Hvad søger du?

Kontrasternes Israel

På rejse med korrespondent Hans Henrik Fafner

Israel er kontrasternes land. Historie, religion, kultur og politik er altid i spil i dette hjørne af verden og bliver også den røde tråd på denne rejse. Vi går bag kulisserne for at få indblik i dagligdagen - midt i det spændingsfelt, landet er.

Undervejs møder vi en række af Hans Henrik Fafners spændende kontakter i Israel: Et kibbutzmedlem og en ultraortodoks rabbiner. I et kooperativ i Negev-ørkenen fortæller beduinkvinder om deres kultur og de sociale sider af beduinernes tilværelse.
I turens program er der i det hele taget gjort plads til ekstra møder med lokale personligheder, der giver en særlig indsigt i nutidens Israel.

Rejsen har fået sit personlige snit af Hans Henrik Fafner. Han bor i Israel og har gennem 25 år beskæftiget sig med Israel og Mellemøsten som korrespondent, journalist og forfatter.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Kontrasternes Israel
Regioner: Mellemøsten
Lande: Israel
10 dage Pris Rejseleder Status Information
27. mar 23 til
5. apr 23
17.990 kr Hans Henrik Fafner Ledige pladser Bestil rejse
8. maj 23 til
17. maj 23
17.990 kr Hans Henrik Fafner Ledige pladser Bestil rejse
28. aug 23 til
6. sep 23
Afventer pris Hans Henrik Fafner Ledige pladser Bestil rejse Afrejse fra Billund
6. nov 23 til
15. nov 23
Afventer pris Hans Henrik Fafner Ledige pladser Bestil rejse

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi kommer tæt på lokalbefolkningen, som kaster lys over det daglige liv i Israel
  • Vi har to hele dage i Jerusalem og tager os god tid til at udforske byens afkroge
  • Vi oplever den moderne by, Tel Aviv, der står i skarp kontrast til Jerusalem
  • Vi besøger Israels andre store højdepunkter: Massada, Det Døde Hav, Nazareth m.fl.
  • Vi får en bedre forståelse af Israels komplicerede virkelighed med Hans Henrik Fafner ved roret

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København. Efter ankomsten kører vi den korte tur ind til Tel Aviv, hvor vi har de første to overnatninger. Hotellerne som vi benytter os af i Tel Aviv, er valgt pga. deres favorable beliggenhed ved strandpromenaden.

Afgangs- og ankomsttidspunkt kan variere på rejserne, men typisk ankommer vi først på aftenen.

Måltider: Aftensmad

Vi skal se byen til fods, så det anbefales at tage et par gode sko på. Tel Aviv er en ung by, der midt i sin kaotiske dagligdag byder på masser af fredelige åndehuller og farverige oplevelser. Vi oplever stemningen i byens gader.
Der knytter sig en særlig arkitektur til Tel Aviv. Mange tyske jøder flygtede hertil i 1930`erne, og med sig fra Tyskland tog de Bauhaus-stilen, der består af rene, geometriske linjer. Stilen opstod i byen Weimar, men var hadet af Hitler, der anså den for at være degenereret.
Måske derfor fik den frit afløb i Tel Aviv, som i dag har mere end 3.000 bygninger i Bauhaus-stil. Det er den største koncentration i verden, og derfor er byen på UNESCOS liste over verdens kulturarv. 

Vi går en tur gennem det spraglede marked Carmel, og naturligvis kommer vi til Jaffa, som midt i det moderne er ligeså gammel som Jerusalem.

Om eftermiddagen bliver der nogle timer fri, hvor vi for eksempel kan anbefale Tel Aviv Museet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden forlader vi Tel Aviv. Turen går gennem den nordlige del af Negevørkenen, hvor beduinerne bor. Vi besøger et kooperativ, hvor beduinkvinder indfarver uld og laver smukke tæpper, og de fortæller os om beduinernes kultur, ligesom besøget giver os indblik i de sociale sider.

På den videre tur ned gennem bjergene ser vi Det Døde Hav brede sig ud, og vi besøger oldtidens ørkenfæstning Massada. Der bliver også tid til en tur i Det Døde Hav, hvor saltprocenten ligger på 33.

Dagen slutter ved den nordlige ende af Det Døde Hav, hvor vi har én overnatning på et kibbtuz-hotel.

De første kibbutzer blev oprettet fra 1906, og kom hurtigt til at udgøre kernen i opbygningen af det jødiske samfund før statens oprettelse. Kibbutz (hebraisk: gruppe) er et kollektivt samfund, et lille samfund i samfundet, hvor folk bor og arbejder i fællesskab. Den grundlæggende solidariske tankegang har gennem tiden tiltrukket cirka 40.000 danskere, som for en periode som volontør ønskede at opleve denne rene kollektivisme.
I dag ligger der ca. 280 kibbutzer over hele Israel, hvis medlemmer lever af landbrug, industriproduktion og for manges vedkommende hotelvirksomhed.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

En tyst morgen ved Det Døde Hav er en oplevelse, mens solen stiger op over de gyldne bjerge i øst. Herpå starter dagen med køreturen op gennem Judæaørkenens bjerge til Jerusalem. Udsigten fra Oliebjerget er betagende, og med dette indtryk på nethinden tager vi på besøg i det moderne Vestjerusalem.

Der er besøg på Yad Vashem, som er mindesmærke over Holocaust og regnes blandt verdens bedste museer. Den stærke jødiske tilknytning til byen og landet får vi indtryk af ved Rakels Grav, som ligger i byens sydlige udkant. Her ligger matriarken Rakel begravet, og stedet ligger lige op ad muren, der står som barriere mellem Israel og de palæstinensiske selvstyreområder. Bagefter ser vi alt dette fra et udsigtspunkt, hvor man kan se konfliktens geografi lidt ovenfra. Dagens program slutter med et besøg på Israel Museet, som huser Dødehavsrullerne.

I løbet af dagen besøger vi byens store marked, Mahane Yehuda, hvor der er mulighed for at købe sig lidt frokost.

Vi har to overnatninger i Jerusalem.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag er det fredag, og igen tager vi ud i byen til fods. Det er ugens muslimske helligdag, og den jødiske del af byens befolkning gør sig klar til sabbatten, der starter ved solnedgang. Dagens program handler om religionernes betydning i dagens Jerusalem.

Vi starter med et gå gennem Østjerusalem, hvor den palæstinensiske del af befolkningen bor, og vi kommer forbi Mea Shearim, der er hjem for de ultraortodokse jøder. Herfra dykker vi ind i Den Gamle By, hvor religionerne og de hellige steder ligger tæt sammen på en enkelt kvadratkilometer.

Vi går ad Via Dolorosa til Gravkirken og slutter ved Grædemuren, jødedommens helligste sted, nedenfor Tempelbjerget med moskeerne. I den gamle bydel er der masser af spændende muligheder for at finde sig en lækker frokost, og eftermiddagen er fri, så man kan fortsætte udforskningen på egen hånd. I det kristne kvarter er bazargadernes butikker åbne, så man kan gøre sjove indkøb.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden forlader vi Jerusalem. Vi kører ned mod Det Døde Hav, hvor vi gør holdt ved Qasr el Yahud. Det er stedet ved Jordanfloden, hvor Johannes Døberen ifølge traditionen arbejdede. Lige ved siden af ligger Deir Hagla, som er et af den græsk-ortodokse kirkes ørkenklostre.

Bussen kører den smukke tur op gennem Jordandalen til byen Beit Shean med de imponerende romerske ruiner. Derfra er der kun kort afstand til Genezaret Sø, hvor vi besøger både Brødmiraklets Kirke og Capernaum.

Vi har to overnatninger i det nordlige Galilæa.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag skal vi udforske den nordligste del af landet. Vi kører op i Golanhøjderne, som Israel erobrede fra Syrien i 1967 og fortsat holder besat. Helt oppe i den nordligste del af området bor druserne i fire landsbyer, og vi besøger Majdal Shams, som er den største. Ved Råbehegnet talte den lokale befolkning før i tiden med slægtninge i Syrien ved hjælp af megafoner. I dag bruger de mobiltelefoner, men man kan stadig komme helt tæt på grænsen. Vi besøger også kratersøen Birkat Ram, og hvis tiden tillader, kører vi lidt op ad bjerget Hermon for at nyde udsigten.

Først på eftermiddagen besøger vi en kibbutz. Sammen med en kibbutznik ser vi stedet og hører om den kollektive livsform, som har ændret sig med tiden. På vej tilbage til hotellet holder vi ind ved Golan Wineries, hvor man fremstiller nogle af landets bedste vine.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

NB: Idet mange medarbejdere og gæster på hotellerne i Golanhøjderne er religiøse jøder, kan sabbaten betyde, at indtjekning og servering af aftensmåltidet ligger senere på aftenen end andre dage på turen.

Dagens tur går gennem Galilæas bjerge til Nazareth. Her er bebudelseskirken bygget over stedet, hvor ærkeenglen Gabriel kom til Jomfru Maria og fortalte, at hun var frugtsommelig. Men der bliver også tid til at se på den kristne by, hvor de fleste af indbyggerne er muslimer, og man kan vælge at smage på de søde arabiske kager, som er en af byens specialiteter.

Herfra går turen ud til Akko, den gamle havneby på middelhavskysten. Her kan man finde sig noget frokost, og bagefter besøger vi korsfarertidens Akko, ligesom der bliver tid til turen gennem de gamle gader ned til den lille fiskerihavn.

Fra Akko er der en kort køretur ind til Haifa, hvor vi skal overnatte.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi har en lang og begivenhedsrig dag for os. Vi starter med udsigten fra Carmelbjerget og tager forbi Bahaitemplet, som er verdenshovedkvarter for bahai-religionen.

Længere sydpå besøger vi romernes gamle hovedby og korsfarerborgen Cæsarea, og næste stop er landsbyen Barta’a, hvor den ene halvdel af beboerne tilhører Israels arabiske mindretal, men de andre er palæstinensere på Vestbredden. Vi kommer endnu dybere ind i områdets komplicerede politiske virkelighed i en bosættelse, hvor vi møder en lokal aktivist.

Herfra går turen til strandbyen Netanya, nord for Tel Aviv, hvor vi kan slutte ringen og få alle indtrykkene på plads.

Måltider: Morgenmad og afskedsmiddag

Alt afhængigt af, hvornår vores fly til København letter, bliver der mulighed for en lille tur i byen - eller bare en eftertænksom stund med udsigten over Middelhavet.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

10 dage Pris Rejseleder Status Information
27. mar 23 til
5. apr 23
17.990 kr Hans Henrik Fafner Ledige pladser Bestil rejse
8. maj 23 til
17. maj 23
17.990 kr Hans Henrik Fafner Ledige pladser Bestil rejse
28. aug 23 til
6. sep 23
Afventer pris Hans Henrik Fafner Ledige pladser Bestil rejse Afrejse fra Billund
6. nov 23 til
15. nov 23
Afventer pris Hans Henrik Fafner Ledige pladser Bestil rejse