Logo

Colombia natur- og fuglerejse

Fra de snedækkede Andestinder til den frodige Amazonregnskov

Colombias natur har næsten det hele – lige fra de snedækkede tinder højt oppe i Andesbjergene til den dampende regnskov langt ude i Amazonas. Landet rummer en ufattelig diversitet af natur og dyreliv og er et fantastisk sted at tage på fugletur. Her kan vi opleve én af verdens største fugle, den majestætiske andeskondor, hvis hjem er højt oppe i Andesbjergene. Vi møder også nogle af verdens mindste fugle, de farvestrålende kolibrier, som vi kan se over hele landet. Der findes ikke mindre end 158 forskellige arter af kolibrier i Colombia. Med knap 2000 fuglearter er Colombia faktisk det land i verden med flest fuglearter. Det svarer til næsten 20 procent af alle verdens fugle!

18 dage Pris Rejseleder Status Information
12. feb 19 til
1. mar 19
Afventer pris Hanne Christensen Bestil rejse

Hele 87 fuglearter er endemiske. De findes med andre ord kun i Colombia. Denne enorme diversitet skyldes hovedsagligt landets utroligt komplekse geografi og klima, hvor Andesbjergene spiller en stor rolle. Andesbjergene udgør klodens længste bjergkæde, og i Colombia deler den sig i tre “fingre”, der på dramatisk vis splitter landskabet op mellem høje bjerge og dybe dale, der løber nord-syd gennem landet. Mod øst falder bjergene ud mod Amazon- og Orinoco-lavlandene og mod vest ned til kystlandskaberne. Den vestlige “finger” af Andeskæden er lavest og vådest, den centrale og østlige kæde har derimod snedækkede tinder på over 5000 meters højde.

Rejsen har fokus på fuglene, men vi ser også efter andre dyr og spændende planter på vores eventyrlige tur. Vi krydser alle tre “fingre” af Andesbjergene og kommer helt ned i Amazonregnskoven, og undervejs oplever vi storslåede bjerglandskaber med sneklædte vulkaner og vidtstrakte paramo-områder med alpin vegetation, bjergregnskove og lavlandsregnskove, floder og søer - samt spændende kulturlandskaber, bl.a. kører vi gennem nogle af landets bedste kaffedistrikter.

Colombia regnes for ét af verdens biodiversitets-hotspots og rummer over 450 forskellige arter af pattedyr, over 620 arter af padder, over 520 arter af krybdyr - og et svimlende antal sommerfugle på over 3000 arter! Læg dertil over 50.000 forskellige plantearter, hvoraf 30% er endemiske. Så Colombia udgør i sandhed en af vor klodes biologiske skatkamre, og med landets slogan, “The only risk is wanting to stay”, har Colombia i flere år forsøgt at sætte gang i turismen til deres latinamerikanske paradisland. De er godt klar over, at landet har haft et blakket ry på grund af narkobaroner og guerillaer. Men de tider er forbi. Med et langt sejt træk har landet de sidste 10 år ryddet op, så Colombia i dag har en lavere kriminalitet end mange andre lande. Vi vil gerne vise jer Colombias skønhed, natur og gæstfrihed. Og á propos sloganet: Skulle du få lyst til at blive – så har vi altså købt returbilletten!

Vi besøger bl.a. alle disse parker, reservater og naturfænomener:

 • The Romera Ecological Park
 • Klippehane lek i Jardin
 • The Yellow-eared Parrot Bird Reserve
 • Los Nevados National Park med vulkanen Nevado del Ruiz
 • Otoño thermiske bade
 • Rio Blanco reservatet
 • Cocora dalen med cera-palmerne
 • Santuario de Fauna y Flora Otún Quimbaya
 • Santander parken i Leticia
 • “Los Kilometros” i Leticia
 • Marasha reservatet
 • Amazonfloden og Amazon-regnskoven
 • Corea øen og Mocagua øen
 • Tarapoto søerne
 • Igarapehuazú kanalen
 • Chepetén søen og Zancudillo området
 • Wochine reservatet
 • Parque La Florida
 • Chingaza National Park
 • Kolibri-observatoriet i Calera

 

Læs praktiske oplysninger om rejser til Colombia her

Max 15 deltagere.

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi ankommer til Madrid først på aftenen og indkvarteres på et hotel nær lufthavnen. Tid til at lære hinanden at kende og få en øl eller et glas vin sammen inden næste dags rejse over Atlanten.

Måltider: Ingen

Ankomst til Colombia, hvor vi lander i Medellin, som er beliggende midt i Andesbjergene omgivet af smukke bjerglandskaber med høje bjergtoppe til alle sider. Byens beliggenhed i 1500 meters højde over havet giver den et behageligt klima, og de lokale har givet den kælenavnet “La Ciudad de la Eterna Primavera” – Byen med evigt forår!

Byen var førhen kendt og berygtet for omfattende guerilla- og narkoaktiviteter, men gennem de sidste 25 år har byen undergået en kæmpe forvandling, og regnes i dag for en af Sydamerikas mest moderne og fredelige storbyer for turister. I lufthavnen møder vi vores engelsktalende guide, som tager os til vores hotel, der ligger i den sydlige del af byen.

Måltider: Morgenmad og frokost (i flyet)

Allerede tidligt om morgenen forlader vi Medellin. Vores første stop bliver The Romera ecological park, en lille skovklædt park uden for byen, hvor mange spændende fugle holder til.

Derefter fortsætter vi sydvest over mod den vestlige Andeskæde, hvor vi har to nætter, inden vi vender tilbage til den centrale Andeskæde igen. Vores mål er den charmerende lille by Jardin, som putter sig i bjergene midt i et af Colombias bedste kaffedistrikter. Byen regnes for en af de smukkeste byer i det vestlige Andes med mange små maleriske gader og farvestrålende huse. Den flotte køretur tager godt tre timer, men vi gør dog holdt flere steder undervejs, hvor vores lokale guide ved at der findes spændende fugle og dyr.

Vel fremme besøger vi en privat have i udkanten af byen, hvor vi kan være heldige at opleve den ikoniske klippehane ved et lek (et sted hvor hannerne “danser” for at tiltrække hunner). Vi har to nætter i Jardin.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag tager vi meget tidligt afsted og medbringer picnic morgenmad og frokost. Vi skal besøge the yellow-eared parrot bird reserve, som blev oprettet i 2006 for især at beskytte den stærkt udryddelsestruede yellow-eared parrot og Colombias nationaltræ, den sjældne cera-vokspalme, som papegøjen er helt afhængig af, da den lever og bygger rede i palmerne. Derudover yder parken også beskyttelse til den endemiske og sjældne kolibri: dusky eller glittering starfrontlet samt en endemisk art af passionsfrugtplanten.

Parken ejes af Fundatión ProAves, som er Colombias største natur NGO, hvis formål er at arbejde for beskyttelsen af en lang række truede fugle og dyr. De har haft fantastiske resultater med arbejdet for the yellow-eared parrot. Man troede egentlig at den smukke fugl var udød, men en lille bestand på under 100 individer blev genopdaget i 1999. Takket være et utroligt dedikeret arbejde for at bevare bestanden og dens levesteder med vokspalmen er bestanden i dag oppe på over 1500 individer. En del af den gode historie er nok også, at det lykkedes at få den lokale befolkning engageret i arbejdet med at bevare arten. Dette er bla kommet til udtryk ved at papegøjen i 2009 blev indføjet i Jardins byvåben skjold.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter tidlig morgenmad tjekker vi ud fra vores hotel og kører ud i de ud i de fantastiske Andesbjerge. Vi forlader nu den vestlige Andeskæde, krydser dalen og sætter kursen mod byen Manizales i den centrale Andeskæde, hvor vi har to overnatninger.

I dag har vi turens længste køretur, nemlig omkring fire og en halv time. Med storslåede udsigter og indlagte stop undervejs, hvor vi spejder efter fugle og dyr, bliver det en oplevelsesrig dag. Befolkningen her tilhører Paisa-gruppen, som har overvejende spanske rødder. Paisa’erne har i lange perioder levet isoleret i bjergene og har udviklet deres egen kultur og typiske dialekt. Nyere DNA analyser har endvidere påvist, at gruppen er speciel, da de bærer mange gener fra indianske kvinder. De første spanske mandlige indvandrere giftede sig nemlig især med kvinder fra den oprindelige indianske befolkning. Senere spanske indvandrere til området (som også især bestod af mænd) indgiftede sig i denne gruppe, så paisa’erne har i dag et overvejende europæiske udseende på trods af den store genetiske arv fra indianske kvinder. Paisa’erne regnes for dygtige og flittige bønder, og da vi befinder os i et af Colombias gode kaffedistrikter udgør dyrkningen af kaffe en vigtig indtægtskilde for mange af de lokale paisa-bønder, og undervejs ser vi mange kaffefarme på bjergsiderne.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag er vi på heldagstur til Los Nevados National Park, som er beliggende i den højeste del af de centrale Andesbjerge. Køreturen derop vil tage os igennem et fascinerende skift i landskabstyper fra skovklædte bjergskråninger til højest oppe at åbne op til det egentlige Paramo landskab (Sydamerikas parallel til europæisk alpint landskab). Paramo landskabet er helt åbent og der er fri udsigt til den storslåede stratovulkan Nevado del Ruiz, der med sine 5300 meter over havet er dækket med evig sne og gletsjere.

Vulkanen er Colombias næstmest aktive vulkan, som sidst var i udbrud i 2013. Vi kommer helt op i 3950 meters højde, så det varme tøj skal med i dag. Helt heroppe håber vi selvfølgelig på, at se mange af de arter, som er tilpasset livet i de høje Andesregioner. Paramo landskabet er magisk og surrealistisk med små farvestrålende blomster, særprægede og fløjsagtige Frailejon planter fra Espeletia-slægten, der er endemisk til paramo-vegetation i Colombia, Venezuela og Ecuador.

Vi stopper mange steder og nyder den enestående natur med de fantastiske åbne vidder, medens vi spejder efter fugle og dyr, bla ved gletchersøen Laguna negra. Vi kommer også forbi et sted, der er kendt for sine utroligt mange og næsten overnaturlige smukke og farvestrålende kolibrier.
På vej tilbage besøger vi Otoño therme, hvor vi bader i de varmer kilder og slapper af inden vi sidst på dagen vender tilbage til vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi forlader Manizales tidligt om morgenen og kører til Rio Blanco Reservatet lidt udenfor Manizales. Rio Blanco Reservatet er privatejet af det lokale vandværk og er bare omkring 3500 ha stort. Men da det er beliggende langs en højdegradient, der strækker sig fra 2.240 - 3.700 meter over havets overflade, rummer reservatet mange forskellige økosystemer. Det betyder, at her er en usædvanlig høj artsdiversitet af fugle, dyr og planter. Her er observeret 362 forskellige fuglearter, hvoraf 13 er endemiske, og det er et af de få steder i verden, hvor man kan være heldig at se hele fem forskellige arter af myre-pitta’er, som kommer til myre-pitta fodrings stationene. Dyrelivet er også rigt og omfatter blandt andet brillebjørnen.

Om eftermiddagen fortsætter vi ind i bjergene mod den lille by, Salento, hvor vi har en enkelt overnatning. Salento blev grundlagt helt tilbage i 1850 og er således en af områdets ældste byer. Med sine kun godt 4000 indbyggere er det en charmerende lille by med mange små kunsthåndværkbutikker og restauranter.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi står igen tidligt op og og begiver os afsted mod den berømte Cocora dal. Dalen blev fredet i 1985 og er i dag en del af Los Nevados National Park. Navnet Cocora stammer fra Quimbaya indianerne og betyder vandstjerne. Det var navnet på en Quimbaya prinsesse, som var datter af Høvding Acaime. Cocora dalen rummer et storslået og unikt landskab med en imponerende bestand af den sjældne cera-palme (Ceroxylon quindiuense), som også er Colombias nationaltræ. Det er verdens højeste palme, som kan blive op til 60 meter højt. Her er et rigt dyreliv, og stedet er hjem for den imponerende Andes kondor og ikke mindre end 300 andre fuglearter.

Vi vandrer ad stier ind i dalen, holder pauser undervejs, bla ved en lille café med kolibri feeders, og vi når endelig frem til området med de fantastiske cera-palmer, hvor vi giver os god tid til at gå omkring og nyde det betagende syn. I alt vil gåturen tage omkring 5-6 timer afhængigt af hvor mange pauser vi har undervejs. Efter denne oplevelsesrige dag kører vi til Pereria hvor vi har to nætter.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

I dag besøger vi Otún Quimbaya Sanctuary, som er beliggende på de vestlige skråninger af den centrale Andeskæde. Området er dækket af bjergregnskov mellem 1600 – 2255 moh. I 1996 blev 489 ha af skoven udnævnt til Santuario de Fauna y Flora Otún Quimbaya, da her er en meget høj biodiversitet med flere meget sjældne og endemiske arter.

Foruden den unikke flora i bjergregnskoven, findes her mere end 200 arter af fugle og mange dyr, bla to sjældne abearter. Den truede og endemiske cauca guan er relativ nem at se i reservatet. Man troede faktisk, at denne fugl var uddød, indtil man her genopdagede en sund bestand i 1990. Det er også et af de bedste steder at se red-ruffed fruitcrow. Vi bruger dagen på stierne i denne magiske bjergregnskov, medens vi holder udkig efter fugle og dyr og nyder den smukke skov. Sidst på dagen vender vi tilbage til vores hotel i Pereira

Måltider: Morgenmad og frokost

I dag er store skiftedag! Vi forlader de prægtige Andesbjerge og flyver ned i den fantastiske Amazon-regnskov. Den colombianske del af Amazon-regnskoven grænser op mod det nordlige Ecuador og Peru og mod det nordvestlige Brasilien. Leticia, hvortil vi flyver, er en lille jungleby, som er beliggende ved bredden af den mægtige Amazonflod allerlængst ude i den colombianske regnskov - nærmest bare et stenkast fra grænserne til Peru og Brasilien. Området huser et ubeskriveligt rigt dyre- og fugleliv med mange vigtige naturområder.

I alt findes der over 750 forskellige fuglearter i den colombianske del af Amazon-regnskoven, hvoraf mange er sjældne og kun findes her. Så der er ingen tvivl om, at vi vil komme til at se mange spændende, sjældne, imponerende og flotte fugle de næste dage, hvor vi skal udforske regnskoven.

Ved ankomsten til Leticia bliver vi indkvarteret på vores hotel for en enkelt nat. Vi får frokost på hotellet og har lidt fritid til at gå på opdagelse i Leticia på egen hånd, inden vi samles hen på eftermiddagen og går til Santander parken, hvortil tusinder af fugle kommer ved solnedgang for at overnatte i parkens træer. Bagefter har vi middag på vores hotel.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi er oppe inden solopgang og ude for at opleve naturen vågne og spejde efter fugle i Leticias omgivelser. Vi tager ud til et berømt sted, “Los Kilometros”, som er en vej med flot regnskov på begge sider. Her er rigtigt godt at observere, og vi forventer at se mange spændende fugle og andre dyr i løbet af morgenen.

Vi kommer tilbage til hotellet for sen morgenmad og derefter tjekker vi ud og sejler i båd ud på amazonfloden til Marasha reservatet. Dette fantastiske sted er hjem for utroligt mange af Amazon-regnskovens spændende dyre- og plantearter. Vi sejler ind i reservatet, hvor vi skal overnatte på en skøn lodge midt i junglen.

Om eftermiddagen tager vi på opdagelse i regnskoven, hvor naturoplevelserne ganske enkelt kommer til at stå i kø, for her er så meget spændende - fugle, dyr, planter, lugte og lyde - at det næsten ikke lader sig beskrive! Efter aftensmad sejler vi ud i natten for at spejde efter nataktive dyr, såsom alligatorer, aber, slanger, frøer og meget andet.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi står igen meget tidligt op og tilbringer hele morgenen med at søge efter fugle og dyr i Marasha reservatet.

Efter frokost tjekker vi ud og sejler til den lille by Puerto Nariño. Undervejs spejder vi efter fugle og dyr ved floden specielt omkring Corea island og Mocagua island. Ved ankomst til Puerto Nariño tjekker vi ind på vores hotel for de næste to nætter. Puerto Nariño er en meget bemærkelsesværdig lille by. Ikke alene ligger den langt ude i regnskoven, men indbyggerne har også bestemt sig for at byen skal være økologisk bæredygtig. Det vil sige, at motoriserede biler er bandlyste (undtagen ambulance og skraldebil), man har et ambitiøst program for recycling, genbrug og kompostering af organisk affald, regnvandet bliver indsamlet og elektricitet kommer fra byens energieffektive generator, der slukker ved midnat! De fleste af byens godt 6000 indbyggerne er fra Tikuna, Cocoma eller Yagua stammen og deres fælles projekt om at skabe en økologisk bæredygtig by har betydet at stedet er blevet en magnet for økoturisme.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

Vi drager meget tidligt ud i bådene og oplever regnskoven vågne ved amazonfloden, medens vi sætter kursen mod Tarapoto søen, Igarapehuazú kanalen og den nærliggende Chepetén sø samt Zancudillo området.

Vi medbringer picnic morgenmad i båden. Blandt alle de spændende dyr og fugle, som holder til ved regnskovens søer og laguner, håber vi især at opleve den sjældne floddelfin, boto’en. Den lever udelukkende i ferskvand og har, siden den blev adskilt fra de øvrige delfinarter for ca 15 millioner år siden, udviklet sig markant anderledes på en række områder for at tilpasse sig livet i floderne. For eksempel er boto’ens nakkehvirvler ikke sammenvoksede som hos havdelfiner, så de kan bøje sig helt op til 90 grader, hvilket er praktisk, når man skal sno sig mellem træer i de oversvømmede regnskove. De bruger ekkolokalisering, så de kan finde deres bytte i mudret vand. Deres næb er langt og tyndt og egner sig godt til at hapse fisk mellem sammenfiltrede grene og rode efter krebsdyr og snegle i bundmudderet. Her lever også søkøer, men de er sværere at se, men vi ser helt sikkert verdens største åkande, den imponerende Victoria Regia waterlily, hvis blade kan blive over to meter i diameter!

Senere sejler vi tilbage til Puerto Nariño. Efter Frokost besøger vi Natutama fondation (et interaktivt museum) og ved solnedgang besøger vi Wochine reservatet inden vi vender hjem til vores hotel for at få aftensmad.

Måltider: Morgenmad, frokost og aftensmad

For dem som vil tidligt op, bliver der tid til lidt fugle og dyre kiggeri inden morgenmaden og derefter tjekker vi ud og sejler tilbage til Leticia medens vi spejder efter flere spændende fugle og dyr langs floden. I Leticia tager vi direkte til den lille lufthavn, hvorfra vi flyver tilbage op i Andesbjergene til Bogotá, hvor vi har tre overnatninger.

Tæt på Bogotas lufthavn ligger der en lille naturperle, Parque La Florida, som er en del af et større grønt netværk af parker i Bogota, som huser et forbløffende rigt fugle- og dyreliv. Disse parker udgør resterne af, hvad der engang var et vidtstrakt netværk af naturlige søer og vådområder, og Parque La Florida er et af de mest spændende områder. Vi vil nyde parken medens vi kigger efter fugle og andre dyr. Herefter sætter vi kursen mod vores hotel som ligger i byens nordlige del.

Måltider: Morgenmad og frokost

I dag sætter vi os i bussen meget tidligt om morgenen, så vi har mest muligt tid til at nyde dagens mål – en tur til en af de mest ikonske nationalparker i Colombia, Chingaza. Den store Nationalpark blev oprettet i 1977 og er på hele 76.600 ha. Den er beliggende i den østlige Andeskæde, som er den tørreste af de tre Andeskæder i Colombia.

Højdeforskellene i parken er store, fra 800 – 4020 moh og spænder fra skovklædte skråninger til storslåede paramo-vidder. Her er 40 gletsjersøer. Parken huser et utroligt rigt dyre-, fugle- og planteliv med mange endemiske arter. Vi bruger meget af dagen i parken. På vej hjem besøger vi the hummingbird observatory i Calera og vender først tilbage til vores hotel sidst på dagen.

Måltider: Morgenmad og frokost

Dagen er til fri disposition, og rejselederen står parat med gode ideer, medmindre man ikke bare gerne vil slappe af.

Der er flere spændende naturområder tæt på Bogota:

Fx en tur til Laguna Pedro Palo og Chicaque Reserve med fugleguide

Enchanted Garden nord for Bogota med mange kolibri feeders

Man kan også vælge at se Bogotas gamle bydel på en halvdags byrundtur med lokalguide. Her ses de vigtigste bygninger ud fra Plaza de Bolívar, og man fortsætter til den gamle bydel La Candelaria, San Fransisco kirken og ikke mindst guldmuseet. Slutteligt tager vi kabelbanen til toppen af Monserrate bjerget og nyder udsigten over hovedstaden. Turen koster 280 kr. og skal bookes senest en uge før dagen.

Eller man kan tage på bytur på egen hånd efter souvenirs og andet godt eller bare slappe af!

Måltider: Morgenmad og aftensmad (afskedsmiddag)

Efter frokost, ved 14-tiden, tager vi i lufthavnen og starter vores hjemrejse.

Måltider: Morgenmad og aftensmad (i flyet)

Vi ankommer til Danmark.

Måltider: Snacks og måske måltider i flyene

Alle planlagte afgange

18 dage Pris Rejseleder Status Information
12. feb 19 til
1. mar 19
Afventer pris Hanne Christensen Bestil rejse
Viktors Farmor baggrundsbillede