Hvad søger du?

Er det forsvarligt at flyve i en corona-tid?

Flyselskaber og lufthavne har haft travlt det seneste år. Her kan du læse om nogle af de mange tiltag, der gør flyvninger så sikre, som overhovedet muligt.

Luftfartselskaberne har taget alle forholdsregler for at gøre rejsen tryg. Foto Bilal EL-Daou

 
Verden åbner lige så stille op igen. Flyselskaber genetablerer ruter, der blev lukket ned som følge af corona, og grænse efter grænse kan igen krydses. Men der er ét spørgsmål, der trænger sig på hos mange rejsende: Er det overhovedet forsvarligt at sætte sig ind i et fly, mens corona stadig florerer?
 

Frisk luft

Allerede inden corona-virussen, var der fokus på luftkvalitet ombord. I et moderne Airbus-fly, bliver luften udskiftet cirka hvert tredje minut. Det er et langt højere niveau, end man oplever i andre indendørsmiljøer, og det giver passagererne omkring 80 gange mere ilt, end de har brug for for at trække vejret, forklarer Kristoffer Meinert, pressechef hos SAS, til nyhedssiden ing.dk. Størstedelen af luften kommer udefra, mens en mindre del bliver recirkuleret inde fra kabinen. Dog ikke fra køkkenet, toiletterne eller lastrummet. Denne luft passerer gennem filtre, der er godkendt til operationsstuer, og de fanger bakterier og vira med over 99,99% effektivitet.
 

Mundbind

Trods den friske luft i kabinen, er det som en ekstra sikkerhed nu obligatorisk at bære mundbind på de fleste flyvninger. Det samme gælder i mange lufthavne. Nogle mundbind er kun rigtig effektive i et par timer, så det er en god ide at medbringe et par ekstra til lange flyvninger.
 

Øget rengøring

Fokus har i høj grad også været på rengøring ombord. Fly blev også før corona gjort rent mellem hver flyvning, men der bliver gjort ekstra meget ud af rengøringen i denne tid. Alle de store flyselskaber beskriver, hvordan overflader i hele flyet bliver afsprittet mellem hver flyvning. Det gælder alt fra toiletter og armlæn til skærme, borde og bæltespænder. Derudover bliver hele kabinen sprayet med desinficerende væske, mens tæpper, pudder og høretelefoner gennemgår en grundig rengøring, før de igen kan bruges. Næppe har fly rundt om i verden nogensinde været så rene, som de er nu.
 

Andre tiltag

Flyselskaberne er gået til opgaven med både omhu og seriøsitet. Alle procedurer fra start til landing er blevet gennemgået og optimeret. Nogle flyselskaber har tilpasset måden at serverer mad og drikke på, så det mindsker fysisk kontakt. Flere er stoppet med at servere alkohol ombord, mens andre har undladt at sælge midtersæderne for at sikre afstand mellem passagererne. Det er også slut med duty-free-salg ombord på mange fly, og aviser samt tidsskrifter til deling i kabinen er blevet fjernet.
 

I lufthavnen 

Også i lufthavnene har man haft travlt for at minimere smitterisikoen. Her har man blandt andet arbejdet med at sikre afstand mellem passagerene og minimere den fysiske kontakt. F.eks. ved at lade de rejsende selv scanne deres boarding card. Der er også sat klistermærker på gulvet for at indikere afstand i køerne. Der er sat håndspritautomater op mange steder, og plexiglasskærme er monteret ved check-in i mange lufthavne. Busser til og fra flyene vil være mindre fyldte end normalt, og flere flyskaber har indført nye procedurer, når man skal ud af flyet efter landing.

Derudover screener man i mange lufthavnene de rejsende for at undersøge, om de har feber eller viser andre sygdomstegn. Enkelte flyselskaber er endda gået skridtet videre og tester alle passagerer for corona, før de overhovedet får lov at komme ombord.

Dette er kun nogle få af de mange tiltag, der skal gøre det sikkert at komme gennem lufthavnen og videre ud i verden.

 

Vi glæder os til at se jer på rejse igen!