Logo

Forår i Jordan

Natur, ørken og Petra

I april viser Jordan sig fra sin grønne side. På denne forårstur har vi vægtet de store naturoplevelser, og der er gode chancer for at spotte mange forskellige fugle. Vi tager på tur i Azraq Wetland Reserve, der er et frugtbart marskland med åer og vådområder. Fra gangbroer og udsigtsplatforme kan vi se migrerende fugle, der mellemlander her i Jordan. ”Dana Natural Reserve” er et af Jordans mest fantastiske naturområder. I april er der grønt, der er vilde blomster og dalen er omgivet af smukke bjerge. Mod slutningen af rejsen er det desuden muligt at tage med på en morgentur til et fuglereservat ved Aqaba.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Jordan
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Ud over naturen fæstner vi os ved alt det andet, Jordan byder på. Petra er ubetinget den største attraktion. Det var hovedstaden for stammefolket nabatæerne, der møjsommeligt huggede bygningerne ud af klippen inde i bjergene. Til sidst blev den romerske hær dog for stærk for nabatæerne. Deres by blev assimileret ind i den romerske provins. Byen blev gradvist forladt, godt hjulpet på vej af et par jordskælv.

Nogle korstogsriddere forsøgte at lave et samfund i det 13. århundrede, men opgav. Og så var Petra kun husket som et sagn, indtil 1812, da den unge schweizer Johann Ludwig Burckhardt genfandt byen.

Jordan byder også på velbevarede rester af romerske byer, korsridderborge, ørkenfæstninger og bibelske steder. Her er stedet, hvor Jesus blev døbt, her er fæstningen, hvor Herodes fik halshugget Johannes Døberen, og her er bjerget, hvor Moses så ud over det forjættede land. Men bibelske scener hører ikke kun fortiden til. Vi kan også i dag opleve hyrder klædt i lange kjortler, der leder deres flokke af dyr til nye græsgange. Og vi oplever en eventyrlig ørken, hvor tiden har stået stille.

Når man vender hjem, så mindes man den bittersøde smag af kardemomme kaffe, duften af den aromafyldte tobak fra vandpiberne, lyden af den arabiske musik, smilene og gæstfriheden. Jordanerne er et stolt folk, der byder gæster velkommen. Selvom landet er klemt inde mellem problemfyldte områder som Irak, Israel og Syrien, så er Jordan det sikreste og mest stabile land i hele regionen.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Jordan her

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København. Ankomst til Amman, hvor vi skal bo fire nætter.

Måltider: Aftensmad

Vi starter med naturoplevelser i Azraq Wetland Reserve, en oase, der ligger i Jordans østlige ørken, mellem en kalkstensørken i vest og en basalt-ørken i øst. Her er et frugtbart marskland med åer og vådområder. Migrerende fugle fra tre kontinenter mellemlander her, og fra gangbroer og udsigtsplatforme i området har vi mulighed for at komme tæt på fuglene. Hele Azraq- området har en strategisk beliggenhed på grund af de fine vandressourcer. Det har været brugt som station for pilgrimme og kamelkaravaner. Her får vi fortalt om jordanernes arbejde med naturbeskyttelse. Hvis vi er heldige, ser vi flere forskellige fuglearter dette sted.

Måske en mulighed denne dag: I nærheden af Azraq reserve ligger ”Shaumari Wildlife Reserve”. Dette reservat på i alt 22 km2 blev anlagt i 1975 til gavn for udryddelsestruede dyr. Det er et beskyttet område for den hvide oryx og forskellige gazellearter samt vilde æsler. Vi ser disse dyr på vægmalerier og på byzantinske mosaikker, men de har været bytte for jægere, og efterhånden var der meget få tilbage. Hvis centret er åbent (dette afhænger af vejrforholdene, da vi er i et ørkenområde, hvor vejret til tider kan være ret barskt) kan man komme på en safaritur ”The Eastern Desert Experience” i åbne land cruisers.

På en tur på 1½-2 timer kan man håbe at komme til at se dyrene i deres naturlige omgivelser, et tørt ørkenagtigt område med lav bevoksning rundt omkring. Den professionelle ranger vil fortælle om arbejdet med at genintroducere områdets mest fantastiske og mest truede dyr: den vilde arabiske oryx.

Udflugten, hvor der max. kan komme 14 personer med, koster 18 JOD/25 USD pr person. Den skal bestilles sammen med rejsen, men den betales på stedet direkte til centret.

Vi besøger herefter to ørkenfæstninger i den nordøstlige del af landet. Vi ser fæstningen al- Azraq, hvor Lawrence af Arabien opholdt sig i de kolde vintermåneder 1913-14, hvilket han giver en malende beskrivelse af i sin bog "Visdommens 7 søjler".  Derefter kører vi til jagtslottet Qasr Amra, der har været afslapningssted for kaliffen i Damaskus. Her ser vi fine eksempler på tidlig islamisk kunst og arkitektur, og vi hører om en fascinerende epoke i landets historie. Fresker, og stenudskæringer er inspireret af de persiske og græsk-romerske traditioner, og det hele er med til at illustreret livet, som det udspandt sig i den 18. årh.

Turen tilbage går gennem månelignende landskaber, hvor der er sletter med sort basalt og også hvide kridtformationer i dalene.

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Amman.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til borgen Ajlun, der har en fantastisk beliggenhed 1200 m.o.h. med udsigt udover Jordandalen og Det Døde Hav. Vejen dertil snor sig gennem olivenplantager.

Ajlun blev bygget i 1185 af en nevø til Saladin. Borgen havde en strategisk beliggenhed i kampene mod korsfarerne. Det er en lille perfekt borg, meget fascinerende og med et helt andet arabisk design, når man sammenligner med de mere bastante korsridderborge i landet. Den var vigtig for udveksling af budskaber ved hjælp af brevduer og bål på højdedragene. Over en af borgens døre er der relieffer forestillende par af brevduer. Gennem hele borgens historie har disse brevduer haft stor betydning. Vi besøger en workshop, hvor der fremstilles sæber af olivenolie.

Efter besøget her kører vi til dagens højdepunkt, Jerash, det bibelske Gerasa, der er et imponerende eksempel på en hellenistisk-romersk storby. Vi vandrer igennem søjlekolonnader, ser templer, torve og teatret.

Vi vender tilbage til Amman sidst på eftermiddagen. Hvis tiden tillader det, tager vi en slentretur ad byens berømte ”Rainbow Street”.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi starter dagen med at se Citadelhøjen og det romerske amfiteater i Amman.

Herefter går turen til det nyindrettede arkæologiske museum samt det kongelige automobilmuseum.

Vi kører til Daret Al Fnoun, et sted for kunstnere, en platform for visuel kunst fra den arabiske verden. Det er en non-profit sammenslutning.

Om aftenen spiser vi en lækker middag hos en privat familie, der vil fortælle lidt om deres dagligliv.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til Nebobjerget, et gammelt kristent valfartssted. Herfra skuede Moses ifølge den bibelske beretning ud over det forjættede land, inden han døde. Herefter går turen til Madaba.
Madabas historie går mere end 3500 når tilbage. Byen nævnes flere steder i bibelske tekster, det var her Davids styrker besejrede ammoniterne og aramæerne. Også for nabatæerne havde Madaba betydning, idet de styrede byen i det 1. århundrede. I dag er Madaba mest kendt for sine byzantinske mosaikker.

Vi ser resterne af det store Madaba-kort i Georgskirkens gulv. Kortet viser det hellige land og dets omgivelser. Middelhavet ses mod vest og Jordans ørkenområder mod øst. Man har kunnet identificere 150 steder, heriblandt Jordan-floden, Det Døde Hav og de varme kilder ved Ma’in.
Den mest detaljerede del af kortet omhandler Jerusalem, der ses med mure, gader og bygninger.

Vi skal besøge "The Archaeological Park", hvor man har blotlagt et stykke af den gamle romerske hovedgade. Udstillingsområdet rummer bl.a. en kirke med velbevarede gulvmosaikker og “gulvtæppet” fra en hal i en villa, Hippolytos-hallen. Også andre mosaikker fra omegnen er udstillet her. 

Vi får mulighed for at se, hvordan mosaikhåndværket er genoplivet i et af de mange værksteder på egnen. ”La Storia” er et lille interessant egnsmuseum, hvortil der er knyttet et mosaikværksted. Her er der gjort meget ud af at få handicappede i arbejde med mosaikkerne. På museet vises der traditionelle dragter, en afdeling er helliget beduinlivet og en anden afdeling beskriver en landsby som den så ud i starten af det 20. århundrede.

Overnatning i Madaba.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi sydpå til ”Dana Natural Reserve”, der er et helt fantastisk naturområde. Sidst på dagen tager vi på en 2-3 timers vandretur med ranger i det flotte terræn. Vi besøger også et par små lokale værksteder. I det ene fremstilles der lækker marmelade og tørret frugt, og i det andet arbejdes der med sølv. Vi overnatter i gæstehus eller i lodge.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden er der igen mulighed for en 2-3 timers vandretur. De der ikke ønsker at vandre kan tage en pause i det lille gæstehus, og måske slentre kortere tur. Dalen er omgivet af smukke bjerge, det er et af landets mest fantastiske naturområder.

Vi kører til "Lille Petra" - en lille snæver dal i nærheden af Petra. I klipperne har nabatæerne udhugget bygninger med deres karakteristiske dekorationer. I nærheden er der også et vandreservoir, Bir al Arais, der demonstrerer nabatæernes enorme kyndighed i at udnytte de sparsomme vandressourcer.

Vi har 3 overnatninger på hotel i Wadi Musa, byen der ligger lige ved siden af Petra.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Rejsens højdepunkt er uden tvivl besøget i Petra, nabatæernes rosenrøde by i klipperne. Nabatæerne blev velhavende af at kontrollere  karavanehandlen, der strakte sig helt til Kina. Jordanerne selv stammer fra vandrende nomade- og beduinstammer. Dem kan man møde både i Petra – eller den flotte ørken Wadi Rum.

Vi tilbringer hele dagen i det sagnomspundne Petra. Om formiddagen vandrer eller rider vi ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1200 m gennem Siq’en. Så åbner byen sig pludselig for os med dens mangefarvede templer og grave, der er udhugget i sandstensklippen. Det er et fantastisk, kæmpemæssigt område, hvor natur og arkitektur går op i en højere enhed. Eftermiddagen er til fri disposition. Her kan man udforske grave i dalen, besøge det lille museum eller klatre op til højtliggende grave og helligdomme.

Hvis der er interesse for det, vil vi forsøge at arrangere et besøg i en hammam i Wadi Musa sidst på eftermiddagen som en afslappende oplevelse, ikke mindst for de trætte benmuskler.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen er fri til at opleve Petra på egen hånd (entréen er inkluderet). Der er mulighed for at gå mere i dybden med seværdighederne i Petra, eller man kan tage på en vandretur.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører tidligt fra Petra mod Wadi Rum, et ørkenområde, der er kendt for sine utrolig smukke naturpanoramaer. Der er et fantastisk form- og farvespil mellem klipperne, sandet og de grønne vækster. Vi skal se området fra toppen af åbne jeeps på en off-road tur i ørkenen.

Vi overnatter i en stationær camp, så vi har mulighed for at opleve både solnedgangen og solopgangen i ørkenen. Der er to-personers telte med rigtige senge. Bad og toiletter er i en bygning for sig.

I campen får vi en fyldig frokost og en lige så fin aftensmad med typiske jordanske retter denne dag.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter naturoplevelserne i ørkenen kører vi til Aqaba, hvor vi indkvarteres på hotel. Vi kører ud og får et indtryk af den store containerhavn, før der gives
tid på egen hånd i Aqaba.

En slentretur gennem bazaren kan anbefales. Her blander duften af friskmalet kaffe sig med duften af de mange orientalske krydderier. Middag på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Fridag i Aqaba. De der har lyst kan tidligt om morgenen tage med ud til et fuglereservat.

Der kan arrangeres sejltur i båd med glasbund.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi forlader Aqaba, og første holdt bliver ved Lots hule, et af de bibelske steder landet har så mange af. Vi vandrer fra landevejen ud gennem et ørkenlandskab til hulen, en tur på ca. en halv time.
Senere gør vi holdt ved Det Døde Hav. Her er der mulighed for at flyde på vandet i en 33 % saltopløsning. En særpræget oplevelse.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag. Overnatning i Madaba.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Formiddagen er fri til indkøb eller til besøg i kirker eller værksteder i Madaba. Først på eftermiddagen køres til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede