Højskolen har til huse på MamaLeo i landsbyen Ngulelo i Arusha, Tanzania. MamaLeo er et lille paradis på en af skråningerne til Mount Meru. Bygningerne ligger delvist skjult under høje tropiske træer og blandt farvestrålende bougainvillea, som snor sig op ad mure og op i trætoppene. Værelserne er lyse og venlige med eget toilet og bad og som udgangspunkt indrettet til to personer. Der er myggenet på alle værelser.
Fællesarealerne, som er omdrejningspunktet for de fleste fællesaktiviteter såsom forelæsninger, samtaler og alle måltider, består af en stor åben banda (overdækket område), som kaldes “Restauranten”. Køkkenet er i åben forbindelse hermed, og du kan derfor altid tale med kokken og se, hvad vi skal have at spise – eller deltage i madlavningen. Det er det naturlige samlingssted.
‘This is Africa’ er en brugt sætning på det afrikanske kontinent. I denne henseende betyder det på gode dage, at vi har masser af vand, der er strøm i stikkontakten, og internettet virker. Men virkeligheden er også, at vi har hyppige strømudfald, vandforsyningen svigter, og internettet ikke virker. Og det er en del af oplevelsen – det der gør Afrika til Afrika. Det giver anledning til at læse en analog bog i petroleumslampens skær, snakke ved bålet med dine medkursister, at være i nuet, med dig selv og dine omgivelser.
MamaLeo er opkaldt efter Grethe og Leo Erbs, der har bygget stedet. Navnet MamaLeo er en leg med ord - et afrikansk ordspil - udover at det selvfølgelig henviser til stedets grundlæggere, så betyder Mama "mor" på swahili, som på så mange andre sprog. Leo betyder "idag" på swahili, eller løve på latin."Løvemor" og "Mor til i dag" - det passer da godt til denne lille afrikanske perle!
Åben Højskole er dage, hvor man frit kan vælge, hvilke aktiviteter man ønsker at deltage i. Der bliver stillet en vifte af aktiviteter til rådighed, rangerende fra guidede gåture med et givet tema og/eller formål, foredrag, kunst-workshops til særlige ønsker. Forud for Åben Højskole-dage bliver der fremlagt potentielle aktiviteter til afvikling, ligesom der vil være mulighed for at fremsætte ønsker til disse.
Der vil næsten hver aften blive afholdt foredrag som relaterer til dagens program, eller til formål som forberedelse til kommende dages program. Foredrag er ikke fast programlagte og gennemføres ad hoc, som det skønnes mest hensigtsmæssigt.
Der vil være mulighed for løbende at ønske foredrag med specifikke emner.
Hvis du er dansk statsborger, skal du have visum til Tanzania. Visum skal søges online på https://eservices.immigration.go.tz/visa/. Det koster USD 50.
Pas skal være gyldigt seks måneder udover indrejsedatoen og have to blanke sider til ind- og udrejsestempel.
Det er altid en god idé at have en ekstra kopi af passets informationsside med. Den opbevares et andet sted end selve passet.
Som i de fleste andre oversøiske lande anbefales det at være vaccineret mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), stivkrampe og difteri.
Viktors Farmor rådgiver af principielle årsager ikke om smitterisiko for malaria og om valg af malaria profylakse. Du bør tale med egen læge eller en specialklinik for rejsemedicin. Medbring evt. dag-for-dag programmet, hvorpå rejseruten er indtegnet.
Du kan også orientere dig på Seruminstituttets hjemmeside. Der kan være forskel på, hvilke vaccinationer der tilrådes.
I forbindelse med din vaccination har Viktors Farmor to rabataftaler med Rejsemedicinsk- og Medicinsk Speciallægeklinik (Jens Baggesens Vej 90 B 8200 Aarhus N) og Udlandsvaccinationen I/S (Ørestads Boulevard 5, 2300 København S). Ved begge steder får du op til 10% i rabat ved vaccinationer.
Møntfoden i Tanzania hedder shilling (forkortes TZS). Der går ca. 2,8 kr. på 1000 shilling. Der findes hæveautomater til kreditkort i mange steder i Arusha og Stone Town. Kreditkort accepteres på de fleste større hoteller, restauranter og lodges samt dagligvare- og souvenirbutikker, hvor der også mod en lidt dårlig kurs kan betales med US dollars.
Mobiltelefondækningen kan svinge alt efter, hvor du befinder dig i Tanzania. Det er dyrt at anvende sin mobiltelefon til at foretage og modtage opkald, sende sms, samt gøre brug af datatrafik – check med dit mobilselskab om dækning og priser i Tanzania. Vi anbefaler, at du køber lokalt sim-kort og taletid, da det er forholdsvist billigere at ringe hjem på den måde.
Landekoden for Tanzania er +255.
Der er wifi på de fleste hoteller i større byer samt på nogle af de større safarilodges/camps.
Der er 230 volt. Medbring adapterstik type D og G med tre ben. Højskolen Tanzania stiller adaptorstik til rådighed på værelserne.
Strømmen kan være lidt ustabil på indkvarteringsstederne. Derfor kan det være en idé at medbringe ekstra batterier, powerbank eller en solaroplader, hvis man f.eks. skal oplade batterier til telefon og kamera.
På rundrejsen er drikkepenge til guider og chauffører inklusiv.
I Østafrika er det kutyme at give tjenere og andet servicepersonale drikkepenge. De får en meget lille fast løn, og de er derfor meget afhængige af de drikkepenge, som de får, når de leverer en god indsats. Giv drikkepengene personligt, så du glæder den, som har betjent dig. Du kan også betale ved receptionen, hvor der ofte står en tip kasse. Derved deles pengene blandt hele personalet; også opvaskeren, som man jo aldrig ser.
Det er helt op til dig selv, hvor meget du vil give, men som en tommelfingerregel kan du regne med følgende:
Bagagebærere: 1 USD
Barer & restauranter: 10% af regningens pris
Stuepigen: 1 USD om dagen
Lufthavne, broer og militære områder må ikke fotograferes. Vær forsigtig med at fotografere på offentlige steder uden at spørge om lov først. En uformel snak og et smil åbner ofte op for muligheden for at fotografere mennesker.
Vandet fra hanen bør man ikke drikke, men mineralvand på flaske kan købes overalt.
Prisen på f.eks. drikkevarer er noget lavere end i den vestlige verden, men det varierer meget alt efter, om man køber det i lokale butikker eller på restauranter og hoteller.
Medbring gerne en blød taske eller rygsæk frem for en kuffert, da pladsen er begrænset i safaribilerne.
Sørg altid for at have tandbørste samt lidt ekstra tøj/undertøj i håndbagagen, så man er forberedt på det tilfælde, at bagagen kan være forsinket på bestemmelsesstedet.
Vigtig medicin bør altid være i håndbagagen. Medbringer du receptpligtig medicin i din håndbagage, skal navnet på recepten og flybilletten stemme overens.
I oktober til marts er dagtemperaturen ca. 30 grader, og nattemperaturen er ca. 15 grader. Regn er almindeligt i november-december, hvor den korte regntid normalt sætter ind, men grundet klimaændringerne er det vanskeligt at forudsige vejrliget. Som regel er det korte regnskyl, hvorefter det klarer op.
Med hensyn til påklædning skal man tænke på, at man især på Zanzibar er i et muslimsk land. Det sætter visser krav til påklædningen; især for kvinder, som ikke må vise knæ eller skuldre. Det vil sige kjole/nederdel til ligeunder knæene og en bluse/t-shirt med et lille ærme. Ved stranden på Zanzibar er man blandt de lokale kvinder, som går tildækkede i deres fine kangaer. De er vant til at se turister i badetøj, men det er altid godt at vise respekt for lokalkulturen og tage en kanga på, hvis man går tur langs med stranden. Hvis man gerne vil gå på revet ved lavvande, er et par sandaler med lukket snude at foretrække, da der er mange søpindsvin.
For mænd er påklædningskravet mere afslappet, men stadig går man ikke i korte shorts.
På safariturene bør man klæde sig i diskrete farver, der falder i med naturen, ellers ingen regler.
Selvom sandaler kan være behagelige, er et par lukkede sko også praktiske at have med. Efter et regnskyl køler det ned, så en trøje skal med, men ellers er det mest solen, man skal tænke på. Det vil sige hat, solbriller og solcreme.
Da der er malariamyg, er det vigtig at beskytte sig, dvs. myggebalsam, en langærmet skjorte og lange bukser og evt. tynde strømper alt sammen i lyse farver, da myggene så ikke kan camouflere sig så godt. Malariamyggen er aktiv om aftenen.
Tanzania er to timer foran Danmark, når vi har vintertid og 1 time, når vi har sommertid.
En anden form for tid eller tidsfornemmelse, ”African time”, er noget man må vænne sig til. Det betyder, at der i Tanzania ikke er nogen, der tager det så nøje, om tingene finder sted på et fastlagt tidspunkt. Alting tager mere tid, og for danskere, der er vant til, at ting foregår til den aftalte tid, kan dette være svært at vænne sig til.
Der er ventetid mange steder, og selvom man har bestilt middagen til et bestemt tidspunkt, må man affinde sig med at vente alligevel - måske en times tid, før alt er parat. Men så er det jo godt, man er i godt selskab!
Som et afrikansk ordsprog siger:
”In the western world you have all the watches – in Africa we have all the time”
Husk at supplere pakkelisten med:
• God lommelygte, evt. pandelampe + ekstra batterier
• Kamera og kikkert
• Insektspray
• Sollotion med høj faktor
• Kasket eller solhat
• Lille turrygsæk
• Langærmet skjorte/bluse og lange bomuldsbukser
• Badetøj
• Varm trøje
• Småproviant, f.eks. kiks
• En pakke lommeletter
• Hånddesinfektionsmiddel
• Kopi af pas (opslaget med foto)
• Evt. kopi af flybillet
Plastikposer er forbudt i Tanzania. Sørg derfor for at pakke eventuelle lufthavnsindkøb ned i håndbagagen og smid posen ud, inden ankomst til Tanzania.
Medbring ikke smykker eller kostbare ure. Hav kontante penge på kroppen i en ”pengekat” og kun et lille beløb i taske eller lommer.
For alle, der skal ud at rejse med Viktors Farmor, tilbydes 10% på varer, som ikke er nedsatte på Spejdersports webshop. Fordelskoden oplyses ved bestilling af rejse.