Hvad søger du?

Forår i Jordan

Natur, ørken og Petra

Jordan er et land fyldt med oplevelser. Der er bibelske steder og islamisk kunst. Der er gyldne ørkener og Det Døde Hav. Der er beduiner i telte og moderne højhuse i glas. Og et af verdens store vidundere: Petra.

På denne forårstur har vi vægtet de store naturoplevelser. Et højdepunkt er en safaritur for at spejde efter den vilde oryx, en hvid og meget smuk langhornet gazelleart, og der er også gode chancer for at spotte mange forskellige fugle.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Forår i Jordan
Regioner: Mellemøsten
Lande: Jordan
14 dage Pris Rejseleder Status Information
30. mar 23 til
12. apr 23
19.990 kr Ruth Hansen Udsolgt Forespørg

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi besøger en række nationale parker, herunder Shaumari wildlife reserve hvor vi forhåbentlig ser den sjældne hvide oryx
  • Forår i Jordan er den længste og mest dybdegående rejse til Jordan blandt alle danske rejsebureauer
  • Over to dage kan vi udforske eventyrlige Petra ned i detaljen
  • Viktors Farmor har 20 års erfaring med rejser til Jordan
  • Foruden de store naturoplevelser, dykker rejsen ned i Jordans kultur, så når man vender hjem, mindes man den bittersøde smag af kardemomme kaffe, duften af den aromafyldte tobak fra vandpiberne, lyden af den arabiske musik.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København. Ankomst til Amman, hvor vi skal bo to nætter.

Måltider: Aftensmad

Vi starter dagen med at køre til "Shaumari Wildlife Reserve". Reservatet på i alt 22 km2 blev anlagt i 1975 til gavn for udryddelsestruede dyr. Det er et beskyttet område for den hvide oryx og forskellige gazellearter samt vilde æsler.

Senere på denne rejse ser vi bl.a. disse dyr på vægmalerier og på byzantinske mosaikker, men de har været bytte for jægere, og efterhånden var der meget få tilbage.

Hvis centret er åbent (det afhænger af vejrforholdene, da vi er i et ørkenområde, hvor vejret til tider kan være ret barskt), kan man komme på en safaritur "The Eastern Desert Experience" i åbne land cruisers. På en tur på ca. 2 timer kan man håbe at komme til at se dyrene i deres naturlige omgivelser, et tørt ørkenagtigt område med lav bevoksning rundt omkring. Den professionelle ranger vil fortælle om arbejdet med at genintroducere områdets mest fantastiske og mest truede dyr: den vilde arabiske oryx.

Vi besøger herefter to ørkenfæstninger i den nordøstlige del af landet.

Vi lægger ud med at besøge fæstningen al-Azraq, hvor Lawrence af Arabien opholdt sig i de kolde vintermåneder 1913-14, hvilket han giver en malende beskrivelse af i sin bog "Visdommens 7 søjler". Her propaganderede han og hans følge for kampen mod tyrkernes overherredømme og fik tilsagn om hjælp fra mange sider. Herfra drog han også til den strategisk vigtige by Deraa for at rekognoscere, - en tur, der blev skæbnesvanger for ham.

Herefter kører vi til jagtslottet Qasr Amra, der har været afslapningssted for kaliffen i Damaskus. Her ser vi fine eksempler på tidlig islamisk kunst og arkitektur, og vi hører om en fascinerende epoke i landets historie. Fresker, og stenudskæringer er inspireret af de persiske og græsk-romerske traditioner, og det hele er med til at illustrere livet, som det udspandt sig i den 18. årh.

Turen tilbage går gennem månelignende landskaber, hvor der er sletter med sort basalt og også hvide kridtformationer i dalene.

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i Amman.

Om aftenen spiser vi en lækker middag hos en privat familie, der vil fortælle lidt om deres dagligliv.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi starter dagen med at se Citadelhøjen og det romerske amfiteater i Amman.

Herefter tager vi på en kort byvandring i det centrale Amman, bl.a. gennem bazaren, hvor vi får noget at vide om de forskellige nødder, krydderier, frugt og grønt m.m.

Efter frokost på et meget autentisk spisested i Amman kører vi mod Ajlun.

Vi overnatter i hytter i Ajlun Forest Reserve i den smukke natur, og der bliver tid til en lille vandretur gennem olivenlundene.

Ajlun Forest Reserve er et område på 13 km2. Her er et bakket landskab fra 600 til 1100 m.o.h. I skoven ses mange af de stedsegrønne egetræer foruden johannesbrødstræer og vilde pistacier. Gennem årene har disse træer haft betydning for befolkningen i området, både fordi de har brug for træ, men også fordi de har kendt til medicinske egenskaber af træer og planter. Af vilde blomster i området kan nævnes sorte iris, adskillige orkidéarter og vilde tulipaner. Dyrelivet er også værd at nævne. Her findes f.eks. vildsvin, ræve, ulve, sjakaler, stribet hyæne, hulepindsvin og persiske egern.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi står tidligt op til endnu en vandretur med mulighed for at spotte fugle.

Efter morgenmaden kører vi til borgen Ajlun, der har en fantastisk beliggenhed 1200 m.o.h. med udsigt udover Jordandalen og Det Døde Hav. Vejen dertil snor sig gennem olivenplantager.

Ajlun blev bygget i 1185 af en nevø til Saladin. Borgen havde en strategisk beliggenhed i kampene mod korsfarerne. Det er en lille perfekt borg, meget fascinerende og med et helt andet arabisk design, når man sammenligner med de mere bastante korsridderborge i landet. Den var vigtig for udveksling af budskaber ved hjælp af brevduer og bål på højdedragene. Over en af borgens døre er der relieffer forestillende par af brevduer. Gennem hele borgens historie har disse brevduer haft stor betydning. Vi besøger en workshop, hvor der fremstilles sæber af olivenolie.

Efter besøget i Ajlun spiser vi en tidlig frokost hos en lokal familie, som har indrettet en lille café i tilknytning til deres bolig.

En kort køretur fører til dagens højdepunkt Jerash, det bibelske Gerasa, der er et imponerende eksempel på en hellenistisk-romersk storby. Vi vandrer igennem søjlekolonnader, ser templer, torve og teatret.

Læs mere om Jerash her

Herefter går turen til Madaba. Madabas historie går mere end 3500 år tilbage. Byen nævnes flere steder i bibelske tekster, det var her Davids styrker besejrede ammoniterne og aramæerne. Også for nabatæerne havde Madaba betydning, idet de styrede byen i det 1. århundrede. I dag er Madaba mest kendt for sine byzantinske mosaikker.

Vi har to overnatninger i Madaba.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi ser resterne af det store Madaba-kort i Georgskirkens gulv. Kortet viser det hellige land og dets omgivelser. Middelhavet ses mod vest og Jordans ørkenområder mod øst. Man har kunnet identificere 150 steder, heriblandt Jordan-floden, Det Døde Hav og de varme kilder ved Ma'in.

Den mest detaljerede del af kortet omhandler Jerusalem, der ses med mure, gader og bygninger.

Vi besøger "The Archaeological Park", hvor man har blotlagt et stykke af den gamle romerske hovedgade. Udstillingsområdet rummer bl.a. en kirke med velbevarede gulvmosaikker og "gulvtæppet" fra en hal i en villa, Hippolytos-hallen. Også andre mosaikker fra omegnen er udstillet her.

Vi fortsætter til Nebobjerget, et gammelt kristent valfartssted. Herfra skuede Moses ifølge den bibelske beretning ud over det forjættede land, inden han døde.

Vi slutter dagens udflugt med at køre til Det Døde Hav. Her er der mulighed for at flyde på vandet i en 25% saltopløsning. En særpræget oplevelse.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi sydpå mod "Dana Natural Reserve". Vi gør holdt i Mukawir, hvorfra vi kan vandre ad en snoet sti op til resterne af fortet Machaerus, der ligger på en konisk bakke. Fortet blev bygget af Herodes den Store, og her kan vi mærke historiens vingesus, idet det menes, at her var stedet, hvor Salome dansede, og hvor Johannes Døberens hoved blev bragt ind på et fad.

Ikke langt fra dette sted besøger vi Umm ar-Rasas, hvor der er nogle meget fine og velbevarede mosaikker fra 6. årh., der er både romerske, byzantinske og tidlige islamiske mosaikker, og stedet er da også på Unescos liste over verdens kulturarv. Umm ar-Rasas ligger i det åbne landskab lige øst for Dhiban. Stedet blev først nævnt i Biblen som Mephaath. Senere blev det en af de mange moabitiske byer, som Jeremias profeterede imod. I romersk tid var her en lille by, hvor den romerske garnison havde base. Men tiden og jordskælvene har reduceret stedet til et kaos af faldne sten med nogle stenbuer hist og her. Her er blevet identificeret 4 kirker indenfor murene. To af disse er blevet udgravet, de er begge fra det 6. årh.

Udenfor murene er der fundet nogle imponerende mosaikgulve. Mest spektakulær er St. Stephens Kirken, der indeholder en mosaik af byerne i Palæstina, Jordan og Ægypten, i alt 15 større byer er fremstillet her, såvel øst som vest for Jordanfloden. Det er tydeligt, at det kristne liv her fortsatte uafbrudt også efter den islamiske erobring. 2 km nord for fortet er der et slankt tårn fra det 6. årh. med indhuggede kors på de tre sider. Nærved er der en lille kirke, en tre etages bygning med cisterner udhuggede i klipperne.

Vi kører nu mod det eventyrligt smukke naturområde Dana Natural Reserve. Sidst på dagen tager vi på en kort vandretur omkring landsbyen. Vi overnatter i gæstehus, der har den mest imponerende udsigt over det flotte område.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden tager vi på en ca. 2 timers vandretur. De der ikke ønsker at vandre, kan tage en pause i gæstehuset, eller måske slentre en kortere tur. Dalen er omgivet af smukke bjerge, det er et af landets mest fantastiske naturområder.

Vi kører til "Lille Petra" - en lille snæver dal i nærheden af Petra. I klipperne har nabatæerne udhugget bygninger med deres karakteristiske dekorationer. I nærheden er der også et vandreservoir, Bir al Arais, der demonstrerer nabatæernes enorme kyndighed i at udnytte de sparsomme vandressourcer.

Vi har 3 overnatninger på hotel i Wadi Musa, byen der ligger lige ved siden af Petra.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Rejsens højdepunkt er uden tvivl besøget i Petra, nabatæernes rosenrøde by i klipperne. Nabatæerne blev velhavende af at kontrollere karavanehandlen, der strakte sig helt til Kina. Jordanerne selv stammer fra vandrende nomade- og beduinstammer. Dem kan man møde både i Petra - eller den flotte ørken Wadi Rum.

Vi tilbringer hele dagen i det sagnomspundne Petra. Om formiddagen vandrer eller rider vi ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1200 m gennem Siq'en. Så åbner byen sig pludselig for os med dens mangefarvede templer og grave, der er udhugget i sandstensklippen. Det er et fantastisk, kæmpemæssigt område, hvor natur og arkitektur går op i en højere enhed. Forvent at dagens guidede vandretur vil være på ca. 8-10 km. t/r. i adstadigt tempo. Læs mere i de praktiske oplysninger for rejsen.

Eftermiddagen er til fri disposition. Her kan man udforske grave i dalen, klatre op til højtliggende grave og helligdomme eller besøge det fine nye museum ved indgangen.

Hvis der er interesse for det, vil vi forsøge at arrangere et besøg i en hammam i Wadi Musa sidst på eftermiddagen som en afslappende oplevelse, ikke mindst for de trætte benmuskler.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen er fri til at opleve Petra på egen hånd (entréen er inkluderet). Der er mulighed for at gå mere i dybden med seværdighederne i Petra, eller man kan tage på en vandretur.

Der er også mulighed for at tage op til offerstedet, hvor nabatæerne ofrede dyr. Stedet ligger højt oppe på et bjerg, fordi nabatæerne troede på, at jo højere op, des kortere er der til Gud. Ønsker man at tage dertil, er det nødvendigt at hyre en lokal guide.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører tidligt fra Petra mod Wadi Rum, et ørkenområde, der er kendt for sine utrolig smukke naturpanoramaer. Der er et fantastisk form- og farvespil mellem klipperne, sandet og de grønne vækster. Vi skal se området fra toppen af åbne pick-up trucks på en off-road tur i ørkenen.

Vi overnatter i en stationær camp, så vi har mulighed for at opleve både solnedgangen og solopgangen i ørkenen. Der er to-personers hytter med senge samt bad og toilet.

I campen får vi en fyldig frokost og en lige så fin aftensmad med typiske jordanske retter denne dag.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter naturoplevelserne i ørkenen kører vi til Aqaba. Vi slentrer en tur gennem bazaren i Aqaba. Her blander duften af friskmalet kaffe sig med duften af de mange orientalske krydderier.

Vi spiser en lækker frokost på en fiskerestaurant, før vi kører til vores hotel for de næste to nætter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Fridag i Aqaba. De, der har lyst, kan tidligt om morgenen tage med ud til et fuglereservat.

Der kan arrangeres sejltur i båd med glasbund.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi forlader Aqaba, og første holdt bliver ved Lots hule, et af de bibelske steder landet har så mange af. Vi vandrer op ad en bakke til hulen, en tur på ca. en halv time. Ved foden af bakken er der et meget interessant lille museum omhandlende de forskellige fund og også en del om Det Døde Hav.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag. Overnatning i Madaba.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Formiddagen er fri til indkøb eller til besøg i kirker eller værksteder i Madaba. Først på eftermiddagen køres til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

14 dage Pris Rejseleder Status Information
30. mar 23 til
12. apr 23
19.990 kr Ruth Hansen Udsolgt Forespørg