Logo

Iran - Eventyrrejsen

15 dages eventyrrejse inkl. togrejse mellem Mashad og Kerman.

To ugers rundrejse i det gamle Persiens allervigtigste byer med fokus på natur og kultur. Og en rejse med både Persiens højdepunkter og en rejse til nogle af de lidet kendte områder i Iran, hvor kun få turister kommer.

Vi besøger de iranske shiamuslimers helligste by Mashad med den guldbelagte Emam Reza Moské. Vi rejser gennem storslåede bjergkløfter, hvor vi kan nå op over skyerne. Vi går ned i den underjordiske klippehuleby ved Meymand, kører langs knastørre ørkener og ser gamle karavanserailler på vej mod zarathustriernes by Yazd og ørkenbyen Nain med de flotte silketæpper.

Se dagsprogram
Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
15 dage Pris Rejseleder Status Information
23. sep 20 til
7. okt 20
Afventer pris Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse

Rejsen afsluttes i den frodige gamle persiske hovedstad Isfahan. Byen med de mange hundrede moskeer, den flotte plads Eman Square og alle de forskellige broer over floden, der deler byen i to.

Men først og fremmest møder vi de venlige iranere i byer og bazarer, hvor smukt kunsthåndværk kan købes til gode priser, hvis man forstår at ”prutte”.

Rejsens højdepunkter

  • Et ægte eventyr langt væk fra de gængse ruter
  • Den hellige by pilgrimsby Mashad
  • Fantastiske ørkenlandskaber
  • Klippebyen Meymand hvor vi overnatter i en hule
  • Basaren i den afsidesliggende karavaneby Kerman
  • Ørkenbyen Yazd med sine vindtårne, zoroastiske begravelsestårne og stemningsfyldte gamle bydel
  • God tid til at nyde Isfahans smukke moskéer, paladser, kirker og historiske broer

Max 15 deltagere!

2020: Mindre ændringer til programmet kan forekomme.

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København-Teheran via Istanbul.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Vi får et indtryk af Irans hovedstad.

Vi besøger Nationalmuseet og Saad Abad complex Museum, der oprindelig blev bygget som sommerresidens for Qajarkongerne. Efter revolutionen blev det omdannet til museum for persisk kunst.

Vi fortsætter til forstaden Darband i den nordlige del af byen. Darband er bygget på skråningerne, og stedet er rekreativt område med mange små hyggelige restauranter og caféer langs med floden. Her er mere svalt end i byen, og på fridage er der mange lokale, der nyder atmosfæren, den svale luft, blomster og planter og den brusende flod.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Efter morgenmaden starter køreturen til Semnan, ca. 240 km. Undervejs gør vi holdt i Garmsar, der ligger på randen af Dasht-e Kavir, Irans største ørken. Nær Garmsar besøger vi Deh Namak, et stort gammelt karavanserail, et af de mange fra det 16. årh. På sådanne caravanserails kunne karavanerne finde husly og sikkerhed. Dyrene var opstaldet i den store gård, og handelsfolkene boede på første etage. Ved solnedgang blev de tunge porte lukket i, og ved solopgang blev de åbnet igen.

Semnan var engang et vigtigt knudepunkt på handelsruterne mellem det østlige og det vestlige Persien, og byen rummer mange smukke bygningsværker. I dag fremstår byen som en ret lille provinsby. Vi ser bl.a. byporten og Fredagsmoskéen fra 1425, hvor der er en meget fin Mehrab (bedeniche) med stukarbejde. Ved siden af moskéen ligger der en Seljuk minaret fra 11. årh.

Overnatning på hotel i Semnan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Kørsel til Bastam (ca. 180 km) med flere interessante stop undervejs.

Den lille by Damghan er kendt for sine fornemme eksempler på tidlig islamisk arkitektur. Vi besøger Tarikkhaneh, der oprindelig var et førislamisk tempel, men som blev konverteret til en moské. Den har en central gård med arkader på tre sider.
Damghan er også stedet, hvor der har ligget en hellenistisk by Hecatompylos (byen med de 100 porte). Her gik de gamle handelsruter, der forbandt Centralasien med havnene i Middelhavet, og som gik gennem Merv og Ektabana (det nuværende Hamadan). Denne vigtige beliggenhed bragte stor velstand til byen i form af afgifter fra karavanerne.

Byen har været angrebet flere gange under de tyrkiske og mongolske invasioner, og meget blev ødelagt.

Lidt udenfor Damghan er der udgravet en by fra 4. årtusind f.Kr.: Tappeh e Hissar.

Vi overnatter i Bastam.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi starter tidligt, da vi skal køre omkring 480 km. I  Bastam ser vi mausoleumskomplekset for Sheikh Bayazid E Bastami, en berømt mystiker fra det 9. årh. Bygningerne er dækket af blå glaserede kakler og der er et særpræget konisk tyrkisfarvet tag på mausoleet.

Der bliver tid til at se nærmere på Nishapur.

Indkvartering i Mashad.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Mashad er Irans næststørste by, og den betragtes som hellig by, da Imam Reza, den 8. Imam, er begravet her. Den store og smukke helligdom for Imam Reza ligger midt i byen. Vi kan besøge de yderste bygninger af helligdommen, idet selve moskéen kun må besøges af muslimer.

Vi besøger bazaren i Mashad. Den er 800 m lang og her er meget at se på. Byen er kendt for tyrkissmykker. Der ligger tyrkisminer i området, og i Mashad er der flere tyrkisslibere. Landets fineste safran fås også i Mashad.
Der bliver også tid til at besøge Ferdowsis gravmæle. Ferdowsi var en berømt digter fra 10. årh Han skrev det nationale epos Shahnameh, som fik betydning langt ud over landets grænser.

Midt på eftermiddagen stiger vi på nattoget til Kerman. Vi får et indtryk af landskaberne og saltørkenen, inden det bliver mørkt.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Tidlig ankomst til Kerman (06.10, hvis toget er rettidigt!). Vi indkvarteres på hotellet. Herefter får vi indtryk af ørkenbyen Kerman, der ligger 1755 m.o.h. I flere århundreder var den betydningsfuld som et knudepunkt på de asiatiske handelsruter. I dag er Kerman især kendt for sine tæpper.

Vi ser Ganj Ali Khan Komplekset, som er en samling af smukke bygningsværker, karavanserail, moské, madrasa (koranskole), Hammam (badehus). I dag er badehuset omdannet til en slags museum, hvor voksfigurer levendegør hammam-traditionen, som den har udspillet sig gennem århundreder. Ca. 150 m fra dette bygningskompleks finder vi Kermans berømte overdækkede bazar med al dens orientalske atmosfære. På en rundgang i bazaren støder man på flere karavanserails fra en tid, hvor al transport foregik med kameler og æsler. Et tidligere badehus i bazaren er nu omdannet til et imponerende og stemningsfyldt te-hus med kupler, hvælvinger og mosaikker. Et passende sted at holde pause.

Vi har to overnatninger i Kerman.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi kører udenfor Kerman til en smukt beliggende landsby, Sirch Village (1550 m.o.h.). Lige siden oldtiden har dette sted fungeret som en slags sommer resort. Her er mere svalt end i ørkenregionen.

Landsbyen ligger i en dal, og der er panoramaudsigt ud over de store områder med træer og planter. Her er flere forskellige typer fyrretræer, vinstokke, figentræer og kirsebærtræer. En smuk kontrast til de tørre og stenede områder i omegnen.

Turen fra Sirch til Maham går gennem et enestående ørkenområde med eroderede sandformationer, Kaluts, et ejendommeligt sceneri formet af vind og vejr. I en strækning på 145 km nord/syd findes disse eventyrlige formationer.

Vi kører videre til den charmerende by Mahan, der ligger 35 km sydøst for Kerman. Mahan er kendt dels for sin smukke have og dels for sin imponerende helligdom for en berømt helgen, en sufi, poet, mystiker og grundlægger af en sufi-orden: Shah Nur od-Din Nematollah Vali. Kuplen over hans gravmæle er en af de fineste kupler i landet. Byen er også et besøg værd for sine smukke alléer med træer og for sit slot.

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Kerman.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Efter morgenmaden starter vores tur på ca. 230 km til Meymand Village. Boligerne her er hugget ud af klipperne som i Tyrkiets Kappadokien, blot i mindre målestok. Landsbyen ligger i 2200 m’s højde. Selv moskéer og badehuse er underjordiske og udhuggede i klipperne og i tidligere tider var der også en underjordisk helligdom for ildtilbederne. I omkring 3000 år har der være hulebeboelser på dette sted, men her har været menneskelig bebyggelse i meget længere, formodentlig i omkring 12.000 år. Udenfor landsbyen er der fundet klippetegninger, der menes at være ca.10.000 år gamle. Og der er gjort fund af ca. 6000 år gamle lerpotter. I dag bor der 180 familier i landsbyen. Klimaet er hårdt med meget varme somre og meget kolde vintre.

Vi overnatter i klippehuler i Meymand.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi kører til ørkenbyen Yazd, en tur på knap 315 km.

Yazd, kendt for silke, tekstiler og tæpper, var en vigtig station på karavanevejen til Central Asien og Indien. Byen ligger mellem to ørkener, og den er omgivet af saltsøer. Den er nu universitetsby med ca. 1/2 mill. indbyggere.

Bygningerne i Yazd har flade eller kuplede tage, hvorpå der er vindtårne, firkantede tårne med huller i, så vinden kan føres ind i huset, et meget effektivt ventilationssystem. Vindtårnene afkøler ikke blot husene, men også vandet. Vandet føres fra højdedragene og ned til byen via et kompliceret system af ”qanats”.

Vi tager på byrundtur og ser bl.a. Ildtemplet og Fredagsmoskéen.

Fredagsmoskéen (bygget i 14. årh.) ligger i den nordlige del af Yazd og har meget fine dekorationer i farvede mosaikker.
Vi slentrer en tur gennem den gamle bydel, Fahadan distriktet, med sin helt specielle arkitektur og med mange historiske bygninger.

I Yazd findes der en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Vi kan besøge deres ildtempel, hvor den hellige ild brænder (den har brændt uafbrudt siden år 400). Templet er en moderne bygning, der er bygget specielt til at huse den hellige flamme. Der findes også en lille udstilling af håndskrifter.

Vi har to overnatninger i Yazd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Yazd er en af verdens ældste byer og den lerklinede gamle bydel er på Unescos liste over verdens kulturarv.

Bygningen midt i Yazd, som er i 3 arkader, hedder Amir Chakhmaq og var oprindelig bazar, men i dag er den hjemsted for forskellige ceremonier. Bl.a. er den udgangspunkt for den årlige procession, hvor de pisker sig til blods. Der er nogle ret gode keramik- og tæppeforretninger i den gamle bydel.

Iflg. zoroastrismen er jorden og ilden de elementer, der bliver associeret med guddommene, og de må ikke tilsmudses ved kontakt med døde mennesker. Da de døde hverken måtte begraves eller brændes, blev de i stedet lagt ud i nogle åbne cirkulære tårne, "towers of silence". Her blev de døde anbragt på flade sten, og få timer efter var de spist af gribbe.
Disse tårne er i Yazd bygget på bakketoppene udenfor byen. Man kan også se rester af de bygninger, der blev brugt under begravelses-ceremonierne. Skikken med at anbringe de døde i tårnene ophørte sidst i 1970-erne.

Vi besøger Doulat Abad Haven med træer, blomsterbede, vandbassiner og en 6-kantet pavillon. Her står også et 33 m højt vindtårn, det højeste i Iran. Der er flere vindtårne i Yazd.

Hvis tiden tillader det, besøger vi også henna-fabrikken.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Kørsel til Isfahan. Undervejs gør vi holdt i Nain, der er kendt for sine tæpper og sin smukke moské. Vi har 3 overnatninger i Isfahan.

Læs mere om Isfahan her.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

ISFAHAN, en af verdens smukkeste byer, er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen. Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen.

Den lille pavillon fra Timuridetiden blev ombygget til Ali Qapu, det store porttårn i paladskomplekset. Herfra havde kongen en fin udsigt over hele den imponerende plads og kunne iagttage de væddeløb og polokampe, der fandt sted på pladsen.

Lotfollah Moskéen regnes i det hele taget for at være et af verdens smukkeste bygningsværker. Kuplen har beige og pink farver og dertil en udsøgt dekoration med serier af arabesker og sorte og blå blomster.

I sydsiden af Emam Square ligger Emam Moskéen, også et af højdepunkterne indenfor islamisk arkitektur. Minareterne og den store kuppel dominerer pladsens arkader.

Efter moskébesøget vil vi gå til pladsens modsatte ende for at besøge i bazarerne. Isfahans bazarer, der ligger i nordsiden af den store plads (Emam Square), hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. Også i dag er bazarerne et livligt område at besøge med boder og kunsthåndværkere i arbejde. Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Og et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen...

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Fem ældgamle broer, alle arkitektoniske mesterværker, fører over floden Zyandeh-Rood. To af disse vil vi gøre ophold ved. ”Broen med de 33 Buer" er fra 1600. En række arkader giver denne 300 m lange bro en elegant silhuet.
Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju-Bridge, et enestående bygningsværk med to etager af arkader.

Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler, ligger i et berømt haveanlæg. Selve pavillonen er nu et museum med historiske malerier og keramik, men den blev oprindelig bygget til kongens receptioner og forskellig underholdning.

Eftermiddagen er fri.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Hjemrejse fra Isfahan via Istanbul til København.

Vi skal flyve tidligt om morgenen og tager derfor i de sene nattetimer ud til lufthavnen.

Det kan være en god ide at medbringe lidt at drikke.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Alle planlagte afgange

15 dage Pris Rejseleder Status Information
23. sep 20 til
7. okt 20
Afventer pris Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede