Passet skal være gyldigt i mindst 6 måneder fra hjemrejsedagen.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
Visum på grupperejser er gratis. Vi skal blot have pasoplysninger inden afrejse.
Vores lokale partner i Jordan har i samarbejde med myndighederne i Jordan gennemført en række præventive tiltag, med henblik på at mindske risikoen for corona-smitte.
Herunder kan det nævnes at både hoteller, transportmidler samt de restauranter og turistdestinationer vi besøger, kun bliver delvist fyldt op, for at skabe god plads mellem de rejsende. Bussen bliver dertil sprittet af og rengjort dagligt.
Som i mange andre lande, anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri. Tal evt. med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside: www.ssi.dk/rejser. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
Med den øjeblikkelige situation i Mellemøsten, især Syrien og Irak, er et naturligt spørgsmål for mange: Er det sikkert at rejse til Jordan?
Viktors Farmor er ikke i tvivl: Ja, det er det.
Landet er homogent og fredeligt, og gæster oplever et ophold i landet som trygt. Desuden er myndighederne meget opmærksomme på sikkerheden. Jordan værner meget om sin status som et samfund i ro.
Der er store flygtningelejre i området ind mod Syrien, men vi kommer ikke i nærheden af disse steder. Vi har hvert år mange rejser til Jordan, og den dominerende tilbagemelding fra vore gæster er, at de følte sig helt trygge og sikre.
I øvrigt følges udenrigsministeriets vejledninger i tvivlstilfælde.
+2 timers forskel.
Valutaen i Jordan hedder Jordanian Dinar (JOD). Der kan hæves penge med kreditkort i kontantautomater i lufthavnen samt mange steder i byerne. Kreditkort accepteres der ud over i vid udstrækning i restauranter og butikker. Medbring evt. lidt USD, hvis der bliver brug for at veksle et mindre beløb sidst på opholdet i Jordan.
Hvis man er løbet tør for dinarer, kan man mange steder godt betale i dollars (men ikke i Euro). Vær dog opmærksom på, at små cafeer og butikker oftest kun tager imod jordanske dinarer.
Der bruges 220 volt. Der er fem forskellige standarder for stik i Jordan, så det er en fordel at medbringe en universaladapter. Du kan læse mere om Jordans stik her: https://www.power-plugs-sockets.com/jordan/.
Tøj der kan tages af og på "lag for lag" anbefales. Det er praktisk med en lun sweater eller en vindjakke til de kølige morgener og aftener. Ved solnedgang falder temperaturen mærkbart ørkenen, og vinden rejser sig. Et let tørklæde til halsen kan være rart i en air-conditioneret bus.
Kvinder bør ikke gå i shorts og solbluse i byerne. På turiststederne kan det godt gå an, dog bør shorts gå til knæene.
Husk gode travesko, evt.sandaler. Solbriller og solhat eller kasket, da lyset kan være skarpt, især i ørkenområderne. Medbring et tørklæde, der kan beskytte ansigtet mod sand og vind og holde kasketten på plads, når man sidder oven på jeepen i Wadi Rum. På de fleste af hotellerne kan man få vasket tøj.
Det anbefales at medtage badesko til badning i Det Døde Hav, da stenene, man træder ud på, er meget skarpe.
Telefon til Jordan: Tryk 00962 + omr.nr. + abn.nr. Fra Jordan til Danmark trykkes 0045 + dansk abn.nr.
Mobil: I de større byer er der udmærket dækning. MMS er ikke muligt. Der kan købes lokale taletidskort.
Mange smartphones går på internettet af sig selv, og glemmer man at slå det fra kan det koste mange penge for datatid brugt i udlandet. Husk derfor at slå datatrafik fra i telefonens indstillinger inden afrejsen.
Internet: Mange hoteller tilbyder wifi enten gratis eller mod betaling, og tilgængeligt i fællesområder (typisk omkring receptionen) og/eller på værelserne. Kvalitet og hastighed svinger meget. Nogle hoteller har også en computer i fællesområder, som kan benyttes gratis eller mod betaling.
Fotografering er tilladt de fleste steder i Jordan. Dog må der ikke fotograferes ved militære områder, lufthavne og grænseområder. Når man vil fotografere mennesker, er det bedste at bede om tilladelse først. Ikke alle kvinder bryder sig om at blive fotograferet, og det bør respekteres.
Videooptagelser er ikke tilladt alle steder.
Bemærk!
På de fleste af hotellerne kan det lade sig gøre at få vasket tøj fra morgen til aften.
Kikkert og kameraudstyr skal på flyrejserne til/fra landet medbringes i håndbagagen.
På grupperejserne med dansk rejseleder er drikkepenge til chauffør og guide inkluderet i prisen.
Vælger man at ride fra indgangen af Petrakomplekset til indgangen af Siq’en (indgangskløften) forventer beduinerne ca. 3 JOD/4,5 USD i drikkepenge.
Får man båret kufferten op til værelset, giver man et beløb svarende til 5-6 kr (medbring evt. 1-dollarsedler til dette formål). Køber man selv måltider, runder man op med ca. 10 %. Toiletter er ofte overvåget af personale, der forventer nogle småpenge.
Det kan være svært at få fat i småpenge til drikkepenge og lignende. Man kan veksle under små indkøb i byen eller ved drikkepengeskålen på toiletterne.
Det anbefales at købe mineralvand på flasker. Det kan fås overalt.
Et måltid mad på en restaurant koster 100-200 kr. En øl koster ca. 40-60 kr., en flaske vin over 200 kr. og en sodavand/mineralvand ca. 10-20 kr.
90 % af Jordan er ørken (den arabiske og den syriske ørken) med årlig regnmængde under 200 mm. Sommeren er varm og solrig og den mængde vand der falder i Jordan er hovedsagelig i de nordvestlige bjerge, hvor det varierer mellem 300 og 800 mm årligt. Regnen falder typisk som korte kraftige byger. Regnen falder hovedsageligt mellem november og marts. Jordanfloden flyder sydpå til det Døde Hav, der er verden laveste punkt. Langs floden er sommeren varm og vinteren mild. Selvom det er varmt, gør den lave luftfugtighed at det ikke nødvendigvis føles ubehageligt.
OBS! I maj og september er temperaturen ved Petra ca. 25-35 grader om dagen (tør varme), mens det er mindre varmt i de nordlige områder, f.eks. Amman, Madaba og Jerash. I december og januar er temperaturen i ca. 10-15 grader om dagen.
På sightseeingsdagen vandrer vi ca. 8-10 km. t/r. Først ca. 800 m ned til den snævre klippeslugt, Siq'en. Herfra vandres der ca. 1.200 m gennem Siq’en til Skatkammeret. Og herfra videre ind i området med grave og templer. Der vil også være trapper, der skal forceres for at opleve gravene på nærmere hold. Men de kan også opleves på afstand, hvis man ikke kan klare trapperne.
Det er muligt at køre med lille el-bil gennem siq’en. Køretøjet er til 5 personer og det koster 15 dinarer pr. person (ca. 150 kr) for én vej og 25 dinarer pr. person (ca. 250 kr) for begge veje. Vælger man at køre med el-bil, vil der dog ikke være guidet sightseeing undervejs gennem Siq’en.
For at få det fulde udbytte af besøget i Petra anbefales det derfor, at man som minimum er i form til at kunne gå de 8-10 km. i løbet af dagen i et adstadigt tempo.
Vil man besøge det storslåede ”Monastery” eller den højtliggende offerplads, anbefales trappetræning hjemmefra.
Da vandet er ekstremt saltholdigt, må man kun opholde sig i det 5-10 minutter, og man skal afvaskes godt bagefter. Hvis man har sår eller større rifter, bør man lade være. Der kan evt. benyttes svømmebriller til beskyttelse af øjnene. Stærkt overvægtige kan komme i ”havsnød”, da de ikke kan få fodfæste på bunden på grund af den stærke opdrift. Smykker bør tages af, inden man bader i det meget salte vand
Supplement til pakkelisten:
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.