Logo

Ad Persiens karavaneveje

En rejse gennem Iran for de eventyrlystne

UNESCO har haft et godt øje til Iran, da listen over verdensarv blev lavet, for mange historiske steder i landet er med. Og vi har haft et godt øje til UNESCOS liste, da vi sammensatte denne rejse til Iran. Vi besøger nemlig 7 lokaliteter, der er med på listen. Rejsen giver et gedigent indtryk af livet i Iran. Vi lægger vejen forbi en spændende landsby, der ligger spektakulært på en klippeside. Og i det kurdiske hjørne af Iran ser vi en helt anden påklædning og tradition.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Bazaren i Tabriz har flotte hvælvinger og summer af Orienten. Den er på listen over verdensarv.
Takht-é Soleiman (Soleimans trone) ligger i bjergene omkring en vulkansk sø. Det har været et betydningsfuldt religiøst center, hvor zoroastrianisternes hellige ild brændte. Kong Dareius den Store er udødeliggjort på reliefferne i Bisotun – og de er store, 18x7 meter.

Den vidunderlige Emam-plads og Fredagsmoskeen i Isfahan er andre to fra listen. Og så er der de gamle kongebyer Pasargad og Persepolis. Overalt er der imponerende kunsthåndværk, og vi besøger tæppe-og keramikværksteder. Rejsen slutter i ”rosernes og nattergalenes by” Shiraz.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Iran

Læs uddrag fra Bogen "Ad Persiens Karavaneveje" fra 1929 her


Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København og flyskift i Istanbul

Tidlig ankomst til Tabriz.

Efter hvil på hotellet tager vi på byrundtur i denne historiske by, der er landets fjerdestørste. Vi besøger den gamle bazar. Her fornemmer man byens originalitet, et sted hvor mange folkeslag mødes. Armenere, turkmener og kurdere arbejder side om side, og de har deres varer udstillet i kæmpestore dynger. Her er læderstøvler, uldne huer, farvestrålende tekstiler og meget mere. Her er den venlige summen af et ægte orientalsk marked, hvor store diskussioner finder sted under hvælvingerne og duften af læder blander sig med duften af krydderier.

Tabriz er et af de ældste centre for tæppeknytning og vævning, og det er her nogle af de fineste kvaliteter findes.

Ved besøg på et tæppeværksted får vi fortalt om de forskellige teknikker i fremstillingen. Der bliver også tid til at besøge Den Blå Moské, et smukt bygningsværk.

Vi har to overnatninger i Tabriz.

Vi besøger Kandovan Village, der ligger ca. 50 km syd-øst for Tabriz. Landsbyen er beliggende på en stejl klippeside og den er især kendt for sin klippearkitektur. Klimaet her skulle være det reneste i landet. Det er et vulkansk landskab, og de lavamasser, der er her, og som er blevet formet af vind og vejr, har givet mulighed for at indrette en helt speciel slags klippeboliger, kaldt ”Karan”. Vi kører mod Takab, og undervejs gør vi en afstikker til Takht-é Soleiman (Soleimans trone), et meget vigtigt arkæologisk sted. Beliggenheden i bjergene er dramatisk og med en stor vulkansk sø i midten. Det har været et betydningsfuldt religiøst center, hvor zoroastrianisternes hellige ild brændte. Der er mure og rester af 38 tårne, der er bygget rundt om kratersøen. Indenfor murene er der rester af et palads og af et ildtempel.

Overnatning på meget enkelt hotel i Takab, en hyggelig by med grønne alléer og små forretninger.

Vi kører til Sanandaj. Her er vi i kurdisk område, og vi kan få et indtryk af den kurdiske livsstil. Påklædningen er meget anderledes end i resten af landet, f.eks. går kvinderne meget farvestrålende klædt. Vi ser ”Asef old House”, som er fra Qajar Dynastiet. Vi ser også den traditionelle bazar i Sanandaj og Abida Parken, som ligger på bjerget, hvorfra der er en flot udsigt over byen.

Ved ankomst til Kermanshah besøges klippereliefferne ved Taq-e Bostan, med omfattende jagtscener, heste, livets træ, gudinden Anahita. Overnatning i Kermanshah.

Hvis tiden tillader det, besøger vi bazaren i Kermanshah.

Undervejs til Hamadan besøges Anahita Templet i Kangavar samt Bisotun. Landsbyen Bisotun ligger 30 km fra Kermanshah. Vest for Bisotun findes de berømte relieffer udhugget i klipperne. Indskrifterne her er skrevet på 3 sprog, og teksterne omhandler alle begivenheder der fandt sted under Darius’ herredømme. Vejen hertil er i dag på et højere niveau end den originale kongelige vej, der gik fra det vestlige Tyrkiet over Zagros Bjergene til Hamadan og derefter sydpå til Susa. Alexander den Store må have passeret dette sted og set disse fantastiske relieffer, et panel på 18x7 m. De forestiller arkæmenidekongen Dareius den Store med sine generaler.

Herefter kører vi til Ganjnameh, der ligger i Alvand Bjergene ca. 12 km vest for Hamadan. Her er der for enden af en smal dal hugget indskrifter ud i klipperne. De ældste fra Darius I’s tid (522-476 f. Kr.)og de andre fra hans søn Xerxes’s tid (486-465 f.Kr.). Også her er indskrifterne skrevet på 3 sprog, gammel persisk, neo-elamitisk og neo-babylonsk, og teksterne er næsten identiske. Disse indskrifter befinder sig i et bjergpas, hvor de rejsende på Silkevejen kom forbi med deres karavaner. Indkvartering på hotel i Hamadan.

Hamadan, der er provinshovedstad, ligger ved foden af Alvand bjergene i en højde af 1700 m. Byen har siden ældgammel tid været et knudepunkt for karavanerne der forbandt Mesopotamien med det persiske højland. Her blev den første mediske hovedstad, Ectabana, grundlagt. Mederne, der var en løs sammenslutning af krigeriske stammer af indo-europæisk oprindelse, bosatte sig i området i det 9. årh. f.Kr. Høvdingen i en af disse stammer, Phraortes, forenede de forskellige mediske grupper og grundlagde sin hovedstad her i 673 f.Kr. Da Kyrus den Store besejrede den sidste mediske konge, blev Ectabana sommerresidens for arkemenidernes hof, et svalt sted i sammenligning med hovedstaden Susa. Under Alexander den Store tabte byen noget af sin betydning, men var stadig bindeleddet mellem højlandet og Mesopotamien.

I Hamadan besøger vi graven for Ester & Mordekhay, der er et vigtigt jødisk pilgrimssted. Ester var en jødisk prinsesse, der var gift med Kong Xerxes I. Ifølge legenden overtalte hun, sammen med sin onkel Mordekhay, kongen til at tillade at der blev dannet jødiske kolonier rundt omkring i hele det persiske imperium.

Vi besøger også Avicennas grav. Avicenna (Ibn Sina) var videnskabsmand, filosof og læge. Han døde i 1037 nær Hamadan. Han skrev 450 bøger om mange forskellige emner, og han anses for at være den moderne lægevidenskabs far. Han grav blev ødelagt ved et jordskælv i 1948, men er nu smukt opbygget med et tårn, der er inspireret af det berømte tårn Gonbad-e Kabus i det nordlige Iran. I tårnet er der indretet et lille museum om Avicennas liv og arbejde.

Efter besøget her kører vi til Golpaygan, hvor vi ser moskéen. Golpaygan er en meget gammel by, grundlagt i 224, da sasaniderne sejrede over partherne på dette sted.

Herefter kører vi til Gogad Citadel, et citadel (fæstning), der er omdannet til hotel.

Tidig afrejse og kørsel til Isfahan, hvor vi starter vores store program med Isfahans seværdigheder. Vi har to overnatninger i Isfahan.
Vi får et indtryk af fantastiske Isfahan, en by med gyldne og tyrkisfarvede kupler, smukke pladser, haver og ældgamle broer over floden. Vi skal både se på arkitekturen og besøge kunsthåndværkere: vævning, stoftryk, knytning af tæpper, træskæreri, ”inlay work”, kobberarbejde, emaljearbejde, keramik, sølvfiligram, miniaturemaling.

ISFAHAN, en af verdens smukkeste byer, er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen. Byens store plads med springvand og pavilloner, Emam Square, bærer præg af, at en kraftfuld hersker har ønsket at gøre denne by til noget helt særligt.

Besøg i tre af de mest imponerende bygningsværker i forbindelse med pladsen: Ali Qapu Paladset, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen.

Vi giver os også god tid i Isfahans bazarer, der ligger i nordsiden af Emam pladsen, og som hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. En sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler.
Og vi kører til den kristne armenske bydel, Djolfa, og dens storslåede katedral, Vank-Katedralen med en blanding af islamisk-persisk og kristen-europæisk byggestil.

Læs mere om Isfahan her

Vi starter tidligt fra Isfahan og kører ad en smuk rute til Koorang County. Her bor vi i en stationær camp i bjergene, meget naturskønt og tæt på det smukke vandfald Sheikh Alikhan. Området indbyder til afslapning og vandreture. Et tiltrængt pusterum mellem de mange indtryk fra Isfahan og de kommende indtryk i Persepolis og Shiraz.

Vi starter tidligt for at køre til Persepolis, der ligger 60 km nord for Shiraz. Persepolis blev pågyndt i det 5.årh. f.Kr. under Kong Darius I, og byen skulle være Persiens nye hovedstad. Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger. Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet.

Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for en tydning af kileskriften.
Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave besøger vi også. De ligger 4 km nord for Persepolis.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn.

I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer. "Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sandmasserne. Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er lydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Sidst på eftermiddagen er vi fremme i Shiraz, hvor vi har to overnatninger.

Shiraz (1600 m.o.h.) ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales of love and poetry", blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og deres maleriske gravmæler kan besøges. Byen har også tradition for malerkunst. Bazarerne skulle være de smukkeste i landet.

Besøg i en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver.Vi besøger det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, oprindelig bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktagonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i Shiraz. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler. Besøg i Vakil Bazar. Et farverigt indslag her er de mange nomader, der kommer for at købe.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag på en traditionel restaurant.

Kørsel til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede