Logo

Iran med Folkeuniversitetet

12 dage i Persiens smukkeste byer

En rejse i Iran er et møde med en af verdens ældste civilisationer, og samtidigt en øjenåbner overfor et folk, der i disse år har verdens bevågenhed. De mange, orientalske bazarer i Isfahan er et rent 1001 Nats Eventyr. Ofte er de overdækkede med stof eller bygget i mursten med flot forarbejdede hvælvinger. Tæppehandlerne kappes om at give gode tilbud på de håndknyttede tæpper, og krydderiboderne dominerer med deres stærke eksotiske dufte. Tidligere karavanserails er nu indrettet som værksteder for kunsthåndværkere. Alle kan deltage i rejsen. Der kræves ingen tilknytning til Folkeuniversitetet.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
12 dage Pris Rejseleder Status Information
11. okt 18 til
22. okt 18
18.900 kr Martin Leitner Bestil rejse

Det er mere end 6000 år siden, civilisationen i dette område blev grundlagt. De største af de persiske imperier, arkæmenider, partere, sassanider, regerede i en stor del af det asiatiske kontinent i mere end 450 år. De imponerende bygningsværker i Persepolis vidner om landets storhedstid for 2500 år siden.

Siden da har mere end 20 dynastier regeret i Iran. Nogle af de største begivenheder i landets historie har været overgangen til Islam for 1400 år siden samt den mongolske invasion for ca. 800 år siden.

En rejse i Iran giver mulighed for at opleve verdens smukkeste eksempler på islamisk arkitektur. Moskéerne i Isfahan, paladserne og de ældgamle broer er i en flot bevaringstilstand. Byen domineres af gyldne og tyrkisblå kupler!

Det er ikke mange udlændinge, der kommer som turister til landet. Men tag ikke fejl: Befolkningen er venlig og hjælpsom. Man vil gerne i kontakt: Where do you come from? ... Can I help you? høres ofte. På en rejse i Iran får man afkræftet mange af de fordomme, medierne har været med til at give!

Iran er et sikkert land at rejse i. Iranerne vil gerne vise os deres land, og når blot vi respekterer det nuværende styres normer for påklædning og opførsel, er alle muligheder åbne for en stor oplevelse i et smukt og venligt land!

Læs praktiske oplysninger om rejser til Iran her

Max 20 deltagere!

Læs om vores forelæsninger i februar om Iran på Folkeuniversitetet i Aarhus og Emdrup her.

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København. Vi sætter kursen mod Teheran via Wien.

Vi tager på sightseeing i Teheran. Vi besøger det fantastisk Golestan Palads som hører til et af Teherans ædste bygninger og er at finde på UNESCOs verdensarvsliste. Turen går forbi Museum of Contemporary Art, der med sin store samling af kunst huser nogle af tidens kendte kunstnere. Til sidst besøger vi Azadi tårnet, et af Teherans berømte varetegn, bygget af Shahen i 1971 men fik sit nuværende navn ”Frihedstårnet” efter revolutionen i 1979.

Morgenfly til Shiraz.

Efter indkvartering på hotellet starter dagens sightseeing. Shiraz ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales, of love and poetry", blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og deres maleriske gravmæler findes her. Besøg i en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver.

Vi besøger det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, oprindelig bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille, oktagonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i Shiraz. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler. Besøg i Vakil Bazar. Et farverigt indslag her er de mange nomader, der kommer for at købe. Bazarerne skulle være blandt de smukkeste i landet.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger 60 km fra Shiraz. Persepolis blev på begyndt i det 5.årh. f.Kr. under Kong Darius I, og byen skulle være Persiens nye hovedstad. Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger. Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet.

Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. århundrede, da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften.
Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer.

"Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sand-masserne.

Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området ved Sortehavet), der er kydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi 4 km nord for Persepolis.

Tilbage i Shiraz stopper vi på ved Hafez’s grav hvor vi ser den smukke have hvor unge forelskelser bliver til.

Vi kører fra Shiraz til Yazd og undervejs går vi holdt i oasen Abarkooh.

Yazd er kendt for silke, tekstiler og tæpper og var en vigtig station på karavanevejen til Centralasien og Indien. Byen ligger mellem to ørkener, og den er omgivet af saltsøer. Den er nu universitetsby med ca. 500.000 indbyggere.

Bygningerne i Yazd har flade eller kuplede tage, hvorpå der er vindtårne, firkantede tårne med huller i, så vinden kan føres ind i huset, et meget effektivt ventilationssystem. Vindtårnene afkøler ikke blot husene, men også vandet. Vandet føres fra højdedragene og ned til byen via et kompliceret system af ”qanats”.

Vi har to overnatninger i Yazd.

Yazd er en af verdens ældste byer og den lerklinede gamle bydel er på Unescos liste over verdens kulturarv.

Bygningen midt i Yazd, som er i 3 arkader, hedder Amir Chakhmaq og var oprindelig bazar, men i dag er den hjemsted for forskellige ceremonier. Bl.a. er den udgangspunkt for den årlige procession, hvor de pisker sig til blods. Der er nogle ret gode keramik- og tæppeforretninger i den gamle bydel. I den nordlige del af Yazd findes Fredags Moskéen (bygget i 14. årh.), der har meget fine dekorationer i farvede mosaikker.

I Yazd findes der en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Vi kan besøge deres ildtempel, hvor den hellige ild brænder (den har brændt uafbrudt siden år 400). Templet er en moderne bygning, der er bygget specielt til at huse den hellige flamme. Der findes også en lille udstilling af håndskrifter.

Iflg. zoroastrismen er jorden og ilden de elementer, der bliver associeret med guddommene, og de må ikke tilsmudses ved kontakt med døde mennesker. Da de døde hverken måtte begraves eller brændes, blev de i stedet lagt ud i nogle åbne cirkulære tårne, "towers of silence". Her blev de døde anbragt på flade sten, og få timer efter var de spist af gribbe.
Disse tårne er i Yazd bygget på bakketoppene udenfor byen. Man kan også se rester af de bygninger, der blev brugt under begravelses-ceremonierne. Skikken med at anbringe de døde i tårnene ophørte sidst i 1970'erne.

Kørsel til Isfahan. Undervejs gør vi holdt i Nain, der er kendt for sine tæpper og sin smukke moské.

Vi har 4 overnatninger i Isfahan.

ISFAHAN, en af verdens smukkeste byer, er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen. Isfahan har siden gammel tid været et vigtigt center på karavanevejen, men det var først, da Shah Abbas den Store i 1598 gjorde byen til hovedstad, at dens glansperiode startede.

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen. Den lille pavillon fra Timuridetiden blev ombygget til Ali Qapu, det store porttårn i paladskomplekset. Herfra havde kongen en fin udsigt over hele den imponerende plads, og han kunne iagttage de væddeløb og polokampe, der fandt sted på pladsen.

Lotfollah Moskéen er bygget i 1619 under Shah Abbas I. Denne moské regnes i det hele taget for at være et af verdens smukkeste bygningsværker.

I sydsiden af Emam Square ligger Emam Moskéen, også et af højdepunkterne indenfor islamisk arkitektur. Minareterne og den store kuppel dominerer pladsens arkader. Der er geometriske mønstre (rosetter, spiraler osv.) på stiliserede "tæpper". Der er ligeledes stiliserede blade og blomster, påfuglefjer og lange friser med kalligrafi.

Efter moskébesøget vil vi gå til pladsens modsatte ende for at besøge bazarerne, der hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten.

Også i dag er bazarerne et livligt område at besøge, med boder og kunsthåndværkere i arbejde. Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Og et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen.

Fem ældgamle broer, alle arkitektoniske mesterværker, fører over floden Zyandeh-Rood. To af disse vil vi gøre ophold ved. Broen "33Buer" er fra 1600. En række arkader giver denne 300 m lange bro en elegant silhuet. Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju-Bridge, et enestående bygningsværk med to etager af arkader. Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh), grundlagt i det 11.årh., er det mest storslåede eks. på seldsjukkertidens persiske arkitektur. I senere epoker og helt op til vor tid er der blevet tilføjet nye bygningsdele, og gårdfacaderne er blevet beklædt med farvestrålende flisemosaikker.
I dette anlæg kan man således aflæse 1000 års persisk arkitekturhistorie.

Iwanen i vestsiden har et imponerende stalaktithvælv, hvor lyset reflekteres i de mange facetter. Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler, ligger i et berømt haveanlæg. Bygningen har i virkeligheden kun 20 høje, slanke søjler, men de spejler sig i paladsdammen, så det ser ud som om der er 40. Selve pavillonen er nu et museum med historiske malerier og keramik, men den blev oprindelig bygget til kongens receptioner og forskellig underholdning. To rækker springvand og fontæner i form af stenløver omkranser det store elegante vandbassin.

Besøg i den armenske bydel, Djolfa, hvor der er 13 kristne kirker, deriblandt en storslået katedral, Vank-Katedralen. Det indre af denne kirke er en stilblanding af islamisk-persisk og kristen-europæisk. Her midt i det muslimske Iran er der stadig armeniere, der har frihed til at udøve deres kristne religion.

Eftermiddagen er fri.

Vi forlader Isfahan og kører mod nord til Kashan, der ligger som en oase i randen af en stor saltørken. Kashan er kendt for sine fornemme gamle købmandshuse med vindtårne.
Vi besøger et af disse arkitektonisk spændende huse, Borjudi House, en pragtvilla som en rig købmand lod bygge for ca. 150 år siden.
Den har et meget originalt 6-kantet vindtårn.

Vi besøger også den historiske have, Bâgh-e Fin, anlagt af Shah Abbas. Det er den klassiske version af paradiset med naturlige kilder og et palads, der spejler sig i en dam. Et rart sted at slappe af - mellem træer, kanaler og marmorbassiner.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Kørsel fra Kashan til Teheran lufthavn (ca. 2,5 time) og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
11. okt 18 til
22. okt 18
18.900 kr Martin Leitner Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede