Logo

Saudi Arabien

Kongedømmet med store kontraster

Saudi Arabien har åbnet en dør på klem – og du kan blive blandt de første, der får foden indenfor. Det konservative kongedømme har længe været lukket af for turisme, men den ny kronprins Mohammed bin Salman er gået i gang med at vende landet mere mod verden, og en af måderne er, at der fra april er åbnet for turistvisum.

Viktors Farmor er – og vil fortsat gerne være – Danmarks førende bureau for rejser til Mellemøsten, og kan derfor nu tilbyde en jomfrurejse til Saudi Arabien. Hvad kan Saudi Arabien byde på? Meget! Men måske mest af alt det ukendte, som vi vesterlændinge ingen anelse har om, fordi landet har været så hermetisk lukket af gennem mange år. Og vi møder i hvert fald ikke andre danske turister.

Se dagsprogram
Regioner: Mellemøsten
Lande: Saudi Arabien
Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os

Rejsen er på 14 dage og bringer os godt rundt i det enorme ørkenland, der dækker et areal på størrelse med Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og Storbritannien - tilsammen. 

Rejsen begynder i Jeddah ved Rødehavet. Jeddah er kongedømmets næststørste by og har ry for at være den mest vestligt orienterede af karakter. Den gamle bydel er på UNESCOs verdensarvsliste på grund af de fine, osmanniske huse. De er hovedsagelig bygget af koral og forstærket med træ. Vi får også indtryk af cornichen – den brede boulevard ud mod Rødehavet.

Et højdepunkt er Asir-provinsen i det sydvestlige Saudi Arabien. Huse blev bygget i en ler-arkitektur, der bl.a. også findes i Yemen. Vi besøger et typisk saudiarabisk hjem og har mulighed for at tale med familien om deres liv og hverdag.

I hovedstaden Riyadh besøger vi nationalmuseet og den gigantiske Dira suq, hvor der sælges guld, tæpper og tekstiler, og en oplevelser bliver sikkert også den komfortable, stationære ørkencamp Sahary, som ligger ved en oase i det nordlige Saudi Arabien. Området lå på røgelsesvejen i oldtiden, og nabatæerne kontrollerede det i henved 100 år. Der er mange arkæologiske steder i dette landskab.

Vi ser storslåede klipperelieffer i Nafud ørkenen. Her er årtusinders historie mejslet ind i klipperne som vidnesbyrd om, at der for 10.000 år siden levede mennesker i dette nu tørre område. Vi flyver hjem fra Riyadh.
 

Highlights på rejsen:

  • Med fly til den frodige bjergprovins Asir. Lerhusene her er af samme kendte type som i Yemen.
  • Besøg ved de arkæologiske steder Madain Shuaib og Megna, der har velbevarede grave og indskrifter fra nabatæerne.
  • Besøg ved den gamle Hijaz togstation i Al Ula.
  • Oasebyen Jubbah, der ligger omgivet af ørken på den gamle karavanevej mellem Najd og det østlige Middelhav.
  • Med 4-hjulstrækkere i Nafud Ørkenen for at se de berømte klippetegninger.
  • Byrundtur i Jeddah hvor vi ser de gamle osmanniske huse, heriblandt Nasif House.
  • Byrundtur i Riyadh og besøg i Diriyyah, et af de vigtigste steder, hvorfra historien om Al Sauddynastiet begyndte.

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Efter ankomst til Jeddah bliver vi kørt til vores hotel.

Jeddah er Saudi Arabiens næststørste by med en befolkning på knap 3.5 mill. Den ligger ud til Rødehavet, og den gamle bydel er på Unescos verdensarvsliste på grund af de fine gamle huse i original byggestil. Ofte er der brugt koraller til byggemateriale sammen med træ og ler.

Om morgenen besøger vi nogle af de gamle osmanniske huse. De er hovedsagelig bygget af koral og forstærket med træ, så rå bjælker krydser de indvendige vægge. Det smukkeste og mest kendte er Nasif House, som blev bygget i 1850'erne af den navnkundige Nasif
Familie, en af de mest indflydelsesrige handelsfamilier i Jeddahs historie. I det 19. og begyndelsen af 20 århundrede var huset en af de vigtigste bygninger i Jeddah. Det var her, Kong Abdul Aziz tilbragte sin første nat i Jeddah, som gæst hos Mohammed Nasif, efter at han havde ført sin sejrrige hær ind i hovedstaden i den vestlige provins.

Vi besøger Abdul Rauf Khalil Art Museum, et meget smukt museum, der huser store samlinger af kunst, etnografi og arkæologi. Efter frokost på en lokal restaurant, gør vi holdt ved cornichen i Jeddah (promenaden langs havet). Cornichen fungerer som samlingssted for lokalbefolkningen og er samtidig et open air museum med en række moderne skulpturer.

Tilbage til hotellet til middag og overnatning

Vi tjekker ud fra hotellet og besøger det farverige fiskemarked før vi kører til lufthavnen for
middagsfly til Abha, der er hovedstad i Asir provinsen.

Asirprovinsen omfatter dele af det sydvestlige Saudi-Arabien til grænsen til Yemen.
Det er en højlands provins med de skønneste bjerglandskaber og ørkenområder. De højeste bjerge er over 3000 m. Asirprovinsen får mellem 300 og 500 mm regn om året, der er langt mere end det øvrige Saudi-Arabien. Så derfor er det en vigtig landbrugsregion – både i dag og i historisk tid. Der dyrkes bl.a. hvede, byg, kaffe, lucerne, bomuld, ingefær og senna. Tidligere har der også været storproduktion af røgelse. Ved siden af dyrkningen, er der også opdræt af kvæg, geder og kameler. Asirprovinsen har historisk været selvstændig og bl.a. modstået romersk forsøg på besættelse. Det var den sidste provins der blev indlemmet i Saudi-Arabien.

Vi tjekker ind på hotellet, og tager derefter ud for at opleve et af de traditionelle kurvemarkeder. Vi besøger også Muftaha Village Art Galleri og Shada Palace. Paladset er en meget imponerende bygning i traditionel lerarkitektur. Det blev bygget i 1927 som residens for kong Abfdul Azizs guvernører.

Denne aften besøger vi et typisk saudiarabisk hjem. Vi ser hvordan familien lever og har mulighed for at tale med familien om deres liv og hverdag.

Vi kører tilbage til hotellet til middag. Vi har to overnatninger i Abha.

Heldagsudflugt med besøg på Mount Souda samt i forskellige landsbyer som f.eks. Khamis Mushayt, Al Habala og Hamsan. De har hver deres særpræg og specielle arkitektur, ofte med farverige dekorationer i de lerklinede vægge.

Området omkring Abha er unikt for den helt specielle lerarkitektur, der er den samme type man oplever i nabolandet Yemen. Også befolkningen har mange fælles træk med yemenitterne, og de lever stadig i deres stammesamfund med de normer, der har hersket i århundreder. Befolkningen i Asir provinsen går meget farverigt klædt.

En svævebane tager os op i 2500 meters højde. Vi besøger Khamis Mushayt, en by omkring 25 km øst for Abha. Byen er også kendt for sit sølvmarked med mange fine antikke ting. I udkanten af byen er der et stentårn og nogle traditionelle bygninger.

Det er en kopi af et Asir-hjem for to årtier siden. Placeringen af den første svævebane i Asir skyldes en gammel landsby på en stejl klippe, 400 meter høj. De oprindelige beboere i Al Habala boede i stenhuse, der klamrede sig til
klipperne, det var af hensyn til deres sikkerhed og de fejder, der var stammerne imellem.
Landsbyboerne blev firet ned i kløften ved hjælp af tovværk.

Sidst på eftermiddagen kører vi tilbage til vores hotel i Abha.

Om formiddagen flyver vi til Riyadh, Saudi Arabiens imponerende hovedstad med over 8 mill. indbyggere.

Saudi-Arabien blev grundlagt af Abdul Aziz bin Saud, hvis offensiv i 1902 generobrede Al-Saud-familiens forfædres hjemby Riyadh og kulminerede i 1932 med udråbelsen og anerkendelsen af Kongeriget Saudi-Arabien.
Efter frokost besøger vi National Museet, hvor vi får indtryk af landets stolthed over den arabiske arv og ærbødighed for Islam.

Dette fornemme museum består af otte gallerier. Her berettes om den komplette arabiske historie fra universets start til vores moderne æra.

Murabba Palace er blandt de vigtigste paladser i landet, bygget af kong Abdulaziz i år
1937. Det blev bygget til at rumme kongefamilien, men der er også mere officielle bygninger og servicebygninger.

Paladset blev bygget i den lokale traditionelle Najid stil, og der er udelukkende brugt lokale materialer.

Vi ser Udenrigsministeriet udefra. Det er tegnet af den danske arkitekt Henning Larsen i en meget smuk stil med flotte lysindfald. Vi vil forsøge at få tilladelse til også at se det indefra.

Vi besøger Diriyyah, et af de vigtigste steder, hvorfra historien om Al Sauddynastiet begyndte. Det ligger 30 km nord for Riyadh i den østlige del af det såkaldte Najd-område i dalen kendt som Wadi Hanifa. Diriyyah er blevet et symbol på landets historie, kultur og traditionelle arkitektur. Det var hovedsæde for den første regering i Saudi Arabien.

Vi ser Musmak Fort, et af de historiske landemærker i Riyadh, bygget under Abdullah bin Rashid´s regering i 1895. Dette historiske palads skulle tjene som militærgarnision for hæren. Der bliver også tid til besøg i suq’en, Dira Souq, som ligger i den gamle bydel, ”downtown” Riyadh. Det er et gigantisk marked, især kendt for guld, tekstiler og tæpper.

Hvis tiden tillader det, besøger vi King Faisal Museum, hvor der er fine eksemplarer af arabisk/islamisk kunst samt mere end 200 unikke koranmanuskripter. Herefter kører vi til lufthavnen for fly til Al Ula.

Vi kører til Sahary Camp for middag og overnatning.
Dette er en stationær og meget smukt indrettet ørkencamp.

Al Ula Oasen ligger i den grønne Wadi Al-Qura, ca. 110 km sydvest for den moderne by Tayma og 380 km nord for Medina. Det var en vigtig handelsstation på røgelsesvejen, den rute, der forbandt det sydlige Arabien med Mesopotamien, Syrien og Egypten. Ved Al Ula forgrenede vejen sig, og den ene gren førte til Babylon og den anden til Petra (i det nuværende Jordan) og Syrien. Al Ula var hovedstaden i Dedan og Lihyan-kongedømmet (6. og 2. århundrede f.Kr.) og blev kontrolleret af Nabatæerne fra andet århundrede f.Kr. til 106 e.Kr., da romerne besejrede dem. Området har en utrolig rig arv med utallige arkæologiske steder i landskabet.

I det 12. århundrede flyttede indbyggerne i oasen til stedet hvor den moderne by Al Ula er. Denne nye by blev bygget kun få hundrede meter fra den gamle by Dedan, og endda delvist oven på den.

Vi besøger flere af de gamle huse samt museet i Al Ula, der er en lerlandsby. Vi ser fortet Mosa Bin Nusair samt løvegravene udefra. På vejen til Tabuk stopper vi ved den gamle Hijaz Togstation.

Vi har to overnatninger i Tabuk.

Hele dagen er helliget de spændende nabatæiske ørkenområder Madain Shuaib og Mekna. Her er storslåede naturscenerier og mange klippegrave.

Kørsel til Al Jawf. Undervejs besøger vi den berømte brønd og fortet Domat Al Jandal. Den gamle stenfæstning, også kendt som Marid Castle, ligger på en bakke med udsigt over den majestætiske gamle by. I byen besøger vi Omars moske, opkaldt efter den anden muslimske kalif, Omar Ibn Al Khatab.

Vi har to overnatninger i Al Jawf.

Vi starter med at besøge Sakaka Fort, der ligger højt med udsigt over Sakaka fra nordvest. Der findes mange legender om stedet, men sikkert er det, at denne fæstning blev bygget i det syvende århundrede f.Kr. Den er kendt som Zaa'bal fæstningen.

Vi fortsætter til Al-Rajajil – hvor der er en gruppe af stående stensøjler, der dateres tilbage til Chalcolithisk tid (ca. 5000 år f. Kr.).

Vi fortsætter til Nafud Ørkenen, hvor vi i Jubbah skal opleve de storslåede klipperelieffer, stedet hvor årtusinders historie er skrevet på klipperne.
Jubbah, der ligger 90 km nord for byen Ha'il, er det mest berømte sted for rock-art i Saudi-Arabien. De relieffer, der kan findes på Jibal Umm Sinman, dækker en bred vifte af billeder, hvoraf nogle menes at være op til 10.000 år gamle. Man ser fremstillinger af mennesker sammen med kvæg, ibexer, oryxer, hjorte, gazeller, heste, men også løver og strudse. Kamelerne kom noget senere til dette område, men de ses også på klippevæggene.

Men klippekunst er ikke det eneste spor af menneskets tilstedeværelse være i Jubbah. Faktisk er der også fundet forhistoriske redskaber i området.

De ældste klipperelieffer, der findes på sandstenformationerne af Jibal Umm Sinman, er vidnesbyrd om en tid, hvor der var søer, og disse modtog regelmæssige regnfald, selv på kanten af den store ørken Nafoud Al-Kebir. Det antages, at et sådant fugtigt klima varede indtil det 5. årtusinde f.Kr.

Middag og overnatning på hotel i Ha'il.

Om formiddagen ser vi to forter, Uairef og Qishla, og efter frokost på en lokal restaurant kører vi til lufthavnen for fly til Riyadh.

Om eftermiddagen ser vi Kingdom Tower og Faisaliah Tower, før vi om aftenen kører til lufthavnen, og begynder hjemrejsen.

Alle planlagte afgange

Ingen fastsatte datoer - ring og hør nærmere     Kontakt os
Viktors Farmor baggrundsbillede