Hvad søger du?

Vandreferie i Jordan

Gennem historie og natur

Kongeriget Jordan ligger som en historisk grænsepost mellem den kristne og muslimske verden på den arabiske halvø. Naturen har også skarpe grænser i Jordan med frugtbare dale langs Jordan-floden og enestående naturreservater og knastør ørken langs Det Døde Hav.

På denne vandreferie går vi både gennem tidlig kristen og gammel-testamentlig historie og gennem smukke landskaber, dale og slugter med springende kildevæld og spændende dyreliv – bl.a. ved vandringer i Dana Nature Reserve og i ørkenen Wadi Rum.

Se dagsprogram
9 dage Pris Rejseleder Status Information
16. apr 23 til
24. apr 23
16.390 kr Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse
22. okt 23 til
30. okt 23
16.390 kr Ruth Hansen Ledige pladser Bestil rejse

Jordans smukke natur opleves bedst med Viktors Farmor fordi:

  • Vi har flere dage til at udforske den eventyrlige klippeby Petra
  • Vi vandrer i naturreservatet Ajloun, gennem stedsegrøn egetræsskov
  • I Jerash mærker vi historiens sus i verdens bedst bevarede hellenistisk-romerske provinsby
  • Wadi Rums fascinerende rødlige landskab opleves både på fod og fra åbne pick-up trucks

Max 16 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Efter ankomst kører vi til vores hotel i Amman, hvor vi har én overnatning.

Vi kører til Ajlun Forest Reserve.

Ajlun Forest Reserve er et område på 13 km2. Her er et bakket landskab fra 600 til 1100 m.o.h. I skoven ses mange af de stedsegrønne egetræer foruden johannesbrødstræer og vilde pistacier. Gennem årene har disse træer haft betydning for befolkningen i området, både fordi de har brug for træ, men også fordi de har kendt til medicinske egenskaber af træer og planter. Af vilde blomster i området kan nævnes sorte iris, adskillige orkidéarter og vilde tulipaner. Dyrelivet er også værd at nævne. Her findes f.eks. vildsvin, rådyr, ræve, ulve, sjakaler, stribet hyæne, hulepindsvin og persiske egern. Der er også et rigt fugleliv.

Klimaet er subtropisk. Vi vandrer gennem åben stedsegrøn egetræsskov, en tur med mange flotte udsigtspunkter. Vi kommer forbi kilder samt oliven, vindruer og frugtfarme. 

Efter en let frokost hos en lokal familie kører vi til Jerash, det bibelske Gerasa, og ser verdens bedst bevarede hellenistisk-romerske provinsby. Her skal vi vandre igennem søjlekolonnader, se templer og torve samt teatret.

Læs mere om Jerash

Vi har én overnatning i hytter i Ajlun Forest Reserve.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Om morgenen vandrer vi ca. 1½ time i naturreservatet med gode muligheder for at spotte fugle.

Herefter kører vi til Dana naturreservatet, hvor vi har én overnatning på lodge. Her er fælles bad/toilet.

Dana er et fantastisk naturområde, der dækker 308 km2. Om eftermiddagen tager vi på en 2-3 timers vandretur. Forrevne klippeplateauer, dybe wadier og skov-bevoksede skrænter venter på os. Vi får vi et godt indtryk af geologien og økologien i området. Måske er vi heldige at se persiske nattergale, tårnfalke og gåsegribbe. Om dagen kan man få et glimt af en adræt stenbuk, og om natten dukker grævlinger og hyæner frem. Dyrearter fra Afrika, Asien og Europa trives i Danas mange forskellige klimazoner.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden vandrer vi en meget smuk lille tur på ca. 2 timer. Den går til den forrige konges yndlingssted, King Husseins campsite. Undervejs på vandreturen får vi af vores guide fortalt om de mange medicinske planter og buske i området.  Efter vandreturen kører vi til vi til Petra, hvor vi har tre overnatninger på hotel i gåafstand fra indgangen til Petra. 

Vi bruger resten af dagen i ”den lyserøde by” Petra, der var nabatæernes hovedstad. Nabatæerne var et arabisk nomadefolk, og de indfandt sig allerede i det 6. årh. f.Kr. på dette sted. Det blev efterhånden en blomstrende by med et netværk af kanaler og cisterner. Petra blev velstående på grund af karavanehandlen. Her gjorde karavanerne holdt. De var lastede med røgelse, silke, krydderier og andre eksotiske varer.

Vi vandrer ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1200 m gennem Siq’en. Man kan levende forestille sig, hvor spændt den schweitziske opdager Burckhardt må have været, hver gang han fik øje på relieffer og tegn, der tydede på, at han var på den rette vej. Pludselig, efter et lille knæk på stien, ser vi Skatkammeret foran os. Så åbner byen sig for os med dens mangefarvede templer og grave, der er udhugget i de rosafarvede sandstensklipper. Det er et fantastisk, kæmpemæssigt område, hvor natur og arkitektur går op i en højere enhed.

Læs mere om Petra her

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi starter dagen i "Little Petra" - en lille snæver dal i nærheden af Petra. I klipperne har nabatæerne udhugget bygninger med deres karakteristiske dekorationer. Herfra tager vi tager vi på en spændende vandretur forbi høje sandstensbjerge og op til klostret Al-Deir, der sammen med Skatkammeret er den mest imponerende struktur i Petra. Kæmpestor, imponerende velbevaret og ganske overvældende. Fra udsigtspunkterne ved klostret kan vi se langt, dels ned mod Jordan-dalen, og dels ned over Petra-området.

Resten af dagen er fri til at opleve Petra på egen hånd og gå mere i dybden med seværdighederne. Man kan f.eks. se nærmere på kongegravene, eller vandre op til nogle af de andre bjerge.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmad kører vi til Wadi Rum. I det fascinerende landskab af brune, gule og rosa farver hæver forvitrede klippemassiver sig mod den altid blå himmel. På afstand virker landskabet livløst, men Wadi Rum huser trods sine høje dagtemperaturer og ofte kolde nætter et rigt dyre- og planteliv. I sandet ses spor af slanger, biller og firben. Efter solnedgang kommer gazeller, sandkatte og klippegrævlinger frem. Flere steder springer kølige kilder frem fra den porøse sandstensklippe.

Wadi Rum bebos af Howeitat-stammen, der hævder at nedstamme fra både profeten Muhammed og fra Nabatæerne, som byggede Petra og kontrollerede Mellemøstens karavaneveje i flere århundreder. Vi tager på en 1½-2 timers vandretur i området, hvorefter vi spiser frokost i vores camp. Vi får en god fornemmelse af en vaskeægte ørkenvandring og forstår, hvor hårdføre beduinerne har måttet være i tusinder af år for at klare sig i dette ufremkommelige landskab. 

Senere på dagen tager vi på en flot køretur i åbne pick-ups kørt af de lokale beduiner. Turen går gennem helt drømmeagtige landskaber med klipper og sand i rosa og gyldne farver.

Vi spiser traditionel arabisk middag og nyder den flotte solnedgang. Når det bliver mørkt, kan vi opleve den fantastiske stjernehimmel, som ikke ser sin lige mange steder. Vi har én overnatning i Wadi Rum i stationære hytter med eget bad/toilet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi forlader Wadi Rum og kører mod Madaba.

Første stop er Mukawir, hvorfra vi kan vandre ad en snoet sti op til resterne af fortet Machaerus, der ligger på en konisk bakke. Fortet blev bygget af Herodes den Store, og her kan vi mærke historiens vingesus, idet det menes, at det var stedet, hvor Salome dansede, og hvor Johannes Døberens hoved blev bragt ind på et fad.

Næste punkt på dagens program er et besøg på Nebobjerget, et gammelt kristent valfartssted. Her skuede Moses ud over det forjættede land. De mosaikker, vi får at se på Nebobjerget, er de mest velbevarede i landet.

Når vi er ankommet til Madaba, ser vi resterne af det store Madaba-kort i Georgskirkens gulv. Kortet viser det hellige land og dets omgivelser. Middelhavet ses mod vest og Jordans ørkenområder mod øst. Man har kunnet identificere 150 steder, heriblandt Jordan-floden, Det Døde Hav og de varme kilder ved Ma'in.

Den mest detaljerede del af kortet omhandler Jerusalem, der ses med mure, gader og bygninger.

Madabas historie går mere end 3500 år tilbage. Byen nævnes flere steder i bibelske tekster, det var her, Davids styrker besejrede ammoniterne og aramæerne. Også for nabatæerne havde Madaba betydning, idet de styrede byen i det 1. århundrede. I dag er Madaba mest kendt for sine byzantinske mosaikker.

Vi har én overnatning i Madaba,

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi forlader Madaba og kører til De Døde Hav, hvor det er muligt at flyde i en 30% saltopløsning. Også mulighed for et forskønnende mudderbad.

Vi kører til Amman, hvor vi tager på en byrundtur. Vi ser bl.a. Det romerske teater samt Citadelhøjen, der har restaurerede bygningsværker fra romersk, byzantinsk og islamisk tid. Her er en flot udsigt over byen, både den romerske del og den moderne del af Amman.

Om aftenen spiser vi afskedsmiddag.

Vi har én overnatning i Amman.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

9 dage Pris Rejseleder Status Information
16. apr 23 til
24. apr 23
16.390 kr Bjarke Vestesen Ledige pladser Bestil rejse
22. okt 23 til
30. okt 23
16.390 kr Ruth Hansen Ledige pladser Bestil rejse