Logo

Iran rundrejse

Det gamle Persien

På denne udvidede rundrejse besøges de samme byer og steder i Teheran, Isfahan og Shiraz, som på de korte Iran-rejser. Derudover køres til byen Yazd på grænsen til en af Irans store ørkener i det indre af landet. Byen er hovedsæde for zarathustrierne (den pre-islamiske religion). Her er der lejlighed til at se byens berømte ildtempel, hvor zarathustrierne har holdt en ild ved lige siden år 400.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
14 dage Pris Rejseleder Status Information
11. sep 17 til
24. sep 17
17.900 kr Jens-Arne Sørensen Bestil rejse
18. sep 17 til
1. okt 17
17.900 kr Christence Teglbjærg Bestil rejse
13. okt 17 til
26. okt 17
17.900 kr Jens-Arne Sørensen Én plads tilbage Bestil rejse
20. okt 17 til
2. nov 17
18.400 kr Shahin Aakjær Bestil rejse
25. okt 17 til
7. nov 17
18.500 kr Anders Stoustrup Bestil rejse
3. nov 17 til
16. nov 17
18.500 kr Steffen Dam Bestil rejse
Vis alle ledige afgange Vis færre

Yazd er kendt for silke, tekstiler og tæpper og byen har været en vigtig station på karavanevejen til Centralasien og Indien. Yazd ligger mellem to ørkener, og den er omgivet af saltsøer. I de snævre gader i den indre del af byen, er mange af de gamle huse stadig opført i soltørret ler og med kuplede tag.

En særlig oplevelse er det iranske køkken. På Viktors Farmors rejser spiser vi på lokale restauranter og får dermed mulighed for at smage på flere af de typiske iranske retter. Vi ved hvor man spiser den bedste fasendjan i Isfahan, en ret med fjerkræ eller kød i en speciel aromatisk sauce med knuste valnødder, løg og granatæblesaft. Vi ved hvor man får serveret den herlige ret med lam i blommesauce. Eller kylling med safranris og rød peber…. Vi lover, at der også bliver oplevelser for smagsløgene!

Læs praktiske oplysninger om rejser til Iran

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København via Istanbul eller Doha til Shiraz. Indkvartering i Shiraz, hvor vi skal bo tre nætter.

Shiraz (1600 m.o.h.) ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales of love and poetry", blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og deres maleriske gravmæler kan besøges. Byen har også tradition for malerkunst. Bazarerne skulle være de smukkeste i landet.

Vi besøger en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver. Vi besøger det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, oprindelig bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktagonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i Shiraz. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler.

Besøg i Vakil Bazar. Et farverigt indslag her er de mange nomader, nomader, der gør holdt for at handle i Shiraz på vej til deres vinterkvarter.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger ca. 60 km nor for Shiraz.

Persepolis blev påbegyndt i det 5. årh. f.Kr. under Kong Darius I. Persepolis skulle være stedet, hvor de vigtigste religiøse ceremonier fandt sted i 3 uger omkring Na Ruz (nytår) ved forårsjævndøgn den 21. marts. Desuden blev udsendinge fra de 28 vasalstater med skatter og gaver modtaget ved samme lejlighed. Kostbarhederne blev opbevaret i skatkammeret, og til at passe på det hele havde man de 10.000 udødelige (soldater). Persepolis blev altså kun brugt 3 uger om året, og hvad angår byggeriet og hvilke ting, der foregik, har man utroligt mange oplysninger fra de 30.000 lertavler, som er fundet på Persepolis og endnu ikke er færdigbehandlet. Persepolis var ikke kendt i Mellemøsten, så ingen af de kendte historiefortællere fra samtiden omtaler stedet. Derfor er stedet udgravet så sent i historien.

Vi ved at Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger. Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet. Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften. Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi også, 4 km nord for Persepolis.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer."Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sand-masserne. Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er lydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Tilbage i Shiraz er der fritid på egen hånd.

Mere sightseeing i Shiraz og også tid på egen hånd.

Vi kører fra Shiraz til Yazd og undervejs går vi holdt i oasen Abarkuh.

Yazd er kendt for silke, tekstiler og tæpper og var en vigtig station på karavanevejen til Centralasien og Indien. Byen ligger mellem to ørkener, og den er omgivet af saltsøer. Den er nu universitetsby med over 1/4 mill. indbyggere.

Bygningerne i Yazd har flade eller kuplede tage, hvorpå der er vindtårne, firkantede tårne med huller i, så vinden kan føres ind i huset, et meget effektivt ventilationssystem. Vindtårnene afkøler ikke blot husene, men også vandet. Vandet føres fra højdedragene og ned til byen via et kompliceret system af ”qanats”.

Vi har to overnatninger i Yazd.

Yazd er en af verdens ældste byer og den lerklinede gamle bydel er på Unescos liste over verdens kulturarv.

Bygningen midt i Yazd, som er i 3 arkader, hedder Amir Chakhmaq og var oprindelig bazar, men i dag er den hjemsted for forskellige ceremonier. Bl.a. er den udgangspunkt for den årlige procession, hvor de pisker sig til blods. Der er nogle ret gode keramik- og tæppeforretninger i den gamle bydel.

I den nordlige del af Yazd findes Fredags Moskéen (bygget i 14.¬årh.), der har meget fine dekorationer i farvede mosaikker.

I Yazd findes der en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Vi kan besøge deres ildtempel, hvor den hellige ild brænder (den har brændt uafbrudt siden år 400). Templet er en moderne bygning, der er bygget specielt til at huse den hellige flamme. Der findes også en lille udstilling af håndskrifter.

Iflg. zoroastrismen er jorden og ilden de elementer, der bliver associeret med guddommene, og de må ikke tilsmudses ved kontakt med døde mennesker. Da de døde hverken måtte begraves eller brændes, blev de i stedet lagt ud i nogle åbne cirkulære tårne, "towers of silence". Her blev de døde anbragt på flade sten, og få timer efter var de spist af gribbe.

Disse tårne er i Yazd bygget på bakketoppene udenfor byen. Man kan også se rester af de bygninger, der blev brugt under begravelsesceremonierne. Skikken med at anbringe de døde i tårnene ophørte sidst i 1970'erne.

Kørsel til Isfahan. Undervejs gør vi holdt i Nain, der er kendt for sine tæpper og sin smukke moské. Vi har 4 overnatninger i Isfahan.

ISFAHAN, en af verdens smukkeste byer, er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen.

Læs mere om Isfahan og Emampladsen her

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen.

Efter moskébesøget går vi til pladsens modsatte ende for at besøge i bazarerne. Isfahans bazarer, der ligger i nordsiden af den store plads (Emam Square), hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. De udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler. Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen...

Eftermiddagen er fri.

Fem ældgamle broer, alle arkitektoniske mesterværker, fører over floden Zyandeh-Rood. To af disse vil vi gøre ophold ved. Broen "33Buer" er fra 1600. En række arkader giver denne 300 m lange bro en elegant silhuet. Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju-Bridge, et enestående bygningsværk med to etager af arkader.

Vi besøger også Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh). På vej til fredagsmoskeen gør vi holdt ved Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler. Den ligger i et berømt haveanlæg. Selve pavillonen er nu et museum med historiske malerier og keramik, men blev oprindelig bygget til kongens receptioner og forskellig underholdning. To rækker springvand og fontæner i form af stenløver omkranser det store elegante vandbassin.

Besøg i den armenske bydel, Djolfa, hvor der er 13 kristne kirker, deriblandt en storslået katedral, Vank-Katedralen. Det indre af denne kirke er en stilblanding af islamisk-persisk og kristen-europæisk. Her midt i det muslimske Iran er der stadig armeniere, idag ca. 8000, der har frihed til at udøve deres kristne religion.

Eftermiddagen er fri.

Vi forlader Isfahan og kører mod nordpå mod Natenz, der ligger i en dal omgivet af rosenplantager.

I Natenz ser vi Abd al-Sama’ gravkompleks, også kaldet fredagsmoskéen.

Midt på eftermiddagen ankommer vi til Kashan, der ligger som en oase i randen af en stor saltørken.

Vi slentrer en tur gennem bazarerne i Kashan, hvor der er flere interessante gamle karavanserail's med kupler og malede vægge.

Kashan er også kendt for sine fornemme gamle købmandshuse med vindtårne. Vi besøger et af disse arkitektonisk spændende huse, Borjudi House, en pragtvilla som en rig købmand lod bygge for ca. 150 år siden. Den har et meget originalt 6-kantet vindtårn. Vi besøger også den historiske have, Bâgh-e Fin, anlagt af Shah Abbas. Det er den klassiske version af paradiset med naturlige kilder og et palads, der spejler sig i en dam. Et rart sted at slappe af mellem træer, kanaler og marmorbassiner. . Overnatning i Kashan.

Vi fortsætter sightseeing i Kashan om formiddagen. Om eftermiddagen sætter vi kursen mod Teheran. Her bor vi de sidste to nætter.

På dagens sightseeing får vi et indtryk af Irans hovedstad. Vi kommer også ud i byens yderkant, hvor de små restauranter ligger hyggeligt op ad bjergsiderne. Om aftenen er der afskedsmiddag.

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
11. sep 17 til
24. sep 17
17.900 kr Jens-Arne Sørensen Bestil rejse
18. sep 17 til
1. okt 17
17.900 kr Christence Teglbjærg Bestil rejse
13. okt 17 til
26. okt 17
17.900 kr Jens-Arne Sørensen Én plads tilbage Bestil rejse
20. okt 17 til
2. nov 17
18.400 kr Shahin Aakjær Bestil rejse
25. okt 17 til
7. nov 17
18.500 kr Anders Stoustrup Bestil rejse
3. nov 17 til
16. nov 17
18.500 kr Steffen Dam Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede