Hvad søger du?

Iran - Eventyrrejsen

Oplev sjældent besøgte områder af Iran

To ugers rundrejse i det gamle Persiens allervigtigste byer med fokus på natur og kultur. Men også en rejse, der fører os til lidet kendte områder i Iran, hvor kun få turister kommer. 

Vi starter i de iranske shia-muslimers helligste by Mashhad med den guldbelagte Emam Reza Moské. Med nattog kører vi til karavanebyen Kerman, hvor vi udforsker bazarer, pilgrimsmål og forrevne ørkenklipper. Vi overnatter også i en hule i den underjordiske klippeby Meymand, og natten efter sover vi en restaureret karavanestation fra 1600tallet midt i ørkenen. I den gamle ørkenby Yazd har vi god tid til at lære om zarathustriernes religion og udforske den gamle bydel, inden rejsen fortsætter via tæppebyen Nain til den gamle persiske hovedstad Isfahan. 

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Iran - Eventyrrejsen
Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Isfahan er et sandt mesterværk indenfor islamisk arkitektur. Her udforsker vi overdådige moskéer, historiske broer, gamle paladser og sågar en lille kristen enklave. Vi møder også de venlige iranere i byens bazarer, hvor smukt kunsthåndværk kan købes til gode priser, hvis man forstår at ”prutte”. Rejsen slutter i Teheran, hvor vi møder det moderne Iran for fuld udblæsning og ser et par af byens spændende museer.

Rejsens højdepunkter:

  • Et ægte eventyr langt væk fra de gængse ruter
  • Den hellige by pilgrimsby Mashhad
  • Fantastiske klippeformationer i ørkenen
  • Klippebyen Meymand hvor vi overnatter i en hule
  • Bazaren i den afsidesliggende karavaneby Kerman
  • Overnatning i en karavanestation fra 1600-tallet
  • Ørkenbyen Yazd med sine vindtårne, zoroastiske begravelsestårne og stemningsfyldte gamle bydel
  • God tid til at nyde Isfahans smukke moskéer, paladser, kirker og historiske broer

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København til Mashhad via Istanbul. 

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Vi ankommer til Mashhad meget tidligt om morgenen og kører direkte til vores hotel, hvor vi kan hvile ud ovenpå rejsen. Senere er det tid at se nærmere på byen.

Mashhad er Irans næststørste by og en af landets helligste, da den 8. Imam, Reza, ligger begravet her. Det får pilgrimme i tusindvis til at flokkedes til den store og smukke helligdom for Imam Reza midt i Mashhad. Vi kan besøge de yderste bygninger af helligdommen, idet selve moskéen kun må besøges af muslimer. Men vi fornemmer tydeligt den stærke religiøsitet blandt pilgrimmene, der strømmer til og fra helligdommen, og er tydeligt at mærke, at dette er et af de mest konservative muslimske steder i landet.

Der er også et rigt folkelig vi Mashhads bazar, hvis 800 meter lange gange bugner af boder med alt fra krydderier og religiøse effekter til tøj. Byen er blandt andet kendt for turkissmykker. Der ligger turkisminer i området, og i Mashad er der flere turkisslibere. Landets fineste safran fås også i Mashad.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi kører en tur ud af byen til den lille by Tus, hvor vi besøger Ferdowsis gravmæle. Ferdowsi var en berømt digter fra 10. århundrede. Han skrev det nationale epos Shahnameh, som fik betydning langt ud over landets grænser.

Midt på eftermiddagen stiger vi på nattoget til Kerman. Gradvist slipper byen sit tag, og inden længe kører vi gennem smukke landskaber med saltørken, mens mørket sænker sig over Iran. Natten tilbringes i 2-personers kupéer til lyden af togets karakteristiske rytmiske lyde. Singleværelse er desværre ikke muligt denne nat.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Tidlig ankomst til Kerman (06.10, hvis toget er rettidigt!). Vi indkvarteres på hotellet og spiser morgenmad, hvorefter vi får et indtryk af ørkenbyen Kerman. I århundreder var Kerman et betydningsfuldt knudepunkt på de asiatiske handelsruter, og karavaner fra nær og fjern søgte mod byens basarer for at handle og udveksle viden. I dag finder rejsende kun sjældent vej til Kerman, og byen er bedst kendt for sine tæpper.

Fortidens storhed fornemmer vi i Ganj Ali Khan Komplekset, hvis smukke historiske bygningsværker blandt andet huser karavanestationer, en moské, en koranskole og et badehus. I dag er badehuset omdannet til et museum, hvor voksfigurer levendegør hammam-traditionen, som den har udspillet sig på karavanernes storhedstid.

Få minutters gang fra dette bygningskompleks finder vi Kermans berømte overdækkede bazar med al dens orientalske atmosfære. På en rundgang i bazaren støder vi på flere karavanserais fra den tid, hvor al transport foregik med kameler og æsler. Et tidligere badehus i bazaren er nu omdannet til et imponerende og stemningsfyldt te-hus med kupler, hvælvinger og mosaikker. Et passende sted at holde pause.

Vi har to overnatninger i Kerman.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi bruger hele dagen på at udforske området omkring Kerman. Først kører vi til den charmerende by Mahan, der ligger 35 km mod sydøst. Mahan er kendt dels for sin smukke have og dels for sin imponerende helligdom for en berømt helgen Shah Nur od-Din Nematollah Vali, der var sufi, poet, mystiker og grundlægger af en sufi- orden. Kuplen over hans gravmæle er en af de fineste kupler i landet. Byen er også et besøg værd for sine smukke alléer med træer og for sit lille slot.

Fra Mahan sætter vi kurs mod ørkenen. På vejen passerer vi landsbyen Sirsh, der ligger i en dal omgivet af fyrretræer, vinstokke, figentræer og kirsebærtræer. Byen ligger 1.550 meter over havet, og det køligere klima har siden oldtiden tiltrukket rejsende, der her fandt en frodig og behagelig kontrast til de tørre, stenede ørkenlandskaber.

Vi fortsætter dybere ind i ørkenen til et enestående område, hvor eroderede kalkstensformationer kaldet Kaluts hæver sig op af ørkensandet. Vi udforsker det forunderlige landskab, inden turen går tilbage til Kerman.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Efter morgenmaden starter vores tur på ca. 230 km til landsbyen Meymand i 2200 meters højde. På vejen spiser vi frokost i Rafsanjan, der er kendt for at producere nogle af Irans bedste pistacienødder. Vi gør et stop et sted langs vejen og kigger nærmere på årets høst.

Meymand ligner ingen andre byer på denne rejse. Boligerne her er hugget ud af klipperne og minder lidt om Tyrkiets Kappadokien omend i mindre målestok. Selv moskéer og badehuse er underjordiske og udhuggede i klipperne, og i tidligere tider var der også en underjordisk helligdom for ildtilbederne. I omkring 3.000 år har der være hulebeboelser på dette sted, men mennesker har boet her i meget længere. Formodentlig i omkring 12.000 år. Udenfor landsbyen er der fundet klippetegninger, der menes at være ca.10.000 år gamle, og der er gjort fund af ca. 6000 år gamle lerpotter. I dag bor der 180 familier i landsbyen. Klimaet er hårdt med meget varme somre og meget kolde vintre. Men hulerne giver dem beskyttelse mod elementerne. Vi gør dem kunsten efter og overnatter i en klippehule i Meymand.

Vi overnatter i klippehuler i Meymand.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi udforsker Meymand om formiddagen og gå en lille tur i området, inden vi sætter kurs gennem ørkenen mod Yazd. Men helt så langt når vi ikke i dag. Tilbage i 1600-tallet besluttede Persiens hersker Shah Abbas at påbegynde et storstilet projekt, der skulle beskytte Silkerutens hårdt prøvede handelskaravaner. Målet var at opføre 999 befæstede karavanestationer, kaldet karavanserais, med omkring 30 kilometers mellemrum langs handelsruterne i hans rige. Det var den distance, en karavene typisk kunne tilbagelægge på en dag. På karavanseraierne kunne handelsfolkene tilbringe natten i sikkerhed fra de røvere, der ofte overfaldt dem på deres færd. Smede kunne reparere ødelagte vogne, og der kunne udveksles erfaringer med andre rejsende.

Shah Abbas nåede at bygge mere end 100 af disse karavanserais. Langt de fleste ligger i dag øde hen. Men enkelte er blevet nænsomt restaureret og omdannet til små pensionater. Deriblandt karavanseraiet Zein-o-din, der ligger midt i ørkenen. Her overnatter vi denne aften. Præcis som handelsfolkene gjorde det på Shah Abbas’ tid. Heldigvis er der komforten højnet med blandt andet fine fælles badeværelser, og der ligger ikke længere røvere på lur udenfor de gamle mure. Men stjernehimlen i den klare ørkennat er lige så flot som for 400 år siden.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Det kan anbefales at stå tidligt op og nyde solopgangen over ørkenen fra Zein-o-din gamle mure, mens der gøres klar til morgenmaden. Herefter kører vi mod Yazd. Men på vej gør vi et par interessante stop. Først i landsbyen Saryazd, hvor et mindst 1.500 år gammelt fort i soltørrede sten og mudder hæver sig over den gamle bys adobe-bygninger. Omkring 400 mennesker bor stadig i den lille muromkransede ørkenby.

Fra Saryazd fortsætter vi til landsbyen Taft, hvor vi bydes indenfor hos en lokal zoroastrisk familie. Her hører vi om deres liv og den gamle religion, som vi kommer til at stifte bekendtskab med på forskellig vis over de kommende dage.

Vi fortsætter det sidste stykke til Yazd, der anses for at være en af verdens ældste stadig eksisterende byer. I århundreder var Yazd et vigtigt stop på karavanevejen til Centralasien og Indien, og den lerklinede gamle bydel er på Unescos liste over verdens kulturarv. Byen ligger mellem to ørkener, og den er omgivet af saltsøer. Yazd er i dag en universitetsby med over 1 million indbyggere. Men byens rige historie mærkes stadig tydeligt i den gamle bydel, hvor vindtårne stadig hæver sig over de kuplede tage. Vindtårne fører brisen ind i huset, hvor det afkøler rummene og vandet, der hentes fra højdedragene og føres ned til byen via et kompliceret system af underjordiske kanaler.

Vi går en tur i den gamle bydel op besøger blandt andet den smukke fredagsmoské og det karakteristiske bygningsværk Amir Chakhmaq. Vi nyder også den fine have Doulat Abad, der er kendt for Irans højeste vindtårn, inden aftenen slutter på en tagterrasse med udsigt over Yazds gamle bydel. Vi har to nætter i Yazd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

I Yazd findes der en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Ifølge zoroastrismen må elementerne jord og ild ikke tilsmudses ved kontakt med døde mennesker. Da de døde hverken måtte begraves eller brændes, blev de i stedet lagt ud i nogle åbne cirkulære tårne kaldet ’Stilhedens tårne’. Her blev de døde anbragt på flade sten, og få timer efter var de spist af gribbe. Denne skik stoppede man med sidst i 1970erne, så nu er det muligt at besøge et af disse tårne på en lille bakketop udenfor Yazd. For foden af bakken ses også rester af de bygninger, der blev brugt under begravelses-ceremonierne.

Herefter tager vi en tur af byen til zoroastrisme-helligdommen Chak Chak, der ligger på en solbagt bjergside med udsigt over ørkenen. Tunge bronzedøre fører ind til selve helligdommen, der er indrettet i en hule i bjerget. I århundreder har pilgrimme søgt mod dette fjerne sted for at bede ved den hellige ild, der stadig brænder i hulen.

Tilbage i Yazd besøger vi et af zoroastrismens vigtigste ildtempler. Templet er en moderne bygning, der er bygget specielt til at huse den hellige flamme, der har brændt uafbrudt siden år 400. Herefter er resten af dagen fri til at nyde Yazd på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader Yazd fra morgenstunden og sætter kurs mod Isfahan. På vejen gør vi holdt i den lille ørkenby Nain, der er kendt for sine tæpper og sin smukke moské. Udkanten af byen har vævere indrettet små væverier i en række huler, hvor de fremstiller tekstiler i kameluld. Vi kigger indenfor og ser på varerne, inden vi fortsætter det sidste stykke mod Isfahan. 

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Isfahan er uden tvivl en af de smukkeste byer i den muslimske verden, og intet sted er dette tydeligere end, når vi denne morgen træder ind på den enorme Emam-plads. På pladsens den ene langside ligger Ali Qapu, det store porttårn i paladskomplekset, med den karakteristiske balkon, hvorfra shahen kunne nyde polokampe og væddeløb, der fandt sted på pladsen.

Lige overfor ligger den overdådigt udsmykkede Lotfollah moské. Kuplen har beige og pink farver og dertil en udsøgt dekoration med serier af arabesker og sorte og blå blomster. Pladsens ene ende domineres af den mægtige Emam moské, hvis minaretter og kupler hæver sig over byen.

Vi besøger alle tre bygningsværker, inden vi vender fokus mod pladsens anden ende, hvor en stor port markerer indgangen til Isfahans enorme bazar, der udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Håndværk har stadig gode kår i Isfahan, og der vil være lejlighed til at se blandt andet metalarbejde, indlæg med perlemor, tekstiltryk, tæppeknytning og forskellige andre håndværk. Alt fra krydderier til tøj kan købes i bazaren, og et utal af tæppehandlere frister med tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen...

Eftermiddagen er fri til at nyde pladsen og bazaren på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Midt i Isfahan fører fem ældgamle stenbroer over floden Zyandeh-Rood. Vi besøger to af de smukkeste denne formiddag. Broen Si-o-se-pol, hvilket betyder 33Buer, er fra 1600. En række arkader giver den 300 m lange bro en elegant silhuet. Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju, et enestående bygningsværk med to etager af arkader. Der er ofte et rigt gadeliv omkring broerne til langt ud på aftenen.

Vi fortsætter til en anden del af Isfahan, hvor vi besøger det lille palads Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler. Bygningen ligger i en fin have, hvor det spejler sig i et aflangt bassin. Tidligere afholdt herskerens receptioner og fester her, hvilket er afbilledet på store vægmalerier. Andre malerier viser berømte sejre på slagmarken.

Eftermiddagen er fri til oplevelser på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Denne formiddag besøger vi helligdommene for to meget forskellige religioner. Først kører vi til den armenske bydel, Djolfa, der er hjem for størstedelen af Isfahans kristne mindretal. Kristne og jøder har en særlig status i det iranske samfund, og de har frihed til at udøve deres tro og kultur. Djolfa har ikke mindre end 13 kristne kirker, deriblandt en storslået Vank-katedral, hvis indre er rigt udsmykket med farvestrålende malerier.

Helt andre arkitektoniske traditioner møder os i den enorme Fredagsmoské (Masjid-i-Jomeh), der blev grundlagt for mere end 1.000 år siden. Moskéens ældste dele anses for at være mesterværker indenfor seldsjukker-tidens persiske arkitektur. Men også senere epoker har bidraget til udbygning af moskéen, så man i dag kan aflæse mere end 10 århundreders arkitekturhistorie i den gamle bygning.

Eftermiddagen er fri til oplevelser på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.  

En længere køretur fører os fra Isfahan til Teheran. Turen tager det meste af dagen, så der er god tid til at nyde udsigten gennem bussens vinduer og fordøje de mange oplevelser, vi allerede har haft. Det er i Teheran at mange af de store begivenheder i Irans historie op gennem det 20. århundrede har fundet sted. I dag er Teheran en hektisk og moderne storby med omkring 15 millioner indbyggere, hvis man tæller forstæderne med, så her oplever vi for alvor det moderne Iran for fuld udblæsning. Vel fremme i Teheran indlogeres vi på vores hotel for de sidste to nætter.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi får et indtryk af Irans hovedstad. Blandt andet besøger vi forstaden Darband, der ligger på bjergskråningerne i den nordlige og velhavende del af byen. Stedet er et rekreativt område, hvor små hyggelige restauranter og caféer langs en lille flod indbyder til at slappe af væk fra storbyens jag. Her er mere svalt end i byen, og på fridage myldrer det med lokale, der nyder atmosfæren, den friske luft, blomster og sød te til lyden af den brusende flod.

Tilbage i midtbyen besøger vi Nationalmuseet og Saad Abad complex Museum, der oprindelig blev bygget som sommerresidens for Qajarkongerne. Efter revolutionen blev det omdannet til museum for persisk kunst. Vi afrunder dagen med middag på en lokal restaurant. Sent på aftenen kører vi mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. 

Måltider: Morgenmad og middag.

Efter et flyskifte i Istanbul fortsætter vi mod København.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os