Logo

Sahara

Eventyr i det sydlige Algeriet

Sahara. Alene ordet klinger af eventyr. Verdens største ørken har været mål for karavaner, ekspeditioner og drømme gennem historien – og er det stadig. Ørkenen strækker sig gennem 11 lande, men fylder rigtig meget i Algeriet. Og en rejse i Sahara vil helt sikkert også fylde meget i ens hoved lang tid bagefter, for det er – eventyrligt: Den mægtige ørken, eroderede klipper, enorme sandklitter – og midt i det hele pludseligt en vandring gennem en skov af nerier. Yderligere ligger verdens største frilandsmuseum i Sahara. I den sagnomspundne ørken er der tusindvis af klippetegninger og helleristninger, der afslører, at for 10.000 år siden var der livsgrundlag for både mennesker og dyr.

Regioner: Afrika Mellemøsten
Lande: Algeriet
14 dage Pris Rejseleder Status Information
2. feb 18 til
15. feb 18
22.500 kr Jan Fabricius Bestil rejse
2. mar 18 til
15. mar 18
22.500 kr Hjalte Tin Iversen Bestil rejse
2. nov 18 til
15. nov 18
22.500 kr Jan Fabricius Bestil rejse
16. nov 18 til
29. nov 18
22.500 kr Gert Lynge Sørensen Bestil rejse
Vis alle ledige afgange Vis færre

På rejsen ser vi en del klippetegninger, nogle af dem ret primitive, andre med dybde og former. Fælles for dem er, at de giver os indsigt i tilværelsen, som den var engang. De er simpelthen breve fra fortiden.     

Vi kører i 4WD-biler. Der er chauffører og kokke med, samt en tuareg-guide. Hvordan de finder vej i en ørken, hvor der hverken er veje eller skilte, er svært at forstå. Men de kender området som deres egen bukselomme, og véd, hvor det er godt at slå lejr, og hvor klippetegningerne findes.

Vi sover i en- eller tomands telte på de i alt 5 overnatninger i ørkenen. Man sover på skummadras. Måltiderne indtages omkring bål, kokkene sørger for al opvartning.

Ekspeditionen kræver spejderånd. Der er medbragt vand til begrænset, daglig etage-vask, og hverken bruser eller toilet i Sahara. Til gengæld er oplevelsen total. Om ikke før, så finder hjertet sin rette takt, når man sidder om aftenen under Saharas stjernehimmel, og der ikke er andet end stilheden omkring os.

Vi flyver indenrigs fra hovedstaden Algiers til Djanet i det sydøstlige Algeriet, hvorfra ekspeditionen udgår, og tilbage igen efter ørken-eventyret. Rejsen rundes af med hovedstaden Algiers og de romerske ruiner i Tipaza.

Sikkerhed: Danmark har ikke en rejsevejledning for Algeriet. Nogle andre lande advarer mod rejser i det sydlige Algeriet. Viktors Farmor har selv rejst i det sydlige Algeriet og vurderer, at denne rejse er sikker. Algeriets hær har styr på grænserne til nabolandene – man ønsker ikke uvedkommende på besøg.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Algeriet her

Max 14 deltagere

Vis alle dage Skjul alle dage

Med en mellemlanding i Paris eller Frankfurt lander vi i Algiers midt på eftermiddagen, og vi kan nå en panorama-tur i hovedstaden inden vi indkvarterer os på hotel i Algiers.

Middag på hotellet om aftenen.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Midt på formiddagen flyver vi til Djanet. Fra luften kan vi se, hvordan landskabet under os bliver mere og mere gult, i takt med at vi flyver ind over ørkenen. Vi lander i det sydøstlige Algeriet cirka kl. 13:00.

Oasebyen Djanet er omkranset af tusindvis af palmer. Den har længe været centrum for turisme i Sahara, og den er også administrativt centrum for denne del af landet, om end det er en lille by med 10.000 indbyggere.

Vi besøger markedet, hvor man blandt andet kan finde sølvsmykker, fremstillet af lokale sølvsmede efter gamle tuareg-traditioner.

Middag på hotellet om aftenen.

Måltider: Snack (på fly), middag

4WD bilerne er pakket. Chaufførerne venter. Kokken og den lokale tuareg-guide er mødt op. Med andre ord: Vi er klar til at rykke ud i Sahara.

Den første time kører vi på asfaltvej og god grusvej, men så forlader vi vejen og vælger en piste, der fører ind i et fantastisk ørken-univers. En verden af klippe-og sandformationer, der skifter form og farve hele tiden – afhængigt af vind, vejr og sol. Fra nu af og de næste 3 dage er vi os selv. Guider og chauffører styrer os frem mellem landskaberne, ind imellem standser de. Her er der en klippetegning af mennesker med spyd. Dér en elefant. Dér giraffer og antiloper. Det er eventyrligt at tænke på, at der har levet mennesker og dyr her for tusinder år siden. Før det sandede til og blev ørken.

Hver dag finder vi et godt sted til frokost. Kokkene går straks i gang med gasblus og gryder. De har salater, tomater, blomkål, ris, kød og tryller måltider frem mens vi strækker ben, eller tager en lille lur i skyggen af en lodret klippeside. Så fortsætter vi på opdagelse i vore biler. Hen under aften slår vi lejr. Teltene sættes op, madrasser kommer på plads. Tuareg-guiden tænder bål og serverer 5 o´clock te med kiks. Mørket sænker sig, og middagen er klar, helt ude i midten af ingenting, med ørkenens bløde sand som bund og stjernehimlen som tag. Når bålets gløder går ud, og vi ikke har mere at snakke om, kalder teltene. Der er ikke andre lyde herude end stilheden.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Vi kører gennem Tassili Tadrart plateauet og ser endnu flere spor fra den yngre stenalders mennesker. Man mener, at klippetegningerne i Sahara er lavet mellem år 9.000 f.Kr. og 1500 f.Kr., i et tidsrum, hvor klimaet har været gunstigt. Der har været regn, vand, græs, jagt og fiskeri. Mange ting kan vi gætte os til ud fra klippetegningerne.

Denne dag ender ved foden af en kæmpeklit. Man kan kæmpe sig vej til toppen af klitten og nyde en formidabel udsigt over Sahara, og når man kommer ned igen venter te, middag, bål og telt.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Efter morgenmaden pakkes telte sammen, bilerne læsses og vi kører hele dagen i skiftende ørken-landskaber. I små huler og på klippesider finder vi tegninger, der fortæller os om den fauna, der var her for tusinder af år siden.

Hen under aften slår vi lejr – endnu engang langt væk fra ethvert tegn på civilisation, i Saharas enorme sandkasse.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

I dag kører vi igen ind på asfalteret vej, idet vi forlader Tassili Tadrart plateauet om formiddagen. Vi kører tilbage mod Djanet, men standser ved Tin Resou, hvor der findes en berømt klippetegning, der forestiller en løvejagt. Vi skal gå 10 minutter ad stenet sti, og til sidst forcere stejlt liggende sten for at komme til hulen med motivet.

Over frokost kører vi ind i et nyt ørkenområde: Tighargharet. Og endnu engang forbløffes vi over de forskellige ansigter, en ørken kan tage. Dette område er kendt for klippetegningen ”den grædende ko”. Midt i sanddynerne rejser en klippe sig, og på dens side er portrætteret en ko. Den fælder en tåre. Måske over, at vandet er ved at forsvinde fra egnen? At den vil få svært ved at overleve, fordi klimaet ændrer sig? Vi kan kun gætte. Stedet er forholdsvis kendt, så der er ansat en tuareg til at holde opsyn. Han bor i en stenhytte tæt på den grædende ko.

Vi kører 500 meter videre i sandet – og ved nogle lodrette klipper dufter lifligt. Et spydstegt lam er ved at være klart. Et par biler dukker op i skumringen. Det er musikere fra Djanet.
Byen er nemlig ikke så langt væk. Alligevel er der ørken omkring os – til alle sider. Det synes, som om vi er lysår væk fra alting.

Musikerne spiller nogle traditionelle sange, mens vi nyder middagen. Sidst på aftenen bryder vi op og kører til Djanet, hvor hotellet venter os med redte senge og rigtige badeværelser.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Dagen sætter vi af til at se markante steder i nærheden af Djanet. Først tager vi dog en tur gennem markedet, og derpå kører vi til endnu et af Saharas mange ansigter: Sanddynerne Erg Admer. Det er muligt at opleve dette område fra kamelryg, men man kan også vælge at gøre det til fods.

Middag på hotellet i Djanet.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

De første dage har eventyrene ligget øst og syd for Djanet. I dag kører vi mod vest – til Dider, der ligger i nationalparken Tassili N´Ajjer. Vi ser flere indgraveringer, der er dateret til at være mindst 4.000 år gamle.

Efter frokost fortsætter vi til Iherir. Byen ligger i en dal, omgivet af lodrette klippesider, der rager op mod 300 meter op på alle sider af Iherir. I oasen er der både små søer (gueltas) og dadelpalmer. I søerne var der engang krokodiller. Så sent som i 1920 véd man, der var krokodiller. Og i 1946 hævede en lokal mand at have dræbt en krokodille.

Vi besøger Iherir, og  kører så  ca 40 km nordvest til et fantastisk landskab og en stor hule, hvor det er nogle fantastiske hulemalerier, der er blandt andet en gammel egyptisk gudeprocession og en sivbåd fra Nilen -  samme type, som Thor Hayerdal kopierede, da han krydsede Atlanten fra Marokko til Sydamerika.

Vi overnatter i telte uden for Iherir.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

På vej tilbage til Djanet laver vi et stop ved Issendilen. Vi går en tur gennem en smal kløft – en bemærkelsesværdig tur, for pludselig går vi gennem en skov af meterhøje nerier, der giver svalende skygge, for solen bager ned i kløften. For enden af det utrolige landskab finder vi en lille sø.

Tilbage ved udgangspunktet er det tid til frokost, og nu tænker vi måske, at vi har set dét, der er værd at se i Sahara. Men nej. Vi kører væk fra hovedvejen mod Djanet og snart befinder vi os i et eventyrligt landskab af eroderede klipper. Her kunne Abernes Planet godt være optaget. Eller en western med John Wayne. Eller Gladiator. Det kunne være et science fiction landskab. Måske dukker Indiana Jones pludselig frem fra en klippe. Fantasien sætter i gang. Men stedet hedder Tikoubaouine og det er en fantastisk afslutning af vores oplevelser i Sahara.

Middag under åben himmel og overnatning i telte i Tikoubaouine.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Formiddagen sætter vi af til en vandring i det fascinerende landskab i Tikoubaouine. Om eftermiddagen kører vi tilbage til Djanet og indkvarterer os på hotellet.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Formiddagen giver tid til at slappe lidt af, eller måske tage ind til Djanet for en sidste slentretur gennem oasebyen. Vi flyver til Algiers om eftermiddagen, og ved ankomsten kører vi direkte til hotel.

Indkvartering og middag.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Om formiddagen kører vi til Tipaza. Byen blev grundlagt af Fønikerne i det 15. århundrede f.Kr. Senere blev byen en romersk havneby. Den havde sin blomstringstid under den kejser Septimus Severus (ca. år 200). Han stammede fra det nordlige Afrika. Tipaza kan prale af at have været under indflydelse af Carthago, kunstens by og arnested for den græsk-romerske civilisation i Nordafrika. Tipaza ligger meget naturskønt ved foden af det lunefulde Jebel Chenoua (Chenoua Bjerget).

På vej tilbage til Algiers kommer vi gennem Chercel. Kystbyen er et populært feriested for algirerne.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Vi besøger den berømte Kasba i Algier (den gamle bydel i centrum), som er på Unescos verdens kulturarvsliste. Den er et arkitektonisk vartegn med sine smalle gader og skatte af maurisk kunst.

På en sightseeing tur i hovedstaden ser vi desuden Martyrernes Memorial, et ikonisk monument for Algeriets selvstændighed. Vi ser Notre Dame d´Afrique, den katolske katedral, der ligger på en høj ud mod havet. Faktisk blev kirken bygget som en søsterkirke til Notre Dame de la Garde, katedralen i Marseille – på den anden side af Middelhavet. Blot fik den et muslimsk penselstrøg i sin arkitektur, blandt andet med blå mosaikkakler.

Afskedsmiddagen er på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost, middag

Først på eftermiddagen flyver vi retur til Danmark.

Måltider: Morgenmad, snack (på fly)

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
2. feb 18 til
15. feb 18
22.500 kr Jan Fabricius Bestil rejse
2. mar 18 til
15. mar 18
22.500 kr Hjalte Tin Iversen Bestil rejse
2. nov 18 til
15. nov 18
22.500 kr Jan Fabricius Bestil rejse
16. nov 18 til
29. nov 18
22.500 kr Gert Lynge Sørensen Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede