Logo

Algeriet

Atlasbjergene og Sahara

Arabisk, berbisk, maurisk, romersk, spansk og fransk kultur – det hele mødes i Algeriet. Landet har lige så meget at byde på som sine mere kendte naboer, Tunesien og Marokko. Læg dertil en befolkning, der er meget gæstfri og ivrige efter at vise et smukt land frem.

Den berømte kasbah i hovedstaden Algier er på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Med sine labyrintagtige gader har den været kulisse for flere film. Der er fransk og spansk stemning over byerne Oran og Tlemcen. De kaldes henholdsvis for ”Lille Paris” og ”Algeriets Andalusien”.

Regioner: Afrika Mellemøsten
Lande: Algeriet
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

En særlig oplevelse er Ghardaia og M´Zab dalen. Her ligger byerne smukt på små bjergtoppe og synes at være bygget ind i klippen. Byerne er anlagt af berber-folk for tusind år siden. Kulturen er bevaret gennem generationerne, og i dag er de et unikt eksempel på, hvordan mennesket erobrer ørkenen, og forvandler ufrugtbart land til utrolige palmelunde.

En ægte lille ørkenby i Sahara oplever vi i Taghit, som ligger på kanten af ørkenen Erg Occidental, med enorme sandklitter som baggrund. Spor fra fønikerne og romerne ser vi i Tipaza.

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly til Oran via Istanbul.

Aftensmad og overnatning på hotellet. Vi har 2 nætter i Oran.

Byen Oran, ”Ouahran”, som betyder ”de to løver” blev officielt grundlagt i starten af det tiende århundrede af mauriske sømænd fra Andalusien. Takket været den strategiske beliggenhed mellem Marokko og Spanien blev Oran en blomstrende handelsby. I slutningen af det 15. og i starten af det 16. århundrede var der krig mellem Spanien og Maurerne, og Spanien overtog byen. Oran blev en militær højborg, befæstet af mure, små forter og fæstninger og blev brugt som forsvar og beskyttelse fra de osmanniske angreb.

Oran er Algeriets næststørste by med en blanding af arabisk, islamisk, spansk og fransk kultur. Den er den mest kosmopolitiske by i landet, hvilket har givet den tilnavnet ”Lille Paris”.

Aftensmad og overnatning på hotel.

Vi kører fra Oran til Tlemcen, og halvvejs laver vi et stop i byen El Maleh. Vi er i Tlemcen 80 km senere, og frokosten bliver her.

Tlemcen er Afrikas Andalusien. Byen er tidligere hovedstad i Mahgreb regionen, og den indeholder talrige fantastiske mauriske bygningsværker, især et antal smukke moskéer. Tlemcen er også en by for kunst og kunsthåndværk samt afro-andalusisk musik og traditioner. Her fremstilles tæpper, lædervarer og tekstiler.

Det centrale Tlemcen er domineret af det imponerende fort El Mehouar. Engang var dette den officielle bolig or Zionide prinserne, et fornemt palads med haver, springvand og en moské. Men i dag er det meste af dette i ruiner.

I bymidten ser vi også den store moské, som er en af de mest betydende islamiske bygninger i Nordafrika.

Vi besøger mausoleet for Sidi Boumediene. Denne mystiker og poet blev fader for en sufi-bevægelse i 1100-tallet i det nordlige Afrika. Han døde i Tlemcen i 1197, og hans grav er blevet et pilgrimsssted af stor betydning op gennem tiderne. Algeriets mange-årige præsident Houari Boumediene (1965-1978) hed oprindeligt noget helt andet, men tog navneforandring under selvstændighedskrigen mod Frankrig – og valgte altså navnet på sit religiøse forbillede.

Aftensmad og overnatning på hotel i Tlemcen. Vi har 2 nætter i Tlemcen.

Vi kører lidt udenfor Tlemcen og oplever én af de mest berømte huler i verden, Beni Add hulen, 65.000 år gammel, en bemærkelsesværdig hule med en bred vifte af farver.

Derpå besøger vi El Mansourah, et interessant ruinområde. Stedet begyndte som en lejr, da sultan Abou Yacoub belejrede Tlemcen i 1299. Men 8 år senere var byen stadig belejret, og lejren var blevet bolig, komplet med palads og moské. Vi kommer også til plateauet Lala Setti, højt beliggende og med fantastiske udsigter over byen og hele området.

Tilbage i Tlemcen er der tid til at besøge Tlemcen museum og det travle marked, Kissaria.

Aftensmad og overnatning på hotellet.

På vej mod Ain Safra laver vi passende stop. For eksempel ved termalbadene Ain-Ouarka. Ain Sefra ligger dér, hvor Atlasbjergene begynder at skråne ned mod Sahara, og byen kaldes også ”Porten til ørkenen”. Beliggenheden med bjergene og ørkenen er helt fortryllende. Dramatiske røde sandklitter rejser sig, og til den anden side er der kløfterne i bjergene - et helt specielt sceneri.

Vi besøger Isabelle Eberhardts mausoleum og hører historien om hendes fantastiske liv.
Isabelle var en schweizisk opdagelsesrejsende og skribent. Hun rejste meget i det nordlige Afrika, altid klædt som en mand, da det gav hende meget mere bevægelsesfrihed. Hun døde i en oversvømmelse i ørkenen, kun 27 år gammel.

Overnatning på hotel i Ain Sefra.

Vi kører ned langs kanten mellem Atlas-bjergene og Sahara-ørkenen, og om eftermiddagen når vi frem til en af de mest spektakulære byer, Taghit. Byen ligger i en lille oase. Den gamle del af byen består af lerklinede huse, gaderne er smalle og snoede, og midt i det hele ligger den gamle borg. Bag byen tårnet sandklitterne i Erg Occidental-ørkenen sig op. Erg Occidental er de store ørkenområder i det vestlige Algeriet, mens Erg Oriental er ørkenen i det østlige. Nogle af de skønneste oaser i Algeriet ligger i Erg Occidental, og tilmed er vejene gode, så man nemt tilbagelægger afstandene.

Vi ser Taghit by og borgen, og tager så ud i de enorme sandklitter. Det tager 30 minutter at gå til toppen af sandklitten, men belønningen er det værd: Mod øst er der sand, så langt øjet rækker, og mod vest ligger oasen, vandløbet, palmerne og byen.

Vi kører lidt længere væk, cirka 15 minutter, og standser, når en klippe tårner sig op foran os. På klippen er klippetegninger af antiloper og kvæg.

Overnatning i telte og stemningsfuld middag, tilberedt over bål.

Endnu en dag med de særprægede landskaber i ørkenen. Vi forlader Taghit og sætter kursen mod Timimoune. Frokosten tager vi i endnu en oase-by, Beni Abbes, der ligger smukt terrasseret. Vi forlænger pausen lidt og ser også den lille katolske kirke fra begyndelsen af 1900-tallet, da den franske præst Charles de Foucault boede i Beni Abbes. Han blev senere kendt som forkynder blandt tuaregerne i det sydlige Algeriet, og er i dag kanoniseret af den katolske kirke.

Fra Beni Abbes kører vi ind gennem Erg Occidental ørkenen, indtil vi når Timimoune.

Indkvartering på hotel og middag. Vi har 2 nætter i Timimoune.

Timimoune er endnu en af de karaktérfyldte ørkenbyer i Algeriet. Husene er bygget af rødt ler. Befolkningen er en blanding af afrikanere, berbere og arabere. Stemningen er venlig og imødekommende. Det er et af de mest populære steder at tage hen for algerirerne.

På en sightseeing ser vi palmelunde med sindrige vandingssystemer, borgen, saltsøen og klippehulen Ighzer.

Om aftenen middag på hotellet.

Vi forlader Timoune og kører ind mod midten af Algeriet. Vi støder til hovedvejen, der går fra nord til syd gennem landet, og er snart i El Golea. Det er en af de vigtige oasebyer på denne rute. Vi ser den gamle borg midt i byen, El-Menia, og lidt udenfor byen standser vi ved Saint-Joseph kirken, hvor også præsten Charles de Foucauld er begravet.

Vi kører til Ghardaia, hvor vi indkvarteres og spiser middag på hotel. Vi har 2 nætter i Ghardaia.

Ved foden af Atlasbjergene ligger M’Zab Dalen langs floden af samme navn. Det er en frugtbar, grøn dal midt i et tørt og stenet område. Som en grøn ø med en ældgammel kultur og med en storslået samling af befæstede landsbyer. De ses på lang afstand, som de hæver sig over landskabet med bymure og huse omkring en moské.

I det 10. århundrede tog mozabiterne, en berberstamme, tilflugt på M’Zab højsletten (i 500 m’s højde). De flygtede ud i Sahara, da de blev forfulgt på grund af deres særlige form for islam, ibadi-islam. Her byggede de denne kreds af utrolig smukke byer. Palmelundene har været én af de vigtigste forudsætninger for overlevelse. Dog var de mere end bare frugtbare områder, de voksede til ægte havebyer. Ved deres ankomst til regionen, borede mozabiterne dybere end ti meter ned i klipperne. Det blev muligt at kunstvande og efter mange års udvikling af et sindrigt vandingssystem og brug af dæmninger kunne indbyggerne i M`Zab Dalen nyde godt af den store frugtbarhed og rigeligt med vand.

Vi besøger flere af disse byer eller bebyggelser beliggende på de 5 høje. De er på Unescos Verdensarvsliste. Hver høj krones af en minaret, og bygningerne udgår fra denne bakketop i snævre cirkler. De fleste af husene på bakkeskråningerne er to etager høje, og hvert hus har sin egen gård og egne terrasser. Gader og huse synes at være hugget ind i siden af skråningerne på en måde, så de går i ét med landskabet.

Vi ser Sidi Brahim moské i byen El-Ateuf, som er den første by, der blev bygget i M’Zab Dalen. Den er meget smuk med hvide kurvede vægge, buer og palmestammer integreret som søjler. Derefter besøges Melika, der har en helt speciel begravelsesplads med kridhvide gravmæler, der med deres koniske opbygning ser helt spøgelsesagtige ud. Sidste by er Beni-Isguen, der har et berømt marked. Er vi heldige, kan vi overvære en auktion her.

Overnatning på hotel.

Efter en tidlig morgenmad flyver vi til hovedstaden Algiers, og indkvarteres på hotel. Vi besøger den berømte Kasba i Algier (den gamle bydel i centrum), som er på Unescos verdens kulturarvsliste. Den er et arkitektonisk vartegn med sine smalle gader og skatte af maurisk kunst. Vi går på opdagelse i de labyrintagtige gader og besøger paladset.

Om formiddagen kører vi til Tipaza. Den blev grundlagt af Fønikerne i det 15. århundrede f.Kr. Senere blev byen en romersk havneby. Den havde sin blomstringstid under den kejser Septimus Severus (ca. år 200). Han stammede fra det nordlige Afrika. Tipaza kan prale at have været under indflydelse af Carthago, kunstens by og arnested for den græsk-romerske civilisation i Nordafrika. Tipaza ligger meget naturskønt ved foden af det lunefulde Jebel Chenoua (Chenoua Bjerget).

Resten af dagen er afsat til at se mere af hovedstaden.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag, inden vi kører til lufthavnen for at begynde hjemrejsen.

Lidt over midnat flyver vi fra Algeriet med kurs mod Danmark.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede