Logo

Den Transiranske Jernbane

På 13 dage bevæger vi os fra det olierige Ahvaz i syd op gennem Iran til millionbyen Teheran, videre mod øst til naturskønne Gorgan og tilbage mod vest til den antikke, men moderne by Tabriz. Vi oplever storslået natur, gammel og ny kultur og mangfoldighed i et land i en rivende udvikling - alt sammen krydret med lækre retter fra det persiske køkken.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
13 dage Pris Rejseleder Status Information
1. apr 19 til
13. apr 19
18.900 kr Morten Hansted Bestil rejse
28. okt 19 til
9. nov 19
18.900 kr Morten Hansted Bestil rejse

Max 20 deltagere!

 

2019: Der kan forekommer ændringer i programmet.

Vis alle dage Skjul alle dage

Afgang fra København via Istanbul til Shiraz.

Overnatning i Shiraz

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Ankomst meget tidligt morgen kl. 02.00 (ca.). Efter visum-proceduren kører vi til vores hotel, hvor der er tid til et hvil og morgenmad inden dagens program.

Vi besøger en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace, fra forrige århundrede. Paladset er smukt dekoreret med dyremotiver.

Vi besøger Nazir el Molk Mosque, også kaldet ”den lyserøde moské”. Den har meget fine dekorationer, samt en vinterbedehal med smukke lysindfald fra de farvede glasruder. Besøg i Vakil Bazar, en af de ældste bazarer i verden. Her er arkitekturen ret enestående med hvælvinger, smukke gårdhaver, caravanserais og badehuse.
Bazarens små butikker er et af de bedste steder at handle, når det drejer sig om krydderier, kobbervarer og antikviteter, og atmosfæren er som at befinde sig midt i et eventyr fra 1001 nat.

Et farverigt indslag er de mange nomader, der gør holdt for at handle i Shiraz. Det er som regel Qasqai nomaderne, man møder i Shiraz. Vi ser også den store fæstning, Arg, der ligger midt i byen. Langs med fæstningens store mur står rækker af handlende.

Måltider: Morgenmad og frokost. Middag er på egen hånd i Shiraz.

Overnatning i Shiraz.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger ca. 60 km nord for Shiraz.

Persepolis blev påbegyndt i det 5. århundrede f.Kr. under Kong Darius I. Persepolis skulle være stedet, hvor de vigtigste religiøse ceremonier fandt sted i 3 uger omkring Now Ruz (nytår) ved forårsjævndøgn den 21. marts. Desuden blev udsendinge fra de 28 vasalstater med skatter og gaver modtaget ved samme lejlighed. Kostbarhederne blev opbevaret i skatkammeret, og til at passe på det hele havde man de 10.000 udødelige (soldater). Persepolis blev altså kun brugt 3 uger om året, og hvad angår byggeriet og hvilke ting, der foregik, har man utroligt mange oplysninger fra de 30.000 lertavler, som er fundet i Persepolis – og som faktisk endnu ikke er fuldstændig fortolket. Persepolis var ikke kendt i Mellemøsten, så ingen af de kendte historiefortællere fra samtiden omtaler stedet. Derfor er stedet udgravet så sent i historien.

Vi ved at Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger.

Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet. Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften. Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi også, 4 km nord for Persepolis.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer. "Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sand-masserne. Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er lydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief. Om aftenen med indenrigsfly til Ahvaz. Overnatning i Ahvaz.

Måltider: Morgenmad og frokost. Middag er på egen hånd.

Efter morgenmad sætter vi kursen mod Shustar. Det er en strækning på ca. 120 km. Her ser vi det historiske hydrauliske vandsystem. Et komplekst system af tunneler, vandmøller, kanaler og damme, som forsyner byen med vand fra floden Karun. Stedet er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Byen Susa menes at være grundlagt omkring 4200 f.Kr.  Byen hørte i en lang periode til det Elamitiske rige og var et regionalt center. Under Kyros den store ca. 550 f.Kr. var byen en af Perserriget hovedsteder. I dag kaldes byen Shush og har ca. 110.000 indbyggere.

Det er de færreste, som har så mange gravsteder opkaldt efter sig som profeten Daniel. Og dét til trods for at man ikke véd, hvor hans jordiske rester befinder sig. Daniels grav i Shush er dog sandsynligt i manges øjne og derfor et pilgrimsmål for både jøder og muslimer.

Vi besøger Apadana Paladset (ruinerne) som var vinterpalads for Kong Darius 1. (550-486 f.Kr). I 1897 stod en anden middelalderagtig borg færdig, nemlig Shush borgen. Den er bygget af den franske arkæolog Jacques de Morgan med stenene fra Apadana paladset. 

Vi besøger også det lille og charmende museum i Shush hvor en del genstande udgravet fra området er udstillet.

Vi kører denne dag ca. 300 km. i bus. Overnatning i Ahvaz.

Måltider: Morgenmad og frokost. Middag er på egen hånd i Ahvaz.

Formiddagen er på egen hånd. Man kan tage i bazaren eller se på broerne i Ahvaz. Toget har afgang om eftermiddagen. Overnatning i toget. Det bliver i 2 personers kupeer så vidt det er muligt.

Måltider: Morgenmad og middag på toget.
Frokost er på egen hånd I Ahvaz. – Husk at købe snacks mm. til togrejsen.

Ankomst tidligt om morgenen. Teheran banegård virker for mange velkendt. Det er ikke helt uden grund. Den er nemlig bygget af samme arkitekt som også designede Aarhus banegård.

I Teheran har vi et spækket program. Efter check-in og morgenmad besøger vi Golestan Paladset som stammer fra Qajar dynastiet, der regerede Persien fra ca. 1794-1925.

Vi besøger også Nationalmuseet, som indeholder en stor samling arkæologiske udgravninger og ej at glemme et 9000 år gammelt menneske.

I Teheran prøver vi at lokalisere Kampax gamle hovedkontor og se, hvordan det ser ud i dag. Kan det arrangeres vil vi også prøve at finde det danske bageri, hvor der forhåbentlig kan blive tid til kaffe og en kage.

Efter dagens program sætter vi kursen mod den charmende forstad i den nordlige del af Teheran, Darband. Her er tiden din egen. Der findes masser af små restauranter til aftensmaden - eller måske er lidt hygge med te og vandpibe at foretrække. Overnatning i Teheran.

Måltider: Morgenmad og frokost. Middag er på egen hånd i Darband.

I dag ser vi mere af Teherans spændende seværdigheder. Vi besøger det imponerende tæppemuseum, der med sin store samling har tæpper fra 1600-tallet frem til nutiden. Et besøg værd er også Museet for Nutidskunst, der i sin arkitektonisk fine bygning indeholder værker fra mange af de kendte: Picasso, Van Gogh og Dalí m.fl. Selvom værkerne ikke altid er udstillet, er museet et fascinerende sted at besøge.

Efter frokost, og inden vi skal med toget mod Gorgan, besøger vi Azadi Tower, som er et af Teherans berømte varetegn. Det blev bygget under shah-styret i 1971 og fik oprindelig navnet Shahyad Tower (Kongens mindetårn) men blev et af stederne for revolutionen i 1979. Derefter fik det sit nuværende navn, ”Frihedstårnet”.

Fra Teherans hovedbanegård starter vores rejse mod Gorgan med nattoget. Overnatning på toget. Det bliver i 2 personers kupeer så vidt det er muligt

Måltider: Morgenmad og frokost. Middag er på egen hånd – evt. mulighed for at købe på toget. Husk at købe snacks mm. til togrejsen.

Vi ankommer tidligt med toget til Gorgan. Efter check-in og morgenmad på hotellet skal vi på udflugt til Turkman Bandar. En køretur på ca. 40 km. med bus.

Bandar Turkmen er næsten som et land for sig selv med egne traditioner og folkedragter. Befolkningen beskrives som varmblodige, venlige og gæstfrie.

Vi skal på udflugt til Ashurade Island. Til trods for Irans 660 km. lange kystlinje til det Kaspiske Hav er dette den eneste iranske ø. En kort sejltur bringer os over på øen, og vi har tid til at nyde øens rige dyre og planteliv.

Senere på dagen overværer vi et show, hvor vi hører Dutar’ens toner. Og med lidt held – dog uden at vide det på forhånd for man ved det aldrig – kan vi måske være heldige at opleve et hestevæddeløb. Vi overnatter i Gorgan.

Måltider: Morgenmad og frokost. Middag er på egen hånd i Gorgan.

Efter morgenmaden sætter vi kursen mod byen Sari, hvor er fundet spor af beboelser tilbage til det 7. årh. f.Kr.

Strækningen køres med bus ca. 2 timer for bedre at kunne nyde den storslåede natur vi passerer. I Sari ser vi nogle af byens seværdigheder, som museet og det historiske hus Kalbadi, der ligesom Golestan paladset stammer fra Qajar dynastiet. Vi tager forbi Vaziri badene, ikke for at blive vasket, men for at se de gamle badehuse, som engang var en del af Kalbadi komplekset. Vi besøger også basaren. Overnatning ca. 15 km. fra Sari i naturskønne omgivelser.

Måltider: Morgenmad og frokost. Middag er på egen hånd.

Dagen er en ren rejse dag, hvor vi drager fra øst mod vest. Først med bus fra Sari til Teheran. Vi gør et stop ved byen Veresk. Herfra kan ses jernbanebroen, som under 2. verdenskrig blev kaldt ”the bridge of victory”. Broen er et af Kampsax’s mesterværker, bygget under ledelse af den østrigske ingeniør, Walter Aigner. Vi ser kirkegården, hvor han er begravet blandt mange af jernbanens arbejdere. Turen med bus til Teheran er ca. på 280 km.

Når vi ankommer til Teheran om eftermiddagen skal vi videre med toget mod Tabriz. Overnatning på toget til Tabriz. Det bliver i 2 personers kupeer så vidt det er muligt.

Måltider: Morgenmad og frokost. Middag kan købes på toget. Husk at købe snacks mm. til togrejsen.

Vi ankommer tidligt om morgenen til Tabriz. Efter morgenmad skal vi på byrundtur i denne historiske by, der er landets fjerdestørste.

Vi besøger den gamle bazar. Her fornemmer man byens originalitet, et sted hvor mange folkeslag mødes. Armenere, turkmener og kurdere arbejder side om side, og de har deres varer udstillet i kæmpestore dynger. Her er læderstøvler, uldne huer, farvestrålende tekstiler og meget mere. Her er den venlige summen af et ægte orientalsk marked, hvor store diskussioner finder sted under hvælvingerne og duften af læder blander sig med duften af krydderier.

Vi besøger også nogle af byens andre seværdigheder. Overnatning i Tabriz

Måltider: Morgenmad og frokost. Middag er på egen hånd i Tabriz.

Vi besøger Kandovan Village, der ligger ca. 50 km syd-øst for Tabriz. Landsbyen er beliggende på en stejl klippeside og den er især kendt for sin klippearkitektur. Klimaet her skulle være det reneste i landet. Det er et vulkansk landskab, og de lavamasser, der er her, og som er blevet formet af vind og vejr, har givet mulighed for at indrette en helt speciel slags klippeboliger, kaldt ”Karan”. Man mener, at de folk, der i 13. årh. flygtede for mongolerne, søgte tilflugt i denne landsby, hvorefter de blev boende. Undervejs bliver der mulighed for at beundre det lokale kunsthåndværk, bl.a. vævning, og fremstilling af helt specielle håndklæder og sjaler. Sidst på dagen vender vi tilbage til vores hotel i Tabriz. Her vil vi afslutte en fantastisk rejse på skinner igennem Iran med en velfortjent afskedsmiddag.

Overnatning: Vi skal mod lufthavnen sidst på aftenen for at komme med flyet mod København via Istanbul men vi har værelset frem til afhentningen.

Måltider: Morgenmad, frokost og afskedsmiddag.

Alle planlagte afgange

13 dage Pris Rejseleder Status Information
1. apr 19 til
13. apr 19
18.900 kr Morten Hansted Bestil rejse
28. okt 19 til
9. nov 19
18.900 kr Morten Hansted Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede