Logo

Smuttur til Iran

Shiraz – Persepolis – Bishapur – Isfahan

Det ypperste af Iran – både det kendte og det upåagtede. Det er essensen af denne rejse på 8 dage. Bishapur er et eksempel på det upåagtede, men ikke desto mindre fantastisk. Byen blev bygget af romerske soldater, der var taget til fange i år 260 efter Kristus. Kæmpe klipperelieffer fortæller om sejren over romerne. Engang boede der 80.000 mennesker i Bishapur. På rejsen når vi desuden at se kongegravene ved Naqsh-i Rustam og oldtidens Persepolis, der har enestående og detaljerede relieffer. Persepolis er særligt interessant, for her sad Carsten Niebuhr i 1765 og noterede inskriptionerne ned, så man senere fik tydet kileskriften. På rejsen er der god tid i de to perler af persiske byer: Shiraz og Isfahan.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Iran har åbnet sig for vesten, og det er nu vi skal opleve landet, inden det helt store turistboom sætter ind. Orientalske bazarer, tæppehandlere, krydderiboder med eksotiske dufte og kobbersmede gør Iran til et eventyrligt rejseland.

Befolkningen er venlig og hjælpsom. Man vil gerne i kontakt: Where do you come from? Can I help you? høres ofte. En rejse i Iran afkræfter mange af de fordomme, medierne har været med til at give os!

Højdepunkter på rejsen:

  • Den gamle karavaneby Shiraz med landets smukkeste bazarområde og flere berømte haver
  • Oldtidens Persepolis med flere velbevarede bygninger og enestående detaljerede relieffer
  • Kongegravene ved Naqsh-i Rustam
  • Bishapur med de imponerende klipperelieffer langs floden
  • Den gyldne by Isfahan med verdens smukkeste islamiske arkitektur

Læs praktiske oplysninger om rejser til Iran


Max 20 deltagere !

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly via Istanbul eller Doha til Shiraz. Indkvartering i Shiraz, hvor vi bor i tre nætter.

Måltider: Der serveres mad på flyvningen.

Shiraz ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz er kendt som "the town of roses, of nightingales of love and poetry", da byen i det 13. århundrede blev Persiens litterære og kulturelle center. De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og deres maleriske gravmæler kan besøges. Byen har også tradition for malerkunst. Bazarerne skulle være de smukkeste i landet.
 Vi besøger en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cypresstræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver.

Besøg i Vakil Bazar, en af de ældste bazarer i verden. Her er arkitekturen ret enestående med hvælvinger, smukke gårdhaver, karavanserais og badehuse. Bazarens små butikker er et af de bedste steder at handle, når det drejer sig om krydderier, kobbervarer og antikviteter, og atmosfæren her er som at befinde sig midt i et eventyr fra 1001 nat. Et farverigt indslag her er de mange nomader, der gør holdt for at handle i Shiraz. Det er særligt Qasqai nomaderne, man møder i Shiraz.

Måske er der tid til at besøge det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, oprindelig bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktagonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i Shiraz. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger ca. 60 km nord for Shiraz.

Persepolis blev påbegyndt i det 5. årh. f.Kr. under Kong Darius. Persepolis skulle være stedet, hvor de vigtigste religiøse ceremonier fandt sted i 3 uger omkring Na Ruz (nytår) ved forårsjævndøgn den 21. marts. Desuden blev udsendinge fra de 28 vasalstater med skatter og gaver modtaget ved samme lejlighed. Kostbarhederne blev opbevaret i skatkammeret, og til at passe på det hele havde man de 10.000 udødelige (soldater). Persepolis blev altså kun brugt 3 uger om året, og hvad angår byggeriet og hvilke ting, der foregik, har man utroligt mange oplysninger fra de 30.000 lertavler, som er fundet på Persepolis og endnu ikke er færdigbehandlet. Persepolis var ikke kendt i Mellemøsten, så ingen af de kendte historiefortællere fra samtiden omtaler stedet. Derfor er stedet udgravet så sent i historien.

Vi ved at Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger. Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet. Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften.

Persepolis ligger på en 15 m høj kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer."Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sandet. Vi kan bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er kydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi også, 4 km nord for Persepolis.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader Shiraz tidligt og kører ad en meget malerisk rute til Bishapur.

Bishapur blev bygget som hovedstad under Shapur, der var konge af sassanide imperiet.

Efter den tredobbelte sejr over romerne i 260 e.Kr. blev der taget mange romerske soldater til fange, og det er dem, der har bygget byens paladser og templer. Det meste af byen ligger nu i ruiner, men engang boede her ca. 80.000 mennesker og byen var omgivet af en 10 m. høj mur. Der ligger dog stadig meget under ørkensandet og venter på at bliver udgravet.

Byen mistede sin betydning efter den arabiske invasion i det 7. århundrede.

Det mest interessante ved Bishapur er imidlertid en række historiske relieffer i klipperne langs en stor kløft ved Shapur-floden. Der er i alt 6 store klipperelieffer, de fleste med motiver fra kongens sejre over romerne. Et af dem viser guden Ahura Mazda, der rækker det kongelige diadem frem mod kongen. De er skildret som ligemænd og begge er til hest. Et andet af reliefferne viser rækker af soldater og heste, og det er tydeligt, at inspirationen er kommet fra Trajans søjle i Rom.

Området her ved floden er meget malerisk, vi spiser picnic her, og der er gode chancer for at høre nattergalen.

Sidst på eftermiddagen kører vi de ca. 160 km til byen Yasuj, hvor vi overnatter på hotel.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Yasuj ligger i et naturskønt område med søer, floder og bjerge. Vi kan nyde disse naturscenerier på dagens køretur.

Vi kører til Isfahan (ca. 330 km) med passende stop undervejs, bl.a. i Shahreza. Her er der et gammelt karavanserai, der er under restaurering. Det har en fin beliggenhed lige ved siden af helgengraven (Shahreza).

Vi har 3 overnatninger i Isfahan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

ISFAHAN, en af verdens smukkeste byer, er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen. Isfahan har siden gammel tid været et vigtigt center på karavanevejen, men det var først, da Shah Abbas den Store i 1598 gjorde byen til hovedstad, at dens glansperiode startede.

Byens overdådigt udsmykkede moskéer og paladser, de blomstrende parker med springvand og pavilloner, bærer præg af, at en kraftfuld hersker har ønsket at gøre denne by til noget helt særligt.

Læs mere om Isfahan og Emampladsen her

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square, en af de største pladser i verden. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen.

Fra Ali Qapu havde kongen en fin udsigt over hele den imponerende plads, og han kunne iagttage de væddeløb og polokampe, der fandt sted på pladsen. Paladsets vægge har flotte bemalinger. Der er 6 etager. Hele den øverste etage er omdannet til en gruppe musikrum, hvis vægge er dekorerede med et netværk af nicher i træværket for at give den rette akustik.

Lotfollah Moskéen, bygget under Shah Abbas I i 1619. Denne moské regnes i det hele taget for at være et af verdens smukkeste bygningsværker. Kuplen har beige og pink farver og dertil en udsøgt dekoration med serier af arabesker og sorte og blå blomster. Denne lille moské har ikke nogen indre gård og heller ingen minaret, for den var ikke beregnet for offentligheden. Den var udelukkende bygget til kongen og hans familie. Mosaikkerne her er nogle af de fineste der findes, og i det hele taget udstråler bygningen og udsmykningen balance og harmoni.

I sydsiden af Emam Square ligger Emam Moskéen, også et af højdepunkterne indenfor islamisk arkitektur. Minareterne og den store kuppel dominerer pladsens arkader. Moskéen blev bygget under Shah Abbas I, som mente, at Lotfollah-Moskéen var for beskeden for hans hof, og som derfor ville bygge noget mere storslået.

Indgangsportalen er imponerende, og overalt i moskéen er der fornemme kakler og mosaikudsmykninger i klare blå og turkis farver. Der er geometriske mønstre (rosetter, spiraler osv.) på stiliserede "tæpper". Der er ligeledes stiliserede blade og blomster, påfuglefjer og lange friser med kalligrafi.

Efter moskébesøget vil vi gå til pladsens modsatte ende for at besøge i bazarerne. Isfahans bazarer, der ligger i nordsiden af den store plads (Emam Square), hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. De blev bygget efter ordre af Abbas I, og de udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh), grundlagt i det 11.årh., er det mest storslåede eks. på seldsjukkertidens persiske arkitektur. I senere epoker helt op til vor tid er der blevet tilføjet nye bygningsdele, og gårdfacaderne er blevet beklædt med farvestrålende flisemosaikker.

I dette anlæg kan man således aflæse 1000 års persisk arkitekturhistorie.

Besøg i den armenske bydel, Djolfa, hvor der er 13 kristne kirker, deriblandt en storslået katedral, Vank-Katedralen. Det indre af denne kirke er en stilblanding af islamisk-persisk og kristen-europæisk. Her midt i det muslimske Iran er der stadig armeniere, idag ca. 8000, der har frihed til at udøve deres kristne religion.

Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler, ligger i et berømt haveanlæg. Bygningen har i virkeligheden kun 20 høje, slanke søjler, men de spejler sig i paladsdammen, så det ser ud som om der er 40.

Selve pavillonen er nu et museum med historiske malerier og keramik, men den blev oprindelig bygget til kongens receptioner og forskellig underholdning. To rækker springvand og fontæner i form af stenløver omkranser det store elegante vandbassin.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi skal flyve i de tidlige morgentimer og afgang mod lufthavnen finder sted først på natten. Det anbefales at medbringe lidt vand+snacks da det ikke kan garanteres noget har åbent på dette tidspunkt.

Måltider: Der serveres mad på flyet.

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
23. okt 17 til
30. okt 17
12.900 kr Line Jørgensen Udsolgt Forespørg
Viktors Farmor baggrundsbillede