Logo

Jordans højdepunkter

Et magisk øjeblik ... Anderledes kan man ikke beskrive det første syn af Petra.

Man går gennem en lang, smal slugt. Klipperne rejser sig lodret på begge sider. Slugten snævres ind. Spændingen stiger. Og pludselig, efter et lille knæk på stien, ser man Skatkammeret foran sig. Få minutter senere står man i den storslåede hovedstad fra oldtiden. Petra. Det var herfra stammefolket nabatæerne kontrollerede handelen med røgelse og krydderier gennem århundreder. Det magiske øjeblik bliver ikke ringere af, at byen var glemt i mange hundrede år. Først i 1812 lykkedes det schweizeren Johann Burckhardt at finde byen igen ved at forklæde sig og blande sig med de lokale. Vi har god tid til at udforske Petra, der på et tidspunkt har haft op mod 40.000 indbyggere, men blev delvist ødelagt af et jordskælv i år 363.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Jordan
8 dage Pris Rejseleder Status Information
21. maj 17 til
28. maj 17
9.900 kr Tine Larssen Frier Garanteret afrejse Bestil rejse
24. sep 17 til
1. okt 17
10.900 kr Tine Larssen Frier Bestil rejse
8. okt 17 til
15. okt 17
11.400 kr Glen Odgaard Bestil rejse
7. nov 17 til
14. nov 17
11.400 kr Glen Odgaard Bestil rejse
12. nov 17 til
19. nov 17
11.400 kr Anna-Karin Guindy Bestil rejse
28. dec 17 til
4. jan 18
12.400 kr Tine Larssen Frier Bestil rejse
Vis alle ledige afgange Vis færre

Ørkenens smukke enkelhed i Wadi Rum bliver et andet minde fra rejsen. Vi kører i åbne jeeps ud på en ørken-safari for at se de storslåede naturpanoramaer. Jerash var engang en romersk storby. I nutiden kan man foretille sig livet folkelivet dengang, når man går rundt blandt velbevarede søjler, amfiteatre og bygninger. Madaba er et af mange stednavne i Jordan, som kendes fra Bibelen. Det ældste kort over Det Hellige Land findes i Madaba. Lagt som mosaik i gulvet i Georgskirken år 560.

Det store overblik får du fra Nebo-bjerget, hvor Moses engang skuede ud over det forjættede land. Og er du til en saltvands-indsprøjtning, så sopper vi i Det Døde Hav. Endnu en af mange oplevelser i Jordan.

Du kan se en flot video fra rejsen her:

"10 højdepunkter i Jordan. Billedpræsentation med musik"
- af Bent Birkebæk, deltager i rejse til Jordan november 2016.

Læs praktiske oplysninger om rejser til Jordan her

Max 20 deltagere.

Vis alle dage Skjul alle dage

Fly fra Kastrup til Amman. Afhentning i lufthavnen og indkvartering.

Vi kører til borgen Ajlun. Det ligger i 1200 højde med fantastisk udsigt udover Jordandalen og Det Døde Hav. Vejen dertil snor sig gennem olivenplantager.

Ajlun blev bygget i 1185 af en nevø til Saladin på grund af den strategiske beliggenhed i kampene mod korsfarerne. En lille perfekt borg sammenlignet med de mere bastante korsridderborge i landet. Den har et helt andet arabisk design og var for udveksling af budskaber ved hjælp af brevduer og bål på højdedragene. Over en af borgens døre er der relieffer af brevduer som symbol på dette.

Efter besøget her kører vi til dagens højdepunkt. Jerash, det bibelske Gerasa og et eksempel på en stor hellenistisk-romersk provinsby. Vi vandrer igennem søjlekolonnader, ser templer, torve og to teatre.

Vi er tilbage i Amman sidst på eftermiddagen.

Dagens program afsluttes med en lille byrundtur i Amman, hvor vi bl.a. ser Citadellet og Det romerske Teater. Citadelhøjen har restaurerede bygningsværker fra romersk, byzantinsk og islamisk tid.

Læs mere om Jerash

Vi besøger 3 ørkenfæstninger i den nordøstlige del af landet.

Jagtslottet Qasr Amra var et afslapningssted for kaliffen i Damaskus. Her ser vi fine eksempler på tidlig islamisk kunst og arkitektur og hører om en spændende epoke i landets historie. Fresker og stenudskæringer er inspireret af de persiske og græsk-romerske traditioner, og det hele er med til at illustreret livet, som det udspandt sig i det 18. årh.

Qasr al Karanah står som et imponerende monument halvvejs mellem Amman og Azraq. Der er stadig diskussion om formålet med bygningsværket, men de fleste hælder til, at det har været en slags mødested for umayyadekalifferne. Her kunne de mødes med de lokale høvdinge for de forskellige stammer.

I fæstningen al- Azraq opholdt Lawrence af Arabien sig i de kolde vintermåneder 1917-18. Det giver han selv en malende beskrivelse af i sin bog "Visdommens 7 søjler". Her forhandlede han med Ramallah beduistammen i hvis territorie Azraq lå. Og det var her han planlagede angrebet på Deraa som førte til, at han kunne indtage Damaskus.

Herefter kører vi til Nebo Bjerget. Et gammelt kristent valfartssted, hvorfra Moses skuede  ud over det forjættede land, inden han døde, og som det er beskrevet i Biblen.

Overnatning i Madaba.

Madabas historie går mere end 3500 år tilbage. Byen nævnes flere steder i bibelske tekster. David besejrede ammoniterne og aramæerne her. Og nabatæerne styrede den betydningsfulde by i det 1. årh. I dag er Madaba mest kendt for sine byzantinske mosaikker.

Det store Madaba-kort i Skt. Georgskirkens gulv viser det hellige land og dets omgivelser. Middelhavet ses mod vest og Jordans ørkenområder mod øst. Man har identificeret 150 steder, heriblandt Det Døde Hav, de varme kilder ved Ma’in og Jordan-floden. I Jordanfloden ser man fisk og fiskerbåde. Den mest detaljerede del af kortet omhandler Jerusalem med tydelige mure, gader og bygninger.

Vi besøger "The Archaeological Park", hvor man har blotlagt et stykke af den gamle romerske hovedgade. Udstillingsområdet rummer bl.a. en kirke med velbevarede gulvmosaikker og “gulvtæppet” fra en hal i en villa, Hippolytos-hallen . Også andre mosaikker fra omegnen er udstillet her.

Mosaikhåndværket ser vi genoplivet i et af de mange værksteder på egnen.

Vi forlader Madaba og kører mod Petra. På vej mod Petra standser vi ved Det Døde Hav, jordens laveste område. Her kan vi flyde på vandoverfladen i en 25 % saltopløsning, så husk badetøj og -håndklæde. Der er omklædningsrum og bruser.

Vi har tre overnatninger på hotel i Wadi Musa. Byen lige ved siden af Petra. Her fra kan man nemt tage sine egne ture ind til den lyserøde by.

Vi bruger hele dagen i Petra. Denne sagnomspundne by blev bygget /udhugget i klipperne af nabatæerne. Et handelsfolk, der slog sig ned i det sydlige Jordan for mere end 2000 år siden. Det er et spektakulært sted, som åbenbarer sig for os for enden af en snæver kløft.

Om formiddagen vandrer eller rider vi ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1200 m gennem Siq’en. Undervejs kommer vi forbi kultnicher, som oldtidens besøgende og beboere har udhugget. Så fremkommer byen pludselig for os med dens rosafarvede templer og grave udhugget i sandsten. Et fantastisk område, hvor natur og arkitektur går op i en højere enhed. Eftermiddagen er til fri disposition. Her kan man udforske grave i dalen, besøge det lille museum eller vandre op til højtliggende grave og helligdomme.

Der er mulighed for at tage op til offerstedet, hvor nabatæerne ofrede dyr. Stedet ligger højt oppe på et bjerg, fordi nabatæerne troede på, at jo højere op, des kortere er der til Gud.

Artikel om Petra

Dagen er fri til at opleve Petra på egen hånd og gå mere i dybden med seværdighederne. Eller man kan tage på en vandretur. Rejselederen har forslag til, hvordan fridagen kan anvendes - både i Petra og i byen Wadi Musa.

Rejselederen anbefaler at begynde dagen tidligt med at tage op til ”Klostret”, hvor ikke alene klostret er imponerende, men også udsigten. Efter frokost kan man se nærmere på kongegravene, de to museer, vandre op til nogle af de andre bjerge.   

Efter morgenmaden besøger vi "Lille Petra" - en lille snæver dal i nærheden af Petra. I klipperne har nabatæerne udhugget bygninger med deres karakteristiske dekorationer. Stedet var en slags forstad til Petra, et knudepunkt for karavaneruterne mod nord og nord-vest. I nærheden er der også et vandreservoir, Bir al Arais. Det viser, hvordan nabatæerne opsamlede regnvand til senere brug. Et godt bevis på, hvordan de var bevidste om de sparsomme vandressourcer i ørkenen.

Herefter kører vi til Wadi Rum, et ørkenområde med utroligt smukke naturpanoramaer. Der er et fantastisk form- og farvespil mellem klipperne, sandet og de grønne vækster. Her levede Lawrence of Arabia sammen med beduiner under den arabiske revolte mod osmannerne.

Vi ser området fra åbne jeeps på en off-road tur i ørkenen. Vi kører et par timer rundt i firhjulstrækkere, og efter halvsen frokost begynder vi den lange køretur tilbage til Madaba ad Kings Highway.

Indkvartering i Madaba og afskedsmiddag.

 

Vi har dagen fri på egen hånd, ind til vi kører til Ammans lufthavn.

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
21. maj 17 til
28. maj 17
9.900 kr Tine Larssen Frier Garanteret afrejse Bestil rejse
24. sep 17 til
1. okt 17
10.900 kr Tine Larssen Frier Bestil rejse
8. okt 17 til
15. okt 17
11.400 kr Glen Odgaard Bestil rejse
7. nov 17 til
14. nov 17
11.400 kr Glen Odgaard Bestil rejse
12. nov 17 til
19. nov 17
11.400 kr Anna-Karin Guindy Bestil rejse
28. dec 17 til
4. jan 18
12.400 kr Tine Larssen Frier Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede