Hvad søger du?

Jubilæumsrejse til Jordan

Grønt forår i historiske rammer

Begrebet at ”vende hver sten” får en helt anden dimension i Jordan. For næsten uanset hvor man står og drejer sig, så vader man i historie. Røgelseskaravanerne sled sig igennem, grækerne erobrede, romerske legionærer marcherede. Moses, Aaron, Jesus og Johannes Døberen - dele af den bibelske fortælling udspandt sig. Profeten Mohammad passerede. Korstogsridderne slog sig ned.

Kort sagt: Jordan er historie – og en fantastisk bro mellem Asien, Afrika og Europa. Denne rejse er lavet i anledning af Viktors Farmors 25-års jubilæum.

Se dagsprogram
12 dage Pris Rejseleder Status Information
17. apr 22 til
28. apr 22
17.990 kr Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse direkte fly påskerejse
24. apr 22 til
5. maj 22
16.990 kr Kirsten Gynther Holm Udsolgt Forespørg Direkte fly til Jordan
1. maj 22 til
12. maj 22
17.390 kr Uffe Steffensen Få pladser tilbage Bestil rejse Direkte fly til Jordan

Kirsten Gynther Holm, grundlæggeren af Viktors Farmor, er betaget af landet. Hendes første møde med Jordan var så stor en overraskelse, at hun siden har besøgt landet utallige gange. Det er derfor oplagt, at jubilæumsrejsen i 25-året for hendes rejsebureau går dertil. Hun har sammensat et unikt program. Vi kommer omkring alle Jordans oplagte seværdigheder. Der er 2 dage i sagnomspundne Petra, overnatning i den betagende ørken Wadi Rum, amfiteatret i Jerash og de byzantinske mosaikker i Madaba.

Dertil kommer en perlerække af oplevelser, som er de færreste besøgende i Jordan forundt. Umm ar-Rasas var en stor by på bibelsk tid, og udgravninger har afsløret imponerende mosaikkort over byer i Palæstina, Jordan og Ægypten. Og højt på en bakketop ser vi resterne af fæstningen Mukawer, hvor Salome dansede for Herodes og som belønning ønskede sig Johannes Døberens hoved bragt på et fad.

I hovedstaden Amman er vi til middag hos en familie, og samme aften har vi møde med den modige og inspirerende forfatter Rana Husseini, der i årevis har kæmpet mod æresdrab. Rejsen slutter i Aqaba, hvor vi kan nå et forfriskende bad i Rødehavet inden vi kører mod Amman og lufthavnen.

Med den utrolige fortid kunne man fristes til at tro, at Jordan hænger i fortiden. Slet ikke. Jordan er et moderne land, der trods sin beliggenhed er meget sikkert at færdes i. Landet formår at balancere mellem en pro-vestlig og en pro-arabisk side. Jordanerne er uddannede – der er lige så mange universitetsstuderende i Jordan som i Storbritannien.

Man kunne også fristes til at mene, at det nok er ørken det hele. Heller ikke. Ganske vist er en stor del af Jordan tørt, men udsigterne over bjergene er episke. Og så er der stadig en fjerdedel af landet, som kan overraske os: Det er grønt og frodigt. Især om foråret, hvor blomster og træer springer ud. Det får vi glæde af på denne jubilæumsrejse.

Og lige én ting til, siger Kirsten.

- Landet er meget gæstfrit. Første gang, jeg kom til Jordan, kunne man dårligt gå rundt i bazaren uden at blive budt på nødder, mandler og frugt. Folk var venlige og imødekommende. Sådan er det stadig i kongedømmet Jordan.

Højdepunkter på rejsen:

  • Vi mødes med forfatter og journalist Rana Husseini
  • Vi overnatter i hytter i det smukke naturområde Ajlun Forest Reserve
  • Vi oplever det arkæologiske område Umm ar-Rasas med imponerende mosaikker
  • Vi besøger resterne af fæstningen Mukawer, hvor Salome dansede for Herodes
  • Vi vandrer i det imponerende naturområde Dana Nature Reserve
  • Vi har god tid i Petra til at udforske hele det fantastiske område

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra København. Ankomst til Amman, hvor vi bor i to nætter.

Vi starter dagen med at se Citadelhøjen og det romerske amfiteater i Amman.

Herefter besøger vi Darat Al Funoun Art Gallery, en meget interessant kunstsamling, der har til huse i en fornem villa, faktisk tre bygninger, hvor den private ejer af samlingen, en velstående bankmand, boede. Samlingerne er en sjov blanding af fotokunst, malerier og nogle få skulpturer. Nu er det også stedet for avantgarde kunst, og mange eksperimenterende kunstnere udstiller her på skift. Fra den smukke have er der en fin udsigt over byen.

Herefter kører vi til en helt anden udstilling, idet vi besøger det kongelige automobilmuseum. Det er en meget imponerende samling biler, og der vises også korte interessante videoer af de tidligere konger i forskellige historiske sammenhænge.

Aftenen bliver helt speciel, da vi efter en lækker middag hos en privat familie mødes med den internationalt kendte journalist og forfatter Rana Husseini. Hun arbejder for The Jordan Times og har kæmpet en årelang kamp imod æresdrab og uværdig behandling af kvinder. Det har hun beskrevet i sin bog ”Murder in the Name of Honour”. En engageret, modig og inspirerende person.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi starter dagen med at køre til dagens højdepunkt. Jerash, det bibelske Gerasa, der er et imponerende eksempel på en hellenistisk-romersk storby. Vi vandrer igennem søjlekolonnader, ser templer, torve og teatret.

Læs mere om Jerash

Vi kører herefter til borgen Ajlun, der har en fantastisk beliggenhed 1200 m.o.h. med udsigt udover Jordandalen og Det Døde Hav. Vejen dertil snor sig gennem olivenplantager.

Ajlun blev bygget i 1185 af en nevø til Saladin. Borgen havde en strategisk beliggenhed i kampene mod korsfarerne. Det er en lille perfekt borg, meget fascinerende og med et helt andet arabisk design, når man sammenligner med de mere bastante korsridderborge i landet. Den var vigtig for udveksling af budskaber ved hjælp af brevduer og bål på højdedragene. Over en af borgens døre er der relieffer af brevduer. Gennem hele borgens historie har disse brevduer haft stor betydning.

Vi overnatter i hytter, Ajlun Forest Reserve, i den smukke natur, og der bliver tid til en lille vandretur gennem olivenlundene.

Ajlun Forest Reserve er et område på 13 km2. Her er et bakket landskab fra 600 til 1100 m. o.h. I skoven ses mange af de stedsegrønne egetræer foruden johannesbrødstræer og vilde pistacier. Gennem årene har disse træer haft betydning for befolkningen i området, både fordi de har brug for træ, men også fordi de har kendt til medicinske egenskaber af træer og planter. Af vilde blomster i området kan nævnes sorte iris, adskillige orkidéarter og vilde tulipaner. Dyrelivet er også værd at nævne. Her findes f.eks. vildsvin, ræve, ulve, sjakaler, stribet hyæne, hulepindsvin og persiske egern.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Der er tid til en lille morgenvandring, for de der har lyst, før vi spiser brunch med lokale folk fra landsbyen. Her får vi et indtryk af deres hverdag, da der stadig er mange af de ældgamle gøremål i fuldt flor, f.eks. pløjning med heste.

Vi forlader det grønne område omkring Ajlun og begiver os mod den spændende lille by Madaba.
Madabas historie går mere end 3500 år tilbage. Byen nævnes flere steder i bibelske tekster, det var her Davids styrker besejrede ammonitterne og aramæerne. Også for nabatæerne havde Madaba betydning, idet de styrede byen i det 1. århundrede. I dag er Madaba mest kendt for sine byzantinske mosaikker.

Vi ser resterne af det store Madaba-kort i Georgskirkens gulv. Kortet viser det hellige land og dets omgivelser. Middelhavet ses mod vest og Jordans ørkenområder mod øst. Man har kunnet identificere 150 steder, heriblandt Jordan-floden, Det Døde Hav og de varme kilder ved Ma’in.

Den mest detaljerede del af kortet omhandler Jerusalem, der ses med mure, gader og bygninger.
Vi besøger den arkæologiske park, hvor man har blotlagt et stykke af den gamle, romerske hovedgade. Udstillingsområdet rummer bl.a. en kirke med velbevarede gulvmosaikker og “gulvtæppet” fra en hal i en villa, Hippolytos-hallen. Også andre mosaikker fra omegnen er udstillet.

Måltider: Brunch og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til Nebobjerget, et gammelt kristent valfartssted. Herfra skuede Moses ifølge den bibelske beretning ud over det forjættede land, inden han døde.

Vi gør holdt i den lille landsby Mukhayat, hvor der er fundet meget smukke og interessante mosaikker.

Efter en frokostpause fortsætter vi for at besøge Umm ar-Rasas, der ligger i det åbne landskab lige øst for Dhiban. Stedet blev først nævnt i Biblen som Mephaath (Josh. 13:I 8). Senere blev det en af de mange moabitiske byer, som Jeremias profeterede imod (Jer. 48:21). I romersk tid var her en lille by, hvor den romerske garnison havde base. Men tiden og jordskælvene har reduceret stedet til et kaos af faldne sten med nogle stenbuer hist og her. Her er blevet identificeret 4 kirker indenfor murene. To af disse er blevet udgravet, de er begge fra 6. årh.
Udenfor murene er der fundet nogle imponerende mosaikgulve. Mest spektakulær er St. Stephens Kirken, der indeholder en mosaik af byerne i Palæstina, Jordan og Ægypten, i alt 15 større byer er fremstillet her, såvel øst som vest for Jordanfloden. Det er tydeligt, at det kristne liv her fortsatte uafbrudt også efter den islamiske erobring. To km nord for fortet er der et slankt tårn fra 6. årh. med indhuggede kors på de tre sider. Nærved er der en lille kirke, en tre etages bygning med cisterner udhuggede i klipperne.

Sidste punkt på dagens program er besøg i Mukawer (Machaerus), resterne af den fæstning på en bakketop, som var bygget som militærbase til Herodes den Store, konge af Judæa. Han søn Herodes Antipas arvede fæstningen, og det var herfra, efter Salomes skæbnesvangre dans, at han beordrede, at Johannes Døberen skulle halshugges.

Vi kører nu mod det eventyrligt smukke naturområde Dana Natural Reserve. Sidst på dagen tager vi på en kort vandretur i det flotte terræn. Vi overnatter i to-personers telte i Rumana Camp, en stationær camp midt i den skønneste natur. Her er fælles bad/toilet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden er der mulighed for en ca. 3 timers vandretur. De der ikke ønsker at vandre, kan tage en pause i campen, eller måske slentre en kortere tur. Dalen er omgivet af smukke bjerge, det er et af landets mest fantastiske naturområder.

Vi kører til "Lille Petra" - en lille snæver dal i nærheden af Petra. I klipperne har nabatæerne udhugget bygninger med deres karakteristiske dekorationer. I nærheden er der også et vandreservoir, Bir al Arais, der demonstrerer nabatæernes enorme kyndighed i at udnytte de sparsomme vandressourcer.

Vi har 3 overnatninger på hotel i Wadi Musa, byen der ligger lige ved siden af Petra.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Rejsens højdepunkt er uden tvivl besøget i Petra. Vi bruger hele dagen i Petra. Denne sagnomspundne by blev bygget /udhugget i klipperne af nabatæerne. Et handelsfolk, der slog sig ned i det sydlige Jordan for mere end 2000 år siden. Det er et spektakulært sted, som åbenbarer sig for os for enden af en snæver kløft.

Om formiddagen vandrer eller rider vi ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1200 m gennem Siq’en. Undervejs kommer vi forbi kult-nicher, som oldtidens besøgende og beboere har udhugget. Så ligger byen pludselig foran os, med rosafarvede templer og grave udhugget i sandsten. Et fantastisk område, hvor natur og arkitektur går op i en højere enhed.

Vandringen ind gennem den snævre klippekløft og synet til sidst, hvor man ser dalen åbne sig med de betagende udhuggede bygninger i sandstensklipperne er en oplevelse, man aldrig glemmer.

Eftermiddagen er til fri disposition. Her kan man udforske grave i dalen, besøge det lille museum eller vandre op til højtliggende grave og helligdomme.

Læs mere om Petra her

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Dagen er fri til at opleve Petra på egen hånd og gå mere i dybden med seværdighederne. Eller man kan tage på en vandretur.

Rejselederen anbefaler at begynde dagen tidligt med at tage op til ”klostret”, hvor ikke alene klostret er imponerende, men også udsigten. Efter frokost kan man se nærmere på kongegravene, de to museer - eller vandre op til nogle af de andre bjerge.

Der er også mulighed for at tage op til offerstedet, hvor nabatæerne ofrede dyr. Stedet ligger højt oppe på et bjerg, fordi nabatæerne troede på, at jo højere op, des kortere er der til Gud. Ønsker man at tage dertil, er det nødvendigt at hyre en lokal guide.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører tidligt fra Petra mod Wadi Rum, et helt enestående ørkenområde, der er kendt for sine utrolig smukke naturpanoramaer.

Wadi Rum var arabernes hovedkvarter under opstanden mod osmannerne. Lawrence of Arabia var en legendarisk skikkelse under den kamp. Her i Wadi Rum ørkenen blev en stor del af Lawrence-filmen optaget, med den storslåede natur som kulisse. Kløftede klipper står som gigantiske monumenter i sandet. ”Månedalen” kalder araberne stedet, og det er meget rammende, da man her har fornemmelsen af at befinde sig på en helt anden planet. Der er et fantastisk form- og farvespil mellem klipperne, sandet og de grønne vækster. Vi skal se ørkenen og klippeformationerne, først på kamelryg (frivilligt!), dernæst med 4-hjuls-trækkere.

Vi overnatter i en stationær lejr, så vi har mulighed for at opleve både solnedgangen og solopgangen i ørkenen. Der er to-personers hytter med senge samt bad og toilet. I lejren får vi en fyldig frokost og en lige så fin aftensmad med typiske jordanske retter denne dag.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Efter naturoplevelserne i ørkenen kører vi til Aqaba. Vi slentrer en tur gennem bazaren i Aqaba. Her blander duften af friskmalet kaffe sig med duften af de mange orientalske krydderier.

Vi kører ud til et reservat og ser på fugle i et område med stor aktivitet af forskellige fugle, før vi indkvarteres på vores hotel, der ligger udenfor Aqaba by i gåafstand fra havet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Der er mulighed for at bade i havet, før vi om formiddagen forlader Aqaba og kører mod Madaba.

Vi kører ad den flotte ”kongevej” med de mest fantastiske naturpanoramaer. Vi gør holdt ved den gamle korsridderborg Kerak. Her sad borgherren Reynald af Chatillon, der var en af korstogstidens største slyngler, og fæstningen har været ramme for dramatiske begivenheder.

Vi fortsætter til Madaba, hvor vi overnatter. Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Kørsel til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
17. apr 22 til
28. apr 22
17.990 kr Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse direkte fly påskerejse
24. apr 22 til
5. maj 22
16.990 kr Kirsten Gynther Holm Udsolgt Forespørg Direkte fly til Jordan
1. maj 22 til
12. maj 22
17.390 kr Uffe Steffensen Få pladser tilbage Bestil rejse Direkte fly til Jordan