Hvad søger du?

På sporet af Egypten

En rejse gennem Egyptens rige historie

Den 4. november 1922 stødte man under udgravninger i Kongernes Dal i det sydlige Egypten på en trappe med 12 trin. Trappen førte ned til en forseglet dør med navnet på en farao, ingen tidligere havde hørt om: Tut Ank Amon. Det skulle vise sig at blive det største arkæologiske fund nogensinde.

På denne rejseser vi barnekongen Tut Ank Amons fantastiske skat, og vi rejser 5000 år tilbage i tiden til dengang, pyramiderne knejsede blanke og nybyggede på Gizaplateauet. Vi opdager kontrasten mellem det moderne, hektiske Cairo og det smukke og landlige Luxor, hvor man fortsat pløjer markerne med okser – præcis som man kan se det på billederne i de gamle grave. 

 

Se dagsprogram
13 dage Pris Rejseleder Status Information
19. mar 23 til
31. mar 23
18.990 kr Ulla Jepsen Få pladser tilbage Bestil rejse Direkte fly
23. apr 23 til
5. maj 23
18.990 kr Lis Jespersen Ledige pladser Bestil rejse Direkte fly
9. okt 23 til
21. okt 23
Afventer pris Uffe Steffensen Ledige pladser Bestil rejse Direkte fly
16. okt 23 til
28. okt 23
Afventer pris Kim Judson Ledige pladser Bestil rejse

Vi skal også til Aswan – Egyptens sydligste og smukkest beliggende by, hvor vi sejler rundt om granitøerne i en felukka – det fartøj der i hundreder af år er blevet brugt til at besejle Nilens vande og fjerne lande. Og vi mærker historiens vingesus ved Philae-templet, der blev reddet fra oversvømmelse i sidste øjeblik.

I årtusinder har Nilens livgivende vand givet grobund for civilisationer, der har blomstret og gået til grunde langs dens breder. På denne rejse dykker vi ned i Egyptens rige historie og oplever en perlerække af templer, grave og pyramider, der fortæller historierne om faraonernes storhedstid, gudernes betydning og kulturens kreative udtryk.

Vælge denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi oplever Det gamle Egyptens største mesterværker
  • 5 nætter i Luxor giver os tid til fordybelse i områdets templer og grave.
  • Vi får indblik i det egyptiske håndværk. Både i oldtiden og i dag.
  • Vi besøger de mindre kendte pyramider ved Sakkara
  • 2 indenrigsflyvninger giver mindre transporttid og mere tid til at opleve landet

Max 17 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver fra Danmark til Cairo, hvor vi hentes i lufthavnen og køres til hotellet, der er beliggende i Cairos centrum ca. en times kørsel fra lufthavnen. Vi har tre overnatninger i Cairo.

Måltid: Aftensmad

Allerede i dag får vi det første indtryk af Det Gamle Egyptens storslåede civilisation. Vi starter dagen i Sakkara lidt udenfor Cairo, som i sin tid var en del af gravbyerne for oldtidshovedstaden Memphis. Området er fyldt med grave, og det er her, vi finder de ældste pyramider i Egypten. Deriblandt trinpyramiden, som blev bygget for mere end 4.600 år siden, hvilket gør den til et af verdens ældste fritstående stenmonumenter. Denne pyramide var forstudiet, der gjorde det muligt at bygge de langt mere berømte pyramider på Giza-plateauet opført at faraonerne Keops, Kefren og Mykerinos.

Vi skal også besøge en af de gamle vizirers grave og høre om, hvad det var, der drev oldtidens egyptere til at lægge så meget energi i deres begravelse. Men ikke kun mennesker, også hellige dyr blev mumificeret og begravet. I Sakkara går vi derfor under jorden til et af de mest fascinerende steder; de labyrintiske gange i Seraperum, hvor man begravede de hellige tyre, der blev tilbedt i templet i Memphis.

Vi besøger naturligvis også de berømte pyramider, der er det eneste tilbageværende af oldtidens syv vidundere samt et af Egyptens mest kendte vartegn. I dag ligger pyramiderne i udkanten af Cairos pulserende liv. Men da de blev opført for mere end 4.500 år siden, strakte ørkenen sig fra pyramiderne i alle retninger. Det er stadig et mysterium, hvordan det har kunne lade sig gøre at opføre så imponerende byggerier i oldtiden. Men de viser tydeligt, hvor vigtig overgangen til dødsriget var for de gamle egyptere. Mens vi er i Giza, skal vi også se den næseløse Sfinx, som med sin løvekrop og faraos hoved ligger og troner med pyramiderne i baggrunden.

Måltider: Morgenmad og frokost

I centrum af Cairo ligger Det egyptiske museum, hvor tusindvis af uvurderlige genstande fra Egyptens oldtid har været opbevaret siden muset blev opført i 1902. Et nyt museum er under opførelse, og mumierne og flere genstande er allerede flyttet. Men det, der er tilbage, er fortsat overvældende. Vi ser nogle af de vigtigste genstande, der giver et enestående indblik i livet og troen på livet efter døden i oldtidens Egypten.

Særligt imponerende er Tut Ank Amon-samlingen med faraoens berømte dødsmaske samt den inderste kiste, der er lavet af 110 kg rent guld. Men dette var blot to blandt mange fund i hans grav, der er udstillet på museet. Egentlig var Tut Ank Amon ikke nogen særlig vigtig eller magtfuld farao. Men i modsætning til de øvrige faraograve i Kongernes Dal, var hans grav uberørt og ikke plyndret af gravrøvere, da den blev opdaget. Derfor gav den et enestående indblik i de skatte selv en uanselig farao blev stedt til hvile med – og man kan kun forestille sig de rigdomme, der fulgte mere magtfulde faraoner til dødsriget.

Efter museet spiser vi frokost, inden vi tager videre til Den islamiske del af byen. Den er på mange måder unik, fordi den i modsætning til andre hovedstæder i Mellemøsten ikke blev brændt ned af mongolerne. 

Dagen byder også på et besøg i Salah El Din kastellet i hjertet af Cairo, som blev bygget i 1100-tallet af den berømte muslimske hersker Salah El Dins (bedre kendt i Vesten som Saladin) for at beskytte byen mod europæiske korsriddere. I næsten 700 år blev landet regeret fra denne fæstning. Indenfor kastellets mure besøger vi Muhammed Ali moskéen, der kendetegnes ved sine lyse alabaststen, kupler og slanke minareter. Hvis det er en af de gode dage - uden smog - skal vi nyde den fantastiske udsigt fra citadellets mure over Cairos skyline.

Helt andre oplevelser venter i den pulserende gamle muslimske bydel nedenfor citadellets mure. Her besøger vi Khan el Khalili bazaren, hvis labyrint af snørklede gyder flankeres af butikker, boder og karavanestationer har været centrum for Cairos handelsliv siden 1300-tallet. Dette har ikke ændret sig, og basaren byder på alt fra krydderier, kunsthåndværk og farverige lanterner til små caféer, hvor man kan få sig et glas sød arabisk te og mærke stemningen blandt de lokale handlende.  

Eller man kan nyde en kop stærk kaffe på den selvsamme café, hvor den nobelprisvindende forfatter Naguib Mahfouz sad og fik inspiration til flere af sine bøger.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi forlader hotellet og sætter kursen mod Luxor. Men inden vi siger helt farvel til Cairo, skal vi se hvordan de egyptiske tæpper håndvæves på traditionel vis. Det kan tage op til flere måneder at væve et enkelt tæppe, og vi bliver meget klogere på processen hos en lokal tæppevæver, hvor vi kommer helt tæt på det gamle håndværk.

Vi flyver fra Cairo til Luxor. Det sparer en masse tid fremfor at køre med bus eller tog, som vi i stedet kan bruge på at opleve de mange vidundere i og omkring Luxor. Ved ankomsten til Luxor bliver vi hentet i lufthavnen og kørt til hotellet, hvor vi har fem overnatninger. Resten af dagen er fri til at nyde denne fascinerende historiske by på egen hånd. Et godt sted at starte kunne være promenaden langs Nilen, hvor de mange skibe ligger til. Vi mødes igen om aftenen for at spise middag sammen.

På turen i marts 2023 er vi med sent eftermiddagsfly til Luxor. Her vil dagen i Cairo blive med et besøg i det kristne Cairo. Vi ser bl.a. se Den hængende kirke, bygget over ruinerne af et romersk fæstningsværk. Vi skal høre om den koptiske kristne tro, der har rødder i det gamle Egypten, og vi skal se den kirke, der efter sigende er bygget på det sted, hvor Den Hellige Familie skjulte sig under flugten til Egypten.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Den egyptiske hovedstad har ligget forskellige steder gennem den mere end 5000 år lange kulturhistorie. Med kroningen af Ahmose i år 1550 f.Kr bliver hovedstaden flyttet fra Memphis til Theben, som vi i dag kender som Luxor, og hermed begyndte Egyptens anden store guldalder at spire. På østbredden af Nilen blev der opført storslåede paladser og templer til gudernes ære. Vestbredden af Nilen blev viet til de døde.

Denne periode er kendt som Det Nye Rige, og i århundrederne, der fulgte, regerede mere end 30 faraoner fra det nye religiøse og politiske centrum. Og det var nu ved Theben, at faraoerne brugte deres energi og penge.

Det står klart, når vi i dag besøger to af de prægtigste tempelkomplekser i hele Egypten; Karnak templet og Luxor templet. Templerne er dedikeret til gudetriaden Amun-Ra, Mut og Khonso, der her blev æret med monumentale bygningsværker, overdådige søjlegange og gigantiske statuer pryder med hieroglyffer, symboler og relieffer. Begge templer er arkitektoniske mesterværker, der viser de gamle egypteres fantastiske evner som arkitekter og stenhuggere. Men de er også tydelige understregninger af, hvor vigtigt det var at være på god fod med guderne.  De to templer er forbundet med den såkaldte ”sfinx-allé”, som er en tre kilometer lang vej mellem templerne, der i sin tid var prydet med 600 sfinx-statuetter.

Efter dagens oplevelser, er der mulighed for at gå en tur i den farverig basar. Besøge en tæppehandler eller gå på jagt efter gamle sølvsmykker eller bevæge sig helt ned i den lokale del af basaren, hvor der sælges grøntsager, køkkengrej og farverige tekstiler.

Måltider: Morgenmad og frokost

1000 år efter pyramidernes opførsel var mange af de storslåede gravmonumenter på Gizaplateauet for længst blevet plyndret, og man var nu gået over til en ny teknik. I dybeste hemmelighed blev grave hugget dybt ind i de bløde sandstensklipper i bjergene her på Nilens Vestbred. På plateauet neden for bjergene blev der opført overdådige templer, hvor man tilbad den guddommelige, afdøde farao.

Det oplever vi i dag, når vi krydser Nilen og udforsker Luxors vestbred. Kongegravene blev udsmykket med vidunderlige malerier og magiske formler, der skulle sikre kongens passage til underverdenen. Gravene er op til 100 meter lange og hugget direkte ind i klippevæggen i det, vi i dag kender som Kongernes Dal. Udefra ser de ikke ud af meget, men de er imponerende flotte indvendigt. Vi får mulighed for at gå ind i tre af kongegravene, hvor vi skal høre om faraonernes vigtigste, sidste rejse gennem dødsriget og om alle de ritualer, der knyttede sig til en faraos død og livet efter døden.

Herefter spiser vi frokost på en lokal restaurant.

I forbindelse med gravene lod faraoerne også storslåede templer opføre, hvor undersåtterne kunne komme og ære dem. Farao blev betragtet som gudens søn på jorden, og gudernes søn kunne naturligvis kun være en mand. Med enkelte undtagelser. En af de få kvindelige faraoner lod opføre et imponerende gravmonument, der i dag er kendt som Dronning Hatsepsuts tempel. Her beretter hun om, hvorfor og hvordan netop hun var udvalgt til at blive gudens repræsentant på jorden, og om hvordan hun i stedet for at gå i krig som sine mandlige forgængere sendte en videnskabelig ekspedition ned langs Afrikas kyst. Vi får historien om en stærk kvinde og en jaloux stedsøn, som prøvede at slette hende fra historien efter hendes død. Andre historier knytter sig til de to mægtige statuer kendt som Memnon-kolosserne, som vi gør holdt ved på vej tilbage mod Nilen

Mange gamle håndværk bliver holdt i hævd i Egypten, og Luxor er især kendt for deres alabast håndværk. Der er mulighed for at besøge en af de lokale stenhuggere for at se, hvordan den bløde mineralsten forvandles til brugskunst.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi ved en masse om den egyptiske religion og om de næsten guddommelige faraoner. Men den virkelig spændende historie er, hvordan almindelige mennesker levede på den tid. På denne dag besøger vi Deir el Medina – den by hvor håndværkerne, der lavede det smukke kongegrave, boede.

Udgravninger i byen har givet et fantastisk billede af hverdagslivet omkring det 18. – 20. dynasti (ca. 1550-1080 f. Kr.). Både med hensyn til huse, tøj, smykker, kønsroller, levestandard, jura og kost. Her skal vi høre om historiens første strejke, og vi skal se en af de grave, håndværkerne byggede til sig selv, når de havde fri.

Fra håndværkerbyen er der ikke langt til Ramses III’s (1184-1153 f. Kr.) gigantiske gravtempel, der med sine omkring 7.000 kvadratmeter er en magtdemonstration, der ikke er til at tage fejl af. Og skulle man alligevel tvivle, fortæller de særdeles velbevarede relieffer om faraos mange fortræffeligheder. Krigens historie er altid blevet fortalt med et særligt tvist af slagets sejrherre.

Farverne i loftet her mere end 3000 år senere er stadig tydelige. Herfra går turen tilbage mod Luxor og de levendes verden.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi holder en fridag i Luxor, hvor der er meget at se.  Dagen kan bruges på at opleve det lokale liv i området. Selvom Luxor er en mellemstor by, er det ikke usædvanligt at se æselkærrer og kameler i gadebilledet. Man kan tage en tur på det fine lille Luxor-museum eller på mumiemuseet, hvor man kan blive klogere på den vigtige balsameringsteknik. Der er også mulighed for at tage en ekstra-udflugt med ballon ved solopgang eller bare slentre en tur langs Nilpromenaden og nyde folkelivet og den smukke udsigt.

En anden mulighed er at tage en af de overfyldte lokale færger over på den anden side af floden og opleve hverdagslivet udenfor byen. Knap er man gået i land på vestbredden, før man er omgivet af en helt anden verden. Her er Luxors travle gader afløst af et grønt tæppe af marker, hvor drenge iført kjortel stadig rider på æsler mellem frodige palmelunde, og kvinder bærer dagens indkøb hjemad i bylter på hovedet. I markerne høstes afgrøderne med simple værktøjer, og med jævne mellemrum triller en æselkærre ind på stierne mellem rislende vandingskanaler, hvor ibisser jager godbidder i det lave vand. Men blot få kilometer inde i landet giver Nilens vand op, og Saharas nådesløse ørken tager over.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi siger farvel til Luxor og følger Nilen sydpå i bus til den hyggelige ørkenby Aswan. På vejen stopper vi og ser to spændende templer: Det første er Kom Ombo templet, hvor man tilbad krokodilleguden. Her skal vi høre om, hvordan oraklet arbejdede bag scenen, og hvor almindelige mennesker kom og fik guddommelig lægehjælp i templet. I templet gemmer sig noget helt specielt; et krokodillemuseum. Her ser vi nilkrokodillerne udstillet i mange forskellige afskygninger. Krokodillen blev hyldet i Oldtiden, da den symboliserede vandguden Sobek, som var ansvarlig for at holde jorden frugtbar.

Vi skal også besøge Edfu templet, der er Egyptens bedst bevarede tempel fra den græsk-romerske periode ca. 300 år før vor tidsregning.  Edfu templet er tilegnet guden Horus, der oftest portrætteres som en falk eller et menneske med falkehoved. Horus havde mange opgaver, og han var blandt andet beskytter af faraonerne. Sidst på dagen ankommer vi til Aswan, hvor vi har tre overnatninger.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag skal vi opleve Aswan området fra vandsiden, når vi tager på tur rundt med sejlbåd. Det er omkring Aswan, at Nilen viser sig fra sin smukkeste side. Her brydes den store flod af en række øer og klippeskær, og på den modsatte side af floden hæver ørkenens gyldne klitter sig som en mur af sand. Fra båden kan vi rigtig se effekten af Nilen, hvor daddelpalmerne står frodigt langs bredden, og vandet føres fra floden til de nærliggende marker og landsbyer. Lokale felukka-både med deres karakteristiske trekantede sejl krydser ind og ud mellem klipperne og øerne, hvoraf Elephantine er den mest kendte.

På klippesiden af Elephantine ser vi ”Nilometeret”, som i Det gamle Egypten blev brugt til at måle vandstanden i Nilen og forudsige mængden af den kommende høst. Der er en vidunderlig ro over at sejle, og vi kan bare læne os tilbage og nyde de skønneste udsigter fra sejlbåden over de gyldne sanddyner, det frodige bælte og øernes klippesider, mens vi langsomt glider ned ad Nilens rolige vand.

Tilbage på land besøger vi et lille parfumeri, hvor vi både hører om vigtigheden af parfume i Oldtidens Egypten, og også får mulighed for at dufte nogle af de naturlige aromaer f.eks. lotus, som de anvendte dengang. Vi prøver naturligvis også nogle af de mere velkendte dufte, som bruges i dag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen er sat af til en velfortjent fridag. Men kan man slet ikke få nok af Egyptens mange fantastiske templer, så er der ét tempel man må unde sig selv at købe en ekstraudflugt til: Abu Simbel templet beliggende i ørkenen 300 km. syd for Aswan. Her skuer de enorme statuer af Ramses d. II ud over Nassersøens vande. Ramses var en af Egyptens mest kendte faraoer. Både fordi han var en dygtig krigsherre, men også fordi han stod for konstruktionen af mange af landets templer og bygninger. Èn ting er den arkitektoniske genistreg, der blev udført, da man opførte templet i det 13. århundrede f.Kr. Noget mindst lige så imponerende er den gigantiske, internationale redningsaktion, der blev igangsat, da man byggede Aswan-dæmningen og flyttede templet i 1968.

Der er dog også rigeligt at tage sig til i Aswan, hvis man vælger at blive i byen. Man kan slentre en tur gennem byens basar. UNESCO har Aswan på listen over kreative byer på grund af det fine, traditionelle håndarbejde som skabes af de lokale i området. Eller find en god café med udsigt over Nilen og nyd de vidunderlige udsigter over floden, og skibene, der glider forbi.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi sejler ud til Philae templet – Egyptens smukkest beliggende tempel på en ø i Nilen. I årtusinder er pilgrimme valfartet til dette sted for at ofre til gudinden Isis, der var en vigtig gudinde både i Det gamle Egypten og senere i den romerske periode. Selv længe efter at Romerriget officielt var konverteret til kristendommen, blev Isis tilbedt ved Philae. Men med konstruktionen af Aswan-dæmningen i 1960erne begyndte vandet omkring tempeløen at stige så kraftigt, at det truede med at oversvømme templet fuldstændigt. På det tidspunkt var den eneste måde at besøge Philae at leje en båd og sejle rundt mellem de halvt oversvømmede ruiner. Men vandet blev ved med at stige, og alt håb syntes ude for de gamle bygninger. Lige indtil UNESCO trådte til i sidste øjeblik og lancerede et storstilet redningsprojekt. Mellem 1972 og 1980 skilte man ganske enkelt hele templet ad i småstykker og flyttede det til en anden ø, der lå 20 meter højere i landskabet. Her blev alle brudstykkerne samlet igen med en sådan præcision, at det i dag er umuligt at se, at templet nogensinde har stået et andet sted.

Tilbage i Aswan besøger vi den ufuldendte obelisk, som giver os en bedre forståelse af al det arbejde der ligger bag fortidens templer. Aswan var i oldtiden hjemsted for Egyptens fineste granitbrud. Her hentede man sten til templer, statuer og obelisker. I de gamle stenbrud, hører vi om teknikken og ser den ufærdige obelisk, der blev efterladt i stenbruddet, fordi der var opstået en fejl i stenen.

Det er den perfekte krølle på vores rejse gennem Oldtidens Egypten, inden turen går med fly tilbage til Cairo. Her indlogeres vi på vores hotel og nyder afskedsmiddag sammen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til lufthavnen i Cairo og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

13 dage Pris Rejseleder Status Information
19. mar 23 til
31. mar 23
18.990 kr Ulla Jepsen Få pladser tilbage Bestil rejse Direkte fly
23. apr 23 til
5. maj 23
18.990 kr Lis Jespersen Ledige pladser Bestil rejse Direkte fly
9. okt 23 til
21. okt 23
Afventer pris Uffe Steffensen Ledige pladser Bestil rejse Direkte fly
16. okt 23 til
28. okt 23
Afventer pris Kim Judson Ledige pladser Bestil rejse