Hvad søger du?

Iran med Folkeuniversitetet

12 dage i Persiens smukkeste byer

En rejse i Iran er et møde med en af verdens ældste civilisationer, og samtidigt en øjenåbner overfor et folk, der i disse år har verdens bevågenhed. Ikke mange udlændinge finder vej til Iran. Men de få, der gør, bliver mødt med venlighed og imødekommenhed fra iranerne. På en rejse til Iran får man afkræftet mange af de fordomme, medierne har været med til at give!

På denne rundrejse oplever vi en række af Irans mest spændende kulturbyer. Fra poeternes by Shiraz besøger vi Persepolis, inden vi fortsætter via den gamle karavaneby Yazd til Irans absolutte mesterværk; Isfahan. Vi besøger også historiske Kashan og oplever det moderne Iran i storbyen Teheran. Alle kan deltage i rejsen. Der kræves ingen tilknytning til Folkeuniversitetet.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Iran med Folkeuniversitetet
Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Det er mere end 6000 år siden, civilisationen i dette område blev grundlagt. De største af de persiske imperier, arkæmenider, partere, sassanider, regerede i en stor del af det asiatiske kontinent i mere end 450 år. De imponerende bygningsværker i Persepolis vidner om landets storhedstid for 2500 år siden. Siden da har mere end 20 dynastier regeret i Iran. Nogle af de største begivenheder i landets historie har været overgangen til Islam for 1400 år siden samt den mongolske invasion for ca. 800 år siden.

En rejse i Iran giver mulighed for at opleve nogle af verdens smukkeste eksempler på islamisk arkitektur. Moskéerne i Isfahan, paladserne og de ældgamle broer er i en flot bevaringstilstand, og byen domineres af turkisblå kupler! Haverne i Shiraz og Kashan er et andet højdepunkt. Det samme er ørkenbyen Yazd. For slet ikke at snakke om de orientalske bazarer, der nogle steder ikke synes at have ændret sig meget siden Silkerutens storhedstid. Ofte er de overdækkede med stof eller bygget i mursten med flot forarbejdede hvælvinger. Tæppehandlerne kappes om at give gode tilbud på håndknyttede tæpper, og fra krydderiboderne breder stærke eksotiske dufte sig. I de tidligere karavanserais er der nu indrettet små værksteder, hvor de gamle håndværk stadig holdes i hævd.

Iran er et sikkert land at rejse i. Iranerne vil gerne vise os deres land, og når blot vi respekterer det nuværende styres normer for påklædning og opførsel, er alle muligheder åbne for en stor oplevelse i et smukt og venligt land!

Rejsen er i samarbejde med Folkeuniversitet, men alle kan deltage.

Læs om vores forelæsninger på Folkeuniversitetet i Aarhus og Emdrup her.

Rejsens højdepunkter:

  • Shiraz med sine hektiske basar, paladser og smukke haver
  • Gå i Niebuhrs fodspor gennem ruinbyen Persepolis
  • Ørkenbyen Yazd med sine vindtårne, zoroastiske begravelsestårne og stemningsfyldte gamle bydel
  • Moskéer, pladser, basarer og historiske broer i smukke Isfahan
  • Rige handelshuse i karavanebyen Kashan
  • Oplev det moderne Iran i storbyen Teheran
  • Udforsk det iranske køkken på lokale restauranter

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København via Istanbul eller Doha til Shiraz.

Vi tager på udflugt for at se nærmere på Shiraz.

Shiraz (1600 m.o.h.) ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales of love and poetry", blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz. Vi besøger Hafez's gravmæle, hvor vi tydeligt kan mærke, hvor vigtig hans poesi stadig er for iranerne. 

Vi besøger desuden en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver.

Et andet højdepunkt er Nasir al Molk-moskéen, hvor lyset gennem vinduernes farvestrålende glasmosaikker farver interiøret i stærke nuancer. 

Dagen slutter i Vakil bazaren, der er blandt de mest stemningsfulde bazarer i Iran. Et farverigt indslag her er de mange nomader, nomader, der gør holdt for at handle i Shiraz på vej til deres vinterkvarter.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger 60 km fra Shiraz. Persepolis blev pågyndt i det 5.årh. f.Kr. under Kong Darius I, og byen skulle være Persiens nye hovedstad. Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger. Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet.

Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften.

Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi også, 4 km nord for Persepolis.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer. "Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sand-masserne. Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er lydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi kører fra Shiraz til Yazd og undervejs går vi holdt i oasen Abarkuh.

Yazd er kendt for silke, tekstiler og tæpper og var en vigtig station på karavanevejen til Centralasien og Indien. Byen ligger mellem to ørkener, og den er omgivet af saltsøer. Den er nu universitetsby med over 1/4 mill. indbyggere.

Bygningerne i Yazd har flade eller kuplede tage, hvorpå der er vindtårne, firkantede tårne med huller i, så vinden kan føres ind i huset, et meget effektivt ventilationssystem. Vindtårnene afkøler ikke blot husene, men også vandet. Vandet føres fra højdedragene og ned til byen via et kompliceret system af ”qanats”.

Dagen afrundes på bedste vis med middag på en tagterrasse med udsigt over byens vindtårne, kupler og tage.

Vi har to overnatninger i Yazd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Yazd er en af verdens ældste byer og den lerklinede gamle bydel er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Bygningen midt i Yazd, som er i 3 arkader, hedder Amir Chakhmaq og var oprindelig bazar, men i dag er den hjemsted for forskellige ceremonier. Bl.a. er den udgangspunkt for den årlige procession, hvor de pisker sig til blods. Der er nogle ret gode keramik- og tæppeforretninger i den gamle bydel.

I den nordlige del af Yazd findes Fredags Moskéen (bygget i 14. årh.), der har meget fine dekorationer i farvede mosaikker.

I Yazd findes der en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Vi kan besøge deres ildtempel, hvor den hellige ild brænder (den har brændt uafbrudt siden år 400). Templet er en moderne bygning, der er bygget specielt til at huse den hellige flamme. Der findes også en lille udstilling af håndskrifter.

Iflg. zoroastrismen er jorden og ilden de elementer, der bliver associeret med guddommene, og de må ikke tilsmudses ved kontakt med døde mennesker. Da de døde hverken måtte begraves eller brændes, blev de i stedet lagt ud i nogle åbne cirkulære tårne, "towers of silence". Her blev de døde anbragt på flade sten, og få timer efter var de spist af gribbe.

Disse tårne er i Yazd bygget på bakketoppene udenfor byen. Man kan også se rester af de bygninger, der blev brugt under begravelsesceremonierne. Skikken med at anbringe de døde i tårnene ophørte sidst i 1970'erne.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Kørsel til Isfahan. Undervejs gør vi holdt i Nain, der er kendt for sine tæpper og sin smukke moské. Vi gør også holdt i keramikbyen Maybod, hvor der fremstilles den karakteristiske blå og hvide keramik.

Vi har 3 overnatninger i Isfahan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

ISFAHAN, en af verdens smukkeste byer, er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen.

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen.
Efter moskébesøget går vi til pladsens modsatte ende for at besøge i bazarerne. Isfahans bazarer, der ligger i nordsiden af den store plads (Emam Square), hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. De udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler. Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen...

Eftermiddagen er fri.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Fem ældgamle broer, alle arkitektoniske mesterværker, fører over floden Zyandeh-Rood. To af disse vil vi gøre ophold ved. Broen "33Buer" er fra 1600. En række arkader giver denne 300 m lange bro en elegant silhuet. Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju-Bridge, et enestående bygningsværk med to etager af arkader.

Vi besøger også Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh). På vej til fredagsmoskeen gør vi holdt ved Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler. Den ligger i et berømt haveanlæg. Selve pavillonen er nu et museum med historiske malerier og keramik, men blev oprindelig bygget til kongens receptioner og forskellig underholdning. To rækker springvand og fontæner i form af stenløver omkranser det store elegante vandbassin.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader Isfahan og kører mod nordpå mod Kashan. Undervejs gør vi en afstikker til den spændende landsby i bjergene, Abyane. Turen dertil går ad en naturskøn rute med bjergudsigter.

Abyane er en smuk traditionel landsby med lerarkitektur beliggende ved foden af Karkass-bjergene. Denne lille by er helt speciel, den er som et levende museum. Byen er beliggende langs med floden og opad skråningerne, og ruiner fra 3 forter vidner om, at man har haft brug for at sikre sig mod fjender. Det er en oplevelse at gå i de snævre gyder og fornemme dagliglivet i landsbyen. Vi vil finde mange spændende arkitektoniske detaljer, f.eks. fine døre med træskærerarbejde eller bemalede døre. Kvindernes tøj er mere farvestrålende end andre steder i Iran, f.eks. bruger de store hvide hovedtørklæder med røde blomster.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Kashan, der ligger som en oase i randen af en stor saltørken. Indkvartering i Kashan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Kashan er kendt for sine fornemme gamle købmandshuse med vindtårne. Vi besøger et af disse arkitektonisk spændende huse, Tabatabei House, en pragtvilla som en rig købmand lod bygge omkring år 1880. 

Vi besøger også den historiske have, Bâgh-e Fin, anlagt af Shah Abbas. Det er den klassiske version af paradiset med naturlige kilder og et palads, der spejler sig i en dam. Et rart sted at slappe af mellem træer, kanaler og marmorbassiner.

Vi fortsætter til Teheran, hvor vi skal bo de sidste to nætter.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi tager på sightseeing i Teheran. Vi besøger det fantastisk Golestan Palads som hører til et af Teherans ædste bygninger og er at finde på UNESCOs verdensarvsliste. Turen går forbi Irans nationalmuseum, der huser uvurderlige skatte fra landets rige historie. Til sidst besøger vi Azadi tårnet, et af Teherans berømte vartegn, bygget af Shahen i 1971 men fik sit nuværende navn ”Frihedstårnet” efter revolutionen i 1979.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag.

Kørsel til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. I lufthavnen er der toldfrie butikker med kosmetik og parfumer, tobak samt iranske lækkerier i form af alskens iranske kager, nødder, honning, krydderier, teblandinger, safran og kaviar. Men bemærk alt er langt dyrere i lufthavnen end i basar og på gaden! Der er også mulighed for at spise og få lidt at drikke på cafeerne i afgangshallen. Man kan betale med både ens resterende rial og med udenlandsk valuta, men ikke-iranske kreditkort virker ikke.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os