Logo

Pigetur til Iran

En rejse kun for kvinder!

På denne rejse er der mange forskellige facetter i programmet. Foruden at opleve de fantastiske islamiske bygningsværker skal vi træffe iranerne og lære om deres livsform. Vi koncentrerer os om de tre mest spændende byer i landet: Shiraz, Yazd og Isfahan. Vi køber krydderier og andre specialiteter i bazaren i Shiraz og sammen med en dygtig husmor tilbereder vi et ægte iransk måltid. I Isfahan oplever vi en kunstskole og vi har god tid til at lære om de forskellige kunsthåndværk, som landet er berømt for.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Sidst men ikke mindst, så er både Shiraz og Isfahan et paradis for ”shoppere”, der er masser af dejlige fristelser, tøj, tekstiler, tæpper, kunsthåndværk til særdeles rimelige priser.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Iran

Max 20 deltagere!

 Pigetur i efteråret 2018 er stadig på tegnebrættet og vil blive præsenteret snarest.

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse mod Shiraz via Istanbul. Ved ankomst vil vi efter visum proceduren kører mod hotellet, hvor vi ankommer om natten til dag 2.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Vi ankommer til Shiraz tidligt om morgenen.

Shiraz (1600 m.o.h.) ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales of love and poetry", blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og deres maleriske gravmæler besøges enten i dag eller i morgen. Byen har også tradition for malerkunst. Bazarerne skulle være de smukkeste i landet.

Vi besøger det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, oprindelig bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktagonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i Shiraz. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler.

Om eftermiddagen tager vi sammen med en dygtig husmor på indkøb i bazargaden og får fortalt om de forskellige krydderier. Shiraz har nogle helt specielle egnsretter, som vi skal lære om, f.eks. Kalam Polo, som er en meget lækker ret tilberedt med krydderier som ingefær, kommen og safran. En traditionel dessert i hele Iran er Faloodeh. Og den mest berømte udgave af desserten er den de laver i Shiraz, så den skal vi naturligvis også lære om.

Vi er med til at tilberede et lækkert iransk middagsmåltid, som vi nyder sammen.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi fortsætter sightseeing i Shiraz. Besøg i en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver. Vi ser også den store fæstning, Arg, der ligger midt i byen. Vi håber at få mulighed for at se knytning af tæpper. Der bliver fritid i bazaren sidst på dagen.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger ca. 60 km nor for Shiraz.

Persepolis blev påbegyndt i det 5. årh. f.Kr. under Kong Darius I. Persepolis skulle være stedet, hvor de vigtigste religiøse ceremonier fandt sted i 3 uger omkring Now Ruz (nytår) ved forårsjævndøgn den 21. marts. Desuden blev udsendinge fra de 28 vasalstater med skatter og gaver modtaget ved samme lejlighed. Kostbarhederne blev opbevaret i skatkammeret, og til at passe på det hele havde man de 10.000 udødelige (soldater). Persepolis blev altså kun brugt 3 uger om året, og hvad angår byggeriet og hvilke ting, der foregik, har man utroligt mange oplysninger fra de 30.000 lertavler, som er fundet på Persepolis og endnu ikke er færdigbehandlet. Persepolis var ikke kendt i Mellemøsten, så ingen af de kendte historiefortællere fra samtiden omtaler stedet. Derfor er stedet udgravet så sent i historien.

Vi ved at Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger.

Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet. Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften. Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi også, 4 km nord for Persepolis.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer."Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sand-masserne. Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er lydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Yazd.

Yazd er kendt for silke, tekstiler og tæpper og var en vigtig station på karavanevejen til Centralasien og Indien. Byen ligger mellem to ørkener, og den er omgivet af saltsøer. Den er nu universitetsby med ca. en halv mill. indbyggere.

Bygningerne i Yazd har flade eller kuplede tage, hvorpå der er vindtårne, firkantede tårne med huller i, så vinden kan føres ind i huset, et meget effektivt ventilationssystem. Vindtårnene afkøler ikke blot husene, men også vandet. Vandet føres fra højdedragene og ned til byen via et kompliceret system af ”qanats”.

Om aftenen tager vi på en slentretur i den gamle del af byen, hvor vi bl.a. ser bazaren. Vi overnatter i Yazd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Yazd er en af verdens ældste byer og den lerklinede gamle bydel er på Unescos liste over verdens kulturarv.

Bygningen midt i Yazd, som er i 3 arkader, hedder Amir Chakhmaq og var oprindelig bazar, men i dag er den hjemsted for forskellige ceremonier. I den nordlige del af Yazd findes Fredags Moskéen (bygget i 14.¬årh.), der har meget fine dekorationer i farvede mosaikker.

I Yazd findes der en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt.

Iflg. zoroastrismen er jorden og ilden de elementer, der bliver associeret med guddommene, og de må ikke tilsmudses ved kontakt med døde mennesker. Da de døde hverken måtte begraves eller brændes, blev de i stedet lagt ud i nogle åbne cirkulære tårne, "towers of silence". Her blev de døde anbragt på flade sten, og få timer efter var de spist af gribbe.

Disse tårne er i Yazd bygget på bakketoppene udenfor byen. Man kan også se rester af de bygninger, der blev brugt under begravelses¬ceremonierne. Skikken med at anbringe de døde i tårnene ophørte sidst i 1970-erne.

Efter at have fået et indtryk af Yazd, kører vi mod Isfahan. Vi gør holdt i Nain undervejs. Nain er kendt for sin smukke moské samt for fremstilling af særligt fine tæpper, som regel i blå og hvide farver. Vi har 3 overnatninger i Isfahan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen. Efter moskébesøget vil vi gå til pladsens modsatte ende for at besøge i bazarerne. Isfahans bazarer, der ligger i nordsiden af den store plads (Emam Square), hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. Et livligt område at besøge med boder og kunsthåndværkere i arbejde.

I de overdækkede bazarområder er der kig ind til ægte orientalske værksteder og butikker. Gamle karavanserails er lavet om til depoter for tæpper og tekstiler mm., andre steder finder vi grøntsagsmarkedet og krydderimarkedet, guld- og sølvsmedenes gade.

Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Og et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen...

Læs mere om Isfahan her

Vi hører også mere om iransk gastronomi, og lærer, hvordan man tilbereder retten Beryooni.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Besøg i den armenske bydel, Djolfa, hvor der er 13 kristne kirker, deriblandt en storslået katedral, Vank-Katedralen. Det indre af denne kirke er en stilblanding af islamisk-persisk og kristen-europæisk. Her midt i det muslimske Iran er der stadig armeniere, idag ca. 8000, der har frihed til at udøve deres kristne religion. Desuden forsøger vi at arrangere besøg på en kunstskole.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi skal flyve tidligt om morgenen og tager derfor i de sene nattetimer ud til lufthavnen.

Det kan være en god ide at medbringe lidt at drikke.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede