Logo

Vietnamesisk mad: en fest for smagsløgene

Det vietnamesiske køkken regnes som et af verdens bedste. Tallet 5 går igen.

5 elementer: metal, træ, ild, vand og jord. 5 smage: krydret, sur, bitter, salt og sød. 5 farver: hvid, grøn, rød, sort og gul.  5 organer: Galdeblære, tyndtarm, tyktarm, mave og urinblære. 5 sanser: Se, høre, smage, lugte og føle.

Ingredienserne i landets spændende køkken er billige, men tilberedes i en yin-yan balance der gør dem meget smagfulde. Vi har fået vores rejseleder i Vietnam, Tuyen Ngoc Nguyen, til at komme med et bud på et skønt vietnamisisk måltid, som alle kan give sig i kast med. God fornøjelse!

Indholdet i en forårsrulle kan varieres efter smag.

Indholdet i en forårsrulle kan varieres efter smag.

Mangosalat (to personer)

En mango skrælles i lange skræller, en gulerod ligeså - brug evt. en kartoffelskræller eller et mandolinjern. Ovenpå til ”pynt” lægges to-tre kogte rejer, samt mynteblade, løg (sprødstegte på en pande) og peanuts. Dressing efter behag.
 

Friske forårsruller

”Rispapir” eller forårsrulledej til indpakning fugtes, så det er formbart. Herpå lægges: salatblad,  kogte nudler, kogt svinekød, kogte rejer, koriander, skrællet agurk og mynte, som er svitset først. Pakkes ved at rulle lidt, folde ind over fra siderne og rulle færdig.
 

Stegte forårsruller

”Rispapir” eller forårsrulledej til indpakning fugtes, så det er formbart. Indhold: hakket svine-kød, hakkede friske rejer, tynde glas-nudler, små stykker gulerod, tørrede svampe i tynde skiver (opblødes i vand i ca. 10 min. inden brug), salt, peber, sukker. Det hele svitses. Pakkes ved at rulle lidt, folde ind over fra siderne og rulle færdig. Rispapiret lukkes med vand i kanten. Steges i solsikkeolie.

OBS: Rispapir købes i supermarkeder. Man skal endelig sige, hvis man vil bruge rispapiret/forårsrulledejen til friture.
 

Dressing til mangosalat

1 stk (lille) hakket rød chili
1 fed hakket hvidløg
1 spsk sukker
1 spsk fiskesovs
1 lille citron/lime (presset)
 

Dressing til forårsruller

1 stk (lille) hakket chili
1 fed hakket hvidløg
1 spsk sukker
1 spsk fiskesovs
2,5 spsk vand
1 lille citron/lime (presset)

 

Rejser til Vietnam

Har du en drøm om at komme helt tæt på Vietnams fascinerende kultur og måske komme hjem med flere idéer til aftensmaden? Så kan du her se alle Viktors Farmors rejser til Vietnam.
 

Viktors Farmor baggrundsbillede