Hvad søger du?

Iran rundrejse

Det gamle Persien og det nye Iran

På denne udvidede Iran rundrejse har vi ekstra god tid til at opleve en række af Irans mest spændende byer. Både sammen og på egen hånd. Vi udforsker rigt udsmykkede moskéer, hektiske bazarer, klassiske haver og overdådige paladser i Shiraz og Isfahan. Vi gå langs floden mellem historiske broer fra 1600-tallet i Isfahan, hvor vi også mærker stemningen i den kristne bydel Jolfa.

I Kashan kommer vi indenfor i ét af byens historiske handelshuse, og i Teheran oplever vi det moderne Iran. Derudover fører rejsen os til den gamle karavaneby Yazd i ørkenen. Her hæver vindtårne sig over traditionelle huse opført i soltørret ler, og vi møder den pre-islamiske religion zarathustrianisme i byens ildtempel samt ved Stilhedens tårne. 

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Iran rundrejse
Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

En særlig oplevelse undervejs er det iranske køkken. På Viktors Farmors rejser spiser vi på lokale restauranter og får dermed mulighed for at smage på flere af de typiske iranske retter. Vi ved, hvor man spiser den bedste fasendjan i Isfahan; en ret med fjerkræ eller kød i en speciel aromatisk sauce med knuste valnødder, løg og granatæblesaft. Vi ved, hvor man får serveret den herlige ret med lam i blommesauce. Eller kylling med safranris og rød peber… Vi lover, at der også bliver oplevelser for smagsløgene!

Et andet højdepunkt er mødet med den ualmindeligt venlige og imødekommende befolkning. På en rejse i Iran får man afkræftet mange af de fordomme, medierne har været med til at give! Iran er et sikkert land at rejse i, og når vi blot respekterer det nuværende styres normer for påklædning og opførsel, er alle muligheder åbne for en stor og eksotisk oplevelse!

Rejsens højdepunkter:

  • Shiraz med sine hektiske bazarer, paladser og smukke haver
  • Ruinbyen Persepolis med sine enestående, detaljerede relieffer
  • Ørkenbyen Yazd med sine vindtårne, zoroastiske begravelsestårne og stemningsfyldte gamle bydel
  • Moskéer, paladser, bazarer og historiske broer i skønne Isfahan
  • Historiske handelshuse i den gamle karavaneby Kashan
  • Oplev det moderne Iran i storbyen Teheran
  • Det iranske køkken som vi oplever på lokale restauranter
  • Mere tid til at udforske på egen hånd eller slappe af på et te-hus

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fra København flyver vi til Shiraz. Typisk flyver vi med Turkish Airlines med et stop i Istanbul (ca. 3 timer og 15 minutter til Istanbul og 4 timer videre til Shiraz). Kontakt os venligst hvis du ønsker tilslutningsfly fra Jylland.

Måltider: Der serveres mad på flyvningen.

Shiraz (1600 m.o.h.) ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, der også er kendt som "The town of roses, of nightingales, of love and poetry", blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og et af deres maleriske gravmæler besøges i løbet af vores tid i byen. Shiraz har også tradition for malerkunst, og bazarerne er blandt de mest spændende i landet.

Vi besøger en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit flotte palads, der er smukt dekoreret med dyremotiver.

Vi besøger også det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, der oprindelig blev bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktagonale bygning beliggende i en smuk have er en af de fineste i Shiraz. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler, og indenfor gemmer sig et fint lille museum med malerier og gamle koraner. Herfra er der kun nogle få minutters gang til Vakil Bazar, hvor alt fra tæpper og krydderier til tøj og kunsthåndværk sælges i de labyrintiske overdækkede gader.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger ca. 60 km nord for Shiraz.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer."Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sand-masserne. Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er lydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Persepolis blev påbegyndt i det 5. årh. f.Kr. under Kong Darius I. Persepolis skulle være stedet, hvor de vigtigste religiøse ceremonier fandt sted i 3 uger omkring Na Ruz (nytår) ved forårsjævndøgn den 21. marts. Desuden blev udsendinge fra de 28 vasalstater med skatter og gaver modtaget ved samme lejlighed. Kostbarhederne blev opbevaret i skatkammeret, og til at passe på det hele havde man de 10.000 udødelige (soldater). Persepolis blev altså kun brugt 3 uger om året, og hvad angår byggeriet og hvilke ting, der foregik, har man utroligt mange oplysninger fra de 30.000 lertavler, som er fundet på Persepolis og endnu ikke er færdigbehandlet. Persepolis var ikke kendt i Mellemøsten, så ingen af de kendte historiefortællere fra samtiden omtaler stedet. Derfor er stedet udgravet så sent i historien.

Vi ved at Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger. Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet. Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften. Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi også, 4 km nord for Persepolis.

Tilbage i Shiraz er der fritid på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Dagen starter ved ét af Shiraz absolutte højdepunkter; den smukke moské Nazir el Molk. Moskéen kaldes også Den Lyserøde Moské på grund af det fantastiske farvespil, når sollyset strømmer ind gennem de blyindfattede vinduer og kaster farver rundt på bederummet vægge, søjler og ægte tæpper.

Vi fortsætter til koranskolen Madraseh-ye Khan. Trods koranskolen stadig er aktiv, kan vi som regel få lov at kigge indenfor i den centrale gård, omkring hvilket klasseværelserne ligger. Måske møder vi nogle af eleverne, der får undervisning i Islams hellige tekster på skolen.

Helt andre oplevelser venter os ved pragtvillaen Naranjasthan, der ligger omgivet af en klassisk persisk have. Vi er velkomne til at udforske de rigt dekorede rum, der giver et godt indtryk af, hvordan Shiraz’s absolutte elite boede i slutningen af 1800-tallet.

Mere end 100 år tidligere, flyttede Zand-dynastiet sin hovedstad til Shiraz og opførte en række bygningsværker for at beskytte og forskønne Shiraz. Deriblandt citadellet, også kendt som Arg, i hjertet af Shiraz. Fæstningen er et prægtigt syn med sine 14 meter høje mure med rundt tårne og mønstre i murværket. Vi kigger også indenfor bag murene og oplever komplekset, hvorfra Zand-herskerne i sin tid regerede.

Resten af dagen er fri til egne eventyr i Shirz. Det kunne for eksempel være en gåtur i bazaren eller et besøg ved helligdommen Shah Cheragh, der tiltrækker pilgrimme fra nær og fjern.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader Shiraz fra morgenstunden og kører til Yazd. Undervejs gør vi holdt i oasen Abarkooh, hvor vi blandt andet stifter bekendtskab med vindtårne og hører om, hvordan man i århundreder har fremstillet og opbevaret is midt i ørkenen. 

Yazd er kendt for silke, tekstiler og tæpper og var en vigtig station på karavanevejen til Centralasien og Indien. Byen ligger mellem to ørkener, og den er omgivet af saltsøer. Den er nu universitetsby med over 1/4 mill. indbyggere.

Bygningerne i Yazd har flade eller kuplede tage, hvorpå der er vindtårne, firkantede tårne med huller i, så vinden kan føres ind i huset, et meget effektivt ventilationssystem. Vindtårnene afkøler ikke blot husene, men også vandet. Vandet føres fra højdedragene og ned til byen via et kompliceret system af ”qanats”.

Vi har to overnatninger i Yazd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Yazd er en af verdens ældste byer og den lerklinede gamle bydel er på Unescos liste over verdens kulturarv.

Bygningen midt i Yazd, som er i 3 arkader, hedder Amir Chakhmaq og var oprindelig bazar, men i dag er den hjemsted for forskellige ceremonier. Bl.a. er den udgangspunkt for den årlige procession, hvor de pisker sig til blods. Der er nogle ret gode keramik- og tæppeforretninger i den gamle bydel.

I den nordlige del af Yazd findes Fredags Moskéen (bygget i 14.¬årh.), der har meget fine dekorationer i farvede mosaikker.

I Yazd findes der en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Vi kan besøge deres ildtempel, hvor den hellige ild brænder (den har brændt uafbrudt siden år 400). Templet er en moderne bygning, der er bygget specielt til at huse den hellige flamme. Der findes også en lille udstilling af håndskrifter.

Iflg. zoroastrismen er jorden og ilden de elementer, der bliver associeret med guddommene, og de må ikke tilsmudses ved kontakt med døde mennesker. Da de døde hverken måtte begraves eller brændes, blev de i stedet lagt ud i nogle åbne cirkulære tårne, "towers of silence". Her blev de døde anbragt på flade sten, og få timer efter var de spist af gribbe.

Disse tårne er i Yazd bygget på bakketoppene udenfor byen. Man kan også se rester af de bygninger, der blev brugt under begravelsesceremonierne. Skikken med at anbringe de døde i tårnene ophørte sidst i 1970'erne.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Kørsel til Isfahan. Undervejs gør vi holdt i Nain, der er kendt for sine tæpper og sin smukke moské. Vi besøger et lille væveri indrettet i en hule, hvor man laver tæpper af kameluld. På vejen videre mod Isfahan gør vi også hold ved ruinerne af en af de gamle karavanestationer, der i 1600-tallet blev bygget langs handelsruterne for at beskytte karavanerne. 

Vi har 4 overnatninger i Isfahan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

ISFAHAN, en af verdens smukkeste byer, er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen.

Læs mere om Isfahan og Emampladsen her

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen.

Efter moskébesøget går vi til pladsens modsatte ende for at besøge bazarerne. Isfahans bazarer, der ligger i nordsiden af den store plads (Emam Square), hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. De udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler. Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen...

Eftermiddagen er fri.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Fem ældgamle broer, alle arkitektoniske mesterværker, fører over floden Zyandeh-Rood. To af disse vil vi gøre ophold ved. Broen "33 Buer" er fra 1600. En række arkader giver denne 300 m lange bro en elegant silhuet. Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju-Bridge, et enestående bygningsværk med to etager af arkader.

Vi besøger også Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh), der er blevet ombygget og udbygget adskillige gange gennem mere end 1.000 år. På vej til fredagsmoskeen gør vi holdt ved Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler. Den ligger i et berømt haveanlæg. Selve pavillonen er nu et museum med historiske malerier og keramik, men blev oprindelig bygget til kongens receptioner og forskellig underholdning. To rækker springvand og fontæner i form af stenløver omkranser det store elegante vandbassin.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Besøg i den armenske bydel, Djolfa, hvor der er 13 kristne kirker, deriblandt en storslået katedral, Vank-Katedralen. Det indre af denne kirke er en stilblanding af islamisk-persisk og kristen-europæisk. Her midt i det muslimske Iran er der stadig armenere, idag ca. 8000, der har frihed til at udøve deres kristne religion.

Eftermiddagen er fri.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader Isfahan og kører nordpå mod Kashan. På vejen gør vi holdt i den lille bjerglandsby Abyaneh. Byen ligger så afsondret i bjergene, at vejen dertil er lukket af sne om vinteren. Her går livet sin vante gang, og besøget giver et indtryk af landsbylivet i Iran. Et liv, der adskiller sig meget fra de storbyer, vi besøger på rejsen. 

Midt på eftermiddagen ankommer vi til Kashan, der ligger som en oase i randen af en stor saltørken.

Vi slentrer en tur gennem bazarerne i Kashan, hvor der er flere interessante gamle karavanserail's med kupler og malede vægge.

Kashan er også kendt for sine fornemme gamle købmandshuse med vindtårne. Vi besøger et af disse arkitektonisk spændende huse, Borjudi House, en pragtvilla som en rig købmand lod bygge for ca. 150 år siden. Den har et meget originalt 6-kantet vindtårn. Overnatning i Kashan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Dagen starter med et besøg i den historiske have, Bâgh-e Fin, anlagt af Shah Abbas. Haven er den klassiske version af paradiset med naturlige kilder og et lille palads, der spejler sig i en dam. Iran har mange smukke haver, men Bâgh-e Fin anses for at være et af de absolutte mesterværker indenfor persisk havekunst.

Fra Kashan fortsætter vi mod Teheran. En hektisk og moderne storby med omkring 15 millioner indbyggere, hvis man tæller forstæderne med. Det er i Teheran at mange af de store begivenheder i Irans historie op gennem det 20. århundrede har fundet sted, og her oplever vi for alvor det moderne Iran for fuld udblæsning. Trafikken kan være voldsom. Men Teheran er en fascinerende by fyldt med kontraster og spændende seværdigheder. Vi har to nætter i byen.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

På dagens sightseeing får vi et indtryk af Irans hovedstad. Vi besøger blandt andet Golestan-paladset i hjertet af byen, hvorfra qajar-dynastiet regerede landet fra 1794 til 1925. Det er et stort kompleks med haver og adskillige paladsbygninger, der blander arkitektoniske stilarter fra Europa og Persien.

Vi besøger også et af byens spændende museer og kører forbi den tidligere amerikanske ambassade, hvor revolutionære slagord er malet på murene. Aftenen slutter med afskedsmiddag. Meget sent om aftenen kører vi til lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. 

Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag.

Efter et flyskifte fortsætter vi mod Danmark. 

Måltider: Der serveres mad på flyvningen.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os