Hvad søger du?

Iran med Qeshm og Hormuz

Natur og kultur i Den Persiske Golf

Tag med helt ud på kanten af verden på denne rejse til de to øer Qeshm og Hormuz i Den Persiske Golf syd for det iranske fastland. Her udforsker vi dramatiske kløfter, forrevne klippelandskaber i strålende farver og mægtige salthuler. I dag er Qeshm frihandelsområde, hvilket tiltrækker iranere til hovedbyens shoppingcentre. Men udenfor hovedbyen er tempoet et helt andet. Her går livet sin vante stille og rolige gang i de små traditionelle landsbyer, der stadig prydes af traditionel arkitektur med vindtårne. Her holder bådebyggerne det gamle håndværk i hævd, og vi møder en kultur med traditioner, der adskiller sig fra dem, vi oplever på fastlandet.

Rejsen fuldendes med spændende dage i Teheran og Shiraz, hvor vi overnatter ved Persepolis og udforsker den sjældent besøgte ruinby Firoz Abad.

Se dagsprogram
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi besøger områder, hvor vestlige turister sjældent kommer
  • Vi udforsker solbagte stenlandskaber, dramatiske kløfter, forunderlige salthuler og små landsbyer med vindtårne på øen Qeshm
  • Vi bruger en hel dag på Hormuz, der byder på europæisk kolonitidshistorie og rå landskaber i strålende farver
  • Vi oplever folkelivet på Darbands populære restauranter i Teheran
  • Vi overnatter ved Persepolis og får derved den fuldendte oplevelse af ruinbyen

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fra København sættes kursen mod Iran. 

Måltider: der serveres mad i flyet

Tidlig ankomst til Teherans internationale lufthavn. Vi hentes i lufthavnen og kører til hotellet. Efter et hvil er det tid at se nærmere på storbyen. Vi besøger blandt andet Reza Abbasi Museum, der er opkaldt efter en af de største kunstnere fra safavid-dynastiet. Museet er et sandt skatkammer af iransk kunst fra den præislamiske periode frem til 1700-tallet. Vi fortsætter forbi den topmoderne bro Tabiat til Negarestan, der er en smuk historisk have i hjertet af storbyen. Aftenen slutter i Milad Tower, hvor vi nyder udsigten over byen fra det 435 meter høje tårn. 

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi dykker dybere ned i Irans historie på nationalmuseet, der huser fantastiske skatte fra landets lange historie. Det moderne Iran derimod oplever vi, når vi besøger den lille og meget lokale basar, Tajrish. Dagen slutter i området Darband, der ligger for foden af bjergene i det velhavende nordlige Teheran. Området er fuld af små tehuse og restauranter, hvor folk kommer for at hygge sig langt væk fra storbyens larm og trængsel. Området er meget folkeligt, og det er et godt sted at møde de lokale iranere, når de slapper af og holder fri. Vi spiser middag i Darband, inden vi kører til vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi forlader Teheran og flyver til øen Qeshm langs Irans sydkyst. Vel fremme bliver vi hentet i lufthavnen og kører til vores hotel i byen Qeshm i den østlige ende af øen. Med sine godt 40.000 indbyggere er Qeshm øens ubetingede hovedby, så her finder vi faciliteter, der ikke findes i øens knap 60 mindre landsbyer.

Hele øen har omkring 150.000 indbyggere, hvoraf en del er involveret i fiskeri, landbrug, bådebyggeri og handel. Netop handel har spillet en vigtig rolle op gennem øens historie, og allerede i romertiden var øen kendt under navnet Alexandria.

Senere fik de europæiske kolonimagter øjnene op for øens strategiske beliggenhed nær indsejlingen til Den Persiske Golf. I 1500-tallet og de følgende århundreder blev Qeshm en vigtig handelsby på ruterne mellem Europa, Mellemøsten, Afrika og Asien. Den dag i dag har området særstatus som frihandelsområde, hvilket igen har fået gang i handlen i byens shoppingcentre og bazarer. 

Vi får de første indtryk af Qeshm på en gåtur gennem den lokale bazar til det gamle portugisiske fort.  

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader byen og kører mod den vestlige ende af øen for at opleve et af Qeshms mest dramatiske naturfænomener: Chahkouh Canyon. Her har vind, vand og vejr skab et storslået landskab med vinkelrette dale op mod 100 meter dybe og med 20 meter høje klippevægge. Nogle steder ligner klipperne forstenede bølger, mens hulrum og naturlige statuer andre steder fanger øjnene. Vi vandrer en tur og nyder naturens skønhed og den særegne atmosfære. 

Herefter besøger vi et lille skibsværft i landsbyen Guram. Lokalbefolkningen på Qeshm har en rig tradition som bådebyggere, og vi ser, hvordan det gamle håndværk holdes i hævd. Det tager 2-3 år for 6 personer at bygge en lenges eller dhow, som de klassiske træbåde kaldes, og ofte foregår arbejdet helt uden fortegninger. Efter besøget går turen tilbage til hotellet.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Endnu en spændende dag i Qeshms vilde natur venter os, når vi fra morgenstunden sætter kurs mod et område lokalt kendt som Stjernedalen. Navnet er velvalgt, for landskaberne er eroderet i mystiske former, der mest af alt lignet noget fra en fremmed planet. En lokal historie fortæller, at dalen blev dannet, efter at en stjerne faldt ned på dette sted for mange århundreder siden. Lokalbefolkningen tror også på, at der findes spøgelser i dalen, så de undgår at komme ind i dalen efter solnedgang.

Hvis det er muligt, besøger vi Khorbes-hulen, hvis unikke geologi til stadighed forundrer forskere. Dette område er fyldt med fossiler, der fortæller om livet for millioner af år siden. (Hulen er pt. lukket på ubestemt tid, og ingen ved, hvornår eller om den åbner igen).

På vej tilbage til hotellet stopper vi ved Naaz-øerne for at se solnedgangen. Ved lavvande er det muligt at gå til de tre små øer, hvor en del fugle ofte holder til.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader Qeshm for en stund og sejler til den lille ø Hormuz. Ikke meget synes at have ændret sig på Hormuz, siden Marco Polo lagde til her i år 1290 og beskrev Hormuz i sin dagbog. Knap et halvt århundrede senere besøgte den marokkanske eventyrer Ibn Battuta øen, og i 1400-tallet lagde den kinesiske opdagelsesrejsende Zheng He til flere gange ved Hormuz. Det blev dog portugiserne, der plantede deres flag på øen i 1507 og byggede et fort langs nordkysten, hvis ruiner stadig kan ses den dag i dag. Portugiserne anså Hormuz som et godt stop på vejen mellem Portugal og kolonierne i Indien. Datidens rejsende beskrev Hormuz som en travl havneby med stærke forsvarsværker og et rigt folkeliv. Med tiden fik også briterne et godt øje til denne lille klippeø, og i 1622 erobrede en samlet anglo-persisk styrke Hormuz, der blev indlemmet i English East India Company. Senere blev øen del af Oman, inden den til sidst tilfaldt Iran.

I dag er Hormuz’s rolle som handelsknudepunkt for længst forbi, og øen bebos primært af hårdføre fiskere. Ruinerne af det gamle portugisiske fort kan stadig ses nær øens lille landsby, mens resten af øen er praktisk talt ubeboet. Vi besøger fortet. Men den helt store seværdighed er Hormuz’ fantastiske natur. Jorden på Hormuz er tør, solbagt og salt. Denne geologiske sammensætning har skabt en dramatisk natur med forrevne klipper og landskaber i strålende røde, lilla, gule og blå nuancer. Mange steder ligner naturen mest af alt noget fra en anden planet. Vi besøger blandt andet områderne Silver Beach, Red Soil, The Salt Goddess og Rainbow Valley, inden turen sidst på dagen atter går tilbage til Qeshm med båd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi står til søs igen denne morgen med kurs mod den lille ø Hengam. Flere forskellige delfinarter holder til i havet omkring Qeshm, og der er gode chancer for at se dem fra båden. Også havskildpadder lever i disse farvande, om end det kan være svært at få øje på i havoverfladen. Vel fremme byder Hengam på fine naturscenerier og smukke udsigter over Golfen. Her nipper gazeller til de spredte buske, og fugle søger føde i de tørre landskaber.

Tilbage på Qeshm besøger vi Hara-skoven; et unikt økosystem, der gror i saltvand. Vi tager en sejltur gennem skoven for at komme helt tæt på naturen. Tilbage i Qeshm by er resten af dagen fri til at nyde byen på egen hånd. 

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

I dag dykker vi dybere ned i Qeshms rige historie, når vi besøger landsbyen Laft cirka 55 km fra byen Qeshm. Arkitekturen i landsbyen er smuk og særpræget. Mest iøjnefaldende er de mange vindtårne i forskellige størrelser, der pryder de gamle huse. Vindtårne er blevet brugt i Iran i århundreder som en form for aircondition, der ledte kølig luft ned i bygningen og førte varm luft ud. De mange vindtårne viser tydeligt udfordringen ved at leve i det varme klima. Sommertemperaturer omkring de 40 grader er helt almindelige, og selv om vinteren, er gennemsnitstemperaturen over 20 grader. Foruden vindtårne er byen også rig på gamle brønde og traditionelle vandcisterner.

Med held møder vi måske kvinder i farvestrålende dragter og de karakteristiske ansigtsmasker, der tidligere var tradition for at bære i denne del af landet. Et andet særligt kulturtræk er en form for broderi ved navn golabboun douzi. Kvinder rundt om på Qeshm broderer stadig golabboun douzi. Men det foregår bag lukkede døre, hvilket gør det svært at opleve det traditionelle håndværk. Vi prøver dog at få lov kigge indenfor hos en af dem, for at se de fine broderier.

Et andet spændende stop er Namakdan Cave, der med en længde på 6 km er verdens største salthule. Udstyret med lygter udforsker vi hulen, der byder på mange interessante aspekter såsom saltfald, saltkilder og saltgrotter med smukke geologiske formationer i både salt og sten, der har været udsat for erosion og opløsningsprocesser. Resultatet er en forunderlig underjordisk verden.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

En kort flyvetur fører os til Shiraz. Her bliver vi hentet i lufthavnen og kører direkte til Persepolis, hvor vi indlogeres Apadana hotel. Det var her, de udenlandske arkæologer boede på i 1930’erne, da Persepolis blev udgravet. Det var også her, at shahen og Farah Diba indlogerede sig, når de var på besøg. Hotellet er blevet renoveret siden, og beliggenheden gør det muligt at udforske Persepolis i det bløde eftermiddagslys, når der er færre besøgende end i de varme timer midt på dagen.

Persepolis blev påbegyndt i det 5. århundrede f.Kr. under Kong Darius I, og byen fungerede som Persiens ceremonielle hovedstad under de vigtige nytårsfester. Der var her, perserkongen modtog delegationer med gaver fra vasalstaterne, hvilket vises på smukkeste vis på de velbevarede relieffer. Her er skytere fra området ved Sortehavet, etiopiere fra Afrika og sågar en delegation fra Indus-dalen i det nuværende Pakistan. Med sig har de gaver, der bæres frem på ryggen af tjenere, og man kan tydeligt se forskelle i klædedragterne hos de mange folkeslag. Andre relieffer viser soldater på ræd og række samt en løve, der angriber en tyr.

Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. århundrede, da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne. En af disse rejsende var Carsten Niebuhr, der i 1765 skitserede grundplaner, aftegnede relieffer og kopierede kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

OBS. Apadana Hotel er endnu ikke genåbnet efter corona. Hvornår det åbner, vides ikke. Hvis hotellet ikke er genåbnet inden rejse, bor vi på et andet hotel i nærheden. 

Vi sætter kursen mod Shiraz. På vejen besøger vi Naqsh-i Rustam, hvor fire prægtige kongegrave er hugget ind i klipperne. Klippesiden er også prydet af mægtige relieffer, der fortæller om kongernes store bedrifter.

Vel fremme i Shiraz besøger vi pragtvillaen Naranjasthan, der ligger omgivet af en klassisk persisk have. Vi er velkomne til at udforske de rigt dekorerede rum, der giver et godt indtryk af, hvordan Shiraz’s absolutte elite boede i slutningen af 1800-tallet.

En anden stor oplevelse er gravmælet for Ali Ibn Hamzeh. Mausoleet har en hyggelig gårdhave og prydes af en smuk kuppel med geometriske mønstre. Helligdommen er endnu mere overdådig indvendig, hvor små glasstykker på alle flader kaster lyset rundt i det imponerende rum.

Om eftermiddagen kigger vi os om i Vakil-bazaren, hvor alt fra krydderier til kunsthåndværk, tekstiler og ægte tæpper faldbydes fra de mange boder. Når mørket sænker sig over Shiraz følger vi strømmen af iranere til digteren Hafez’s gravmæle. Hafez levede i Shiraz i 1300tallet, da byen var hele Persiens litterære og kulturelle center. Hans digte om kærlighed er stadig uhyre populære blandt iranerne, der valfarter til hans grav for at ære hans minde og nyde den fine park omkring gravmælet.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi tager på en længere dagstur til den sjældent besøgte ruinby Firooz Abad syd for Shiraz. Ruinerne stammer fra Sassanide-riget, der regerede store landområder fra 224 e.Kr. til 651 e.Kr. Firooz Abad blev opført af Sassanide-rigets grundlægger Ardashir Babakan i det 3. århundrede f.Kr., og byen var et vigtigt stop på handelsruten mellem Shiraz og havet. Dynastiet mistede dog magten, da sassaniderne under ledelse af Yazdegerd den 3. efter 14 års kamp led nederlag til det fremherskende muslimske kalifat.

Tidens tand har sat sit præg på den gamle by, men man alligevel fornemmer stadig, hvor prægtig Firooz Abad må have været i sin storhedstid. Sidst på dagen går turen tilbage til Shiraz, hvor vi spiser afskedsmiddag sammen.

Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag.

Vi kører til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. Vi lander i Danmark samme dag. 

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os