidligere var træningsområde for specialtropperne "Macho de Monte" (Tapirus Bairdii). I Noriega-tiden var det de mest veluddannede og frygtede af hans tropper. En indfødt guide vil fortælle om nogle af de træer, planter og frugter, der stadig bruges i dag i deres daglige liv.

Vi vender tilbage til vores lille Naso samfund og til en traditionel frokost, hvorefter vi forlader Naso-kongeriget og begynder vores rejse mod Bocas del Toros smukke ø-rige. Et område domineret af en vestindisk befolkning, og deres kultur viser sig i alle aspekter af livet.

Folket, sproget, religionen og selvfølgelig køkkenet er blandt mange andre ting forskelligt fra resten af ​​ Panama. Ved vores ankomst er der tid til at gå lidt rundt på egen hånd i Bocas by og få det første indtryk af denne Afro-caribiske kultur.

Vi har to overnatninger i Bocas.

Måltider: Morgenmad og frokost

Om morgenen forlader Isla Colón med båd for at udforske resten af ​​øhavet. Vi sejler først ud til "Isla Cristobal" for at besøge Dolphins Bay, et velegnet område for delfiner. Omgivet af mangrover, en væsentlig del af fødekæden, giver bugten alle de nødvendige elementer, for at delfinkalvene kan starte deres liv og lære de færdigheder, de har brug for.

Vi sejler videre til "Isla Popa" for at besøge en Ngöbe Indian Village, hvor vi vil træffe en gruppe indianerkvinder, der har besluttet at om-organisere deres lille samfund, så de kan modtage besøgende, fortælle om deres livmåde, deres kultur, deres skikke og deres ærlige kamp for ikke at skulle leve under fattigdomsgrænsen.
Efter besøget sejler vi til Crawl Cay, et populært område  til snorkling. Her er en mangfoldighed af flerfarvede koraller, og mange forskellige smukke fisk.

Vi spiser frokost på en restaurant, der er bygget på pæle i vandet. Derefter sejler vi til en bugt på "Isla Bastimentos". Vi går tværs over øen til den berømte Red Frog Beach, der er hjemsted for "jordbærfrøen"(Oophaga pumilio ). Den er en af de i alt 6 kendte arter af pilegiftfrøer. En smuk lille rød frø, der har en nervegift på huden. Giften stammer fra de insekter, frøerne spiser (hovedsagelig myrer).

Dette sted er ideelt til en svømmetur i det lune vand eller til at ligge i sandet under en kokospalme med en "Piña Colada" i hånden.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden sejler vi til fastlandet og kører herfra til Sixaola, grænsen til Costa Rica.

Vi kører en smuk tur gennem frodige landskaber og skove til Costa Ricas hovedstad San José, hvor vi overnatter.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag besøger vi nogle af Central Valleys højdepunkter. Efter en tidlig morgenmad tager vi til Poás Volcano nationalparken. Denne vulkan breder sig over 5.600 hektarer og har et aktivt krater med en diameter på 1,5 km (verdens bredeste vulkan). Afhængigt af vejret vil vi muligvis se små gejseragtige udbrud og sprutten fra vulkanens sprækker. Man bør ikke stå ved vulkankanten længere end et kvarter på grund af de svovlholdige dampe, der stiger op fra krateret. I perioder med særlig aktivitet kan adgang til krateret være forbudt.

Efter besøg ved vulkanen kører vi til ”Doka Coffee Estate”, hvor vi får gennemgået processerne i kaffeproduktionen. Costa Rica er kendt for den meget fine og velsmagende kaffe.

Vi ankommer om eftermiddagen til vores lodge, der ligger i et smukt skovområde tæt ved San Carlos floden. Her har vi tre overnatninger.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad

Vores lodge ligger 30 minutters kørsel fra Arenal vulkanen, Costa Ricas smukkeste og mest imponerende vulkan. Arenals aktivitet varierer. I øjeblikket er den inde i en ret fredelig periode. For få år siden kunne man sommetider se flydende rød lava og glødende sten, der kastes gennem luften. Andre gange var den mere fredsommelig og lyste blot stille op i mørket.

Om formiddagen tager vi på en bådtur i Caño Negro National Reserve, der ligger nær grænsen til Nicaragua. Her er gode chancer for at se et utal af forskellige og brogede fugle, aber, små skildpadder og kaimaner, mens båden langsomt glider gennem vandet.

Om eftermiddagen besøger vi ”Ecotermales Hot Water Springs”, et af de mange steder, hvor det er muligt at bade i vand fra de naturlige kilder i vulkanområdet. Her er forskellige pools med temperaturer fra 33°C til 41°C.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad

Vi tager til et stykke flot natur, hvor vi kan vandre på en stil med broer og se de forskellige vækster i træernes kroner.

Efter vandringen besøger vi Aguinaldo og hans kone Felizidad. De kom hertil for mere end 40 år siden, og har på den tid fået opdyrket en fantastisk have med frugter, blomster og medicinske planter. Vi spiser en dejlig hjemmelavet frokost hos dem og smager Felizidads hjemmebagte kager. Er vi heldige, får vi overtalt Aguinaldo til at spille lidt på sin guitar og synge til.

Efter dette hyggelige besøg kører vi til La Fortuna for at se lidt på byen, der ligger nærmest vulkanen Arenal. Den har sit særpræg, selvom den på få år har udviklet sig til at være noget af en turistby med alt hvad det indebærer.

Vi kører tilbage til vores lodge, hvor der er middagsmad på egen hånd med kokkens gode udvalg af lækre retter.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører tilbage mod San José med passende stop undervejs. I dag skal vi have et indtryk af byen, hvor 1/3 af landets indbyggere bor. Vi kører igennem både de finere kvarterer og de mere fattige beboelseskvarterer i udkanten af byen.
Vi ser det imponerende Nationalteater udefra og vi kører forbi kaffebaronernes fine villaer.

Der bliver tid til en slentretur på gågaden evt. med besøg på det lokale marked, hvor der handles livligt med både kunsthåndværk, tekstiler, tasker, frugt og grønt.

Dagens store oplevelse er et besøg på Guldmuseet, hvor fornemme genstande fra landets fortid er smukt udstillet.

Efter lidt tid på egen hånd samles vi til afskedsmiddag på en restaurant i midtbyen. Derefter går turen til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Rejsen er slut for denne gang, men bagagen er fyldt med gode minder.

Alle planlagte afgange

17 dage Pris Rejseleder Status Information
30. jan 19 til
15. feb 19
27.500 kr Kirsten Gynther Holm Én plads tilbage Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede