Logo

Libanon og Jordan

Rundrejse blandt historiens brændpunkter

To af verdens vidundere: Baalbek og Petra. To moderne metropoler: Beirut og Amman. To af Mellemøstens lande i en kombination med kontrastfyldte oplevelser. For eksempel verdens ældste by, drypstenshuler, gyldne ørkenlandskaber og Nebobjerget, hvorfra Moses skuede ud over det forjættede land.

Igennem flere årtusinder har Libanon været historiens brændpunkt. Vi besøger Byblos, hvor man har udgravet verdens ældste by. I Baalbek ser vi nogle af verdens mægtigste, romerske bygningsværker, og Bekaa-dalen har flere vingårde. Vi besøger en af dem.

Se dagsprogram
Regioner: Mellemøsten
Lande: Libanon Jordan
12 dage Pris Rejseleder Status Information
8. okt 19 til
19. okt 19
19.900 kr Vivian Sandau Ledige pladser Bestil rejse

Med fly kommer vi fra Beirut til Amman, og til Jordan, der er spækket med historie. Jerash er en meget velbevaret by fra romersk tid. Der er en søjleomkranset hovedgade, gennemskåret af to tværgader. Sådan var planen typisk for en romersk provinsby, og i dag kan man stadig vandre ad tværgaderne. I Jordan er der to dage til at udforske den fantastiske klippeby Petra, og vi runder det hele af med en off-road ekspedition i den betagende ørken, Wadi Rum.

Rejsens højdepunkter:

- Se de storslåede ruiner fra romertiden i Baalbek
- Besøg verdens ældste udgravede by i Byblos - opdaget på UNESCOS verdensarvliste
- Oplev metropolen Beirut, i spændingsfeltet imellem Islam og kristendommen
- Gå på opdagelse i den fantastiske fortidsby Petra, som er et af de nye vidundere.
- Kør med i 4 hjulstrækker gennem Wadi Rum-ørkenen i fodsporene på Lawrence of Arabia

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Beirut. 

Måltider: Aftensmad (På nogle ture er aftensmad i flyet på udrejsen)

Beirut har en storslået beliggenhed mellem bjergene og Middelhavet. Om eftermiddagen tager vi på byrundtur i Beirut, hovedstaden hvor øst og vest mødes, en levende og broget by. Vi slentrer en tur på Cornichen og i Downtown. Vi besøger St. Georges Orthodox Cathedral og det lille museum, der er tilknyttet kirken. Kirken har en interessant historie. Det er byens ældste kirke, grundlangt i det 5. århundrede, men den har været ødelagt flere gange af jordskælv. Den nuværende bygning er fra 1772.

Vi besøger også Al Omari-moskéen i en tidligere kirke, og har udsigt til Pidgeon Rock, der ligger i havet ud for Beirut. Om aftenen spiser vi aftensmad på en lokal restaurant.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi kører til Jeita Grotten som i virkeligheden er et helt system af huler, der strækker sig 6 km ind i bjerget. Hulerne indeholder tusindvis af fint formede stalaktitter og stalagmitter. De blev opdaget i 1836 af en amerikansk jæger. Under borgerkrigen blev hulerne brugt som ammunitionslager. De er nu genåbnede og de udgør en af landets største turistattraktioner.

Efter besøget i grotten kører vi til Byblos, hvor vi skal bo to nætter.
Byblos er den tredje af de vigtige fønikiske havnebyer i Libanon. Her har man udgravet verdens ældste by.

Stedet har været beboet i mere end 7000 år, og selve byen rummer mange levn fra de forskellige perioder i historien. I det 5. årtusind f.Kr. boede folk i runde stenhytter, og de levede af fiskeri og lidt landbrug. Tætte skove med fyrretræer og cedertræer voksede bag byen og dette tømmer blev efterhånden den store handelsvare fra området.

Allerede i begyndelsen af det 3. årtusinde f.Kr. var Byblos et vigtigt handelscentrum. Det var i Byblos man indskibede det libanesiske cedertræ, og det var her man kunne skaffe kobber fra Kaukasus. Der blev bygget templer, og Byblos’ guder blev æret langt ned i Nildalen. Der var vigtige handelsforbindelser mellem Fønikien og Ægypten.
Der er mange rester fra forskellige tidsperioder bevaret i Byblos, og de er spredt over et stort område. Stedet domineres af en korsfarerborg fra 1109.

Det arkæologiske område ved Byblos kan nemt ses til fods. Byblos er den eneste by i Libanon, som stadig er omgivet af en ringmur. Den mur, der ses i dag er fra korsfarertiden, men noget af muren er ikke til at se, fordi der er bygget huse op ad den og op over den, således at muren indgår som en del af husene. Vi ser dog rester af den fønikiske bymur, der er fra 3. årtusind f. Kr. Der er flere ægyptiske obelisker i området, et bevis på de tætte handelsrelationer med Ægypten.
Hvis man stiger op på korsfarerborgens mure, har man en flot udsigt dels over det moderne Byblos og dels sydpå udover det store arkæologiske område.

Af bygningsrester kan også nævnes det romerske amfiteater, Reshef templet, en romersk kolonnade og Baalat Gebel templet. Sidstnævnte tempel er det ældste i Byblos, da det er fra 4. årtusind f.Kr. Det blev skadet meget i århundredernes forløb, men blev genopbygget ved flere lejligheder. I alt 9 kongelige grave er udhugget i klipperne, de er fra 2. årtusinde f.Kr. Den vigtigste er Kong Hirams grav (1200 f.kr.). Denne konge var samtidig med Ramses II af Ægypten. Kongens smukke sarkofag står nu på Nationalmuseet i Beirut.

Mellem havnen og suq’en ligger en gammel korsridderkirke fra det 12. årh., Mar Yuhanna. En smuk lille bygning. Her er inkorporeret gammelt materiale, idet man kan finde romerske søjler og relieffer i kirken.

I Byblos findes et børnehjem ”Fuglereden” stiftet af danske Maria Jacobsen, der ville hjælpe de armenske børn, hvis forældre var omkommet under det tyrkiske folkemord på armenerne i 1915. Hun gjorde en beundringsværdig indsats for disse fattige og forældreløse børn. Nu er hjemmet ikke mere dansk ledet.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi kører til Shouf-bjergene og Der Al Qamar, som har ry for at være landets smukkeste landsby. Omkring det centrale torv ligger en kirke, en synagoge, en moské og en drusisk forsamlingshal, hvilket tages som bevis på libanesernes tolerante holdninger. Den dominerende bygning er dog en silke khan fra 1595. Den har en åben gård omgivet af arkader, der engang var beregnet til stalde. Ved siden af denne bygning ligger Fakhreddine Palace bygget i italiensk renæssancestil.

Vi kører videre til Beiteddine, også en spændende landsby med et imponerende palads, som indimellem fungerer som præsidentbolig.
Bekaa Dalen er kendt for vindyrkning, og vores næste stop er på en af vingårdene, hvor vi får en omvisning og smagsprøver på den gode vin, der bliver produceret her i området. Vin fra Bekaa Dalen kan også fås enkelte steder i Danmark.

Indkvartering i Zahleh, hvor vi har to overnatninger. Vi spiser aftensmad på vores hotel i Zahleh.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Zahleh er Libanons fjerdestørste by, kendt for sit behagelige klima, ”City of wine and poetry”. Der dyrkes mange vindruer i området, og her er flere vingårde i nærheden. Byen har en meget smuk beliggenhed, hvor bjergene møder Bekaa platauet. Byen ligger på bredderne af Bardouini Floden, og langs floden findes de små kendte restauranter med lokale delikatesser. Byen har overvejende kristen befolkning, faktisk er 90 procent af indbyggerne kristne.

I dag skal vi til turens højdepunkt: De enestående templer i Baalbek.

Hele gruppen af templer er opført på en stor menneskeskabt høj, der bevirker, at bygningerne kan ses langvejs fra. De templer, vi ser i dag, er romerske, men udgravninger har vist, at her har været templer fra meget ældre tid. Oprindelig var Baalbek en fønikisk by. Her blev guden Baal dyrket. Senere blev her romersk koloni under kejser Augustus, og det var guderne Jupiter, Venus og Merkur, der blev dyrket. Stedet havde sin blomstringstid i det 1. og 2. årh. e.Kr.

I fundamentet til Jupitertemplet indgår blokke på mere end 1000 tons. I det stenbrud, der findes i udkanten af Baalbek, ligger der en kæmpestor udhugget stenblok, der skulle være den største i verden. Jupitertemplet er den mest imponerende af bygningerne i Baalbek.

Der står seks smukke søjler tilbage af de oprindelig 54, der har været. En del af de andre søjler ligger i brudstykker på jorden, men mange er i tidens løb hentet herfra, og de er brugt i andre bygningsværker. F.eks. kan man finde søjler fra Baalbek i Hagia Sophia i Istanbul.

Der er en rigdom i fine detaljer i Baalbek-templerne. I Jupitertemplet finder vi friser med palmer, og der bliver brugt vædderhoveder og løvehoveder som gennemgående motiv.

Et andet af templerne, kaldet Bacchus-templet, er meget velbevaret. På den 13 m høje portal er der mange små figurer, relieffer og fornem ornamentik. Dette tempel blev bygget i det 2. årh. som en selvstændig helligdom. Det er i virkeligheden et Venus-tempel. Af de oprindelig 46 søjler står endnu halvdelen tilbage.

Vi spiser frokost i Baalbek, og kører derefter gennem den smukke og frugtbare Bekaa Dal til Anjar, der er Mellemøstens eneste ummayadeby. Et helt kompleks af bygninger fra 8. årh. er stadig at se her. Byen er omgivet af en bymur, og den er anlagt i fire lige store dele. Udgravningen af omkring 600 små boder indikerer, at her har ligget en betydningsfuld handelsby.

I dag er denne fredelige lille by mest beboet af armenere, efterkommere af de armenere, der flygtede fra det tyrkiske folkemord i 1915.
Sidst på eftermiddagen vender tilbage til vores hotel i Zahleh, hvor vi spiser aftensmad på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad.

Vi kører til Beirut, hvor vi besøger Nationalmuseet. Nationalmuseet er fyldt med arkæologiske skatte fra hele området, og især med fokus på fønikerne. Under borgerkrigen lå museet lige præcis midt i skudlinjen på den grønne linje mellem Østbeirut og Vestbeirut, og det var i hænderne på forskellige grupperinger. Heldigvis lykkedes det inden at sikre mange af skattene, blandt andet ved at ramme nogle af de ypperste statuer og sarkofager ind i beton. Efter krigen blev betonen fjernet, og afsløringen af dem kan man se på en kortfilm, der bliver vist i museets biograf. Også museets facade tog alvorlig skade under krigen, men er i dag nænsomt og smukt restaureret.

Efter Nationalmuseet ser vi Beit Beirut. Under den 15 år lange borgerkrig lå Beit Beirut, en fireetagers ejendom, lige ved det, der blev kendt som Dødens Vejkryds på den grønne linje mellem Øst- og Vestbeirut. Huset står stadig som en ruin og et monument for borgerkrigen, og etagerne er i dag stivet af med jerndragere, og indrettet som museum til minde om grusomhederne under borgerkrigen og kulturcenter.

Der er også tid på egen hånd, før vi om aftenen samles til middagen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi forlader Libanon og tager med tidligt morgenfly til Jordans hovedstad, Amman.

Efter ankomst til Amman kører vi til dagens højdepunkt, Jerash, det bibelske Gerasa, der er et imponerende eksempel på en hellenistisk-romersk storby.

En monumental triumfbue fra det 1. århundrede er det første syn, vi møder i Jerash i dag. Fund i byen tyder dog på, at denne frugtbare dal, Biblens Gilead, har været beboet siden den yngre stenalder.

Allerede på Alexander den Stores tid (332 f. Kr.) var Jerash en velstående og betydningsfuld by. Den romerske feltherre Pompeius erobrede området i 63 f. kr, og det gamle arabiske navn Garshu blev ændret til Gerasa.

Jerash var nu en del af det romerske imperium og lidt senere medlem af Dekapolis, en dynamisk handelsliga bestående af 10 græsk-romerske byer. I dag anses Jerash for at være en af de bedst bevarede romerske provinsbyer.

I det første århundrede var byen en af de mest velhavende i det romerske imperium, og der blev udarbejdet en ny byplan. Planen er den typiske for en romersk provinsby: En søjleomkranset hovedgade gennemskåret af to tværgader, som man stadig i dag kan vandre ad.

Vi vandrer igennem søjlekolonnader, ser templer, torve og teatret.

Vi vender tilbage til Amman midt på eftermiddagen. Indkvartering på hotel i Amman.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi forlader Amman og kører til Madaba. Byens historie går mere end 3500 år tilbage. Byen nævnes flere steder i bibelske tekster. David besejrede ammoniterne og aramæerne her. Og nabatæerne styrede den betydningsfulde by i det 1. årh. I dag er Madaba mest kendt for sine byzantinske mosaikker.

Det store Madaba-kort i Skt. Georgskirkens gulv viser det hellige land og dets omgivelser. Middelhavet ses mod vest og Jordans ørkenområder mod øst. Man har identificeret 150 steder, heriblandt Det Døde Hav, de varme kilder ved Ma’in og Jordan-floden. I Jordanfloden ser man fisk, og i Det Døde Hav ses fragtbåde med korn eller salt. Den mest detaljerede del af kortet omhandler Jerusalem med tydelige mure, gader og bygninger.

Efter besøget i Madaba kører vi til Nebo Bjerget. Et gammelt kristent valfartssted, hvorfra Moses skuede ud over det forjættede land, inden han døde, hvilket er beskrevet i Biblen.

Vi fortsætter til Petra. Vi har tre overnatninger på hotel i Wadi Musa. Byen lige ved siden af Petra.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi bruger hele dagen i Petra. Denne sagnomspundne by blev bygget /udhugget i klipperne af nabatæerne. Et handelsfolk, der slog sig ned i det sydlige Jordan for mere end 2000 år siden. Det er et spektakulært sted, som åbenbarer sig for os for enden af en snæver kløft.

Om formiddagen vandrer eller rider vi ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1200 m gennem Siq’en.

Undervejs kommer vi forbi kultnicher, som oldtidens besøgende og beboere har udhugget. Så viser byen sig pludselig for os med smukke rosafarvede templer og grave udhugget i sandsten. Et fantastisk område, hvor natur og arkitektur går op i en højere enhed.

Eftermiddagen er til fri disposition. Her kan man udforske grave i dalen, eller vandre op til højtliggende grave og helligdomme.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Dagen er fri til at opleve Petra på egen hånd og gå mere i dybden med seværdighederne. Eller man kan tage på en vandretur. Rejselederen har forslag til, hvordan fridagen kan anvendes - både i Petra og i byen Wadi Musa.

Rejselederen anbefaler at begynde dagen tidligt med at tage op til ”Klostret”, hvor ikke alene klostret er imponerende, men også udsigten. Efter frokost kan man se nærmere på kongegravene, de to museer, vandre op til nogle af de andre bjerge.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Efter morgenmaden kører vi til Wadi Rum, et ørkenområde med utroligt smukke naturpanoramaer. Der er et fantastisk form- og farvespil mellem klipperne, sandet og de grønne vækster. Lawrence of Arabia rejste flere gange gennem Wadi Rum under den arabiske revolte mod osmannerne. En af Wadi Rums mest betagende klippeformationer har senere taget navn efter Lawrences berømte bog »The Seven Pillars of Wisdom« fra 1926, og storfilmen »Lawrence of Arabia« fra 1962 satte for alvor Wadi Rum på verdenskortet.

Vi ser området fra åbne jeeps på en off-road tur i ørkenen. Herefter kører vi til Madaba.
Indkvartering i Madaba og afskedsmiddag.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Vi køres til lufthavnen, og hjemrejsen begynder.

Alle planlagte afgange

12 dage Pris Rejseleder Status Information
8. okt 19 til
19. okt 19
19.900 kr Vivian Sandau Ledige pladser Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede