Hvad søger du?

Pigetur til Iran

En rejse kun for kvinder!

Dette er en unik Iran rejse kun for kvinder, og det giver mulighed for at opleve sider af landet, der kun er mulig i en ren pigegruppe. Vi kommer til at møde de iranske kvinder og lære om deres hverdag. I Isfahan oplever vi eksempelvis en pigeskole, og vi møder tæppevævere på arbejde. Vi besøger også en flok lokale kvinder, der byder indenfor til en hyggelig aften med mad, musik og masser af snak.

Vi skal naturligvis også smage på det eksotiske iranske køkken på lokale restauranter, og så må vi glemme, at både Shiraz og Isfahan et paradis for ”shoppere”. Her er masser tøj, tekstiler, tæpper, kunsthåndværk og andre fristelser til særdeles rimelige priser.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Pigetur til Iran
Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Undervejs oplever vi også de fantastiske islamiske bygningsværker og overdådige haver i de to spændende byer, Shiraz og Isfahan. Vi besøger blandt andet den såkaldte lyserøde moské Nazir el Molk i Shiraz, der er kendt som ’byen af roser, nattergale og poesi’. To af Irans mest berømte poeter, Hafez og Saadi ligger begravet her, og lokale valfarter til for at læse deres digte i de smukke haver omkring gravene. Vi tager også en tur i bazaren, hvor krydderier, tekstiler og smykker falbydes fra små butikker, og vi besøger den gamle ruinby Persepolis på en dagstur.

Flere arkitektoniske mesterværker venter os i Isfahan, der af mange anses for at være Irans smukkeste by. Her kan vi glæde os til moskéer med prægtige kupler, smukt oplyste historiske stenbroer og storslåede pladser, der summer af et rigt folkeliv til langt ud på aftenen. Vi har naturligvis også god tid til at udforske den enorme bazar, hvor Isfahans rige håndværkstraditioner lever i bedste velgående, og vi besøger paladset med 40 søjler. Så der er lagt op til en spændende og anderledes rundrejse i Iran.

Rejsens højdepunkter:

  • Oplev sider af Iran, der kun er muligt i en ren pige-gruppe
  • Kom tæt på de iranske kvinder og deres liv
  • Shop efter tæpper og krydderier i hektiske bazarer
  • Oplev fantastiske moskéer, paladser og haver
  • Det iranske køkken som vi smager på lokale restauranter

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse mod Shiraz via Istanbul. Ved ankomst vil vi efter visum proceduren kører mod hotellet, hvor vi ankommer om natten til dag 2.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Ankomst til Shiraz om natten mellem dag 1 og dag 2. Efter visumprocedure i lufthavnen køres til hotellet.

Sidst på formiddagen tager vi på udflugt for at se nærmere på Shiraz.

Shiraz (1600 m.o.h.) ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales of love and poetry", blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og vi besøger Hafez' maleriske gravmæle. Byen har også tradition for malerkunst. Bazarerne skulle være de smukkeste i landet.
Vi besøger Nazir el Molk Mosque, også kaldet ”den lyserøde moské”. Den har meget fine dekorationer, samt en vinterbedehal med smukke lysindfald fra de farvede glasruder.

Besøg i Vakil Bazar. Et farverigt indslag her er de mange nomader, der gør holdt for at handle i Shiraz.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi fortsætter sightseeing i Shiraz. Besøg i en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver. Vi ser også den store fæstning, Arg, der ligger midt i byen. Vi håber at få mulighed for at se knytning af tæpper. Der bliver fritid i bazaren sidst på dagen.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger ca. 60 km nord for Shiraz.

Persepolis blev påbegyndt i det 5. årh. f.Kr. under Kong Darius I. Persepolis skulle være stedet, hvor de vigtigste religiøse ceremonier fandt sted i 3 uger omkring Now Ruz (nytår) ved forårsjævndøgn den 21. marts. Desuden blev udsendinge fra de 28 vasalstater med skatter og gaver modtaget ved samme lejlighed. Kostbarhederne blev opbevaret i skatkammeret, og til at passe på det hele havde man de 10.000 udødelige (soldater). Persepolis blev altså kun brugt 3 uger om året, og hvad angår byggeriet og hvilke ting, der foregik, har man utroligt mange oplysninger fra de 30.000 lertavler, som er fundet på Persepolis og endnu ikke er færdigbehandlet. Persepolis var ikke kendt i Mellemøsten, så ingen af de kendte historiefortællere fra samtiden omtaler stedet. Derfor er stedet udgravet så sent i historien.

Vi ved at Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger.

Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet. Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften. Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi også, 4 km nord for Persepolis.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer."Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sand-masserne. Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er lydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Isfahan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Isfahan kaldes også for Persiens Perle eller den halve verden. Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen. Efter moskébesøget vil vi gå til pladsens modsatte ende for at besøge  bazarerne, der ligger i nordsiden af den store plads. Bazarerne hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. Et livligt område at besøge med boder og kunsthåndværkere i arbejde.

I de overdækkede bazarområder er der kig ind til ægte orientalske værksteder og butikker. Gamle karavanserails er lavet om til depoter for tæpper og tekstiler mm., andre steder finder vi grøntsagsmarkedet og krydderimarkedet, guld- og sølvsmedenes gade.

Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Og et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen...

Læs mere om Isfahan her

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi besøger en pigeskole, hvis det er muligt, samt et tæppeværksted, hvor mange kvinder er i gang med at knytte tæpper. Vi har mulighed for at tale med kvinderne og få et indblik i deres hverdag.

Vi besøger Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler. Den ligger i et berømt haveanlæg. Selve pavillonen er nu et museum med historiske malerier og keramik, men blev oprindelig bygget til kongens receptioner og forskellig underholdning. To rækker springvand og fontæner i form af stenløver omkranser det store elegante vandbassin.

Om eftermiddagen kører vi på privatbesøg og sammen med iranske kvinder vil vi have det sjovt og hyggeligt. Vi hører om kvindernes liv og deres gøremål, mens vi nyder en hyggelig aften med mad, musik og nye venskaber.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Efter knap 2 timers kørsel fra Isfahan kommer vi til Varzaneh, en spændende ørkenlandsby. Lidt før vi kommer dertil ser vi et ældgammelt citadel, Qortan Citadel, der faktisk er verdens næststørste citadel i lerarkitektur.

Varzaneh er speciel på mange måder. De fleste af kvinderne går klædt i hvidt, et levn fra tiden før islam. Der er meget kunsthåndværk, især vævning, og vi besøger en kvinde, der har vævet de smukkeste tekstiler i bomuld, lige siden hun var 12 år gammel.

Frokosten indtages i et fint restaureret borgerhus.

I byens udkant er der en fin gammel bro fra safavidetiden, og lige udenfor byen skal vi opleve en ægte sandørken med høje gyldne sandklitter.

På dagens køretur oplever vi de forskellige landskaber med landsbyer, hvoraf mange stadig har de imponerende duetårne. Der er hyrder med flokke af geder, og muligvis ser vi også kameler.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi skal flyve tidligt om morgenen og tager derfor i de sene nattetimer ud til lufthavnen.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os