Hvad søger du?

Jordan og Damaskus

Det bedste af Jordan med smut til historiske Damaskus

Solen glinser i marmorgulvet på den store plads inde midt i Umayyademoskeen, Damaskus' ubestridt største seværdighed. Moskeen står glinsende hvid, ren og pudset, klar til kommende turister. Moskeen er central for enhver besøgende i den syriske hovedstad, som langsomt er ved at ryste krigen af sig. 

Dagene i Jordan er sammensat, så man får mest muligt ud af den enestående ”lyserøde” by Petra, der står som et fatamorgana, når den dukker op gennem en smal klippespalte. Her bliver der god tid, både med rejselederen og på egen hånd.  Vi oplever også landets smukkeste byzantinske mosaikker samt de velbevarede rester af den hellenistisk/romerske by Jerash.

Se dagsprogram
Du er her: Rejser Jordan og Damaskus
Regioner: Mellemøsten
Lande: Jordan Syrien
10 dage Pris Rejseleder Status Information
26. apr 23 til
5. maj 23
19.990 kr Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse
27. okt 23 til
5. nov 23
Afventer pris Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse

I dag er Damaskus det fjerde helligste sted for muslimer efter Mekka, Medina og Jerusalem, men ikke kun for muslimer er den vigtig. Det er den også for kristne, og vores bibelhistorie går tilbage til det formodede gravsted for Johannes Døberens hoved.  

Rejsens højdepunkter:

  • Den lyserøde klippeby Petra
  • Den velbevarede hellenistisk-romerske storby Jerash
  • Nebobjerget, hvor Moses så ud over det forjættede land
  • Den stemningsfulde gamle bydel i Damaskus
  • Den kristne by Maaloula nordvest for Damaskus, hvor indbyggerne stadig taler aramæisk, det sprog der blev talt på Jesu tid

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Amman sidst på eftermiddagen.

Vi afhentes i lufthavnen og køres til hotellet i Amman.

Måltider: Aftensmad

En dag med meget forskelligartede oplevelser.

Vi starter med at køre til den charmerende lille by Madaba, hvis historie går mere end 3500 år tilbage. Madaba nævnes flere steder i bibelske tekster. Det var her Davids styrker besejrede ammoniterne og aramæerne. Også for nabatæerne havde Madaba betydning, de styrede byen i det 1. årh. e.Kr.

I dag er Madaba mest kendt for sine byzantinske mosaikker.

Vi skal se resterne af det store Madaba-kort i Georgskirkens gulv. Kortet viser det hellige land og dets omgivelser. Middelhavet ses mod vest og Jordans ørkenområder mod øst.

Man har kunnet identificere 150 steder, heriblandt Jordan-floden, Det Døde Hav og de varme kilder ved Ma’in. Den mest detaljerede del af kortet omhandler Jerusalem. Der ses med mure, gader og bygninger. Det ses tydeligt, at Jerusalem havde en central betydning for kristne pilgrimme under den byzantinske periode.

Vi kører herefter til Nebobjerget, et gammelt kristent valfartssted. Herfra skuede Moses ifølge den bibelske beretning ud over det forjættede land, inden han døde. I Moses’ Basilika på Nebobjerget findes landets mest velbevarede mosaikker. Her ses f.eks. livlige jagtscener, hyrdescener og gazeller, der spiser af frugter fra træerne.

Efter besøget på Nebobjerget kører vi til Det Døde Hav, hvor der er mulighed for at svømme og slappe lidt af. Det er en helt speciel oplevelse at flyde på vandet i en 33% saltopløsning.

Sidste punkt på dagens program er en kort vandring i ”Lille Petra”, en snæver dal med huler i klipperne. Man mener stedet har tjent som en slags karavanestation.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Wadi Mousa, byen, der ligger lige ved siden af Petra. Her har vi to overnatninger.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi bruger det meste af dagen i ”den lyserøde by”, Petra. Vi vandrer eller rider ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1200 m gennem Siq’en. Man kan levende forestille sig, hvor spændt den schweiziske opdager Burckhardt må have været, hver gang han fik øje på relieffer og tegn, der tydede på, at han var på den rette vej. Så åbner byen sig pludselig for os med dens mangefarvede templer og grave, der er udhugget i sandstensklippen. Det er et fantastisk, kæmpemæssigt område, hvor natur og arkitektur går op i en højere enhed. Forvent at dagens guidede vandretur vil være på ca. 8-10 km. t/r. i adstadigt tempo. Læs mere i de praktiske oplysninger for rejsen.
Efter gennemgang af de vigtigste monumenter i Petra bliver der god tid på egen hånd.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen er fri til at opleve Petra på egen hånd. Der er mulighed for at gå mere i dybden med seværdighederne i Petra, eller man kan tage på en vandretur.

Midt på eftermiddagen kører vi til Madaba, hvor vi overnatter.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter de første 6 dage er det nu tid til at køre mod Damaskus. Efter grænseformaliteterne, der godt kan tage lidt tid, fortsætter vi til Bosra, der var en meget betydningsfuld by gennem flere perioder.

Bosra er i dag et vigtigt arkæologisk sted. Der har været ca. 80.000 indbyggere. Nabatæerne, romerne, byzantinerne og umayyaderne satte alle spor i byen, som er som et åbent museum forbundet med væsentlige episoder i historien. Mange års krig er selvfølgelig ikke gået ubemærket hen over ruinerne i Bosra, men alligevel fornemmes byens storhed gennem århundreder. 

Byen kan fremvise ruiner af både kristne kirker, muslimske moskéer og koranskoler. I byzantinsk tid var Bosra en større markedsby, hvortil de arabiske karavaner kom med deres varer, og i århundreder var den én af de vigtigste byer på handelsruten mellem øst og vest.

Byens største seværdighed er det meget velbevarede og et af de største romerske teatre fra det andet århundrede, sandsynligvis bygget under Trajan. Den sorte basalt, som det meste af Bosra er bygget af, giver det klassiske teater et meget unikt præg. I teatret med en diameter på 100 meter og oprindeligt med 10.000 pladser kan man tydeligt fornemme skuespillene på den dengang overdækkede scene med et trætag. Taget er væk i dag, men takket være restaurering kan man fornemme dets storhed, særligt når man kommer fra de mørke, hvælvede gange og ud på scenen.

Al-Omari-moskeen er en af verdens ældste overlevende moskeer i islamisk historie, og Madrasah Mabrak al-Naqua er en af de ældste og mest berømte koranskoler.

Katedralen i Bosra er også en bygning af stor betydning, hvilket fremgår af annaler om tidlig kristen arkitektur. Også særligt legenden om, hvordan en meget ung Muhammed - på det tidspunkt uden viden om sin fremtid som profet - mødtes med munken Bahira. Muhammed, som rejste rundt som karavanefører for sin onkel, diskuterede religiøse spørgsmål med Bahira, der var meget imponeret over drengens viden og indsigt. Han forudsagde endda, at Muhammed en dag ville blive en stor profet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

I dag oplever vi den gamle del af Damaskus. Vi ser den berømte Ummayade Moské, et af verdens bedste og smukkeste eksempler på islamisk arkitektur. Her har været helligsted langt tilbage i historien, idet der i det 9. århundrede f.Kr. var bygget et tempel af et aramæisk folkeslag for frugtbarheds- og regnguden Haddat. Siden kom romerne til, og senere byzantinerne, som byggede en basilika. Den blev ofret, da en umayyadekalif opførte en moske. 

Ikke langt derfra ligger den shiamuslimske Saida Ruqqaya-moske, som er opført i persisk stil med en smuk løgkuppel og blåhvide ornamenter præcis som i Iran, og indvendig udsmykket med guld og sølv. Saida var datter af profetens barnebarn Hussein, og dermed er moskéen et vigtigt pilgrimssted for shiamuslimer. 

Også for kristne er Damaskus, en af verdens ældst beboede byer, vigtig. Det var her Saulus, på jagt efter støtter til Jesus, blev blind og omvendt til kristendommen, og senere kendt som Paulus. Det var disciplen Anania, som lagde hænderne på Saulus' blinde øjne, og fik ham til at se igen. Ananias hus er i dag et kapel, som også er et af højdepunkterne for et besøg i hovedstaden. Det ligger i den kristne del af det gamle Damaskus.

Suq'en er blandt verdens smukkeste, og lægger man mærke til hullerne i tagene hen over de mange handlende, skal man ikke tro, de stammer fra de seneste års krig. Næh, de stammer fra maskingeværsalver fra franske fly under opstanden i 1925, og igen et vidnesbyrd om, at Damaskus altid har været centrum for både flere religioner og udenlandske interesser. Det tænker man dog næppe på, når man går mellem syrerne, som er i færd med at handle, eller som har været inde hos det berømte is-sted Bakdash midt på hovedgaden i suq'en.

Tager man en sidegade hen til Det Danske Institut etableret i 1996 af den danske stat for at hjælpe danske studerende, åbenbarer sig en ganske anden verden med ro, springvand i gården og hyggelige fællesrum med puder og hynder langs væggene. Instituttet ligger i en flere hundrede år gammel restaureret rigmandsvilla, som kan besøges. Instituttet er uberørt af krigen, og en vicevært holder stedet vedlige og åbner gerne døren for danskere. Når man står inde i gården til den gamle villa, er det svært at forestille sig, at man står midt i Damaskus, for man hører kun lyden af springvandet og fuglefløjt. 

Fra instituttet er der kun få meter til Den Lige Gade, som slet ikke er så lige og i dag er stærkt befærdet af scootere, biler og varebiler med leverancer til suq'ens mange forretninger og stader. Den Lige Gade er også kendt fra vores bibelhistorie, og midtvejs ligger en oprindelig romersk byport.

Vi ser også Azem Paladset, et fornemt eksempel på et gammelt damaskenerhus, bygget til byens guvernør i det 18. årh.  Og selvfølgelig skal vi også bevæge os rundt i den gamle souk. Der bliver tid på egen hånd, før vi vender tilbage til vores hotel.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi forlader Damaskus og tager mod nord for at besøge to af de kristne landsbyer i Qalamoun Bjergene.

Vi kører til den smukke landsby Maaloula, der ligger i godt 1500 meters højde. Her tales stadig aramæisk, det sprog der taltes på Jesu tid. Nær ved Maaloula er der en 800 m. lang kløft. Legenden fortæller, at den blev skabt af Gud for at redde St. Tekla fra hendes forfølgere. Vi besøger det græsk-katolske kloster St. Sergius, der er opkaldt efter en romersk officer, der led martyrdøden i det 3. årh., fordi han nægtede at ofre til solguden. Klostret ligger på det sted, hvor der tidligere var et græsk-romersk tempel dediceret til Apollo. Indenfor er der en lille men meget interessant kirke fra 4. årh. Den indeholder mange meget specielle ikoner. Hvis vi er heldige, får vi lejlighed til at høre ”Fadervor” på aramæisk, fremsagt af en person tilknyttet klostret.

Efter besøget her fortsætter vi til Sednaya, en landsby, der er beliggende ud over en bakketop omgivet af vinmarker og olivenlunde. Her besøger vi det græskortodokse kloster ”Our Lady of Sednaya”. I klosteret er der et portræt man mener er malet af St. Lukas.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi samler op på det, vi måske ikke nåede den første dag i Damaskus. Ved middagstid kører vi mod grænsen til Jordan og efter grænseformaliteterne videre til vores hotel i Amman. Her har vi turens sidste to overnatninger.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi starter dagen med en lille byrundtur, hvor vi bl.a. ser Citadellet og Det Romerske Teater. Citadelhøjen har restaurerede bygningsværker fra romersk, byzantinsk og islamisk tid.

Herefter kører vi til dagens højdepunkt, Jerash, det bibelske Gerasa, der er et imponerende eksempel på en hellenistisk-romersk storby. Vi vandrer igennem søjlekolonnader, ser templer og torve og teatret.

Læs mere om Jerash

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til lufthavnen i Amman, og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

10 dage Pris Rejseleder Status Information
26. apr 23 til
5. maj 23
19.990 kr Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse
27. okt 23 til
5. nov 23
Afventer pris Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse