Logo

Saharas klippemalerier

Eventyr i det sydlige Algeriet

Verdens største frilandsmuseum – det ligger i det sydlige Algeriet. Og mere end det: Det ligger midt i Sahara. I den sagnomspundne ørken er der tusindvis af klippetegninger og helleristninger, der afslører, at for 10.000 år siden var der livsgrundlag for både mennesker og dyr. På denne rejse kører vi frit rundt mellem klippetegningerne. Det er en helt unik rejse ind i Sahara. Ekspeditionen er på 6 dage, men rummer meget mere end klippetegninger. Den er oplevelsen af den mægtige ørken, af eroderede klipper, enorme sandklitter – og midt i det hele pludseligt en vandring gennem en skov af nerier.

14 dage Pris Rejseleder Status Information
17. nov 17 til
30. nov 17
21.900 kr Jan Fabricius Garanteret afrejse Bestil rejse

Vi kører i 4WD-biler. Der er chauffører og kokke med, samt en tuareg-guide. Hvordan de finder vej i en ørken, hvor der hverken er veje eller skilte, er svært at forstå. Men de kender området som deres egen bukselomme, og véd, hvor det er godt at slå lejr, og hvor klippetegningerne findes.

Vi sover i en- eller tomands telte på de i alt 4 overnatninger i ørkenen. Man sover på skummadras. Hvis man vil, kan man også tage madrassen med ud og sove under stjernehimlen. Måltiderne indtages omkring bål, kokkene sørger for al opvartning.

Selve ekspeditionen i Sahara kræver spejderånd. Der er medbragt vand til begrænset, daglig etage-vask, og hverken bruser eller toilet i Sahara. Til gengæld er oplevelsen total. Om ikke før, så finder hjertet sin rette takt, når man sidder om aftenen under Saharas stjernehimmel, og der er ikke andet end stilheden omkring os.

Vi flyver indenrigs fra hovedstaden Algiers til Djanet i det sydøstlige Algeriet, hvorfra ekspeditionen udgår, og tilbage igen efter ørken-eventyret. Rejsen rundes af med 5 dage i helt anderledes landskaber og kulturer i det nordlige Algeriet. Vi ser de romerske ruiner i Djemila og Timgad og den smukt beliggende by Constantine. Her bor vi selvfølgeligt på hotel.

Sikkerhed: Danmark har ikke en rejsevejledning for Algeriet. Nogle andre lande advarer mod rejser i det sydlige Algeriet. Viktors Farmor har gennemrejst det sydlige Algeriet og vurderer, at denne rejse er sikker. Algeriets hær har styr på grænserne til nabolandene – man ønsker ikke uvedkommende på besøg.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Algeriet her
 
Max 14 deltagere.

 

Vis alle dage Skjul alle dage

Med en mellemlanding i Paris eller Frankfurt lander vi i Algiers midt på eftermiddagen, og vi kan nå en panorama-tur i hovedstaden inden vi indkvarterer os på hotel midt i Algiers.

Middag på hotellet om aftenen.

Midt på formiddagen flyver vi til Djanet. Fra luften kan vi se, hvordan landskabet under os bliver mere og mere gult, i takt med at vi flyver ind over ørkenen. Vi lander i det sydøstlige Algeriet cirka kl. 13:00.

Oasebyen Djanet er omkranset af tusindvis af palmer. Den har længe været centrum for turisme i Sahara, og den er også administrativt centrum for denne del af landet, om end det er en lille by med 10.000 indbyggere.

Vi besøger markedet, hvor man blandt andet kan finde sølvsmykker, fremstillet af lokale sølvsmede efter gamle tuareg-traditioner.

Middag på hotellet om aftenen.

4WD bilerne er pakket. Chaufførerne venter. Kokken og den lokale tuareg-guide er mødt op. Med andre ord: Vi er klar til at rykke ud i Sahara.
Den første time kører vi på asfaltvej og god grusvej, men så forlader vi vejen og vælger en piste, der fører ind i et fantastisk ørken-univers. En verden af klippe-og sandformationer, der skifter form og farve hele tiden – afhængigt af vind, vejr og sol. Fra nu af og de næste 3 dage er vi os selv. Guider og chauffører styrer os frem mellem landskaberne, ind imellem standser de. Her er der en klippetegning af mennesker med spyd. Dér en elefant. Dér giraffer og antiloper. Det er eventyrligt at tænke på, at der har levet mennesker og dyr her for tusinder år siden. Før det sandede til og blev ørken.

Hver dag finder vi et godt sted til frokost. Kokkene går straks i gang med gasblus og gryder. De har salater, tomater, blomkål, ris, kød og tryller måltider frem mens vi strækker ben, eller tager en lille lur i skyggen af en lodret klippeside. Så fortsætter vi på opdagelse i vore biler. Hen under aften slår vi lejr. Teltene sættes op, madrasser kommer på plads. Tuareg-guiden tænder bål og serverer 5 o´clock te med kiks. Mørket sænker sig, og middagen er klar, helt ude i midten af ingenting, med ørkenens bløde sand som bund og stjernehimlen som tag. Når bålets gløder går ud, og vi ikke har mere at snakke om, kalder teltene. Der er ikke andre lyde herude end stilheden.

Vi kører gennem Tassili Tadrart plateauet og ser endnu flere spor fra den yngre stenalders mennesker. Man mener, at klippetegningerne i Sahara er lavet mellem år 9.000 f.Kr. og 1500 f.Kr., i et tidsrum, hvor klimaet har været gunstigt. Der har været regn, vand, græs, jagt og fiskeri. Mange ting kan vi gætte os til ud fra klippetegningerne.

Denne dag ender ved foden af en kæmpeklit. Man kan kæmpe sig vej til toppen af klitten og nyde en formidabel udsigt over Sahara, og når man kommer ned igen venter te, middag, bål og telt.

Efter morgenmaden pakkes telte sammen, bilerne læsses og vi kører hele dagen i skiftende ørken-landskaber. I små huler og på klippesider finder vi tegninger, der fortæller os om den fauna, der var her for tusinder af år siden.

Hen under aften slår vi lejr – endnu engang langt væk fra ethvert tegn på civilisation, i Saharas enorme sandkasse.

I dag kører vi igen ind på asfalteret vej, idet vi forlader Tassili Tadrart plateauet om formiddagen. Vi kører tilbage mod Djanet, men standser ved Tin Resou, hvor der findes en berømt klippetegning, der forestiller en løvejagt. Vi skal gå 10 minutter ad stenet sti, og til sidst forcere stejlt liggende sten for at komme til hulen med motivet.

Efter frokost krydser vi ind i et nyt ørkenområde: Tighargharet. Og endnu engang forbløffes vi over de forskellige ansigter, en ørken kan tage. Dette område er kendt for klippetegningen ”den grædende ko”. Midt i sanddynerne rejser en klippe sig, og på dens side er portrætteret en ko. Den fælder en tåre. Måske over, at vandet er ved at forsvinde fra egnen? At den vil få svært ved at overleve, fordi klimaet ændrer sig? Vi kan kun gætte. Stedet er forholdsvis kendt, så der er ansat en tuareg til at holde opsyn. Han bor i en stenhytte tæt på den grædende ko.

Vi kører 500 meter videre i sandet – og slår lejr ved nogle lodrette klipper. Der dufter lifligt. Et spydstegt lam er ved at være klart. Et par biler dukker op i skumringen. Det er musikere fra Djanet.

Byen er nemlig ikke så langt væk. Alligevel er der ørken omkring os – til alle sider. Det synes, som om vi er lysår væk fra alting.

Musikerne spiller nogle traditionelle sange, mens vi nyder middagen. Sidst på aftenen bryder vi op og kører til Djanet, hvor hotellet venter os med redte senge og rigtige badeværelser.

De første dage har eventyrene ligget øst og syd for Djanet. I dag kører vi mod vest – til Dider, der ligger i nationalparken Tassili N´Ajjer. Vi ser flere indgraveringer, der er dateret til at være mindst 4.000 år gamle.

Efter frokost fortsætter vi til Iherir. Byen ligger i en dal, omgivet af lodrette klippesider, der rager op mod 300 meter op på alle sider af Iherir. I oasen er der både små søer (gueltas) og dadelpalmer. I søerne var der engang krokodiller. Så sent som i 1920 véd man, der var krokodiller. Og i 1946 hævede en lokal mand at have dræbt en krokodille.

Vi har tid i Ihrir, der er et tuareg-samfund, og overnatter i telte tæt ved landsbyen.

På vej tilbage til Djanet laver vi et stop ved Issendilen. Vi går en tur gennem en smal kløft – en bemærkelsesværdig tur, for pludselig går vi gennem en skov af meterhøje nerier, der giver svalende skygge, for solen bager ned i kløften. For enden af det utrolige landskab finder vi en lille sø.

Tilbage ved udgangspunktet er det tid til frokost, og nu tænker vi måske, at vi har set dét, der er værd at se i Sahara. Men nej. Vi kører væk fra hovedvejen mod Djanet og snart befinder vi os i et eventyrligt landskab af eroderede klipper. Her kunne Abernes Planet godt være optaget. Eller en western med John Wayne. Eller Gladiator. Det kunne være et science fiction landskab. Måske dukker Indiana Jones pludselig frem fra en klippe. Fantasien sætter i gang. Men stedet hedder Tikoubaouine og det er en fantastisk afslutning af vores oplevelser i Sahara.

Middag og overnatning på hotellet i Djanet.

På vej til lufthavnen er der tid til et sidste indtryk af Saharas mange ansigter: Sanddynerne Erg Admer. Vi flyver til Algiers om eftermiddagen, og ved ankomsten kører vi direkte til hotel.

Indkvartering og middag.

I bus kører vi til Constantine i det østlige Algeriet. Vejene er gode, det tager cirka 5 timer. Vi er fremme til en sen frokost, og derpå oplever vi Constantine, der er den 3. største by i Algeriet, men især er kendt for sin skønne beliggenhed. Den gamle by ligger på en kalkstensblok, der er afskåret fra de nyere kvarterer af en slugt. Derfor kaldes Constantine ofte ”broernes by”.

Et syn, man næppe kan undgå, er to tvilling-minareter og en kæmpekuppel. Det er moskeen Emir Abdel Kader, som blev indviet i 1984 og er en af de største moskeer i verden. Der er også tid til en tur i den gamle bydel.

Indkvartering og middag på hotel i Constantine.

Morgenmaden indtager vi i Constantine, frokosten i Batna, 155 km sydpå.

Om eftermiddagen besøger vi Timgad, en af de mest imponerende romerske byer i Nordafrika. Timgad blev planlagt som en by for 15.000 indbyggere, og havde alle de elementer, der kendetegner Romerriget: Forum, kongresbygning, bade, teatre, triumfbue. Et bibliotek var der også. Timgad er erklæret verdens kulturarv af UNESCO.

Indkvartering og middag i Batna.

Vi kører til Setif, og 45 km udenfor byen besøger vi Djemila. Djemila blev anlagt på en bjergside som en by for legionærer, der trak sig tilbage fra den romerske hær, og nåede hurtigt op på et indbyggertal på 10.-12.000. Det var kejser Nerva, der grundlagde Djemila i årene 96-98. Dengang hed byen Cuicul. Vi ser også det arkæologiske museum i Djemila.

Indkvartering og middag på hotel i Setif.

Efter morgenmaden kører vi tilbage til Algiers, hvor vi har resten af dagen til rådighed. Rejselederen har forslag til, hvad man kan se. Man kan også vælge at bruge eftermiddagen på egen hånd.

Indkvartering og middag på hotel, der ligger centralt i Algiers.

Formiddagen er fri, men allerede ved halv elleve tiden går det mod lufthavnen for at flyve hjem til Danmark, med en enkelt mellemlanding i Paris.

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
3. nov 17 til
16. nov 17
21.900 kr Jan Fabricius Udsolgt Forespørg
17. nov 17 til
30. nov 17
21.900 kr Jan Fabricius Garanteret afrejse Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede