Logo

En uge i Iran

Teheran – Shiraz – Persepolis - Isfahan

På 8 dages rundrejse samler vi brikker til en mosaik om en civilisation, der blev grundlagt for mere end 6.000 år siden. Teheran er nutidens hovedstad, Isfahan var den majestætiske hovedby i 1700-tallet, Shiraz var middelalderens poetiske højborg, og Persepolis var centrum for perserriget før vor tidsregning. Vi flyver desuden indenrigs mellem Teheran og Shiraz, og tilbagelægger de øvrige afstande i air-conditioneret bus. Vi har god tid i såvel Shiraz som Isfahan.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

En rejse i Iran byder på spændende oplevelser i de mange orientalske bazarer, overdækkede med stof eller bygget i mursten og med flot forarbejdede hvælvinger. Tæppehandlerne kappes om at give gode tilbud på de håndknyttede tæpper og krydderibazarerne dominerer med deres stærke eksotiske dufte.

En særlig oplevelse er det iranske køkken. På Viktors Farmors rejser spiser vi på lokale restauranter og får dermed mulighed for at smage på flere af de typiske iranske retter. Vi ved hvor man spiser den bedste fasendjan i Isfahan, en ret med fjerkræ eller kød i en speciel aromatisk sauce med knuste valnødder, løg og granatæblesaft. Vi ved hvor man får serveret den herlige ret med lam i blommesauce. Eller kylling med safranris og rød peber... Vi lover, at der også bliver oplevelser for smagsløgene!.

En rejse i Iran giver mulighed for kulturudveksling. Befolkningen er venlig og hjælpsom. Man vil gerne i kontakt: Where do you come from? ... Can I help you? høres ofte. På en rejse i Iran får man afkræftet mange af de fordomme, medierne har været med til at give!

Iran er et sikkert land at rejse i. Iranerne vil gerne vise os deres land, og når vi blot respekterer det nuværende styres normer for påklædning og opførsel, er alle muligheder åbne for en stor oplevelse i et smukt og venligt land!

Læs praktiske oplysninger om rejser til Iran


Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København og ankomst til Teheran om aftenen. Vi afhentes i lufthavnen og køres til vores hotel for indkvartering.

Denne dag er vi på sightseeing i Teheran. Vi vil bl.a. besøge Golestan Paladset. Der bliver også tidtil at se på Teherans bazarområde. Om aftenen skal vi med indenrigsfly til Shiraz.

Her har vi to overnatninger.

Shiraz (1600 m.o.h.) ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales, of love and poetry", blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og deres maleriske gravmæler kan besøges. Byen har også tradition for malerkunst. Bazarerne skulle være blandt de smukkeste i landet.

Besøg i en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver.

Vi besøger det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, oprindelig bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille, oktagonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i Shiraz. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler.

Besøg i Vakil Bazar. Et farverigt indslag her er de mange nomader, der kommer for at købe.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger 60 km fra Shiraz. Persepolis blev på begyndt i det 5.årh. f.Kr. under Kong Darius I, og byen skulle være Persiens nye hovedstad. Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger. Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet.

Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. århundrede, da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer."Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sand-masserne.

Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området ved Sortehavet), der er kydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi 4 km nord for Persepolis. Midt på eftermiddagen kører vi til Isfahan. Her har vi 3 overnatninger.

ISFAHAN, en af verdens smukkeste byer, er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen. Isfahan har siden gammel tid været et vigtigt center på karavanevejen, men det var først, da Shah Abbas den Store i 1598 gjorde byen til hovedstad, at dens glansperiode startede.

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen.

Den lille pavillon fra Timuridetiden blev ombygget til Ali Qapu, det store porttårn i paladskomplekset. Herfra havde kongen en fin udsigt over hele den imponerende plads, og han kunne iagttage de væddeløb og polokampe, der fandt sted på pladsen.

Lotfollah Moskéen er bygget i 1619 under Shah Abbas I. Denne moské regnes i det hele taget for at være et af verdens smukkeste bygningsværker.

I sydsiden af Emam Square ligger Emam Moskéen, også et af højdepunkterne indenfor islamisk arkitektur. Minareterne og den store kuppel dominerer pladsens arkader. Der er geometriske mønstre (rosetter, spiraler osv.) på stiliserede "tæpper". Der er ligeledes stiliserede blade og blomster, påfuglefjer og lange friser med kalligrafi.

Efter moskébesøget går vi til pladsens modsatte ende for at besøge bazarerne, der hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten.

Også i dag er bazarerne et livligt område at besøge, med boder og kunsthåndværkere i arbejde. Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Og et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen.

Eftermiddag: Fri.

Fem ældgamle broer, alle arkitektoniske mesterværker, fører over floden Zyandeh-Rood. To af disse vil vi gøre ophold ved. Broen "33Buer" er fra 1600. En række arkader giver denne 300 m lange bro en elegant silhuet.

Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju-Bridge, et enestående bygningsværk med to etager af arkader.

Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh), grundlagt i det 11.årh., er det mest storslåede eks. på seldsjukkertidens persiske arkitektur. I senere epoker og helt op til vor tid er der blevet tilføjet nye bygningsdele, og gårdfacaderne er blevet beklædt med farvestrålende flisemosaikker.

I dette anlæg kan man således aflæse 1000 års persisk arkitekturhistorie.

Iwanen i vestsiden har et imponerende stalaktithvælv, hvor lyset reflekteres i de mange facetter.

Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler, ligger i et berømt haveanlæg. Bygningen har i virkeligheden kun 20 høje, slanke søjler, men de spejler sig i paladsdammen, så det ser ud som om der er 40.

Selve pavillonen er nu et museum med historiske malerier og keramik, men den blev oprindelig bygget til kongens receptioner og forskellig underholdning. To rækker springvand og fontæner i form af stenløver omkranser det store elegante vandbassin.

Om eftermiddagen bliver der tid på egen hånd.

Vi forlader Isfahan og kører mod nord til Teheran. Undervejs gør vi holdt i Kashan. Kashan er kendt for sine fornemme gamle købmandshuse med vindtårne.

Vi besøger et af disse arkitektonisk spændende huse, Borjudi House, en pragtvilla som en rig købmand lod bygge for ca. 150 år siden. Den har et meget originalt 6-kantet vindtårn.

Vi besøger også den historiske have, Bâgh-e Fin, anlagt af Shah Abbas. Det er den klassiske version af paradiset med naturlige kilder og et palads, der spejler sig i en dam. Et rart sted at slappe af - mellem træer, kanaler og marmorbassiner.

Efter frokostpause kører vi til Teheran. Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Kørsel til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
30. apr 17 til
7. maj 17
12.700 kr Christian Thordal Udsolgt Forespørg
Viktors Farmor baggrundsbillede