Logo

To uger i Iran

Med ekstra tid i ørkenbyen Yazd

Der er mange facetter af Iran: Fra Bazarer med 1001 Nats stemning over formfuldent islamisk arkitektur til ægte tæpper og kongegrave fra persisk storhedstid. Rejsen er 1 dag længere end vores klassiske rundrejse. Det giver mere tid i Teheran, hvor vi blandt andet tager til forstaden Darband, der har mange hyggelige te-huse og folkeliv. Det giver desuden tid i den smukke landsby Abyane, hvor det er en oplevelse at gå i de snævre gyder. Kvinderne går i mere farvestrålende tøj i Abyane end andre steder i landet, for eksempel bruger de hvide hovedtørklæder med røde blomster. Mellem to ørkener ligger den historiske by Yazd, hvor den hellige ild har brændt uafbrudt siden år 400 i byens ildtempel. Den lerklinede gamle bydel er på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Iran
15 dage Pris Rejseleder Status Information
31. mar 18 til
14. apr 18
21.500 kr Steffen Dam Bestil rejse
8. okt 18 til
22. okt 18
21.500 kr (Afventer rejseleder) Bestil rejse

De klassiske byer Shiraz og Isfahan er altid et solidt ophold værd, og på rejsen kroner vi sightseeing i begge byer med tid på egen hånd. I nærheden af Shiraz besøger vi Persepolis, som i perserrigets storhedstid havde 10.000 soldater til at passe på kostbarhederne i byens skatkammer. Byen blev ødelagt af Alexander den Stores hær år 331 før Kristus. Men takket være 1700-tallets danske eventyrer Carsten Niebuhr er mange inskriptioner reddet for eftertiden.

Og i endnu en tæppeby – Kashan – ser vi en pragtvilla, som en rig købmand lod bygge for 150 år siden.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Iran


Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København. Ankomst til Irans hovedstad Teheran hvorefter visum proceduren i lufthavnen kører til vores hotel, hvor vi skal bo i 2 nætter.

 

Vi vil denne dag få et indtryk af storbyen Teheran. Vi besøger bl.a. Golestan Paladset. Vi får også tid til at se på omgivelserne i forstaden Darband. Den ligger på bjergskråningerne og der er mange hyggelige små tehuse og et livligt folkeliv langs floden.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Efter morgenmaden forlader vi Teheran for at flyve til Shiraz.

Shiraz (1600 m.o.h.) ligger som en grøn oase ved foden af bjergene. Shiraz, "the town of roses, of nightingales of love and poetry", blev i det 13. årh. hele Persiens litterære og kulturelle center.

De to mest berømte poeter, Saadi og Hafez, er født i Shiraz, og et af deres maleriske gravmæler  besøges. Byen har også tradition for malerkunst. Bazarerne skulle være de smukkeste i landet.

Vi besøger en af de berømte haver, Bagh-e Eram, der ligger i udkanten af byen. Haven er kendt for sine cyprestræer og for sit palads, Qajar Palace fra forrige årh., der er smukt dekoreret med dyremotiver.

Vi besøger det lille Pars Museum, en arkitektonisk perle, oprindelig bygget som modtagelsessalon for Karim Khan, når der var officielle receptioner. Denne lille oktagonale bygning, beliggende i en smuk have, er en af de fineste i Shiraz. Bygningen er udvendig beklædt med farvestrålende kakler.

Besøg i Vakil Bazar. Et farverigt indslag her er de mange nomader, nomader, der gør holdt for at handle i Shiraz.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi står tidligt op og kører til Persepolis, der ligger ca. 60 km nor for Shiraz.

Persepolis blev påbegyndt i det 5. årh. f.Kr. under Kong Darius I. Persepolis skulle være stedet, hvor de vigtigste religiøse ceremonier fandt sted i 3 uger omkring Na Ruz (nytår) ved forårsjævndøgn den 21. marts. Desuden blev udsendinge fra de 28 vasalstater med skatter og gaver modtaget ved samme lejlighed. Kostbarhederne blev opbevaret i skatkammeret, og til at passe på det hele havde man de 10.000 udødelige (soldater). Persepolis blev altså kun brugt 3 uger om året, og hvad angår byggeriet og hvilke ting, der foregik, har man utroligt mange oplysninger fra de 30.000 lertavler, som er fundet på Persepolis og endnu ikke er færdigbehandlet. Persepolis var ikke kendt i Mellemøsten, så ingen af de kendte historiefortællere fra samtiden omtaler stedet. Derfor er stedet udgravet så sent i historien.

Vi ved at Xerxes og Artaxerxes tilføjede flere bygninger. Bygningshistorien er veldokumenteret i de talrige kileskriftfund på stedet.

Alexander den Store indtog Persepolis i 331 f.Kr., og byen blev plyndret og delvis ødelagt under en brand. Derefter blev den forladt, og den blev først genopdaget i begyndelsen af det 17. årh., da rejsende hjembragte beskrivelser af ruinerne.

I 1765 besøgte Carsten Niebuhr Persepolis. Han boede i en landsby i nærheden i næsten en måned, og hver morgen red han på sit æsel over til ruinerne, hvor han så arbejdede til sent om eftermiddagen med at opmåle grundplaner, aftegne relieffer og kopiere kileindskrifter. Det var Niebuhrs minutiøse aftegninger, der skabte grundlag for tydningen af kileskriften.

Også i kongegravene i Naqsh-i Rustam foretog Niebuhr opmålinger og aftegninger. Disse klippegrave ser vi også, 4 km nord for Persepolis.

Persepolis ligger på en 15 m høj "mur" eller faktisk en slags kunstig terrasse, hvorpå paladserne blev bygget. Persepolis rummer nogle af verdens allerfineste og bedst bevarede arkæologiske levn. I de forskellige bygningsdele er der et væld af interessante og fine detaljer.

"Apadana" var den store audienshal, hvor perserkongen modtog delegationer fra vasalstaterne. Her har været 36 høje søjler. To monumentale trapper fører op til Apadana. Begge er dekoreret med meget velbevarede relieffer. Deres fine stand skyldes, at de i århundreder har været begravet under sand-masserne.

Vi vil bl.a. se relieffer, der viser processioner af tributbærere fra andre lande. Der er skytere (fra området v. Sortehavet), der er lydiere (fra Vesttyrkiet) samt en delegation fra Indus Dalen. Man ser, hvordan forskellige genstande som tæpper og stole bæres frem på ryggen af tjenere, og der er et væld af detaljer f.eks i klædedragter og hovedbeklædninger. Også en kamp mellem en løve og en tyr er skildret i relief.

Tilbage i Shiraz er der fritid på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Mere sightseeing i Shiraz og også tid på egen hånd. Vi ser den smukke ”lyserøde moské”, Nazir ol-Molk samt en have med et lille palads, Naranjestan. Også det imponerende citadel, Arg-e Karim Khan, ser vi denne dag.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi kører fra Shiraz til Yazd og undervejs går vi holdt i oasen Abarkooh. Vi standser undervejs i Pasargadae for at se Kyrus’ imponerende gravmæle. På dette sted sejrede perserne over mederne i 550 f.Kr, og Kyrus den Store anlagde sin residensby her. Der er kun ruiner tilbage af byen, men gravmælet er velbevaret.

Yazd er kendt for silke, tekstiler og tæpper og var en vigtig station på karavanevejen til Centralasien og Indien. Byen ligger mellem to ørkener, og den er omgivet af saltsøer. Den er nu universitetsby med over 1/4 mill. indbyggere.

Bygningerne i Yazd har flade eller kuplede tage, hvorpå der er vindtårne, firkantede tårne med huller i, så vinden kan føres ind i huset, et meget effektivt ventilationssystem. Vindtårnene afkøler ikke blot husene, men også vandet. Vandet føres fra højdedragene og ned til byen via et kompliceret system af ”qanats”.

Vi har tre overnatninger i Yazd.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Yazd er en af verdens ældste byer og den lerklinede gamle bydel er på Unescos liste over verdens kulturarv.

Bygningen midt i Yazd, som er i 3 arkader, hedder Amir Chakhmaq og var oprindelig bazar, men i dag er den hjemsted for forskellige ceremonier. Bl.a. er den udgangspunkt for den årlige procession, hvor de pisker sig til blods. Der er nogle ret gode keramik- og tæppeforretninger i den gamle bydel.

I den nordlige del af Yazd findes Fredags Moskéen (bygget i 14.¬årh.), der har meget fine dekorationer i farvede mosaikker.

I Yazd findes der en menighed på godt 10.000 personer, der bekender sig til zoroastrismen (Zarathustras lære). Kvinderne af denne religion kendes på deres mønstrede tørklæder og broderede dragter i hvidt, beige og rødt. Vi kan besøge deres ildtempel, hvor den hellige ild brænder (den har brændt uafbrudt siden år 400). Templet er en moderne bygning, der er bygget specielt til at huse den hellige flamme. Der findes også en lille udstilling af håndskrifter.

Iflg. zoroastrismen er jorden og ilden de elementer, der bliver associeret med guddommene, og de må ikke tilsmudses ved kontakt med døde mennesker. Da de døde hverken måtte begraves eller brændes, blev de i stedet lagt ud i nogle åbne cirkulære tårne, "towers of silence". Her blev de døde anbragt på flade sten, og få timer efter var de spist af gribbe.

Disse tårne er i Yazd bygget på bakketoppene udenfor byen. Man kan også se rester af de bygninger, der blev brugt under begravelses-ceremonierne.

Skikken med at anbringe de døde i tårnene ophørte sidst i 1970-erne.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Kørsel til Isfahan. Undervejs gør vi holdt i Nain, der er kendt for sine tæpper og sin smukke moské. Vi har 4 overnatninger i Isfahan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

ISFAHAN, en af verdens smukkeste byer, er en perle af islamisk arkitektur. "Isfahan er den halve verden" siger indbyggerne og digterne om byen.

Formiddagen er afsat til besøg i tre bygningsværker i forbindelse med den store plads, Emam Square. Det drejer sig om Ali Qapu Palace, Lotfollah Moskéen og Emam Moskéen.

Efter moskébesøget går vi til pladsens modsatte ende for at besøge i bazarerne. Isfahans bazarer, der ligger i nordsiden af den store plads (Emam Square), hører til de mest spændende i Iran, måske i hele Mellemøsten. De udgør en sand labyrint af snævre gader dækket af høje stenhvælvinger. Flere steder udvider gaderne sig til pladser med kupler. Der vil være lejlighed til at se metalarbejde, "inlay work" med perlemor, tekstiltryk og tæppeknytning. Et utal af tæppehandlere frister med håndknyttede tæpper i smukke mønstre. Men der skal tinges om prisen...

Eftermiddagen er fri.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Fem ældgamle broer, alle arkitektoniske mesterværker, fører over floden Zyandeh-Rood. To af disse vil vi gøre ophold ved. Broen "33Buer" er fra 1600. En række arkader giver denne 300 m lange bro en elegant silhuet. Den anden bro er den mest berømte bro i hele Iran, Khaju-Bridge, et enestående bygningsværk med to etager af arkader.

Vi besøger også Fredagsmoskéen (Masjid-i-Jomeh).

På vej til fredagsmoskeen gør vi holdt ved Chehel Sotun, også kaldet Pavillonen med de 40 søjler. Den ligger i et berømt haveanlæg. Selve pavillonen er nu et museum med historiske malerier og keramik, men blev oprindelig bygget til kongens receptioner og forskellig underholdning. To rækker springvand og fontæner i form af stenløver omkranser det store elegante vandbassin.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Besøg i den armenske bydel, Djolfa, hvor der er 13 kristne kirker, deriblandt en storslået katedral, Vank-Katedralen. Det indre af denne kirke er en stilblanding af islamisk-persisk og kristen-europæisk. Her midt i det muslimske Iran er der stadig armeniere, i dag ca. 8000, der har frihed til at udøve deres kristne religion.

Eftermiddagen er fri.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

Vi forlader Isfahan og kører mod nordpå mod Natenz, der ligger i en dal omgivet af rosenplantager.

I Natenz ser vi Abd al-Sama’ gravkompleks, også kaldet fredagsmoskéen.

Efter besøget her kører vi ad en meget naturskøn rute med bjergudsigter til Abyane (ca. 25 km). Abyane er en smuk traditionel landsby med lerarkitektur beliggende ved foden af Karkass-bjergene. Denne lille by er helt speciel, den er som et levende museum. Byen er beliggende langs med floden og opad skråningerne, og ruiner fra 3 forter vidner om, at man har haft brug for at sikre sig mod fjender. Det er en oplevelse at gå i de snævre gyder og fornemme dagliglivet i landsbyen. Vi vil finde mange spændende arkitektoniske detaljer, f.eks. fine døre med træskærerarbejde eller bemalede døre. Kvindernes tøj er mere farvestrålende end andre steder i Iran, f.eks. bruger de store hvide hovedtørklæder med røde blomster.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Kashan, der ligger som en oase i randen af en stor saltørken.

Overnatning i Kashan.

Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag.

Sightseeing i Kashan om formiddagen.

Vi slentrer en tur gennem bazarerne, hvor der er flere interessante gamle karavan-serail's med kupler og malede vægge.

Kashan er også kendt for sine fornemme gamle købmandshuse med vindtårne. Vi besøger et af disse arkitektonisk spændende huse, Borjudi House, en pragtvilla som en rig købmand lod bygge for ca. 150 år siden. Den har et meget originalt 6-kantet vindtårn.

Vi besøger også den historiske have, Bâgh-e Fin, anlagt af Shah Abbas. Det er den klassiske version af paradiset med naturlige kilder og et palads, der spejler sig i en dam. Et rart sted at slappe af mellem træer, kanaler og marmorbassiner.

Overnatning i Kashan.

Måltider: Morgenmad og enten frokost eller aftensmad afhængigt af programmet.

 

Kørsel fra Kashan til Teheran lufthavn. Der er enkelte små butikker som oftest har åbent. Her kan der købes lidt iranske lækkerier i form af pistacies, kaviar eller lignende. Udvalget er begrænset. Der er også mulighed for at købe lidt at spise, kaffe mm.  

Måltider: Morgenmad 

Alle planlagte afgange

15 dage Pris Rejseleder Status Information
31. mar 18 til
14. apr 18
21.500 kr Steffen Dam Bestil rejse
8. okt 18 til
22. okt 18
21.500 kr (Afventer rejseleder) Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede