Passet skal være gyldigt i mindst seks måneder udover opholdet og der skal indeholde mindst 2 blanke sider.
Passet må ikke indeholde israelske stempler.
Viktors Farmor anbefaler, at man på rejsen medbringer en kopi af den første side i passet. Den opbevares et andet sted end i selve passet.
Der er forskellige fremgangsmåder for visum til Iran. Enten skal visum søges på forhånd, eller det fås ved ankomst. Viktors Farmor giver besked om, hvilken fremgangsmåde, der gælder for den rejse, man skal med på.
Viktors Farmor skal under alle omstændigheder bruge en god tydelig farvekopi af billedsiden i dit pas, et pasfoto samt oplysninger om din fars navn, din beskæftigelse samt om du har været i Iran før.
Hvis der skal søges visum på ambassaden på forhånd, afventer vi referencenummer fra vores samarbejdspartner. Det sendes til dig og du kan søge visum.
Ikke alle nationaliteter kan få visum ved ankomst. Er du af anden nationalitet end dansk, norsk, svensk og tysk bedes du i god tid kontakte Viktors Farmor for at høre nærmere.
En forsikringspolice skal medbringes og evt. forsikringskort.
Det kan forlanges fremvist i lufthavnen i Iran ved ankomsten. Forsikringen skal dække sygdom og hjemtransport world wide.
Forsikringspolicen på engelsk kan hverves ved at kontakte jeres forsikringsselskab. De er ofte bekendt med dette og kan lave et der kan fremsendes pr. mail. Det skal fremgå af forsikrings beviset at det dækker i Iran.
Der kræves ingen vaccinationer, men det anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
Møntfoden i Iran er Rial (IRR) og Toman (1 toman = 10 rialer). Der er voldsom inflation i øjeblikket, så kursen svinger meget. Det er bedst at medbringe Euro eller USD i kontanter. Der kan som udgangspunkt ikke benyttes internationale kredit kort i Iran. Enkelte tæppeforretninger tager imod MasterCard og VISA men mod kursen kan være ringe.
Der er vekselkontorer i alle større byer, som er hurtigere og bedre end bankerne.
På en grupperejse vil vi samlet finde et vekselkontor ved ankomst når disse har åbent.
Der benyttes pæne turistklasse hoteller.
Der er bad og toilet til alle værelser, som regel velfungerende.
Det er ganske billigt at gå ud at spise i Iran. Især hvis der spises lokalt. Madhygiejnen i Iran er generelt god og det iranske køkken er velsmagende og varieret.
Det anbefales ikke at drikke vand fra hanen. Mineralvand på flasker kan købes overalt til få kroner.
Der kan ikke købes spiritus i Iran men alkohol fri øl tilbydes ofte.
Telefoni. Telefon til Iran: Tryk 00-98 + omr.nr. + abnnr.
Fra Iran til Danmark trykkes 0045 + dansk abnnr.
Mobiltelefon/smartphone. Undersøg om dit teleselskab har roamingaftale med Iran. Man kan nemt sende en SMS, men til højere priser end i Danmark For de fleste virker sms og samtaler. MMS er ikke særlig godt udbygget. Skal man ringe meget, anbefales at man køber et lokalt taletidskort. Din telefon skal være ”låst op” af dit teleselskab for at det kan lade sig gøre – tag evt. en gammel med.
Internet. Iran har spærret for en række sider, som fx Facebook og flere danske nyhedsmedier. Man kan komme udenom dette ved at logge på udenlandsk server og gå på nettet herfra. Noget de fleste iranere også benytter sig af. Har du pc med, kan du hjemmefra evt. tegne abonnement på en sådan (fx freegate) før du rejser. Der findes lignende løsninger til smartphones – det har lokalguiden ofte styr på. De fleste hoteller har wifi, og det er ofte gratis – evt. køber man adgang på timebasis.
Der er 230 volt og Iran bruger stik af samme type som i Danmark.
Vær opmærksom på, at det både er med ”tynde ben” og med ”tykke ben”. Afhængigt af dit el-udstyr kan der derfor være brug for en adapter.
Vi anbefaler generelt, at man ikke drikker vand fra hanen.
På grupperejserne er drikkepenge til chauffører og lokalguider inkluderet. Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 1 US dollar/ Euro. Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.
Det er strengt forbudt at indføre alkohol.
Der må ikke fotograferes i lufthavne og ved militære anlæg. Politibetjente og militær skal man heller ikke fotografere. Hvis man vil fotografere mennesker, bør man spørge om tilladelse først. Man må gerne fotografere på de fleste historiske steder og også på museer (dog uden blitz). På visse hellige steder er det forbudt at fotografere.
Hvis vi får mulighed for at besøge f.eks. nomader, er det bedst at styre sin fototrang, til man har været lidt på stedet, snakket og måske fået te. Det giver en helt forkert indgangsvinkel til et spændende besøg, hvis nomaderne straks ved vores ankomst ser ind i 14 kameralinser. Nomadekvinder bryder sig normalt ikke om at blive fotograferet.
Det er strengt forbudt at medbringe droner i Iran.
Tøj der kan tages af og på "lag for lag" er altid en god idé, da det kan være køligt morgen og aften og ellers meget varmt midt på dagen. En tynd regnjakke og evt. en taskeparaply kan der muligvis blive brug for. Husk gode travesko og evt. sandaler. Glem heller ikke solbriller, da lyset kan være meget skarpt.
Påklædning, kvinder. Det er vigtigt at især kvinder klæder sig passende. Det betyder ikke, at man skal bære chador, men det er nødvendigt at dække håret med et tørklæde (ikke hat) eller et sjal. Det er ikke nødvendigt med sort tørklæde. Iranske kvinder går også med hvidt, blåt eller mønstret tørklæde, der virker knap så dystre. Tørklædet bør være så stort, at det dækker nakke og hals. Kvinder skal have tørklæde over håret, så snart de færdes udenfor hotelværelset. Det er praktisk med hårbøjle eller -nåle til at holde tørklædet på plads.
Der skal være lange ærmer (minimum 3/4 ærmer) i bluse eller kjole. Kjolen må ikke være stramtsiddende, så figuren kan ses. En løstsiddende tunika kunne være en god løsning. Et sæt med løs jakke eller skjorte, der går til lidt over knæene (eller som minimum til midt på låret) samt et par lange bukser er helt acceptabelt. Lange bukser er OK, blot bluse eller skjorte er lang og løsthængende udenpå. Jeans er yndet beklædning i Iran, både for mænd og kvinder.
Påklædning, mænd. Reglerne for mænds påklædning er mere enkle: Shorts er bandlyst. Kortærmede skjorter og T-shirts er OK de fleste steder. Slips ses sjældent, da det er symbol på vestlig kulturimperialisme.
Iran har en rig tradition for kunsthåndværk, så der er mange gode køb at gøre i bazarerne. Det kan være alt fra kobbervarer og stoftryk til tekstiler og malerier. Hvis man køber tæpper eller antikviteter, er det vigtigt at få en udførselstilladelse, en slags certifikat. Det fås dér, hvor varen købes. Certifikatet skrives på et stykke papir med tæppehandlerens navn påtrykt. Tæppehandlerne siger ofte, at den eneste begrænsning på udførsel er 3 kvadratmeter tæppe pr. person. Vores erfaringer i lufthavnen siger, at det ikke må være gamle tæpper og dyre tæpper (f.eks. et nyt kostbart silketæppe).
Safran og andre krydderier kan også købes til en god pris. Især i safaran-dyrkede områder som Natentz.
Kaffe/te (espresso, cafe latte mv. på cafe) 15-20 kr. Vand ca. 3 kr. Sodvand/Alkoholfri øl ca. 7-10 kr. 1 måltid mad 40-50 kr.
Indkøbsmuligheder. Safran ca. 15-20 kr. pr gram. Kakler, pistacienødder, stoftryk – og selvfølgelig tæpper.
Bagagen bør ikke være tungere, end at man til enhver tid kan bære den selv.
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin, i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
Rejser i februar og begyndelsen af marts er i yderkanten af sæsonen. Det kan derfor være køligt og det anbefales at medbringe en jakke/tøj. Til gengæld opleves der klarere vejr og færre turister. Det samme er gældende for november. Maj og september kan være varmere måneder og tyndt løstsiddende tøj anbefales.
Luften er tør i den sydlige del, hvilket kan give problemer med sprukne læber og tørre svælg og halse. Medbring evt. en læbepomade, og sørg for at drikke godt med vand og den gode iranske te.
Dansk tid + 2½ time
Iran skifter også mellem vintertid og sommertid. Dette sker den 22. marts kl. 00.00 hvor uret sættes frem med 1 time og sættes tilbage 1 time den 22. september kl. 00.00.
I perioden fra 22. september og frem til vores skift mellem sommer/vintertid vil Iran være + 1,5 time. Ligeledes vil Iran kun være +3,5 time imellem 22. marts og frem til vores skift til sommertid.
Det er strengt forbudt at indføre alkohol. De kan også finde på at kommentere eller tage danske ugeblade og aviser, så hvis du har dem med så sørg for de er pakket ordentligt ned i kuffert eller håndbagage. Nogle toldere kan være lidt emsige her, da der er billeder af kvinder uden tørklæde over håret.
Husk at supplere pakkelisten med:
- Lommelygte
- Kasket eller solhat
- Solbriller
- Solcreme
- Læbepomade
- Ekstra batterier til kamera
- En rulle toiletpapir eller kleenex
- Lunt tøj
- Evt. medicin mod maveinfektion (tal med egen læge)
Selvom man har fået bekræftet tiderne på de bestilte indenrigsfly, sker det ofte at flytiderne ændres med kort varsel. Man kan komme ud for at skulle flyve om eftermiddagen i stedet for om morgenen og omvendt. Vi kan også komme ud for at flyet aflyses.
Er Iran et farligt rejseland?
Gennem de 20 år, hvor vi har lavet rejser til Iran, har vi aldrig oplevet seriøse problemer. Tværtimod mødes vi altid med venlighed og gæstfrihed fra lokalbefolkningen. Der er nogle regler, man som besøgende skal følge. Men gør man det, er Iran et meget sikkert rejseland. Også for kvinder, der sagtens kan færdes på gaden på egen hånd uden at blive generet. Mange fremhæver netop trygheden i evalueringerne, vi får efter rejserne, og skriver, at mødet med lokalbefolkningen var et af rejsens absolutte højdepunkter.
Hvilket tøj, skal jeg have på?
Iran har en række regler for påklædning, du som turist skal følge. Det gælder især kvinder, der skal gå i løstsiddende tøj og med tørklæde overalt i det offentlige rum. Fuld chaddor er ikke nødvendigt. Mænd kan fint slippe afsted med lange bukser og en kortærmet skjorte eller t-shirt. Du kan læse meget mere om påklædning her: https://www.viktorsfarmor.dk/rejseinspiration/artikler/mellemosten/iran-paklaedning
Kan jeg hæve penge i Iran?
Nej. Grundet sanktioner er Iran ikke koblet op på det internationale bankvæsen. Det betyder, at kreditkort er praktisk talt ubrugelige. Derfor er det vigtigt at have alle de kontakter med hjemmefra, som man regner med at bruge. Gerne i euro eller amerikanske dollars, der let kan veksles i Iran til en langt bedre kurs end danske kroner.
Hvor mange penge bør jeg medbringe?
Det kommer helt an på hvor meget, du ønsker at købe. Mad, drikke og de fleste andre ting i Iran er meget billige, og du kommer rigtig langt for 200 amerikanske dollars på en 14 dages ferie. Derudover kommer køb af souvenirs. Også disse kan være rørende billige. Den store undtagelse er ægte tæpper, der godt nok er billigere end i Danmark, men stadig kan løbe op i Iran. Så medbring lidt ekstra i euro og amerikanske dollars, hvis du skulle blive fristet. Du kan altid tage dem med hjem igen.
Er det vigtigt at være godt gående?
Ingen af vores Iran-rejser er deciderede vandreture. Men det til trods får vi gået en del kilometer på rejserne. Primært i byer på plant terræn. Så det er vigtigt at have bentøjet i orden for at få det fulde udbytte af rejsen.
Hvem flyver vi med?
Typisk Turkish Airlines, der har gode forbindelser til en række byer i Iran.
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.
Det kan anbefales at downloade Udenrigsministeriets app Rejseklar, hvor du kan læse rejsevejledningen og anden god information. Appen kan downloades til både Apple og Android.