Visum til Etiopien koster USD 52 og søges online (vejledning udsendes). Viktors Farmor kan mod 750 kr. i servicegebyr hjælpe med at søge om visumet. Hvis dette ønskes bedes I sende en kopi af jeres pas samt pasfoto.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
Passet skal være gyldigt mindst 6 måneder efter hjemrejsedatoen.
Vaccination mod gul feber anbefales kraftigt – men er ikke et krav. Vaccination mod meningitis anbefales ligeledes. Som i de fleste andre oversøiske lande, anbefales det endvidere at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse.
Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside omkring hvilke vaccinationer der anbefales. Der er ofte forskellige holdninger til, hvad der tilrådes af vaccinationer og profylakse.
Møntfoden hedder Birr (ETB). 1 DKK = ca. 5 ETB.
Passet skal medbringes, når der veksles penge. Euro og US dollars i kontanter anbefales. I lufthavnen samt i Dashen Bank/Commercial Bank of Ethiopia i de større byer er det muligt i automater at hæve penge med kreditkort, endda 24 timer i døgnet.
Vær opmærksom på, at det ikke er muligt at tilbageveksle penge ved afrejse.
Etiopiens strømforsyning er hovedsagelig 220V. De bruger stik med to ben som de danske.
Etiopien er to timer foran Danmark (v. sommertid én time).
Internet
Der findes wifi på stort set alle overnatningssteder, men forbindelsen er meget langsom og tilslutningen kan afbrydes med mellemrum.
Telefon
Etiopien har selvvalg fra Danmark. Tryk 00+ 251+omr.nr.+abn.nr.
Fra Etiopien til Danmark trykkes 0045+dk-nr..
Mobiltelefoner virker som regel ikke. Der er dog roamingaftaler med TDC og Sonofon, der angiver, at det koster 24 kr. i minuttet at kalde op eller modtage opkald på mobil mellem Danmark og Etiopien. Sms og mms er ikke altid muligt.
I Addis Abeba ligger temperaturen mellem 20 og 30 grader og i højlandet mellem 15 og 25 grader. Højlandet kan have kølige nætter.
I Omo-dalen skal man regne med noget varmere dagtemperaturer, op til 40 grader. Om aftenen er der omkring 20 grader. Egentlig regntøj bliver der næppe brug for, men en paraply kan være god mod en pludselig byge og ligeledes mod stærk sol. Højden på turen varierer fra 400 til 2500 m.
Etiopien er et tredje verdens land med alt hvad det indebærer. Trafikken kan være ret kaotisk, hvilket kan give forsinkelser i forhold til den lagte rejseplan. Der kan desuden ske forsinkelser og ændringer i rejseplanen som følge af dårlige vejrforhold, vejarbejde, dyr og mennesker på vejene mm. Der kræves en god portion overbærenhed ved rejser i Etiopien; livsstilen er meget langt fra den europæiske perfektionisme.
Nogle af køreturene kan forekomme lange, men man kan undervejs nyde de smukkeste naturscenerier.
Det anbefales at medbringe et let bomuldstørklæde til at tage for ansigtet i bussen, da vi af og til kommer ud for meget støv.
På restauranter koster en øl ca. 8-10 kr. og en sodavand ca. 7 kr. En flaske vin koster ca. 75-125 kr. Rift Valley eller Acacia bliver produceret i franskejede vingårde i Ziway (Rift Valley) og laver efter manges mening de bedste vine.
Drikkepenge til chauffører og lokalguider er inkluderet i grupperejsen og betales af rejselederen.
Drikkepenge for maden er inkluderet, men der forventes drikkepenge ved afregning af alkoholiske drikkevarer. Er man meget tilfreds med servicen er 5-10 Birr passende. Det anbefales at efterlade ca. 20-30 Birr pr. værelse til stuepigen. Man kan med fordel tage lidt brugt tøj/genbrugstøj med hjemmefra og efterlade det til stuepigen. Det bliver de glade for. Samtidig bliver der lidt ekstra plads i kufferten hjem.
Det forventes at man selv betaler småtips for bagage til/fra værelser samt til særlige arrangementer som dans, musik, landsbybesøg mv. Dette udgør ca. 20 Birr pr person i den enkelte situation.
Det er som regel en dårlig ide at give tiggere og børn kuglepenne, notesbøger eller særlige gaver til den enkelte. Giver man et barn en gave kan man risikere slagsmål blandt børnene, der ender i en meget dårlig oplevelse. Ønsker man at støtte børns uddannelse er det bedst at besøge en skole og give det til læreren.
Har man ønske om at give særlige gaver, så gøres det bedst i samråd med rejseleder og lokalguide, der for eksempel giver det videre til en voksen, der så kan fordele blandt børnene.
Det frarådes at drikke vandet. Mineralvand kan købes overalt.
Under busturene kan toiletforholdene ikke sammenlignes med det, vi er vant til hjemme-fra. Det bedste bud er at bruge naturen. Derfor er det en god idé at have både et lille lager af papir-lommetørklæder (el. vådservietter) og håndsprit med på rejsen.
På hotellerne vil der dog være vestlige toiletter.
Medbring ikke smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge/mobiltelefon på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.
Vi anbefaler, at man ikke medbringer mere bagage end man selv kan bære.
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet. Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen.
Det er forbudt at fotografere regeringsbygninger, politi og militærområder, industribygninger, kongelige paladser, broer, lufthavne og dæmninger. I kirkerne er det normalt tilladt at tage fotos, men uden blitz.
Videokamera: Der skal ved flere seværdigheder betales for tilladelse til at bruge videokamera. Beløbet svarer normalt til ca. 100 kr.
Stammefolkene, vi besøger i det sydlige Etiopien, lever stadig som de ”altid” har gjort: stort set isoleret fra resten af Etiopien og uden indblanding fra Centralregeringen. De ernærer sig ved agerbrug og kvægavl, og kommer af og til i klammeri med nabostammen på grund af kvægtyveri eller uenighed om græsningsarealer, hvorfor mange af mændene bærer våben. De går også fortsat klædt i deres traditionelle klæder og med deres traditionelle frisurer. De er derfor attraktive fotoobjekter, og de fleste stiller gerne op til fotografering. Men med de mange turister, der kommer til området, er fotos blevet en god og sikker indtægtskilde for lokalbefolkningen. Der betales 200 Birr pr. fotograferende pr. besøg, der samles ind, inden vi går ind i landsbyen. For dette beløb kan der tages så mange fotos, der ønskes.
Et besøg arrangeres på den måde, at vi først snakker med befolkningen og hører om deres levevis, inden kameraerne tages frem. Først derefter arrangeres fotografering.
Der ud over kan det forekomme, at der bliver bedt om 5-10 Birr. pr. foto, hvis nogle viser deres hytte frem.
Den ideelle påklædning for både mænd og kvinder vil de fleste dage være et par lange, lette bomuldsbukser samt en kortærmet bomuldsskjorte/bluse. Etiopiere er konservative med hensyn til påklædning. En etiopisk kvinde på landet vil aldrig vise skuldre, kavalergang, bar talje eller knæ. Derfor anbefales ingen shorts eller solbluse. Shorts der går ned og dækker knæene kan dog godt gå an.
I kirkerne efterlades skoene udenfor, det er en god ide med ”kirkesokker”. Man bør ikke le eller tale højt i kirkerne ligesom. Det er heller ikke tilladt at spise, drikke eller ryge inde i kirkerne. Hos mænd og kvinder bør knæene være dækket. Kvinder bør bære let tørklæde til at dække hoved og skuldre.
Standarden i Etiopien kan på ingen måde sammenlignes med Europa. Nogle af hotelværelserne er ret simple, f.eks. udgøres belysningen ofte af en pære i loftet. Møblementet har set sin bedste tid, vandforsyningen svigter af og til.
Husk at supplere pakkelisten med:
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10 % på varer, som ikke er nedsatte, på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.