Hvad søger du?

Peru - Fyrstegrave, inkaer og mumier

Det nordlige Peru krydret med Machu Picchu og Den Hellige Dal

Det nordlige Peru er ret ukendt for turister, men ikke mindre spændende og fascinerende af den grund. Inge Schjellerup fra Nationalmuseet har som forsker et indgående kendskab til Peru, hvor hun har opholdt sig igennem flere år. Hun leder rejsen, der selvfølgelig også går til de mere kendte højdepunkter som Machu Picchu, inkahovedstaden Cuzco og de smukke saltterasser ved Maras.

I det nordlige Peru fandt man i 1997 over 200 velbevarede mumier i et gravkammer. I dag kan man se mumierne på et museum, og de stammer fra den ret ukendte Chachapoya kultur som blev erobret af inkaerne.

Se dagsprogram
16 dage Pris Rejseleder Status Information
28. sep 23 til
13. okt 23
Afventer pris Inge Schjellerup Ledige pladser Bestil rejse

Inge Schjellerup har som pioneren i dette område fundet over 100 nye bopladser fra både inkaer og chachapoyaer.

Perus "Tut Ank Amon" Herren af Sipan, det største intakte guldfund fra Peru blev fundet i en grav i 1987, og det er udstillet på et helt nyt, eksklusivt museum. Vi oplever også sol- og månetemplerne, der har været det spirituelle center i en kultur, der går helt tilbage til det 2. århundrede efter Kristus.

Byen Chan Chan var hovedstad i et imperium før inkariget og det er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Rejsen er med andre ord et overflødighedshorn af oplevelser og en fantastisk indsigt i præ-colombianske kulturer.

Vælg rejsen med Viktors Farmor fordi: 

  • Vi har specielt fokus på de arkæologiske levn
  • Vi får store naturoplevelser i det undervurderede Nordperu
  • Vi ser et af Latinamerikas mest spændende museer Señor de Sipán
  • Vi besøger det historiske Cajamarca
  • Rejseleder er forfatter Inge Schjellerup, seniorforsker ved Nationalmuseet

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Ankomst til Lima først på aftenen lokal tid. Middag og overnatning i Lima, inden vi flyver tidligt til Trujillo næste morgen.

Måltider: Frokost (i flyet).

 

Morgenfly til Trujillo og indcheckning på hotellet.
Trujillo er kystby og hovedstad i provinsen La Libertad. Byen blev grundlagt af Diego de Almagro i 1534 og har både præ-colombianske arkæologiske steder og mange smukke koloniale huse.

Vi starter dagen med at køre til Sol- og Måne Templerne (Huacas del Sol y de la Luna), et stort arkæologisk kompleks. Her er også et Moche Museum. Soltemplet er den største bygning på det amerikanske kontinent. Det anslås, at der er brugt omkring 140 millioner soltørrede lersten til at bygge det. Disse to templer har været det spirituelle center i Moche kulturen. Faktisk er det en hel serie af templer bygget ovenpå hinanden gennem en lang periode. Arkæologer har her fundet mange genstande, der har været brugt til ceremonielle formål. Også skeletterne unge krigere, der var blevet ofret. I det øverste område ser man rester af de enorme mure, der er dekoreret med billeder af forskellige guddomme, heriblandt den vigtigste, Ai-Pec, skaber eller himmelguden.

Frokost indtager vi i fiskerlandsbyen Huanchaco, der dog har fået et mere mondænt præg. Vi ser ”los cabelittos” små sivbåde, fiskerne stadig bruger. Inge boede her i 2 måneder i forbindelse med Galathea-ekspeditionen og et ”projekt i land”, der handlede om forsænkede marker.

Om eftermiddagen besøger vi hn, den tidligere hovedstad i Chimu Imperiet. Dette imperium nåede sin glansperiode fra ca. 850 – 1470 efter Moche-imperiets fald. Byplanlægningen i denne store by, den største i præ-colombiansk Amerika, vidner om en stram politisk og social strategi. Hovedstaden dækkede et område på godt 20 km2. Hele komplekset med huse, værksteder, officielle bygninger og paladser er opført i ler. Herskernes paladser var 10 store, indelukkede områder omgivet af op til 10 meter høje mure, hvor de ti Chimuherskere boede. Inden for lå beboelseshuse, herskerens residens og, store officielle U-formede pladser til ceremonier. Når en hersker var begravet i en stor gravplatform blev området lukket helt af. Kanaler helt op til 74 km lange forsynede byen med vand. Chimu blev erobret af inkaerne omkring år 1470. Chan Chan er på Unescos liste over verdens kulturarv.

Sidst på dagen vender vi tilbage til vores hotel i Trujillo. Vi spiser middag på en god restaurant i nærheden.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

 

Vi kører med bus de ca. 200 km nordpå til Chiclayo, som ligger i lavlandet foran Andesbjergene. Turen tager 3-4 timer.

Chiclayo er en del af Peru, hvor den tropiske sol, ørkenoaserne og den friske havbrise går op i en højere enhed. Ifølge legenden sejlede høvdingen Naylamp hertil med sit følge for 1000 år siden for at grundlægge sit rige. Faktisk er der mange af de gamle civilisationer, der indså den strategiske beliggenhed af dette område, som også i dag er et livligt handelsområde. Her mødes ruterne fra kysten, bjergene og junglen. Chiclayo er hovedstaden i provinsen Lambayeque.

Ved ankomst tager vi direkte på dagens udflugt.
Vi besøger Sican museet i Ferreñafe, som ligger 25 minutters kørsel fra Chiclayo. På museet ses de gravlagte herskere og deres ofrede kvinder fundet i to grave fraHuaca Loro pyramiden. Sican-kulturen opstod omkring 750 e.Kr. som efterkommere af Moche og forløbere for de senere Chimu kulturer. Oprindelige arbejdsteknikker inden for metal og keramik vises i rekonstruktioner, og de enestående genstande i guld, sølv og halvædelstene giver et godt indblik i Sican kulturen.

Herefter besøger vi det meget imponerende museum ”The Royal Tombs of Sipan”. ”El Señor de Sipán” var en højtstående fyrste fra Moche-kulturen. Han blev gravlagt for mere end 1700 år siden med sin familie, og gravene er fundet helt intakt. Det regnes for de største arkæologiske fund i Peru efter Machu Picchu.

Dette tre-etagers, 6 millioner dollars museum er formet som den præ-colombianske pyramide, hvorunder arkæologerne fandt El Señor de Sipáni 1987. Museet anses for at være et af de største museer i Latinamerika dedikeret til et enkelt arkæologisk fund. Vi ser de fornemme guldornamenter, smykker, tekstiler og et utal af ceremonielle genstande. I alt blev der fundet 212 beholdere til mad og drikke. Kongen var blevet æret som en guddom, og sammen med ham blev adskillige andre personer begravet, en kriger, en vagtpost med kobberskjold, guldhjelm og amputeret fod, en præst, tre konkubiner, et barn, en hund og to lamaer. Efter besøget på dette helt enestående museum kører vi til vores hotel i Chiclayo.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Vi starter dagen på Chiclayos centrale marked, hvor vi skal se heksemarkedet med mange naturprodukter og andet, der anvendes af lokale shamaner i deres healing med traditionel medicin.

Vi kører fra kysten op igennem mange forskellige økologiske zoner og når Chachapoyas (2235 moh) efter ca. 8 -10 timers kørsel (400 km.).

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

I dag begiver vi os mod Leymebamba og har god tid undervejs til at besøge fæstningsværket Kuelap samt Mallqui museet fra Chachapoyas kulturen, som Inge har forsket meget i.

Det mest kendte Chachapoya-anlæg er Kuelap, et enormt befæstningsanlæg, der ligger på toppen af et bjerg i ca. 3.000 m højde. Der er et par kilometers gang på en fin brolagt sti fra nærmeste vej. Hele anlægget (6 ha) er omgivet af op til 14 meter høje mure og inddelt i tre hovedsektioner. Kun tre smalle indgange fører ind til bebyggelsen med over 400 rundhuse og platforme.

Kuelap er blevet tolket som et militært fort, der ikke kun var et tilflugtssted i urolige tider, men med permanent beboelse og også et nekropolis med begravelser i murerne. Mundtlig overlevering om Kuelap, der tilsyneladende havde mistet sin indflydelse allerede i inkatiden fortæller, at indbyggerne i Kuelap var i krig med de nærmeste naboer og altid tabte, indtil de fik bygget de høje mure. Derefter var de i fred. Men der knytter sig også en anden myte til Kuelap, der fortæller, hvordan en stor troldmand (shaman) fløj fra sted til sted og til sidst kom til Kuelap, hvor han dræbte alle indbyggerne, mens de sov. Myten er interessant, fordi den fremhæver (betoner) den stærke magt og betydning shamaner havde i Chachapoya. Det, at shamaner eller troldmænd var i stand til at flyve refererer til deres brug af rusgifte i deres ceremonier og ritualer. Den dag i dag er der kendte shamaner i området, og særlige healere kommer op fra kysten for at indsamle særlige planter til brug i deres ritualer, planter, som kun findes i Chachapoyas-provinsen.

Ud på eftermiddagen skal vi se mumiemuseet i Leymebamba. I 1997 fandt man over 200 velbevarede mumier i nogle højtliggende gravkamre ved Laguna de los Condores. Det var et højst bemærkelsesværdigt fund, fordi det var første gang man fandt så mange mumier intakte og med så velbevarede tekstiler. Flere af mumierne er indpakkede i op til 6 lag billedvævede kapper i røde, blå, gule og sorte farver og har et broderet ansigt syet uden på mumiepakkerne. Mange geometriske mønstre i zig zag, romber og meanderborder genspejler de symboler, som også findes i deres monumentale stenarkitektur.

Flere af mumierne kan tidsfæstes til tiden omkring den inkaiske erobringstid. Gravgodset bestod af karakteristiske inkakrukker, men også typisk Chachapoya keramik, udskårne kalabasser, panfløjter, ørepløkke og træfigurer.

Nogle af mumierne er nu ved at blive undersøgt, og man har konstateret, at der er tale om en rigtig balsameringsteknik, hvor indvoldene er blevet taget ud, og en prop af træ og bomuld sat ind i anus.

Gennemsnitshøjden på Chachapoya-folket var 1.59 m for mænd og 1.46 m for kvinder, altså ret små mennesker. Gennemsnitslevealderen var på 45 år ud fra de undersøgelser, som Inge Schjellerup, Nationalmuseet har foretaget.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Vi kører tidligt om morgenen fra 2300 m højde over bjergene og passerer Kalla Kalla passet (3700 moh), inden vejen går zig zag ned ad bjergene mod Marañon floden, en af de større bifloder til Amazonfloden længere mod nord. Vi kører over broen ved Balsas og fortsætter igen over en højderyg, inden vi kører til den lille provinsby Celendin, der især er kendt for sine stråhatte og stort marked om søndagen. Frokost i Celendin inden vi atter kører over bjergene til Cajamarca (2750 m). Turen er på i alt ca. 300 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

Først på dagen kører vi væk fra den asfalterede vej gennem fjerntliggende landsbyer til Cumbemayo. Efter en times kørsel dukker en række imponerende klippeformationer, kendt som ”Stenskoven”, op. Vi går en tur i det særprægede landskab, hvor vi lidt længere fremme ser et stykke hydraulisk ingeniørkunst, en kanal, som blev bygget 1000 år f.Kr. af Cajamarca folket.
Hugget ud af den vulkanske sten og med perfekte rette vinkler og præcise geometriske linjer strækker kanalen sig over 9 kilometer. De omkringliggende huler er fyldt med gådefulde petroglyffer.

Om eftermiddagen tager vi på byrundtur i den historisk vigtige by Cajamarca. Storslået arkitektur fra kolonitiden midt i de flotte omgivelser i den frodige dal i det nordlige Andes. Det var her den sidste Inka-konge Atahualpa blev taget til fange af den spanske conquistador Fransisco Pizarro og senere henrettet. Atahualpas fald markerede hele Inkakulturens fald og spaniernes komme. Den koloniale tid er stadig til at finde i Cajamarca. Bl.a. ser vi katedralen samt andre kirker.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Vi flyver til Cuzco via Lima og kører direkte ud i dalen ved Urubamba Floden, den såkaldte ”Hellige Dal” for inkaerne. Først til Moray, hvor vi ser de cirkulære landbrugsterasser, som vidner om inkaernes højt udviklede landbrugsteknik. Ikke blot var her et sofistikeret rislingssystem til vanding af markerne, her blev også eksperimenteret med forskellige afgrøder og dyrkningsmetoder hvilket lod sig gøre pga. de variede mikroklimatiske forhold på stedet.

Vi kører herefter til Maras, som er et kludetæppe af naturlige saltbassiner - et utroligt smukt syn.

Herefter vender vi snuden mod vores hotel i Den Hellige Dal.

Måltider: Morgenmad og frokost (madpakke) 

Vi tager atter på udflugter i Den Hellige Dal, og vi besøger først et kvindekooperativ med et meget særpræget navn, Ccaccaccollo. Siden 2005 har et væverprojekt været i gang højt oppe på en bjergside, og vi møder kvinderne og lærer om de forskellige processer inden for vævning. I alt 43 kvinder er beskæftiget her, og med dette projekt støttes de ikke kun økonomisk, men oplever også en stolthed i at holde det traditionelle kunsthåndværk i hævd.

Vi ankommer herefter til Pisac, hvor vi besøger det berømte og farverige marked af samme navn. På dette udendørs-marked er der også god mulighed for at gøre en rigtig god handel af enten alpaca-tekstiler, smykker eller lokalt kunsthåndværk. Prøv en af de særlige Empanadas bagt i lerovn til frokost.

Vi kører nu til Ollantaytambo, der var inkaernes sidste bastion ved indgangen til Amazonas-junglen. Vi besøger soltemplet, der er dannet af seks gigantiske monolitter. Dette var stedet, hvor inkaerne vandt slaget over de spanske erobrere, hvorefter de opgav videre indtrængen og derfor aldrig nåede ind til Machu Picchu. Ollantaytambo er den eneste by i området, der er bygget efter den typiske inka byplan.

Efter besøget vender vi tilbage til vores hotel.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Dagen i dag er viet til besøget i de spektakulære inkaruiner ved Machu Picchu (2.450 moh).

Vi tager toget til Aguas Calientes ved foden af Machu Picchu. En flot togrejse langs floden, hvor man i glimt kan være heldig at spotte de vandrende, som bruger fire dage på at nå Machu Picchu ad den gamle inkasti.

Vi kører nu med bus op ad de stejle veje til citadellet. Herefter er der ca. en halv times vandring. Det er et fantastisk syn, når man kommer op til udsigtspunkterne, hvorfra man kan se ruinerne, der er beliggende i dalen mellem de to toppe Machu Picchu og Wayna Picchu. Machu Picchu kaldes ”Lost City of the Incas”. Det er svært at forstå, hvordan et så fantastisk sted kunne undgå at blive opdaget af spanierne.

Vi spiser en dejligt frokost el. aftensmad i Aguas Calientes og tager sidst på dagen toget tilbage til Ollanta og herefter bussen til Cuzco.

Måltider: Morgenmad og frokost eller aftensmad.

I dag tager vi på byrundtur i denne spændende by. Først til fods og siden i bus.

Byen (3600 moh) var inkaernes hovedstad. Spanierne ankom til Cuzco i 1533, og den blev derefter en del af det spanske imperium.

Vi besøger Korikancha templet, der er bygget til tilbedelse af solen. Vi slentrer en tur langs Hatunrumiyoc Street, som har navn efter den 12-kantede sten, der tydeligt ses i de mure, der står tilbage af et inka-palads. Vi kommer også gennem kunstnerkvarteret San Blas, der har stejle brostensbelagte gader med fine udsigter over byen og med små værksteder med arbejdende kunstnere.

Vi fortsætter i bus ud i omegnen af Cuzco, hvor vi ser Quenqo, som menes at have været en vigtig helligdom i inka-perioden. Vi passerer også Puca Pucara, det strategisk beliggende røde fort, som dominerer hele området, og Tambomachay med dets kilder og akvædukter. Vi fortsætter til det mægtige inka-fort Sacsayhuaman, højt beliggende over Cuzco. Da spanierne kom her i det 16. årh. blev de overvældede af dets monumentale mure.

Vi har resten af dagen fri på egen hånd. Der er tid til at shoppe på Cuzcos forskellige markeder og gå rundt og opleve gadelivet. Der er mange gode restauranter i byen, bl.a. flere med udsigt til gadelivet på Plaza de Armas.

Måltider: Morgenmad og aftensmad.

I dag tager vi en hviledag efter et indholdsrigt program de seneste par uger. Jeres entrébilletter fra de forrige dage gælder til flere sights, som I kan besøge, bl.a. inkaruinerne ved Puca Pucara og Tambomachay. 

Men der er mange andre ting at lave i Cuzco, som først og fremmest huser en stor mængde spændende museer. Bl.a. om chokolade, kokaplanten samt det pre-colombianske museum.

Endelig er der alle byens hyggelige pladser og farverige markeder. Eller man kan tage til det ikke-turistede og meget spændende marked en halv times kørsel uden for byen.

Man keder sig ikke i mageløse Cuzco.

Måltider: Morgenmad.

Vi flyver tilbage til Perus hovedstad Lima og kører straks ud til kysten. Lima er indelt i mere end 50 distrikter, og vi dedikerer en del af i dag til det smukke Barranco kvarter.

Første programpunkt er frokosten, selvfølgelig med udsigt mod Stillehavet.

Efter frokostgår vi en tur i dette boheme-kvarter med arkitektonisk flotte huse, graffiti-kunst, åbne pladser og generelt masser af leben. Vi besøger blandt andet en af Limas bedste kaffebarer med en hyggelig gårdhave.

Hvis tiden tillader det går vi herefter lidt rundt på egen hånd. Man kan for eksempel nyde en italiensk is, eller besøge nogle af kvarterets museer, for eksempel Mario Testino (museum af Perus kendteste fotograf) eller Pedro de Osma (kolonial kunst).
Begge er et besøg værd.

Vi kører nu en smule ud af byen for at besøge Pachacamac ruinerne.

Måltider: Morgenmad og frokost.

I dag skal vi på byrundtur i Lima, der blev grundlagt af Francisco Pizarro i 1535. Vi kommer en tur rundt om de vigtigste fornemme bygningsværker i det gamle Lima, men ser også de moderne kvarterer Miraflores og San Isidro.

Dagens højdepunkt er det berømte museum Larco Herrera, som anses for at være et af de bedste museer i Sydamerika. Her får vi et godt indtryk af 3000 år af den præ-colombianske historie, og vi ser helt unikke genstande fra de civilisationer der var her før inkaerne, med hvilke vi i det nordlige Peru allerede har stiftet bekendtskab.

Museumsbygningen er en attraktion i sig selv. Det er et typisk bygningsværk fra kolonitiden, bygget over en pyramide fra det 7. århundrede. 

Vi nyder en god frokost på museets restaurant.

Måltider: Morgenmad og frokost.

Dagen er til fri disposition. Gå evt. en tur langs den kilometerlange promenade i Miraflores som takket være kunstvanding (Lima er en af jordens tørreste byer) er grøn og frodig. Der foregår som regel altid et eller andet i den trekantede Parque Kennedy i hjertet af Miraflores. 

Sidst på dagen kører vi i lufthavnen og begynder hjemrejsen.

Måltider: Morgenmad og aftensmad (i flyet).

Efter mellemlanding ankommer vi til København.

Måltider: Morgenmad (i flyet) og frokost (i flyet).

Alle planlagte afgange

16 dage Pris Rejseleder Status Information
28. sep 23 til
13. okt 23
Afventer pris Inge Schjellerup Ledige pladser Bestil rejse