Logo

Libanon

Beirut, Byblos og Baalbek

Vi kan nu igen rejse i Libanon efter nogle års pause, og det er et land der byder på rigtig mange skønne oplevelser. Man kan med rette kalde Libanon for et af verdens kulturelle skatkamre. Det er en rejse i både Libanons fortid og nutid, og vi møder befolkningens stolthed og vilje til at komme videre, og genskabe og forny deres land midt i et ellers uroligt hjørne af verden. Dertil kommer de store naturoplevelser som f.eks. køreturen gennem Qadishadalen, der byder på den ene smukke panoramaudsigt efter den anden. Og vi går tur i cedertræsskoven, hvorfra Kong Salomon fik cedertræ til Jerusalems tempel.

Regioner: Mellemøsten
Lande: Libanon
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Beirut er på vej til en ny storhedstid som Mellemøstens moderne metropol. Stadig med den grønne linje mellem øst og vest og i spændingsfeltet mellem islam og kristendom.

Baalbeks tempelruiner er områdets mest omfattende minde fra romertiden og på Unescos verdensarvsliste. Det var i romertiden kendt som Heliopolis. Romernes flotte jupitertempel er det største tempel der nogensinde er bygget i det romerske imperium. Det viser, hvor vigtig byen var på det tidspunkt, hvor Rom regerede over hele Middelhavsområdet.

Byblos er også på Unescos verdensarvsliste. En række store civilisationer har sat deres spor her i et område, der menes at have været beboet siden 5000 f.Kr, og man har udgravet verdens ældste by i Byblos.

Det er mere end 25 år siden, borgerkrigen i Libanon sluttede. Siden har libaneserne med deres mangfoldighed af religioner og kulturer været i gang med genopbygning af landet – især Mellemøstens Paris, som Beirut blev kaldt før borgerkrigen. Folk har vist vilje til forsoning, åbenhed og fred, så sporene efter 15 års ødelæggende borgerkrig mange steder er ryddet op og visket væk.

Indrømmet, så ligger landet kilet inde mellem Israel i syd og det borgerkrigshærgede Syrien som nabo, og med flygtninge fra nabolandet i øst tilføjet de i forvejen palæstinensiske flygtninge, som kom til som følge af Israels oprettelse og et par efterfølgende krige, gør, at mange tror, det er farligt at rejse til Libanon.

Alligevel vælger vi at gøre det i de områder, som er helt sikre, og det bringer os til både historiske udgravninger, fordi området i årtusinder har ligget på vejen mellem øst og vest, og til nyere historie.

Landets fønikiske kultur og det moderne Libanon smelter sammen til en herlig oplevelse af et fantastisk smukt og interessant land.

Max 20 deltagere!

Læs praktiske oplysninger om rejser til Libanon her

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Beirut. Kørsel til hotellet. Vi har tid til en slentretur sidst på eftermiddagen.

Måltider: Aftensmad

Beirut har en storslået beliggenhed mellem bjergene og Middelhavet. Vi tager på byrundtur i Beirut, hovedstaden hvor øst og vest mødes, en levende og broget by. Vi slentrer en tur på Cornichen og i Downtown. Vi besøger St. George Orthodox Cathedral og det lille museum, der er tilknyttet kirken.
Kirken har en interessant historie. Det er byens ældste kirke, grundlagt i det 5. århundrede, men den har været ødelagt af jordskælv flere gange. Den nuværende bygning er fra  1772.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

 

Vi kører til Jeita Grotten som i virkeligheden er et helt system af huler, der strækker sig 6 km ind i bjerget. Hulerne indeholder tusindvis af fint formede stalaktitter og stalagmitter. De blev opdaget i 1836 af en amerikansk jæger. Under borgerkrigen blev hulerne brugt som ammunitionslager. De er nu genåbnede og de udgør en af landets største turistattraktioner.

Efter besøget i grotten kører vi til Byblos, hvor vi skal bo to nætter.

Byblos er den tredje af de vigtige fønikiske havnebyer i Libanon Her har man udgravet verdens ældste by.

Stedet har været beboet i mere end 7000 år, og selve byen rummer mange levn fra de forskellige perioder i historien. I det 5. årtusind f.Kr. boede folk i runde stenhytter, og de levede af fiskeri og lidt landbrug. Tætte skove med fyrretræer og cedertræer voksede bag byen og dette tømmer blev efterhånden den store handelsvare fra området.
Allerede i begyndelsen af det 3. årtusinde f.Kr. var Byblos et vigtigt handelscentrum. Det var i Byblos man indskibede det libanesiske cedertræ, og det var her man kunne skaffe kobber fra Kaukasus. Der blev bygget templer, og Byblos’ guder blev æret langt ned i Nildalen. Der var vigtige handelsforbindelser mellem Fønikien og Ægypten.
Der er mange rester fra forskellige tidsperioder bevaret i Byblos, og de er spredt over et stort område. Stedet domineres af en korsfarerborg fra 1109.

Det arkæologiske område ved Byblos kan nemt ses til fods. Byblos er den eneste by i Libanon, som stadig er omgivet af en ringmur. Den mur, der ses i dag er fra korsfarertiden, men noget af muren er ikke til at se, fordi der er bygget huse op ad den og op over den, således at muren indgår som en del af husene. Vi ser dog rester af den fønikiske bymur der er fra 3. årtusind f. Kr. Der er flere ægyptiske obelisker i området, et bevis på de tætte handelsrelationer med Ægypten.

Hvis man stiger op på korsfarerborgens mure, har man en flot udsigt dels over det moderne Byblos og dels sydpå udover det store arkæologiske område.

Af bygningsrester kan også nævnes det romerske amfiteater, Reshef templet, en romersk kolonnade og Baalat Gebel templet. Sidstnævnte tempel er det ældste i Byblos, da det er fra 4. årtusind f.Kr. Det blev skadet meget i århundredernes forløb, men blev genopbygget ved flere lejligheder. I alt 9 kongelige grave er udhugget i klipperne, de er fra 2. årtusinde f.Kr. Den vigtigste er Kong Hirams grav (1200 f.kr.). Denne konge var samtidig med Ramses II af Ægypten. Kongens smukke sarkofag står nu på Nationalmuseet i Beirut.

Mellem havnen og suq’en ligger en gammel korsridderkirke fra det 12. årh., Mar Yuhanna. En smuk lille bygning. Her er inkorporeret gammelt materiale, idet man kan finde romerske søjler og relieffer i kirken.

I Byblos findes et børnehjem ”Fuglereden” stiftet af danske Maria Jacobsen, der ville hjælpe de armenske børn, hvis forældre var omkommet under det tyrkiske folkemord på armenerne i 1915. Hun gjorde en beundringsværdig indsats for disse fattige og forældreløse børn. Nu er hjemmet ikke mere dansk ledet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi står tidligt op og kører ca. 3 kvarter til en olivenplantage ejet af danske Rikke og hendes libanesiske mand. Rikke vil fortælle om arbejdet med oliventræerne, om høst og plukning osv. så vi får et indtryk af årets gang i en olivenplantage. Vi får smagsprøver af produktionen, forskellige oliven og olivenolier, og vi smager en typisk snack: Mana’ish med Zaatar og olivenolie (fladbrød med olivenolie krydret med vild oregano). Vi får også mulighed for at smage årstidens frugter. Foruden olivenplantagen er der også mandeltræer på stedet.

Efter besøget her kører vi op i bjergene for at se af de berømte cedertræer, og vi nyder den smukke natur i Qadisha Dalen. Små fredelige landsbyer ligger mellem olivenlunde, morbærlunde og vingårde. I området er mange klostre, og hvis vejret er godt tager vi på en kort vandretur til klostret Kozhaya. Vi besøger museet for Khalil Gibran i bjergbyen Bsharri, 1500 m.o.h., hvor han blev født. Gibran var forfatter, poet, skulptør og maler. Museet er indrettet i en charmeredne bygning, et lille tidligere kloster fra 7. årh.  Det indeholder 440 originale tegninger og malerier af Gibran foruden hans møbler fra den tid, hvor han havde studio i New York. Han grav findes også dette sted.

Vi kører videre til vores endemål: Cedertræsskoven. Her nyder vi den friske bjergluft på en vandretur i skoven. Ved vejsiden før cedertræsskoven sælger landsbyboerne deres cedertræshonning, en virkelig delikatesse.

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til vores hotel i Byblos.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til der Al Qamar, som har ry for at være landets smukkeste landsby. Omkring det centrale torv ligger en kirke, en synagoge, en moské og en drusisk forsamlingshal, hvilket tages som bevis på libanesernes tolerante holdninger. Den dominerende bygning er dog en silke khan fra 1595. Den har en åben gård omgivet af arkader, der engang var beregnet til stalde. Ved siden af denne bygning ligger Fakhreddine Palace bygget i italiensk renæssancestil.

Vi kører videre til Beiteddine, også en spændende landsby med et imponerende palads.

Bekaa Dalen er kendt for vindyrkning, og vores næste stop er på vingården Ksara, hvor vi får en omvisning og smagsprøver på den gode vin. Ksara er Libanons ældste og mest berømte vingård. Den blev grundlagt af jesuittermunke i 1857. Både rødvinen og hvidvinen herfra har vundet flere internationale priser. Vinen bliver lagt til modning i grotterne i området.

Indkvartering i Zahleh, hvor vi har to overnatninger.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

 

Zahleh er Libanons fjerdestørste by, kendt for sit behagelige klima, ”City of wine and poetry”. Der dyrkes mange vindruer i området, og her er flere vingårde i nærheden. Byen har en meget smuk beliggenhed, hvor bjergene møder Bekaa platauet. Byen ligger på bredderne af Bardouini Floden, og langs floden findes de små kendte restauranter med lokale delikatesser. Byen har overvejende kristen befolkning, faktisk er 90 % af indbyggerne kristne.

Vi kører gennem den smukke og frugtbare Bekaa Valley til Anjar, der er Mellemøstens eneste ummayadeby. Et helt kompleks af bygninger fra 8. årh. er stadig at se her. Byen er omgivet af en bymur, og den er anlagt i fire lige store dele. Udgravningen af omkring 600 små boder indikerer, at her har ligget en betydningsfuld handelsby.
I dag er denne fredelige lille by mest beboet af armenere, efterkommere af de armenere, der flygtede fra det tyrkiske folkemord i 1915.

Efter besøget i Anjar kører vi videre til turens højdepunkt: De enestående templer i Baalbek.
Hele gruppen af templer er opført på en stor menneskeskabt høj, der bevirker, at bygningerne kan ses langvejs fra. De templer vi ser i dag er romerske, men udgravninger har vist, at her har været templer fra meget ældre tid. Oprindelig var Baalbek en fønikisk by. Her blev guden Baal dyrket. Senere blev her romersk koloni under kejser Augustus. Og det var guderne Jupiter, Venus og Merkur, der blev dyrket. Stedet havde sin blomstringstid i det 1. og 2. årh. e.Kr.
I fundamentet til Jupitertemplet indgår blokke på mere end 1000 tons. Og i det stenbrud, der findes i udkanten af Baalbek ligger der en kæmpestor udhugget stenblok, der skulle være den største i verden. Jupitertemplet er den mest imponerende af bygningerne i Baalbek.

Der står 6 smukke søjler tilbage af de oprindelig 54, der har været. En del af de andre søjler ligger i brudstykker på jorden, men mange er i tidens løb hentet herfra, og de er brugt i andre bygningsværker. F.eks. kan man finde søjler fra Baalbek i Hagia Sophia i Istanbul.

Der er en rigdom i fine detaljer i Baalbek-templerne. I Jupitertemplet finder vi friser med palmer og der bliver brugt vædderhoveder og løvehoveder som gennemgående motiv.

Et andet af templerne, kaldet Bacchus-templet, er meget velbevaret. På den 13. m høje portal er der mange små figurer, relieffer og fornem ornamentik. Dette tempel blev bygget i det 2. årh. som en selvstændig helligdom. Det er i virkeligheden et Venus –tempel. Af de oprindelig 46 søjler står endnu halvdelen tilbage.

Vi spiser sen frokost i Baalbek, og der bliver også tid til at se lidt på byen, før vi sidst på eftermiddagen vender tilbage til vores hotel i Zahleh.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi kører til Beirut, hvor vi besøger Nationalmuseet. Der er også tid på egen hånd før vi om aftenen samles til afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Kørsel til lufthavnen og hjemrejsen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

8 dage Pris Rejseleder Status Information
22. sep 18 til
29. sep 18
12.900 kr Vivian Sandau Udsolgt Forespørg
13. okt 18 til
20. okt 18
12.900 kr Jens-Arne Sørensen Udsolgt Forespørg
Viktors Farmor baggrundsbillede