Logo

Libanon

Beirut, Byblos og Baalbek

Vi kan nu igen rejse i Libanon efter nogle års pause, og det er et land der byder på rigtig mange skønne oplevelser. Man kan med rette kalde Libanon for et af verdens kulturelle skatkamre.

Det er en rejse i både Libanons fortid og nutid, og vi møder befolkningens stolthed og vilje til at komme videre, og genskabe og forny deres land midt i et ellers uroligt hjørne af verden. Dertil kommer de store naturoplevelser som f.eks. køreturen gennem Qadishadalen, der byder på den ene smukke panoramaudsigt efter den anden. Og vi går tur i cedertræsskoven, hvorfra Kong Salomon fik cedertræ til Jerusalems tempel.

Se dagsprogram
Regioner: Mellemøsten
Lande: Libanon
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Beirut er på vej til en ny storhedstid som Mellemøstens moderne metropol. Stadig med den grønne linje mellem øst og vest og i spændingsfeltet mellem islam og kristendom.

Baalbeks tempelruiner er områdets mest omfattende minde fra romertiden og på UNESCOs verdensarvsliste. Det var i romertiden kendt som Heliopolis. Romernes flotte jupitertempel er det største tempel der nogensinde er bygget i det romerske imperium. Det viser, hvor vigtig byen var på det tidspunkt, hvor Rom regerede over hele Middelhavsområdet.

Byblos er også på UNESCOs verdensarvsliste. En række store civilisationer har sat deres spor her i et område, der menes at have været beboet siden 5000 f.Kr, og man har udgravet verdens ældste by i Byblos.

Det er mere end 25 år siden, borgerkrigen i Libanon sluttede. Siden har libaneserne med deres mangfoldighed af religioner og kulturer været i gang med genopbygning af landet – især Mellemøstens Paris, som Beirut blev kaldt før borgerkrigen. Folk har vist vilje til forsoning, åbenhed og fred, så sporene efter 15 års ødelæggende borgerkrig mange steder er ryddet op og visket væk.

Rejsen bringer os til både historiske udgravninger, fordi området i årtusinder har ligget på vejen mellem øst og vest, og til nyere historie.

Landets fønikiske kultur og det moderne Libanon smelter sammen til en herlig oplevelse af et fantastisk smukt og interessant land.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Afrejse fra Danmark og ankomst til Beirut. Kørsel til hotellet. Vi har tid til en slentretur sidst på eftermiddagen, inden vi spiser aftensmad.

Måltider: Aftensmad

NB: På rejserne d. 3. april og 31. maj 2020 er der ankomst over midnat - og med mad på flyrejsen.

Vi kører tidligt til Jeita Grotten, som i virkeligheden er et helt system af huler, der strækker sig seks km ind i bjerget. Hulerne indeholder tusindvis af fint formede stalaktitter og stalagmitter. De blev opdaget i 1836 af en amerikansk jæger. Under borgerkrigen blev hulerne brugt som ammunitionslager. De er nu genåbnede, og de udgør en af landets største turistattraktioner.

Efter besøget i Jeita kører vi tilbage til Beirut, hvor vi skal på byrundtur.

Beirut har en storslået beliggenhed mellem bjergene og Middelhavet. Vi tager på byrundtur i Beirut, hovedstaden hvor øst og vest mødes, en levende og broget by. Vi slentrer en tur på Cornichen og i Downtown-kvarteret, også kaldt Solidere efter den tidligere premierministers entreprenørselskab, som har stået for en stor del af genopbygningen efter borgerkrigen. Vi besøger St. George Orthodox Cathedral og det lille museum, der er tilknyttet kirken.
Kirken har en interessant historie. Det er byens ældste kirke, grundlagt i det 5. århundrede, men den har været ødelagt af jordskælv flere gange. Den nuværende bygning er fra 1772.
Under St. George Orthodox Cathedal ligger den oprindelige kirke, som blev opdaget ved et tilfælde, da en granat ramte katedralen under borgerkrigen. Pludselig viste det sig, at der havde ligget en kirke på et langt tidligere tidspunkt samme sted. Vi besøger også Al Omari-moskeen i en tidligere kirke, og har udsigt til Pigeon Rock, der ligger i havet ud for Beirut. Om aftenen spiser vi aftensmad på en lokal restaurant.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Efter morgenmaden kører vi til Byblos, og på vejen gør vi stop ved statuen Libanons Moder i bjergbyen Harissa. Et kristent valfartssted med en flot udsigt over hele kysten.

Byblos er den tredje af de vigtige fønikiske havnebyer i Libanon. Her har man udgravet verdens ældste by.
Stedet har været beboet i mere end 7000 år, og selve byen rummer mange levn fra de forskellige perioder i historien. I det 5. årtusind f.Kr. boede folk i runde stenhytter, og de levede af fiskeri og lidt landbrug. Tætte skove med fyrretræer og cedertræer voksede bag byen, og dette tømmer blev efterhånden den store handelsvare fra området.
Allerede i begyndelsen af det 3. årtusinde f.Kr. var Byblos et vigtigt handelscentrum. Det var i Byblos, man indskibede det libanesiske cedertræ, og det var her, man kunne skaffe kobber fra Kaukasus. Der blev bygget templer, og Byblos’ guder blev æret langt ned i Nildalen. Der var vigtige handelsforbindelser mellem Fønikien og Ægypten.
Der er mange rester fra forskellige tidsperioder bevaret i Byblos, og de er spredt over et stort område. Stedet domineres af en korsfarerborg fra 1109.
Det arkæologiske område ved Byblos kan nemt ses til fods. Byblos er den eneste by i Libanon, som stadig er omgivet af en ringmur. Den mur, der ses i dag, er fra korsfarertiden, men noget af muren er ikke til at se, fordi der er bygget huse op ad den og op over den, således at muren indgår som en del af husene. Vi ser dog rester af den fønikiske bymur fra 3. årtusind f. Kr. Der er flere ægyptiske obelisker i området, et bevis på de tætte handelsrelationer med Ægypten.
Hvis man stiger op på korsfarerborgens mure har man en flot udsigt dels over det moderne Byblos og dels sydpå udover det store arkæologiske område.
Af bygningsrester kan også nævnes det romerske amfiteater, Reshef templet, en romersk kolonnade og Baalat Gebel templet. Sidstnævnte tempel er det ældste i Byblos, da det er fra 4. årtusind f.Kr. Det blev skadet meget i århundredernes forløb, men blev genopbygget ved flere lejligheder. I alt ni kongelige grave er udhugget i klipperne, de er fra 2. årtusinde f.Kr. Den vigtigste er Kong Hirams grav (1200 f.kr.). Denne konge regerede på samme tid som Ramses II af Ægypten. Kongens smukke sarkofag står nu på Nationalmuseet i Beirut.
Mellem havnen og suq’en ligger en gammel korsridderkirke fra det 12. årh., Mar Yuhanna. En smuk lille bygning. Her er inkorporeret gammelt materiale, idet man kan finde romerske søjler og relieffer i kirken.

I Byblos findes et børnehjem ”Fuglereden” stiftet af danske Maria Jacobsen, der ville hjælpe de armenske børn, hvis forældre var omkommet under det tyrkiske folkemord på armenerne i 1915. Hun gjorde en beundringsværdig indsats for disse fattige og forældreløse børn. Vi besøger museet for Det armenske folkedrab, der ligger ved siden af børnehjemmet.

Vi spiser aftensmad på vores hotel i Byblos.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Om formiddagen kører vi op i bjergene for at se nogle af de berømte cedertræer, og vi nyder den smukke natur i Qadisha Dalen. Små fredelige landsbyer ligger mellem olivenlunde, morbærlunde og vingårde. I området er mange klostre, blandt andet klostret Kozhaya. Vi besøger museet for Khalil Gibran i bjergbyen Bsharri, 1500 m.o.h., hvor han blev født. Gibran var forfatter, poet, skulptør og maler. Museet er indrettet i en charmerende bygning, et lille tidligere kloster fra 7. årh.  Det indeholder 440 originale tegninger og malerier af Gibran foruden hans møbler fra den tid, hvor han havde studio i New York. Hans grav findes også dette sted.

Vi kører videre til vores endemål: Cedertræsskoven.  Her nyder vi den friske bjergluft på en vandretur i skoven. Ved vejsiden før cedertræsskoven sælger landsbyboerne ofte deres cedertræshonning, en virkelig delikatesse. Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til vores hotel i Byblos. Aftensmaden spises på restaurant i Byblos.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til Shouf-bjergene og Der Al Qamar, som har ry for at være landets smukkeste landsby. Omkring det centrale torv ligger en kirke, en synagoge, en moské og en drusisk forsamlingshal, hvilket tages som bevis på libanesernes tolerante holdninger. Den dominerende bygning er dog en silke khan fra 1595. Den har en åben gård omgivet af arkader, der engang var beregnet til stalde. Ved siden af denne bygning ligger Fakhreddine Palace bygget i italiensk renæssancestil.

Vi kører videre til Beiteddine, også en spændende landsby med et imponerende palads, som indimellem fungerer som præsidentbolig.

Bekaa Dalen er kendt for vindyrkning, og vores næste stop er på en af vingårdene, hvor vi får en omvisning og smagsprøver på den gode vin, der bliver produceret her i området. Vin fra Bekaa Dalen kan også fås enkelte steder i Danmark.

Indkvartering i Zahleh, hvor vi har to overnatninger. Vi spiser aftensmad på vores hotel i Zahleh.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Zahleh er Libanons fjerdestørste by, kendt for sit behagelige klima, ”City of wine and poetry”. Der dyrkes mange vindruer i området, og her er flere vingårde i nærheden. Byen har en meget smuk beliggenhed, hvor bjergene møder Bekaa platauet. Byen ligger på bredderne af Bardouini Floden, og langs floden findes de små kendte restauranter med lokale delikatesser. Byen har overvejende kristen befolkning, faktisk er 90 procent af indbyggerne kristne.

I dag skal vi til turens højdepunkt: De enestående templer i Baalbek.
Hele gruppen af templer er opført på en stor menneskeskabt høj, der bevirker, at bygningerne kan ses langvejs fra. De templer, vi ser i dag, er romerske, men udgravninger har vist, at her har været templer fra meget ældre tid. Oprindelig var Baalbek en fønikisk by. Her blev guden Baal dyrket. Senere blev her romersk koloni under kejser Augustus, og det var guderne Jupiter, Venus og Merkur, der blev dyrket. Stedet havde sin blomstringstid i det 1. og 2. årh. e.Kr.
I fundamentet til Jupitertemplet indgår blokke på mere end 1000 tons. I det stenbrud, der findes i udkanten af Baalbek, ligger der en kæmpestor udhugget stenblok, der skulle være den største i verden. Jupitertemplet er den mest imponerende af bygningerne i Baalbek.

Der står seks smukke søjler tilbage af de oprindelig 54, der har været. En del af de andre søjler ligger i brudstykker på jorden, men mange er i tidens løb hentet herfra, og de er brugt i andre bygningsværker. F.eks. kan man finde søjler fra Baalbek i Hagia Sophia i Istanbul.

Der er en rigdom i fine detaljer i Baalbek-templerne. I Jupitertemplet finder vi friser med palmer, og der bliver brugt vædderhoveder og løvehoveder som gennemgående motiv.

Et andet af templerne, kaldet Bacchus-templet, er meget velbevaret. På den 13 m høje portal er der mange små figurer, relieffer og fornem ornamentik. Dette tempel blev bygget i det 2. årh. som en selvstændig helligdom. Det er i virkeligheden et Venus-tempel. Af de oprindelig 46 søjler står endnu halvdelen tilbage.

Vi spiser frokost i Baalbek, og kører derefter gennem den smukke og frugtbare Bekaa Dal til Anjar, der er Mellemøstens eneste ummayadeby. Et helt kompleks af bygninger fra 8. årh. er stadig at se her. Byen er omgivet af en bymur, og den er anlagt i fire lige store dele. Udgravningen af omkring 600 små boder indikerer, at her har ligget en betydningsfuld handelsby.
I dag er denne fredelige lille by mest beboet af armenere, efterkommere af de armenere, der flygtede fra det tyrkiske folkemord i 1915.

Sidst på eftermiddagen vender tilbage til vores hotel i Zahleh, hvor vi spiser aftensmad på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi kører til Beirut, hvor vi besøger Nationalmuseet. Nationalmuseet er fyldt med arkæologiske skatte fra hele området, og især med fokus på fønikerne. Under borgerkrigen lå museet lige præcis midt i skudlinjen på den grønne linje mellem Østbeirut og Vestbeirut, og det var i hænderne på forskellige grupperinger. Heldigvis lykkedes det inden at sikre mange af skattene, blandt andet ved at ramme nogle af de ypperste statuer og sarkofager ind i beton. Efter krigen blev betonen fjernet, og afsløringen af dem kan man se på en kortfilm, der bliver vist i museets biograf. Også museets facade tog alvorlig skade under krigen, men er i dag nænsomt og smukt restaureret.

Efter Nationalmuseet ser vi Beit Beirut. Under den 15 år lange borgerkrig lå Beit Beirut, en fireetagers ejendom, lige ved det, der blev kendt som Dødens Vejkryds på den grønne linje mellem Øst- og Vestbeirut. Huset står stadig som en ruin og et monument for borgerkrigen, og etagerne er i dag stivet af med jerndragere, og indrettet som museum til minde om grusomhederne under borgerkrigen og kulturcenter.

Der er også tid på egen hånd, før vi om aftenen samles til afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Kørsel til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

NB: På rejsen d. 28. marts 2020 er der meget tidlig hjemrejse med mad på flyrejsen.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os