Hvad søger du?

Nomader og det gamle Persien

En rejse i Iran med natur, kultur og historie

Det ypperste af Iran – både det kendte og det upåagtede. Det er essensen af denne 12 dages rundrejse i Iran. Bishapur er et eksempel på det upåagtede, men ikke desto mindre fantastisk. Byen blev bygget af romerske soldater, der var taget til fange i år 260 efter Kristus. Kæmpestore klipperelieffer fortæller om sejren over romerne. Et andet højdepunktet er vores ophold på et lille pensionat drevet af lokale qashqai-nomader omgivet af smuk natur. Dette er en unik mulighed for at få et kig ind i nomadernes ellers så lukkede verden. 

På rejsen oplever vi desuden kongegravene ved Naqsh-i Rustam, og vi går i Niebuhrs fodspor gennem ruinbyen Persepolis. Du kan også glæde dig til tre af Irans smukkeste byer, Shiraz, Yazd og Isfahan, der byder på overdådige moskéer, hektiske bazarer, blomstrende haver og hver sin unikke stemning.

Se dagsprogram
12 dage Pris Rejseleder Status Information
10. okt 23 til
21. okt 23
Afventer pris Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse
15. okt 23 til
26. okt 23
Afventer pris Ulla Jepsen Ledige pladser Bestil rejse

Iran har åbnet sig for vesten, og det er nu vi skal opleve landet, inden det helt store turistboom sætter ind. Orientalske bazarer, tæppehandlere, krydderiboder med eksotiske dufte og smukke kupler gør Iran til et eventyrligt rejseland, og befolkningen er ualmindelig imødekommende og hjælpsom. En rejse i Iran vil uundgåeligt afkræftet mange af de fordomme, medierne har været med til at give os.

Et andet højdepunkt er det iranske køkken. På Viktors Farmors rejser udforsker vi det velsmagende og eksotiske iranske køkken på lokale restauranter. Vi ved, hvor man spiser den bedste fasendjan i Isfahan; en ret med fjerkræ eller kød i en speciel aromatisk sauce med knuste valnødder, løg og granatæblesaft. Vi ved også, hvor man får serveret den herlige ret med lam i blommesauce. Eller kylling med safranris og rød peber… Vi lover, at der også bliver oplevelser for smagsløgene!

Højdepunkter på rejsen:

  • Den gamle karavaneby Shiraz med sin spændende bazar og berømte haver
  • Bishapur med de imponerende klipperelieffer langs floden
  • Vild natur og nomader ved sjældent besøgte Yasuj
  • Oldtidens Persepolis med enestående detaljerede relieffer
  • Kongegravene ved Naqsh-i Rustam
  • Ørkenbyen Yazd med stilhedens tårne og særpræget arkitektur
  • Isfahan med noget af verdens smukkeste islamiske arkitektur

Max 16 deltagere i 2022. Max 20 deltagere i 2023.

Vis alle dage Skjul alle dage

Fra København flyver vi til Shiraz. Typisk flyver vi med Turkish Airlines med et stop i Istanbul (ca. 3 timer og 15 minutter til Istanbul og 4 timer videre til Shiraz). Ved ankomsten bliver vi hentet i lufthavnen og kørt til vores hotel, hvor vi har 2 overnatninger.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Shiraz ligger som en grøn oase i 1.600 meters højde for foden af bjergene. Blandt iranere er byen især kendt for sine roser, nattergale og poesi, fordi Shiraz i det 13. århundrede var hele Persiens litterære og kulturelle centrum. De to berømte iranske poeter, Saadi og Hafez, er begge født i Shiraz i denne periode, og de er stadig højt elskede af mange iranere. Det mærker vi ved Hafez' gravmæle, hvor folk flokkes til for at citere hans tvetydige digte og nyde roen i den smukke have.

Vi besøger også en anden af Irans berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit lille palads, der er dekoreret med dyremotiver.

Helt andre oplevelser venter os i den store Vakil Bazar, der i århundreder har været omdrejningspunktet for handel i Shiraz. Bazaren er blandt de mest stemningsfulde i hele Iran, og det er en fornøjelse at udforske de overdækkede gange flankeret af boder og små butikker med alt fra krydderier og kobbervarer til den seneste iranske mode.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet

Vi står tidligt op og besøger Nasir-ol-Molk moskeen, hvor farvespillet i moskeens vinduer kommer til sin ret i morgenlyset. Moskeen bliver også kaldt for den lyserøde moske på grund af de farverige kakler.

Derefter forlader vi Shiraz og kører ad en meget malerisk rute til Bishapur. Turen tager omkring to timer og giver os de første indtryk af livet på landet i Iran. Bishapur blev bygget som hovedstad under Shapur I, der var hersker af sassanide-imperiet. Efter en sejr over romerne i 260 e.Kr. blev mange romerske soldater taget til fange, og det er dem, der har bygget byens paladser og templer. Engang boede her ca. 80.000 mennesker i Bishapur, og byen var omgivet af en 10 meter høj mur. Bishapur mistede dog sin betydning efter den arabiske invasion i det 7. århundrede, og meget ligger stadig gemt under ørkensandet. Men der er nok bevaret til at give et indtryk af fortidens storhed.

Det mest interessante ved Bishapur er imidlertid en række historiske relieffer i klipperne langs en stor kløft ved Shapur-floden. Der er i alt 6 kæmpemæssige klipperelieffer med motiver fra kongen sejre over romerne. Et af dem viser guden Ahura Mazda, der rækker det kongelige diadem frem mod kongen. De er skildret som ligemænd og begge er til hest. Et andet af reliefferne viser rækker af soldater og heste, og det er tydeligt, at inspirationen er kommet fra Trajans søjle i Rom.

Området her ved floden er meget malerisk. De nærliggende bjergsider er dækket af store skove af egetræer, mens de lavere dele af bjergene har steppeskove med mandeltræer, pistacietræer og tjørn. Vi spiser picnic i skønne omgivelser, hvor vi kan være heldige at høre nattergalen synge.

Sidst på eftermiddagen kører vi til en lille lodge nær landsbyen Tangh-e Choghan, der drives af lokale nomader. Forholdene er  spartanske, men opholdet giver en sjælden chance for at opleve afsidesliggende landsbyer samt nomadernes liv på nært hold. Opholdet på pensionatet er med helpension. Læs mere om overnatningerne på pensionatet her.

Måltider: Morgenmad og picnic

Vi nyder naturen omkring pensionatet og besøger de nomader, der er i området. Vi oplever også hverdagslivet og trakteres med lokale egnsretter af vores værter. Læs mere om overnatningerne på pensionatet her.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet

Vi sætter kurs langs Zagrosbjergene og forbi skiområder sydpå mod Shiraz. Her fortsætter vi videre cirka 60 kilometer til Persepolis, hvor vi indlogeres på et hotel nær ruinbyen. Er vi heldige, skal vi bo på samme hotel som de udenlandske arkæologer boede på i 1930’erne, da Persepolis blev udgravet. Det var også her, at shahen og Farah Diba indlogerede sig, når de var på besøg. Hotellet er blevet renoveret siden, og beliggenheden gør det muligt at udforske Persepolis i det bløde eftermiddagslys, når der er færre andre besøgende. Hotellet er dog desværre lukket på ubestemt tid. Når det ikke at åbne inden rejsen, bor vi på et andet hotel i nærheden.

Persepolis blev påbegyndt i det 5. århundrede f.Kr. under Kong Darius I, og byen fungerede som Persiens ceremonielle hovedstad under de vigtige nytårsfester. Der var her, perserkongen modtog delegationer med gaver fra vasalstaterne, hvilket vises på smukkeste vis på de velbevarede relieffer. Der er blandt andet skytere fra området ved Sortehavet, der er etiopiere fra Afrika samt sågar en delegation fra Indus-dalen i det nuværende Pakistan. Med sig har de gaver, der bæres frem på ryggen af tjenere, og man kan tydeligt se forskelle i klædedragterne hos de mange folkeslag. Andre relieffer viser soldater på ræd og række samt en løve, der angriber en tyr.

Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. århundrede, da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne. En af disse rejsende var Carsten Niebuhr, der i 1765 besøgte Persepolis på en dansk ekspedition. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han skitserede grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften.

Vi besøger også det nærliggende Naqsh-i Rustam, hvor mægtige relieffer og fire prægtige kongegrave er hugget ind i klipperne.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet

Vi fortsætter gennem ørkenen fra Persepolis til Yazd. Hvis tiden tillader det, gør vi holdt det imponerende gravmæle for Kyros den Store i Pasargadae, der var hovedstad Perserriget i det 6. århundrede f.Kr.

I Abarkooh står en cirka 4000 år gammel cypres, og den er et symbol på et langt liv, ofring, modstand og tålmodighed. Det er interessant at tænke på, at dette træ også stod der på det tidspunkt, hvor Alexander den Store brændte Persepolis ned, og skiftende hære er kommet dragende forbi det. Byen er også kendt for fire ishuse, som danske Hemming Jørgensen for nogle år siden blandt andet skrev om i sin ph.d. om ishuse i Iran. Hans bog blev senere kåret i Iran som årets bog. Vi gør holdt ved et af ishusene.

Ud på dagen ankommer vi til Yazd, der anses for at være en af verdens ældste stadig eksisterende byer. I århundreder var den et vigtigt stop på karavanevejen til Centralasien og Indien, og den lerklinede gamle bydel er på Unescos liste over verdens kulturarv. Byen ligger mellem to ørkener, og den er omgivet af saltsøer. Yazd er nu universitetsby med over 1 million indbyggere. Men byens rige historie mærkes stadig tydeligt i den gamle bydel, hvor vindtårne hæver sig over de kuplede tage. Vindtårne fører brisen ind i huset, hvor det afkøler rummene og vandet, der hentes fra højdedragene og føres ned til byen via et kompliceret system af underjordiske kanaler.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet

Vi har en hel dag til at udforske Yazd. Vi ser blandt andet den karakteristiske bygning Amir Chakhmaq, der oprindelig var bazar men i dag er hjemsted for forskellige ceremonier. Deriblandt den årlige procession, hvor troende pisker sig til blods. Der er også nogle gode keramik- og tekstilforretninger i den gamle bydel, hvor fine stoffer væves på små værksteder. Også håndtrykte silketørklæder fremstilles her. Midt i den gamle bydel hæver den høje port til fredagsmoskéen sig over de lerklinede bygninger. Vi kigger indenfor for at nyde de meget fine dekorationer i farvede mosaikker.

Ikke alle i Yazd er dog muslimer. Her findes en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Vi kan besøge deres ildtempel, hvor den hellige ild har brændt uafbrudt siden år 400. Templet er en moderne bygning, der er bygget specielt til at huse den hellige flamme. Der findes også en lille udstilling af håndskrifter.

Ifølge zoroastrismen er jorden og ilden elementer, der bliver associeret med guddommene, og de må ikke tilsmudses ved kontakt med døde mennesker. Da de døde hverken måtte begraves eller brændes, blev de i stedet lagt ud i nogle åbne cirkulære tårne kaldet ’Stilhedens tårne’. Her blev de døde anbragt på flade sten, og få timer efter var de spist af gribbe. Disse tårne er i Yazd bygget på bakketoppene udenfor byen. Her kan vi også se rester af de bygninger, der blev brugt under begravelses-ceremonierne. Skikken med at anbringe de døde i tårnene ophørte sidst i 1970'erne.

Hvis tiden tillader det, besøger vi også Dowlad Abad; et haveanlæg med et smukt vindtårn.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet

Kørsel til Isfahan. Undervejs gør vi holdt i Nain, der er kendt for sine tæpper og sin smukke moské. Nogle af disse tæpper samt tekstiler i kameluld fremstilles i huler hugget ud i klipperne. Ved siden af moskéen er der et etnografisk museum, indrettet i et interessant gammelt borgerhus. Vi har 4 overnatninger i Isfahan, der uden tvivl er blandt højdepunkterne på en rejse til Iran.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet

Isfahan er en af verdens smukkeste byer og en perle indenfor islamisk arkitektur, hvilket har fået digtere til at omtale Isfahan som ”Den halve verden”.

I hjertet af byen ligger den store Emam-plads, der flankeres af arkader og tre fantastiske bygningsværker. På den ene langside ligger Ali Qapu-paladset med den karakteristiske balkon, hvorfra shahen kunne nyde polokampe på pladsen. På den anden langside ligger den lille, men overdådigt udsmykkede, moské Lotfollah, der er et sandt arkitektonisk mesterværk. Pladsens ene ende domineres af den mægtige Emam moské, hvis minaretter og kupler hæver sig over byen. I den anden ende markerer en stor port indgangen til Isfahans enorme bazar.

Vi besøger alle tre bygningsværker, inden vi begiver os ind i bazaren, der udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler, hvor håndværkere og handlende er i fuld sving. Håndværk har stadig gode kår i Isfahan, og der vil være lejlighed til at se blandt andet metalarbejde, indlæg med perlemor, tekstiltryk, tæppeknytning og forskellige andre håndværk. Alt fra krydderier til tøj kan købes i bazaren, og et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen... Eftermiddagen er fri til at nyde pladsen og bazaren på egen hånd.

Læs mere om Isfahan og Emampladsen her 

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet

Endnu en dag med store oplevelser venter os i Isfahan. Vi besøger blandt andet Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh), der blev grundlagt for mere end 1.000 år siden. Den er er storslået eksempel på seldsjukker-tidens persiske arkitektur. Men også senere epoker har bidraget til udbygning af moskéen, så vi i dag kan aflæse 1000 års persisk arkitekturhistorie i de smukke bederum, minareter og kupler.

På vej fra fredagsmoskeen gør vi holdt ved Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler. Det lille palads ligger i en fin have, hvor det spejler sig i et aflangt bassin. Bygningen blev oprindeligt bygget til herskerens receptioner, hvilket gengives på store vægmalerier.

Vi krydser floden til den armenske bydel, Djolfa, der er hjem for omkring 8.000 kristne. Kristne og jøder har en særlig status i det iranske samfund, og de har frihed til at udøve deres tro og kultur. Djolfa har ikke mindre end 13 kristne kirker, deriblandt en storslået Vank-katedral, hvis indre er rigt udsmykket med farvestrålende malerier.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet

Fem ældgamle broer, alle arkitektoniske mesterværker, fører over floden Zyandeh-Rood. To af disse vil vi besøge denne formiddag. Broen Si-o-se-pol, hvilket betyder 33Buer, er fra 1600. En række arkader giver denne 300 m lange bro en elegant silhuet. Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju, et enestående bygningsværk med to etager af arkader. Der er ofte et rigt gadeliv omkring broerne til langt ud på aftenen.

Eftermiddagen er fri til at nyde Isfahan på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag

Tidlig transfer til lufthavnen i Isfahan, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
10. okt 23 til
21. okt 23
Afventer pris Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse
15. okt 23 til
26. okt 23
Afventer pris Ulla Jepsen Ledige pladser Bestil rejse