Hvad søger du?

Irans højdepunkter

En uge i Persiens smukkeste byer

På denne rundrejse oplever vi det bedste af Iran. Både det historiske og det moderne. Vi besøger smukke haver og paladser i Shiraz, og vi udforsker ruinbyen Persepolis samt de nærliggende kongegrave Naqsh-i Rustam. Vi går langs floden mellem historiske broer i Isfahan, der også byder på overdådige moskéer, paladser og haver.

Helt andre oplevelser venter os i den kristne bydel Jolfa og i Isfahans gamle bazargader under de flotte hvælvinger. Her kappes tæppehandlerne om at give gode tilbud på håndknyttede tæpper, og i de tidligere karavanserais holdes de gamle håndværk i hævd. Vi fortsætter til karavanebyen Kashan, der er kendt for sine historiske handelshuse, inden vi oplever det moderne Iran fuld udblæsning i storbyen Teheran. 

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Irans højdepunkter
Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
9 dage Pris Rejseleder Status Information
1. apr 23 til
9. apr 23
13.990 kr Tina Choobin Ledige pladser Bestil rejse
15. apr 23 til
23. apr 23
14.990 kr Anne Larsen Ledige pladser Bestil rejse
30. sep 23 til
8. okt 23
13.990 kr Niels Bjøl Ledige pladser Bestil rejse

En særlig oplevelse er det iranske køkken. På Viktors Farmors rejser spiser vi på lokale restauranter og får dermed mulighed for at smage på flere af de typiske iranske retter. Vi ved, hvor man spiser den bedste fasendjan i Isfahan; en ret med fjerkræ eller kød i en speciel aromatisk sauce med knuste valnødder, løg og granatæblesaft. Vi ved, hvor man får serveret den herlige ret med lam i blommesauce. Eller kylling med safranris og rød peber... Vi lover, at der også bliver oplevelser for smagsløgene!

Et andet højdepunkt er mødet med den ualmindeligt venlige og imødekommende befolkning. På en rejse i Iran får man afkræftet mange af de fordomme, medierne har været med til at give! Iran er et sikkert land at rejse i. Iranerne byder os velkommen med en hjertelig og oprigtig gæstfrihed, og når vi blot respekterer det nuværende styres normer for påklædning og opførsel, er alle muligheder åbne for en stor oplevelse i et smukt og venligt land!

Rejsens højdepunkter:

  • Shiraz med sine hektiske bazarer, paladser og smukke haver
  • Moskéer, paladser, basarer og historiske broer i skønne Isfahan
  • Gå i Niebuhrs fodspor gennem ruinbyen Persepolis
  • Historiske handelshuse i den gamle karavaneby Kashan
  • Oplev det moderne Iran i storbyen Teheran
  • Vi udforsker det iranske køkken på lokale restauranter

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Fra København flyver vi til Shiraz. Typisk flyver vi med Turkish Airlines med et stop i Istanbul. Flyveturen tager ca. 3 timer og 15 minutter til Istanbul, hvor vi skifter og fortsætter ca. 4 timer videre til Shiraz. Kontakt os venligst, hvis du ønsker tilslutning fra Jylland.

Måltider: Der serveres mad på flyvningen.

 

Vi ankommer til Shiraz tidligt om morgenen og har to hele dage til at opleve denne dejlige by. Shiraz ligger som en grøn oase ved foden af bjergene og er af iranerne kendt som ”Rosernes, nattergalenes og poesiens by”. Dette skyldes, at Shiraz i det 13. århundrede blev hele Persiens litterære og kulturelle center. De to berømte iranske poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz i denne periode, og især Hafez' maleriske gravmæle besøges flittigt af lokale iranere. Vi besøger gravmælet en af dagene og mærker den særlige stemning i den smukke have.

Blandt de mange andre højdepunkter i Shiraz er moskéen Nasir el Molk, hvor sollyset strømmer ind gennem vinduerne og kaster farvestrålende lysstråler i alle retninger. Vi besøger også en af Irans mest berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads fra forrige århundrede, der er smukt dekoreret med dyremotiver.

Pars Museum er en anden arkitektonisk perle. Denne lille oktagonale bygning beklædt med farvestrålende kakler blev oprindeligt bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, der regerede sit rige fra den nærliggende fæstning. I dag huser pavillonen et lille museum med koraner og malerier. Fra museet er der ikke langt til Vakil Bazar, der i århundreder har været omdrejningspunktet for handel i Shiraz. Bazarerne er blandt de mest stemningsfulde i Iran, og det er en fornøjelse at udforske de overdækkede gange flankeret af boder, små butikker og gamle karavanestationer.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger 60 km fra Shiraz. Persepolis blev påbegyndt i det 5. århundrede f.Kr. under Kong Darius I, og byen fungerede som Persiens ceremonielle hovedstad under de vigtige nytårsfester. Der var her, perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne, hvilket vises på smukkeste vis på de velbevarede relieffer. Der er skytere fra området ved Sortehavet, der er lydiere fra Vesttyrkiet samt en delegation fra Indus-dalen i det nuværende Pakistan. Med sig har de gaver, der bæres frem på ryggen af tjenere, og man kan tydeligt se forskellene i klædedragter hos de forskellige folkeslag. Andre relieffer viser rækker af soldater samt en løve, der angriber en tyr.

Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. århundrede, da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne. En af disse rejsende var Carsten Niebuhr, der i 1765 besøgte Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han skitserede grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften.

Vi besøger også det nærliggende Naqsh-i Rustam, hvor mægtige relieffer og fire prægtige kongegrave er hugget ind i klipperne. Fra Persepolis fortsætter vi til Isfahan, hvor vi har 3 overnatninger.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Isfahan er uden tvivl en af verdens smukkeste byer og en perle indenfor islamisk arkitektur, hvilket har fået byens indbyggere og digtere til at omtale Isfahan som ”Den halve verden”.

I hjertet af byen ligger den store Emam-plads, der flankeres af tre fantastiske bygningsværker. På den ene langside ligger Ali Qapu-paladset med den karakteristiske balkon, hvorfra shahen kunne nyde polokampene på pladsen. På den anden langside ligger den lille, men rigt udsmykkede, moské Lotfollah, der er et sandt arkitektonisk mesterværk. Pladsens ene ende domineres af den mægtige Emam moské, hvis minareter og kupler hæver sig over byen. I den anden ende markerer en stor port indgangen til Isfahans enorme bazar.

Vi besøger alle tre bygningsværker, inden vi begiver os ind i bazaren, der udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler, hvor håndværkere og handlende er i fuld sving. Håndværk har stadig gode kår i Isfahan, og der vil være lejlighed til at se blandt andet metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk, tæppeknytning og forskellige andre håndværk. Alt fra krydderier til tøj kan købes i bazaren, og et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen... Eftermiddagen er fri til at nyde pladsen og bazaren på egen hånd.

Læs mere om Isfahan og Emampladsen her

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Besøg i den armenske bydel, Djolfa, hvor en stor del af Isfahans kristne indbyggere bor. Kristne har en særlig status i det iranske samfund, og bydelen har ikke mindre end 13 kristne kirker deriblandt den storslåede Vank-Katedral. Vi fortsætter ned til floden, hvor gamle stenbroer fra 1600-tallet forbinder de to bredder. De smukkeste af broerne er Khaju og Si-o-se-pol, hvor der altid er masser af folkeliv.

Flere oplevelser venter os ved det lille palads Chehel Sotun, der også kaldes Pavillonen med de 40 søjler. Bygningen har i virkeligheden kun 20 høje, slanke søjler, men de spejler sig i paladsdammen, så det ser ud som om, der er 40. Indenfor prydes den gamle bygning af store vægmalerier, der viser glorværdige sejre på slagmarken samt fester med vin og dans.

Endnu et højdepunkt på dagens rundtur er Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh), der er et mesterværk persiske arkitektur. Moskéen er blevet ombygget og udbygget adskillige gange gennem mere end 1.000 år og resultatet er en fantastisk blanding af stilarter, der viser den persiske arkitekturs udvikling gennem tiderne.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader Isfahan og kører mod nord til Natenz, der ligger i en dal omgivet af rosenplantager. I Natenz ser vi Abd al-Sama’ gravkompleks, der også fungerer som byens fredagsmoské.

Midt på eftermiddagen ankommer vi til Kashan, der ligger som en oase i randen af en stor saltørken. Kashan er kendt for sine fornemme gamle købmandshuse med vindtårne. Vi besøger et af disse arkitektonisk spændende huse, Borjudi House, der blev opført af en rig købmand for ca. 150 år siden. Vi går også en tur gennem bazarerne i Kashan, der gemmer på flere smukke karavanserais, hvor karavanerne i sin tid blev lastet.

Overnatning i Kashan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Dagen starter med et besøg i den historiske have, Bâgh-e Fin, anlagt af Shah Abbas i udkanten af Kashan. Haven er den klassiske version af paradiset med naturlige kilder og et lille palads, der spejler sig i en dam. Iran har mange smukke haver, men Bâgh-e Fin anses for at være et af de absolutte mesterværker indenfor persisk havekunst.

Fra Kashan fortsætter vi mod Teheran, der i dag er en hektisk og moderne storby med omkring 15 millioner indbyggere, hvis man tæller forstæderne med. Det er i Teheran at mange af de store begivenheder i Irans historie op gennem det 20. århundrede har fundet sted, og her oplever vi for alvor det moderne Iran for fuld udblæsning. I Teheran skulle der gerne være tid til at besøg et af byens interessante museer, men det afhænger helt af trafikken ind i byen. Dagen afsluttes med afskedsmiddag i Teheran. Meget sent på aftenen, kører vi mod lufthavnen, hvor hjemrejsen begynder. 

Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag. 

Efter et flyskifte fortsætter vi mod Danmark.

Måltider: Der serveres mad på flyvningen.

Alle planlagte afgange

9 dage Pris Rejseleder Status Information
1. apr 23 til
9. apr 23
13.990 kr Tina Choobin Ledige pladser Bestil rejse
15. apr 23 til
23. apr 23
14.990 kr Anne Larsen Ledige pladser Bestil rejse
30. sep 23 til
8. okt 23
13.990 kr Niels Bjøl Ledige pladser Bestil rejse