Logo

Irans højdepunkter

En uge i Persiens smukkeste byer

En rejse i Iran er en rejse til en civilisation, der blev grundlagt for mere end 6000 år siden. De største af de persiske imperier, arkæmenider, partere, sassanider, regerede i en stor del af det asiatiske kontinent i mere end 450 år. De imponerende bygningsværker i Persepolis vidner om landets storhedstid for 2500 år siden.

Siden da har mere end 20 dynastier regeret i Iran. Nogle af de største begivenheder i landets historie har været overgangen til Islam for 1400 år siden samt den mongolske invasion for ca. 800 år siden. En rejse i Iran giver mulighed for at opleve verdens smukkeste eksempler på islamisk arkitektur. Moskéerne i Isfahan, paladserne, de ældgamle broer over floden er i en flot bevaringstilstand. Byen domineres af gyldne og tyrkisblå kupler!

Se dagsprogram
Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
9 dage Pris Rejseleder Status Information
14. sep 19 til
22. sep 19
12.900 kr Merete Koefoed-Johnsen Ledige pladser Bestil rejse
2. okt 19 til
10. okt 19
12.900 kr Shahla Torkipour Ledige pladser Bestil rejse
11. okt 19 til
19. okt 19
13.400 kr Anna-Karin Guindy Ledige pladser Bestil rejse
12. okt 19 til
20. okt 19
12.900 kr Ulla Jepsen Garanteret afrejse Bestil rejse
20. okt 19 til
28. okt 19
12.900 kr Tina Choobin Ledige pladser Bestil rejse
7. mar 20 til
15. mar 20
Afventer pris Flemming Kragh Hansen Ledige pladser Bestil rejse
8. mar 20 til
16. mar 20
Afventer pris Niels Bjøl Ledige pladser Bestil rejse
27. mar 20 til
4. apr 20
Afventer pris Merete Koefoed-Johnsen Ledige pladser Bestil rejse
6. apr 20 til
14. apr 20
Afventer pris Tina Choobin Ledige pladser Bestil rejse
12. apr 20 til
20. apr 20
Afventer pris Babak Vakili Ledige pladser Bestil rejse
12. sep 20 til
20. sep 20
Afventer pris Viggo Harding Jensen Ledige pladser Bestil rejse
18. sep 20 til
26. sep 20
Afventer pris Anna-Karin Guindy Ledige pladser Bestil rejse
9. okt 20 til
17. okt 20
Afventer pris Nana Moghaddas Ledige pladser Bestil rejse
9. okt 20 til
17. okt 20
Afventer pris Ulla Jepsen Ledige pladser Bestil rejse Omvendt rækkefølge
24. okt 20 til
1. nov 20
Afventer pris Sanne Rossen Ledige pladser Bestil rejse Afrejse fra Billund
Vis alle afgange Vis færre

En rejse i Iran byder på spændende oplevelser i de mange orientalske bazarer, overdækkede med stof eller bygget i mursten og med flot forarbejdede hvælvinger. Tæppehandlerne kappes om at give gode tilbud på de håndknyttede tæpper og krydderibazarerne dominerer med deres stærke eksotiske dufte.Tidligere karavanserails er nu indrettet som værksteder for kunsthåndværkere.

En særlig oplevelse er det iranske køkken. På Viktors Farmors rejser spiser vi på lokale restauranter og får dermed mulighed for at smage på flere af de typiske iranske retter. Vi ved hvor man spiser den bedste fasendjan i Isfahan, en ret med fjerkræ eller kød i en speciel aromatisk sauce med knuste valnødder, løg og granatæblesaft. Vi ved hvor man får serveret den herlige ret med lam i blommesauce. Eller kylling med safranris og rød peber…. Vi lover, at der også bliver oplevelser for smagsløgene!.

En rejse i Iran giver mulighed for kulturudveksling. Befolkningen er venlig og hjælpsom. Man vil gerne i kontakt: Where do you come from? Can I help you? høres ofte. På en rejse i Iran får man afkræftet mange af de fordomme, medierne har været med til at give!

Iran er et sikkert land at rejse i. Iranerne vil gerne vise os deres land, og når vi blot respekterer det nuværende styres normer for påklædning og opførsel, er alle muligheder åbne for en stor oplevelse i et smukt og venligt land! 

Rejsens højdepunkter:

  • Shiraz med sine hektiske basarer, paladser og smukke haver
  • Moskéer, paladser, basarer og historiske broer i skønne Isfahan
  • Gå i Niebuhrs fodspor gennem ruinbyen Persepolis
  • Historiske handelshuse i den gamle karavaneby Kashan
  • Oplev det moderne Iran i storbyen Teheran
  • Vi udforsker det iranske køkken på lokale restauranter

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi flyver via Qatar eller Istanbul til Shiraz.

Måltider: Der serveres mad på flyvningen.

 

Vi ankommer til Shiraz tidligt om morgenen og har to hele dage til at opleve denne dejlige by.

Shiraz (1600 m.o.h.) ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales of love and poetry", blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og deres maleriske gravmæler kan besøges. Byen har også tradition for malerkunst. Bazarerne skulle være de smukkeste i landet.

Besøg i en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver. Vi besøger det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, oprindelig bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktagonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i Shiraz. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler. Besøg i Vakil Bazar. Et farverigt indslag her er de mange nomader, der kommer for at købe. Der bliver også tid på egen hånd under opholdet i Shiraz.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger 60 km fra Shiraz. Persepolis blev pågyndt i det 5.årh. f.Kr. under Kong Darius I, og byen skulle være Persiens nye hovedstad. Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger. Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet.

Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften.

Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi også, 4 km nord for Persepolis.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer. "Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sand-masserne. Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er lydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Midt på eftermiddagen kører vi til Isfahan, hvor vi har 3 overnatninger.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

ISFAHAN, en af verdens smukkeste byer, er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen.

Læs mere om Isfahan og Emampladsen her

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen. Efter moskébesøget vil vi gå til pladsens modsatte ende for at besøge bazaren i nordsiden af den store Emam plads. Den udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler. Også i dag er bazaren et livligt område at besøge med boder og kunsthåndværkere i arbejde. Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Og et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen...

Eftermiddag: Fri.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Besøg i den armenske bydel, Djolfa, med 13 kristne kirker, deriblandt den storslåede Vank-Katedral.

Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler, ligger i et berømt haveanlæg. Bygningen har i virkeligheden kun 20 høje, slanke søjler, men de spejler sig i paladsdammen, så det ser ud som om der er 40. To rækker springvand og fontæner i form af stenløver omkranser det store elegante vandbassin.

Efter en frokostpause tager vi til Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh) og det mest storslåede eksempel på seldsjukker-tidens persiske arkitektur.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader Isfahan og kører mod nord til Natenz, der ligger i en dal omgivet af rosenplantager. I Natenz ser vi Abd al-Sama’ gravkompleks, også kaldet fredagsmoskéen.

Midt på eftermiddagen ankommer vi til Kashan, der ligger som en oase i randen af en stor saltørken.

Kashan er kendt for sine fornemme gamle købmandshuse med vindtårne. Vi besøger et af disse arkitektonisk spændende huse, Borjudi House, en pragtvilla som en rig købmand lod bygge for ca. 150 år siden. Den har et meget originalt 6-kantet vindtårn. Vi besøger også den historiske have, Bâgh-e Fin, anlagt af Shah Abbas. Det er den klassiske version af paradiset med naturlige kilder og et palads, der spejler sig i en dam. Et rart sted at slappe af mellem træer, kanaler og marmorbassiner.

Hvis tiden tillader det, slentrer vi en tur gennem bazarerne i Kashan, hvor der er flere interessante gamle karavan-serail's med kupler og malede vægge.

Overnatning i Kashan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi står tidligt op for at køre til Teheran. I Teheran skulle der gerne være tid til besøg på et enkelt af de interessante museer, byen byder på, men det afhænger helt af, hvornår vi kan være fremme.

Om aftenen er der afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag. 

På hjemrejse dagen kører vi i lufthavnen i god tid. Der er enkelte små butikker som oftest har åbent. Her kan der købes lidt iranske lækkerier i form af pistacies, kaviar eller lignende. Udvalget er begrænset. Der er også mulighed for at købe lidt at spise, kaffe mm.  

Måltider: Der serveres mad på flyvningen.

Alle planlagte afgange

9 dage Pris Rejseleder Status Information
14. sep 19 til
22. sep 19
12.900 kr Merete Koefoed-Johnsen Ledige pladser Bestil rejse
2. okt 19 til
10. okt 19
12.900 kr Shahla Torkipour Ledige pladser Bestil rejse
11. okt 19 til
19. okt 19
13.400 kr Anna-Karin Guindy Ledige pladser Bestil rejse
12. okt 19 til
20. okt 19
12.900 kr Ulla Jepsen Garanteret afrejse Bestil rejse
20. okt 19 til
28. okt 19
12.900 kr Tina Choobin Ledige pladser Bestil rejse
7. mar 20 til
15. mar 20
Afventer pris Flemming Kragh Hansen Ledige pladser Bestil rejse
8. mar 20 til
16. mar 20
Afventer pris Niels Bjøl Ledige pladser Bestil rejse
27. mar 20 til
4. apr 20
Afventer pris Merete Koefoed-Johnsen Ledige pladser Bestil rejse
6. apr 20 til
14. apr 20
Afventer pris Tina Choobin Ledige pladser Bestil rejse
12. apr 20 til
20. apr 20
Afventer pris Babak Vakili Ledige pladser Bestil rejse
12. sep 20 til
20. sep 20
Afventer pris Viggo Harding Jensen Ledige pladser Bestil rejse
18. sep 20 til
26. sep 20
Afventer pris Anna-Karin Guindy Ledige pladser Bestil rejse
9. okt 20 til
17. okt 20
Afventer pris Nana Moghaddas Ledige pladser Bestil rejse
9. okt 20 til
17. okt 20
Afventer pris Ulla Jepsen Ledige pladser Bestil rejse Omvendt rækkefølge
24. okt 20 til
1. nov 20
Afventer pris Sanne Rossen Ledige pladser Bestil rejse Afrejse fra Billund
Viktors Farmor baggrundsbillede