Logo

Gustavos Panama

Mellem to verdenshave

Eventyret begynder, når vi sejler dybt ind i junglen og tilbringer to døgn hos Embera-indianerne. Embera er en af 7 tilbageværende stammer i Panama, og de er bevidste om at bevare deres kultur midt i en foranderlig verden. Vi bor i et langhus på pæle, og hører om gamle skikke og plantemedicin. På en vandring i junglen er vi på udkig efter Amerikas største rovfugl, harpy-ørnen.

En anden oplevelse er besøget hos Naso-indianerne. De er en af de få stammer i Latinamerika, der stadig har monarki. Hos Naso-indianerne indkvarteres vi i små træhuse, og en indfødt guide tager os med på vandring i skoven og fortæller om træer, planter og frugter, Naso-indianerne bruger i deres hverdag.

Se dagsprogram
Regioner: Mellemamerika
Lande: Panama
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vi besøger desuden en kaffeplantage og en ranch og har tid i metropolen Panama City. På øerne Bocas del Toro oplever vi caribisk stemning. Vi er på delfin-safari, og på den lille ø Isla Pope besøger vi Ngöbe-indianerne.

Under hele turen spejder vi efter fugle, orkidéer og vilde dyr i de tropiske regnskove, og vi ser selvfølgeligt Panama-kanalen fra den side, den skal ses: Ombord på et skib!

Dette er ikke nogen almindelig turistrejse, og der må ikke stilles de samme krav til effektivitet og komfort, når vi overnatter hos indianerne, som man stiller andre steder. Man skal være godt gående, have overbærenhed og god spejderånd angående de lidt primitive forhold ved de i alt 4 overnatninger hos indianerne.

Til gengæld er oplevelserne helt unikke.

Max 14 deltagere!

Bemærk: rejsen er først på programmet igen i 2020


Personen bag rejsen:

Rejsen er tilrettelagt i samarbejde med Gustavo Zevallos, der har været vores faste guide i Panama i 10 år. Vi kommer steder, hvor besøget kun lader sig gøre i kraft af hans kontakter. Gustavo leder selv rejsen, og han taler et fejlfrit og letforståeligt engelsk.

Læs her, hvad en deltager skrev efter rejsen i 2017

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København. Vi ankommer til Panama City sidst på eftermiddagen.

Indkvartering på centralt beliggende hotel. Hotellet ligger i et godt distrikt med gode shopping-muligheder og et stort udvalg af restauranter.

Tidligt om morgenen tager vi på sejltur på kanalen. Fra skibet kan vi se Panama Citys markante skyline. Vi sejler under ”Bridge of Americas” og gennem flere slusesystemer som Miraflores Locks og Pedro Miguel Locks, gennem ”Guillard Cut” og hele vejen til midten af Panama Kanalen, byen Gamboa, hjem for kanalens Dredging Division. Vi spiser frokost om bord.

Vi er tilbage omkring kl. 15. Eftermiddagen er fri til egne aktiviteter. Middag på egen hånd.

I dag begynder eventyret! Vi efterlader bagagen på hotellet og tager en turtaske med (tøj ti to dage, vandresko, toiletsager, små-gaver, sovepose og liggeunderlag). Resten af bagagen bliver på hotellet i Panama City.

Vi rejser til den afsidesliggende provins Darien. Køreturen til havnebyen Puerto Quimba tager omkring fem timer. Herfra sejler vi i to speedbåde til San Miguel Golfen og videre ind på floden gennem regnskoven til Embera landsbyen Mogue. Her møder vi en præ-colombiansk kultur i fuldt flor. En lille gruppe mennesker lever stadig af, hvad skoven giver dem. De har stort kendskab til plantemedicin, og de har deres egen spirituelle opfattelse af verden med regler for hele deres liv. Deres forfædre kæmpede bravt mod den spanske kolonisering af landet, og den dag i dag har disse indianere en rolle i USA’s træningsprogrammer for overlevelse i regnskoven.

Denne eftermiddag flytter vi ind i to “Tambos” (huse), som indianerne giver os til overnatning. Det er hytter bygget på pæle. Vi sover i små telte sat op på trægulvet i Tambo’en.. Vi får en snak med en repræsentant for det lille samfund, og vi lærer lidt om den meget interessante kultur, deres oprindelsessted, deres håb og drømme for fremtidige generationer. Vi hører om deres liv i Darén Gap i en tid, hvor der sker store forandringer i Panama.

Om aftenen bearbejder vi dagens mange indtryk, men vi spiser ved langbordet i vores Tambo. Gustavo medbringer supplement til den lokale mad, da man spiser meget enkelt i landsbyen.

Vi går en tur i landsbyen og snakker med de altid meget imødekommende beboere. Vi ser skolen, ”lægehuset”, butikken, ”straffe-stokken”, m.v.
Vi får noget at vide om naturen, om dyrene, plantemedicin, gamle skikke og ceremonier, der stadig er i brug af Embera indianerne. Vi ser deres kunsthåndværk, som er på et meget udviklet stade.

Dybt i Panamas skove finder man landets national fugl, den majestætiske og magiske harpy-ørn (”Magnificent Harpy Eagle”). Harpyørnen er en af verdens største ørne, den kan opnå et utroligt vingefang på omkring to meter, og kan veje op til 10 kg. Den lever dybt inde i regnskoven, hvor den jager i trækronerne. Dens bytte er primært dovendyr og aber, og med et rask greb fra de store kløer, der er på størrelse med en voksen mands hånd, er byttet ofte chanceløst. Der er meget mystik forbundet med harpyørnen, og det er gammel indianertro at harpyørnen hører til guderne.

For de der har lyst, er der arrangeret en vandretur gennem Darién Skoven (3 timer hver vej) for at se en harpy-ørnerede. Hvis vi er heldige, ser vi ørnen i reden. Tilbage i landsbyen kan vi tage et forfriskende bad i floden.

Om eftermiddagen får vi indtryk af de forskellige ceremonielle danse, der praktiseres hos Embera indianerne. Og for de der har lyst til at blive forskønnet, er der mulighed for at blive tatoveret med en blækart, der hedder Jagua (og som forsvinder igen efter en tid). Tatoveringer er udviklet til en ren kunstart hos denne stamme.

Vi tager afsked med Emberaindianerne, og starter meget tidligt fra Mogue. Starttidspunktet afhænger af tidevandet, da vi kun kan komme derfra ved højvande.

Vi sejler tilbage gennem San Miguel Golfen mod et sted, hvor vi spiser vores morgenmad. Det ligger ved en landsby for Wounan indianerne i et område, der hedder Filo de Tallo. Her får vi en typisk morgenmad: Hojaldre (ristet brød), majstortillas, cassava carimañolas, pølser og et udvalg af sæsonens tropiske frugter.

Efter denne fyldige morgenmad kører vi de ca. 5 timer tilbage til Panama City.

Vi checker igen ind på hotellet, der en stor kontrast til de sidste døgns overnatningssted. Og her kan vi nyde deres jacuzzi og swimmingpool eller vi kan gå ud i byen og se på aktiviteterne.
Vi spiste morgenmad i Darien og frokost på landevejen – men det er en god køretur at fordøje de fantastiske oplevelser på. At komme tilbage til Panama City er som at træde fra middelalderen direkte ind på Manhatten…. Man tænker: Hvad er egentlig civilisation? At leve i pagt med Naturen som indianerne eller at leve på 23. etage midt i trafik-kaos?

Middag på egen hånd.

Efter besøget i Darien provinsen og efter at have oplevet lidt af Panama City, er det nu tid til at køre vestpå mod landets centrale provinser.

Vi gør holdt i den pittoreske by La Pintada i provinsen Cocle, for at besøge et lille værksted, hvor de berømte Panama hatte bliver fremstillet. ”Sombrero Pintada” er den hat, som alle i Panama bærer med stolthed, og den er helt forskellig fra de kendte Panama-hatte, der bliver fremstillet i Ecuador.

I nærheden af La Pintada findes der nogle meget interessante petroglyffer (klippetegninger). De er fra prækolombiansk tid, hvor de indfødte indridsede dem i klipperne. De forestiller formodentlig kort over områderne samt de forskellige vandløb og korsveje.  

Midt på eftermiddagen ankommer vi til Chitre, hovedstad i provinsen Herrera. Vi er nu på Azuero halvøen, hvor Panamas kultur havde sin vugge. Vi checker ind på hotellet og der er tid til en dukkert i poolen.

Overfor hotellet er der en indkøbsmall og i Chitre er der også mulighed for at shoppe lidt. Der er kun et kvarters gang til downtown.

Vi kører ud til en ranch, der ejes af private bekendte til Gustavo. Her har Gustavo arrangeret at forskellige folk kommer og demonstrerer noget, der er typisk for landet. Et ungt par i nationaldragter vil danse for os og vise, hvad dette fantastiske kostume består af. Kvindens nationalkostume ”Pollera” med den smukke hovedbeklædning ”Tembleques” med guldkæder og Swarovski krystaller regnes for at være verdens smukkeste nationaldragt.

Bagefter ser vi et djævlespil, hvor personer med masker spiller et af de rollespil, som spanierne brugte i deres ihærdige forsøg på at kristne de indfødte.

En lokal kunstner viser, hvordan han arbejder med fremstilling af maskerne, og vi får et indtryk af den detaljerigdom, der er i denne type kunsthåndværk.

Vi spiser en lækker hjemmelavet frokost på ranchen, og den tilberedes på den gammeldags måde på en Fogón, et åbent ildsted. Vi begynder med at lave dejen til vores tortillaer og osten dertil. Mælken har ejeren Margarita malket fra sine køer kl. 5 samme morgen. Naboerne hjælper med. Ranchen har mange køer og et stort areal, som vi får en rundvisning på. Der afsluttes med frisk frugt.

Midt på eftermiddagen kører vi tilbage til Chitre. Hvis tiden tillader det, besøger vi et par af de små koloniale byer, og der er lejlighed til at besøge et traditionelt bageri og en keramiker.

Vi skal bo to nætter på et beach resort.

Denne dag besøger vi Ngöbe Bugle reserve, hvor vi hører om Ngöbe indianernes liv i Panama. Vi vil få lejlighed til et kulturelt møde i det lille Ngöbe samfund i San Felix. Vores indfødte guide Gama har kendt disse familier i mange år, og han forstår deres tænkemåde. De respekterer ham, og selvom de normalt er ret reserverede overfor fremmede, så har de takket være Gama indvilliget i at dele en dag i deres liv med os. Vi besøger et ældre par og får lov til at kigge ind i deres to små huse. Det ene er dels soveværelse/garderobe, dels er det landsbyens eneste butik. Det andet rummer det åbne ildsted og ”dagligstuen”. Den udendørs hængekøje er dog mest velbesøgt.

Bagefter går vi til et andet sted i landsbyen, hvor kvinderne er i gang med frokosten til dem selv – og til os. Vi spiser kogte ris, bønner og rødder – som forberedes i stor gryde over åben ild og spises af kokosnødde-skaller. De viser os, hvordan de fremstiller tasker og farver plantefibrene, som der er lavet af. Vi kan også få lov til at prøve en af deres traditionelle Ngöbe-kjoler, som passer til enhver kvinde-figur (selv gravide).

Efter dette besøg tjekker vi ind på vores beach resort, og resten af eftermiddagen er fri til afslapning ved stranden. Og vi kan lade op til de næste dage i højlandet.

Solnedgangen på stranden er et must – ligesom nattehimlen (kl. 19 eller senere) med dens tusindvis af stjerner.

En dag med quetzaler og god kaffe.

Vi bevæger os fra Stillehavet mod den charmerende by Boquete, der ligger i ca. 1000 m’s højde. Denne dal kaldes ”Valley of Eternal Spring”, og den er kendt for kaffe, vandfald, gode vandrestier, jordbær og landbrug.

Det er værd at nævne, at provinsen Chiriquì er en af de vigtigste provinser i Panama, fordi vejret er konstant året rundt. Dette betyder, at der kan høstes mellem tre og fire afgrøder om året.
Vi kører nu op i bjergene og temperaturen falder 5-10 grader (så hav en trøje klar). Omgivelserne forandres også; det bliver nærmest lidt alpeland-agtigt. Vi tager vandreskoene på igen og går 3-4 timer i tågeskoven, som hedder således, fordi skyerne er lavthængende. Her møder vi andre vandrere, som alle går lydløst og spejder efter den sjældne fugl quetzalen, som vi kan være heldige at se.

Den sky og fantastisk farvestrålende quetzal lever dybt inde i tågeskoven, hvilket gør den spændende blandt ornitologer at observere. Hannen er mest farvestrålende, med fluorescerende farver i de grønne, blå, violette og røde toner. Han kendes på den lange lyreformede hale som udgør det meste af fuglens længde. Quetzalens fjer er blevet brugt blandt indianere igennem Central- og Sydamerika i århundreder til udsmykning af hoved ornamenteringer og kamp/ fest påklædning.

Fuglen yngler i dette område, og da vi er der i starten af ynglesæsonen, har vi chancer for at se denne ellers så sjældne fugl.

Senere besøger vi en kaffeplantage, hvor vi får forklaret om de forskellige sorter og om hele processen ved kaffedyrkningen. Og vi skal selvfølgelig smage noget af den gode kaffe, der anses for at være landets fineste.

Vi spiser middag og overnatter i Boquete.

Efter dagene ved Stillehavet og i højlandet er det tid at bevæge os til noget helt anderledes.

Når du forlader Boquete kan du igen tage din taske med tøj til to dage, sovepose, liggeunderlag, myggenet (anbefales), toiletsager og små-gaver – og lade resten (din kuffert) forblive i bilen.

Familierne, vi bor hos, bliver utroligt glade for legesager/skolesager til børnene (og nogle tandbørster med pasta er et rent hit). Desværre mangler disse nøjsomme folk næsten alt.

Vi besøger en af de mindste grupper af de oprindelige folk i Panama, Naso eller Teribe indianerne. Der er ca. 3.500 i alt Vi krydser det sted, hvor kontinentalpladerne støder sammen og kommer til naboprovinsen Bocas del Toro. Herfra kører vi mod vest til en lille by, Changuinola, og fortsætter til indianerlandsbyen Bonyik, der er ligger på bredderne af Teribe floden. Her bor vi to nætter.

Vi bor i små gæstehuse eller ”homestay”, og der er ”rigtige” senge. I modsætning til opholdet hos Embera indianerne i Darien, hvor vi måtte sove på madrasser på gulvet.

Bonyik får meget få besøgende, men byen har alligevel bygget et gæstehus (magen til boligerne), hvori vi får læst tekster op på originalsprog om ”slangen i floden, som forårsager oversvømmelser, når den er utilfreds” – mens vi drikker ægte kakao (bønnerne bliver ristet over bålstedet). Spændende myter eller sande historier – virkeligheden er, som man ser den. Indtil 2014 kunne man kun komme til landsbyen via floden, men en bro sikrer adgangen i bil nu. Den blev bygget pga et hydraulisk anlæg længere oppe ad floden. Men desværre betød det ikke, at landsbyen fik el. Den sælger regeringen videre.

Denne Naso indianergruppe er en af de få indfødte amerikanske stammer, der stadig har monarki. De kæmper for deres kulturs overlevelse ved at danne et reservat, hvor de selv skal have hele retten over deres land og hvor de prøver at bevare deres århundredgamle traditioner.

Om eftermiddagen vandrer vi gennem landsbyen og skoven, der tilhører ”Macho de Monte” (Tapirus Bairdii) special tropper. På Noriegas tid var det de mest veltrænede og de mest frygtede af hans tropper. En indfødt guide fortæller os om træer, planter og frugter, som de bruger i deres hverdag.

Om aftenen samles vi i det store gæstehus, hvor der serveres friskfangede fisk fra floden og andre lækre lokale sager, serveret i kalabasser eller på bananblade.

Efter morgenmaden som f.eks. kan være stegte bananer, æg og kakao tager vi vandreskoene på og badetøjet med - og følger en sti i junglen, som tidligere blev brugt af Noriega’s tropper. Vi har endnu en uforglemmelig junglewalk på kanten af en bjergkæde – og med udsigt til et fantastisk fugleliv, dovendyr, m.v. Det frisker op med en sejltur op ad floden bagefter (i udhulede træstammer med motorer) – til et vandfald, hvor vi henrykkes over landsbykvindernes madpakker (kunstværdigt indpakket i palmeblade med lianer). De friske kan afkøle sig i vandfaldet eller floden.

Om eftermiddagen lærer vi at bearbejde kakaobønner og bage kokos-brød. Der er også tid til en tur rundt i landsbyen, hvor de unge spiller baseball i solnedgangen.

Vi får fortalt om deres kultur, deres kendskab til regnskovens planteliv, deres hverdag. Og ikke mindst får vi indtryk af et folk, som selvom de er pressede og undertrykte af civilisationen, har en indgroet værdighed og stolthed. Og de vil ikke underkaste sig regeringens ambitioner angående deres jord.

En forfriskende dukkert i floden kan anbefales efter en varm dag.

Vi forlader kongeriget Naso og kører mod øriget Bocas del Toro. Her stifter vi bekendtskab med en helt anden kultur, den vestindiske.

Folket, sproget, religionen og køkkenet er helt anderledes end i den øvrige del af Panama. Denne afro-caribiske kultur kom til stedet under den spanske kolonisation i det 16. årh., og senere kom endnu flere til, da der skulle bygges jernbane i det 19. årh. og også ved bygningen af Panama Kanalen. Reggaemusik strømmer ud fra hvert hus og hver lille fiskerestaurant.

Vi har to overnatninger i Bocas del Toro på Isla Colon. Vi bor på et hyggeligt lidt slidt hotel midt i byen, hvor det er let at finde ”hippieinspirerede” cafeer og restauranter, gode såvel som afslappede – og den turistsouvenir, som man endnu ikke har anskaffet sig.

Dagens transport foregår med båd. Først sejler vi ud til ”Isla Cristobal” for at se efter delfiner i Dolphins Bay. Dette sted er et trygt sted for delfinerne til at jage og til at yngle. De nye unge delfiner er fint beskyttede af mangroven, og her er der masser af småfisk at leve af.

Derefter sejler vi til ”Isla Popa” for at besøge Ngöbe indianerne, der har en landsby på denne ø. En gruppe indfødte kvinder i det lille samfund har organiseret besøg af turister og får på den måde en lille hårdt tiltrængt ekstraindtægt. De fortæller om deres liv, deres kultur, deres skikke og deres kamp for at komme ud af et liv under fattigdomsgrænsen. De har oprettet en lille butik, hvor de sælger deres produkter, som f.eks. vævede tasker og etnisk tøj. Vi slentrer en lille tur på øen og får fortalt om de forskellige afgrøder og frugter.

Efter besøget her sejler vi ud til Crawl Cay, et område der er populært til snorkling. Her er mangefarvede koraller, søpindsvin og søagurker og en stor varietet af fisk. Snorkel og maske kan lånes på stedet.

Vi spiser frokost på en restaurant, der er bygget på pæle i vandet. Her kan man få alt godt fra havet, og altid meget lækkert tilberedt. Efter frokost sejler vi til ”Isla Bastimentos”, hvor vi vandrer en kort tur på øen til den berømte ”Red Frog Beach”, hjemsted for den giftige frø ”Strawberry Poison Dart Frog” (Oophaga pumilio). Det er en lillebitte frø, meget smuk. Det er selve dens skind, der er giftigt. Denne gift stammer fra de insekter den spiser, mest myrer.

Vi bliver lidt ved denne dejlige strand, så vi kan bade i det lune vand og hænge ud under kokospalmerne, evt. med en “Piña Colada” fra den nærliggende strandbar.

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage på Isla Colon.

Morgenfly tilbage til Panama City. Nu bliver der tid til en byrundtur i det gamle Panama City, der blev bygget i 1519. Nutidens storby med dens skyskrabere knejser i baggrunden mellem gamle adelshuse og grønne bakker. Hvis tiden tillader det, tager vi også en tur på markedet og ser indianernes kunsthåndværk.

Vi vandrer ind i den gamle bydel Casco Antigua. Her ligger præsidentpaladset fra det 17. årh. Vi ser den imponerende katedral og San José kirken med dens fornemme alter.

Vi besøger også Miraflores Locks Visitors Center, hvor der er et 4-etagers meget interessant museum over Panama Kanalen. Her kan vi gennem en 10-minutters lang film, få indtryk af “Modernization Project of the Panama Canal”, som er et 2 ¼ Billion Dollars projekt, der er planlagt til at være færdigt i oktobeer 2014.

Efter dagens udflugt checker vi igen ind på vores hotel og om aftenen samles vi til afskedsmiddag.

Vi tager på en morgenhike i Metropolitan Park med mulighed for at spotte mange fugle og dyr. Efter frokost på en lokal restaurant ser vi den helt gamle del af Panama City, Panama Viejo.

Sidst på eftermiddagen kører vi til lufthavnen, tager afsked med chaufføren og Gustavo, og hjemrejsen begynder.

Vi ankommer til København.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede