Logo

Iran med Qeshm og Hormuz

Natur og kultur i Den Persiske Gulf

Tag med helt ud på kanten af verden på denne rejse til de to øer Qeshm og Hormuz i Den Persiske Gulf syd for det iranske fastland. Her udforsker vi dramatiske kløfter, forrevne klippelandskaber og mægtige salthuler. Vi besøger også afsidesliggende landsbyer, hvor vindtårne i stort antal hæver sig over de snævre gyder mellem traditionel arkitektur, og vi møder en kultur med traditioner, der adskiller sig fra dem, vi oplever på fastlandet.

På rejsen har vi også god tid til at nyde Isfahans storslåede islamiske arkitektur, og i Teheran opsøger vi en række af storbyens mindre kendte seværdigheder.

Se dagsprogram
13 dage Pris Rejseleder Status Information
21. nov 21 til
3. dec 21
Afventer pris Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse

Rejsen starter i Isfahan, hvis moskeer og paladser er blandt de smukkeste i den muslimske verden. Vi oplever stemningen på den store Eman-plads og udforsker byens traditionelle basar. Vi går også en tur langs floden side om side med de lokale og nyder synet af de historiske broer, og vi besøger den armenske bydel Djolfa, der har dybe kristne rødder.

Fra Isfahan flyver vi til Qeshm, der med en længde på 135 kilometer er den største ø i den Persiske Gulf. I århundreder har øen været et handelscenter for skibe, der kommer fra Afrika, Europa og Asien. I dag er Qeshm frihandelsområde, hvilket tiltrækker iranere til hovedbyens shoppingcentre. Men udenfor byen Qeshm er tempoet et helt andet. Her går livet sin vante stille og rolige gang i de små traditionelle landsbyer, der stadig prydes af traditionel arkitektur med vindtårne. Her holder bådebyggerne det gamle håndværk i hævd, og med held møder vi måske kvinder i farvestrålende dragter og de karakteristiske ansigtsmasker, der tidligere var tradition for at bære i denne del af landet.

Også naturmæssigt har Qeshm rigtig meget at byde på. Langs den nordlige kystlinie har kraftige regnskyl og vinden eroderet landskaberne og skabt en spektakulær kløft i øens saltkuppel. Hulrum i sandsten og kalkstensklipper bevarer vand og fungerer som naturlige vandressourcer. Andre steder udforsker vi solbagte klippelandskaber og går under jorden i mægtige salthuler, og vi sejler en tur på udkig efter delfiner og øens rige fugleliv.

Vi tager også på en længere sejltur til den mindre naboø Hormuz, der byder på en rig kolonihistorie og dramatiske stenede landskaber i strålende farver. Vi overnatter hos lokale familier på øen, så vi har god tid til at udforske den spektakulære natur. Rejsen slutter i Teheran, hvor vi besøger et fantastisk kunstmuseum, udforsker en af byens mindre kendte basarer og finder ro i en smuk historisk have.

Iran er et sikkert land at rejse i. Iranerne vil gerne vise os deres land, og når vi blot respekterer det nuværende styres normer for påklædning og opførsel, er alle muligheder åbne for en stor oplevelse i et smukt og venligt land!

Rejsens højdepunkter:

  • Isfahans moskéer, paladser, historiske broer og hektiske basar
  • Den kristne bydel Djolfa med sine 13 kirker og armenske rødder
  • Solbagte stenlandskaber, dramatiske kløfter og små landsbyer med vindtårne på Qeshm
  • Sejltur på udkig efter delfiner og fugle omkring Qeshm
  • Europæisk kolonitidshistorie og rå natur på øen Hormuz 
  • Overnatning hos lokale familier på Hormuz
  • Oplev mindre kendte sider af Teheran

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fra København sættes kursen mod Iran.

Måltider: der serveres mad i flyet

Tidlig ankomst til Isfahan International Airport. Vi afhentes i lufthavnen og kører til hotellet, hvor der er tid til et hvil inden dagens sightseeing. Vi starter udforskningen i det jødiske kvarter, hvor vi hører om jødedommen i Iran.

Herfra fortsætter vi til Zyandeh-Rood-floden, hvor fem ældgamle broer, der alle er arkitektoniske mesterværker, forbinder de to bredder. Vi besøger to af broerne. Den ene er kendt som "33 Buer" og stammer fra år 1600. En række arkader giver denne 300 meter lange bro en elegant silhuet, og der er ofte et rigt folkeliv omkring broen. Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju-Bridge; et enestående bygningsværk med to etager af arkader.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Isfahan er uden tvivl en af verdens smukkeste byer og en perle indenfor islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden", siger indbyggerne og digterne om byen, og det skyldes ikke mindst den store Emam-plads, som vi besøger denne formiddag. Pladsen flankeres af tre storslåede bygningsværker; Ali Qapu-paladset, den enorme Emam Moské samt den lille og meget smukke Lotfollah moské. Vi besøger alle tre og tager os god tid til at nyde folkelivet på pladsen.

Læs mere om Isfahan og Emam-pladsen her

Dernæst går vi til pladsens modsatte ende for at besøg basarerne. Isfahans basarer er blandt de mest spændende i Iran, måske endda i hele Mellemøsten. De udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler, og i de små butikker faldbydes alt fra kunsthåndværk og guldsmykker til krydderier. Der vil være lejlighed til at se metal-arbejde, "inlay work", med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen...

Et andet af dagens højdepunkter er Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler. Det lille palads ligger i et smukt haveanlæg og blev oprindeligt bygget til kongens receptioner. I dag er pavillonen indrettet som museum med keramik samt fine, historiske vægmalerier af slag og fester.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

En helt anden side af Isfahan venter os her til morgen, når vi besøger den armenske bydel, Djolfa, med sine 13 kristne kirker. Deriblandt den storslåede Vank katedral, der prydes af smukke vægmalerier i en blanding af islamisk-persisk og kristen-europæisk stil. Her midt i det muslimske Iran lever omkring 8000 armeniere, der har frihed til at udøve deres kristne religion. Vi besøger også den store Fredagsmoské (Masjid-i-Jomeh), hvis arkitektur er en fantastisk blanding af mere end 1000 års byggeaktivitet.

Eftermiddagen er fri til egne eventyr. Det kunne eksempelvis være en gåtur langs floden til de historiske broer, eller måske en kop te på et tehus i basaren, mens du nyder folkelivet.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Denne morgen besøger vi det lille palads Hasht Behesht og et af Isfahans karakteristiske duetårne.

Herefter kører vi til lufthavnen for at flyve til øen Qeshm langs Irans sydkyst. Vel fremme bliver vi hentet i lufthavnen og kørt til vores hotel i byen Qeshm i den østlige ende af øen. Med sine godt 40.000 indbyggere er Qeshm øens ubetingede hovedby, så her finder vi faciliteter, der ikke findes i øens knap 60 mindre landsbyer. Hele øen har omkring 150.000 indbyggere, hvoraf en del er involveret i fiskeri, landbrug, bådebyggeri og handel. Netop handel har spillet en vigtig rolle op gennem øens historie, og allerede i romertiden var øen kendt under navnet Alexandria. Senere fik de europæiske kolonimagter øjnene op for øens strategiske beliggenhed nær indsejlingen til Den Persiske Gulf. I 1500-tallet og de følgende århundreder blev Qeshm en vigtig handelsby på ruterne mellem Europa, Mellemøsten, Afrika og Asien. Den dag i dag har området særstatus som frihandelsområde, hvilket igen har fået gang i handlen i byens shoppingcentre.

Efter indlogeringen er resten af dagen fri til at udforske byen og få de første indtryk af dette afsidesliggende sted.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader byen og kører mod den vestlige ende af øen for at opleve et af Qeshms mest dramatiske naturfænomener: Chahkouh Canyon. Her har vind, vand og vejr skab et storslået landskab med vinkelrette dale op mod 100 meter dybe og med 20 meter høje klippevægge. Nogle steder ligner klipperne forstenede bølger, mens hulrum og naturlige statuer andre steder fanger øjnene. Vi vandrer en tur og nyder naturens skønhed og den særegne atmosfære.

På vej tilbage til hotellet stopper vi ved Naaz-øerne for at se solnedgangen. Ved lavvande er det muligt at gå til de tre små Naaz-øer, hvor en del fugle ofte holder til.

Måltider: Morgenmad og frokost

I dag dykker vi dybere ned i Qeshms rige historie, når vi besøger landsbyen Laft cirka 55 km fra byen Qeshm. Arkitekturen i landsbyen er smuk og særpræget. Mest iøjnefaldende er de mange vindtårne i forskellige størrelser, der pryder de gamle huse. Vindtårne er blevet brugt i Iran i århundreder som en form for aircondition, der ledte kølig luft ned i bygningen og førte varm luft ud. De mange vindtårne viser tydeligt udfordringen ved at leve i et så fugtigt og varmt klima. Foruden vindtårne er byen også rig på gamle brønde og traditionelle vandcisterner.

En anden spændende landsby, vi besøger denne dag, er Peyposht, hvor der findes et lille bådeværft.  Lokalbefolkningen på Qeshm har en rig tradition som bådebyggere, og vi ser, hvordan det gamle håndværk holdes i hævd. Det tager 2-3 år for 6 personer at bygge en lenges eller dhow, som de klassiske træbåde kaldes, og ofte foregår arbejdet helt uden fortegninger.

Fra Peyposht fortsætter vi til Khorbes-grotterne samt et smukt naturområde kendt som Stjernedalen. Dalen er dannet gennem millioner af år af vinderosion og regnvejr. Navnet refererer til en folkelig tro på, at dalen blev dannet, efter at en stjerne faldt ned på stedet for mange århundreder siden. Lokalbefolkningen tror også på, at der går spøgelser gennem dalen, så de undgår at komme ind i dalen efter solnedgang.

Tilbage i Qeshm by besøger vi det gamle portugisiske fort og går en tur i den gamle basar.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter morgenmaden tager vi ned til havnen. Her står vi til søs på en times sejltur for at spotte delfiner. Flere forskellige arter holder til i havet omkring Qeshm. Det samme gør havskildpadder, som det dog kan være svært at få øje på i havoverfladen. Derefter besøges den lille ø Hengam, der byder på fine naturscenerier og smukke udsigter over Golfen. Øen er rig på liv både over og under havoverfladen. Delfiner ses ofte langs kysten, og koralrev tiltrækker fisk på det lave vand. På land nipper gazeller til de spredte buske, og fugle søger føde i de tørre landskaber.

Tilbage på Qeshm kører vi til Avicennia marinaen, hvor vi kan beundre de smukke grå mangrover. Dette vådområde er et godt sted at kigge efter fugle. Qeshm er et vigtigt stoppested på mange fugles migrationsrute, og mere end 150 arter gør holdt her på deres træk.

Kvinderne på Qeshm er kendt i Iran for at lave en særlig form for broderi ved navn golabboun douzi. Indtil for nyligt var det noget, der kun foregik indenfor hjemmets fire vægge. Men som led i et lokalt projekt er nogle af kvinderne gået sammen og har åbnet en lille butik, hvor de viser deres værker frem. Det giver kvinderne mulighed for at komme lidt ud af hjemmet og mødes med andre kvinder samt tjene lidt ekstra til familiens økonomi. Vi besøger butikken og ser på de fine broderier.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi forlader Qeshm for en stund og sejler til den lille ø Hormuz. Ikke meget synes at have ændret sig på Hormuz, siden Marco Polo lagde til her i år 1290 og beskrev Hormuz i sin dagbog. Knap et halvt århundrede senere besøgte den marokkanske eventyrer Ibn Battuta øen, og i 1400-tallet lagde den kinesiske opdagelsesrejsende Zheng He til flere gange ved Hormuz. Det blev dog portugiserne, der plantede deres flag på øen i 1507 og byggede et fort langs nordkysten, hvis ruiner stadig kan ses den dag i dag. Portugiserne anså Hormuz som et godt stop på vejen mellem Portugal og kolonierne i Indien. Datidens rejsende beskrev Hormuz som en travl havneby med stærke forsvarsværker og et rigt folkeliv. Med tiden fik også briterne et godt øje til denne lille klippeø, og i 1622 erobrede en samlet anglo-persisk styrke Hormuz, der blev indlemmet i English East India Company. Senere blev øen del af Oman, inden den til sidst tilfaldt Iran.

I dag er Hormuz’s rolle som handelsknudepunkt for længst forbi, og øen bebos primært af hårdføre fiskere. Ruinerne af det gamle portugisiske fort kan stadig ses nær øens lille landsby, mens resten af øen er praktisk talt ubeboet. Den helt store seværdighed, og grunden til vores besøg, er øens fantastiske natur. Jorden på Hormuz er tør, solbagt og salt. Denne geologiske sammensætning har skabt en dramatisk natur med forrevne klipper og landskaber i strålende røde, lille, gule og blå nuancer. Mange steder ligner naturen mest af alt noget fra en anden planet.

Vi udforsker øen i firehjulstrækkere og besøger blandt andet områderne Silver Beach, Red Soil, The Salt Goddess og Rainbow Valley. Vi kigger også forbi ruinerne af det gamle portugisiske fort. Sidst på dagen bliver vi indlogeres hos lokale familier på øen. Dette er en unik mulighed for at møde de lokale og opleve hverdagen i dette fjerne hjørne af landet. Vi har helpension under opholdet på Hormuz.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi sejler tilbage til Qeshm og kører til Namakdan Cave, der med en længde på 6 km er verdens største salthule. Udstyret med lygter udforsker vi hulen, der byder på mange interessante aspekter såsom saltfald, saltkilder og saltgrotter med smukke geologiske formationer i både salt og sten, der har været udsat for erosion og opløsningsprocesser.

Tilbage i Queshm by indlogeres vi igen på vores hotel for en enkelt nat.

Måltider: Morgenmad og frokost

Morgenen er fri til at udforske Qeshm by på egen hånd, inden vi kører til lufthavnen og flyver til Teheran. Her bliver vi hentet og kørt til vores hotel for de kommende to nætter.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi har hele dagen til at udforske storbyen, der står i skærende kontrast til det tempo på Qeshm. Vi besøger blandt andet Reza Abbasi Museum, der er opkaldt efter en af de største kunstnere fra safavid-dynastiet. Museet er et sandt skatkammer af iransk kunst fra den præislamiske periode frem til 1700-tallet. Vi nyder også roen i Negarestan Garden, der er en smuk historisk have i hjertet af storbyen. I løbet af dagen kører vi desuden forbi den topmoderne bro Tabiat, og vi udforsker den lille og meget lokale basar, Tajrish.

Dagen slutter med en hyggelig afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Kørsel til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. I lufthavnen er der toldfrie butikker med kosmetik og parfumer, tobak samt iranske lækkerier i form af alskens iranske kager, nødder, honning, krydderier, teblandinger, safran og kaviar. Men bemærk alt er langt dyrere i lufthavnen end i basar og på gaden! Der er også mulighed for at spise og få lidt at drikke på cafeerne i afgangshallen. Man kan betale med både ens resterende rial og med udenlandsk valuta, men ikke-iranske kreditkort virker ikke.

Alle planlagte afgange

13 dage Pris Rejseleder Status Information
21. nov 21 til
3. dec 21
Afventer pris Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse