Hvad søger du?

Den store Balkanrejse

Eventyrrejse på Balkan med store naturoplevelser

På denne fantastiske rejse oplever du Serbiens bjerge og dale, de kulturelle perler i Bosnien og Hercegovina, de imponerende kyststrækninger i Montenegro, Kroatien og Albanien og en betagende sø i Nordmakedonien.

Hovedvægten er lagt på besøget i Serbien. Der er overraskende flot natur. Og der er Balkans kultur, med træk fra både kristendom og islam. Beograd er vokset ud af borgerkrigenes skygge og blevet en vibrerende metropol.

I hjertet af Serbien kører vi med damptog fra 1925 og får indtryk af livet på landet i en charmerende landsby. En fridag kan eventuelt bruges til at vandre i den friske bjergluft.

Se dagsprogram
16 dage Pris Rejseleder Status Information
6. maj 23 til
21. maj 23
Afventer pris Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
9. sep 23 til
24. sep 23
Afventer pris Lise Blom Ledige pladser Bestil rejse

Vælg denne rejse med Viktors Farmor fordi:

  • Vi oplever 6 spændende lande i Balkan
  • Vi har ekstra god tid til at opleve Serbiens flotte natur
  • Vi ser broen over Drina og broen i Mostar, der begge er historisk legendariske
  • Vi udforsker Dubrovnik, der er en af de smukkeste byer ved Adriaterhavet
  • Vi oplever den velbevarede by Kotor i Montenegro
  • Vi besøger nogle af de mange kirker og klostre i Ohrid, der er på UNESCOs verdensarvsliste

Max 20 deltagere!

Vis alle dage Skjul alle dage

Vi ankommer til Beograd, Serbiens hovedstad siden 1403 og en af de ældste byer i Europa. Byen ligger på bredderne af floderne Sava og Donau.
Vi tager på byrundtur til fods og ser bl.a parlamentsbygningen og Nikola Pasic torvet. Vi fortsætter til fortet i kalemegdan-parken, der oprindeligt blev bygget af kelterne i det 3. århundrede, og genopbygget og forstærket mange gange siden. Fortet og parken er et yndet udflugtsmål for alle generationer, der fra den 125 meter høje klippe nyder udsigten ned på sammenløbet af Sava og Donau floden.

Vi fortætter forbi flere monumenter og ender ved Republikpladsen med nationalmuseet, nationalteatret og operahuset.

NB: Afhængig af flytider, kan byrundturen flyttes til dag 2 eller 3. 

Vi har tre overnatninger i Beograd.

Måltider: Aftensmad

Vi starter dagen med at besøge Fruska Gora nationalparken. I nationalparkens bakkede landskab ligger 16 aktive klostre bygget imellem det 15. og 18. århundrede. Vi besøger det vigtigste af dem, Krusedol klostret, der bl.a. rummer malerier og freskoer fra det 17. århundrede.

Vi fortsætter til den gamle barokby Sremski Karlovci, der har meget elegante bygningsværker. Her smager vi den aromatiske Bermet rødvin.

Herefter besøger vi Petrovaradin fortet, også kendt som Danubes' Gibraltar. Dette imponerende fort ligger med udsigt over floden Donau. Det tog 88 år at bygge det (fra 1692 til 1780), og arbejdsstyrken bestod af slaver og straffefanger. Fortet blev bygget for at beskytte byen mod tyrkisk invasion.

På den anden side af floden ligger den hyggelige by Novi Sad, der er Serbiens næststørste. Vi går en tur i byen, der rummer mange flotte bygninger og kirker.

Sidst på eftermiddagen vender vi tilbage til Beograd.

Distance: 220 km.

Måltider: Morgenmad og frokost

Efter et par dage pakket med oplevelser er der nu en dag på egen hånd. Der er mange interessante museer og gallerier i byen, og man kan slentre en tur gennem de smukke gader eller besøge Saint Sava kirken, en af de største ortodokse kirker i verden.

Rejselederen har flere forslag til, hvad dagen kan bruges til.

Måltider: Morgenmad

Vi forlader Beograd og kører mod syd til Topola i hjertet af Serbien. Vi er i et agerbrugsområde med mange frugthaver grønsagsmarker og en del kvæg. Topola ligger på den højre bred af floden Kamenica. Efter urolige tider i 1700-taller er den genopbygget som befæstet by i 1805. Vi kører længere op for at nyde Oplenac. Her er det sidste hvilested for de serbiske konger af dynastiet Karadjordjevic, og vi kan besøge deres gravmæle.

Området er et vigtigt vindistrikt med mange vingårde. Vi spiser frokost i Arandjelovac og nyder noget af den gode vin.

Herefter fortsætter vi til det serbisk ortodokse kloster Zica, nær Kraljevo, der er bygget i starten af 1200-tallet af den første konge af Serbien, Stefan the First-Crowned. Zica var traditionelt de serbiske kongers kroningskirke, og selvom en konge kunne blive kronet i enhver serbisk kirke, blev han aldrig betragtet som en sand konge, hvis kroningen ikke vare foretaget i Zica.

Vi fortsætter til den smukke kurby Vrnjacka Banja, hvor vi har én overnatning.

Distance: 180 km.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører gennem et smukt område med bjerge, dale og blide bakker. En køretur med det ene flotte natursceneri efter det andet. Vi tager damptoget til Mokra Gora, en smuk tur på 2½ time. Landsbyen ligger nær grænsen til Bosnien-Hercegovina, og den er mest kend for sit damptog „Šargan Eight Railway“, der er ført tilbage til sit oprindelige udseende fra 1925. Denne meget smukke togstrækning blev oprindelig konstrueret for at forbinde landsbyerne mellem Beograd og Sarajevo.

Derefter fortsætter vi med bus til frilandsmuseet Sirogojno, hvor vi kan få indtryk af det daglige liv i en serbisk bjerglandsby i det 19. århundrede. Vi kan opleve udarbejdelse af gamle kunsthåndværk, og der er mulighed for at smage på egnens specialiteter, så som blommebrændevin, røget skinke og en særlig ost, ”kajmak“.

Vi fortsætter til Zlatibor, hvor vi har to overnatninger.

Distance: 260 km.

Måltider: Morgenmad og frokost

Fridag til egne aktiviteter i den rene friske bjergluft. Vi bor i 1000 m's højde. Der er mulighed for gode vandreture i bjergene, hvor der er et væld af vilde blomster. Man kan købe den specielle meget lækre blomsterhonning hos landsbyboerne i området.

Måltider: Morgenmad

Vi sætter kursen mod Bosnien-Hercegovina. Vi besøger byen Visegrad med den berømte bro over Drina. Broen er fra 1571, og på UNESCOs verdensarvsliste. Floden Drina løber gennem nogle af Europas dybeste kløfter, et fantastisk naturområde.

Vi besøger også bydelen Andricgrad, der er anlagt som en hyldest til forfatter og Nobelprisvinder Ivo Andric.

Turen går videre til hovedstaden Sarajevo, hvor vi har to overnatninger.

Distance: 180 km.

Måltider: Morgenmad og frokost

Om formiddagen besøger vi en multimedia-udstilling, der giver et godt indblik i Srebrenica-massakren, der i 1995 kostede mere end 7.000 bosniske muslimer livet.
Vi fortsætter til fods gennem det gamle ottomanske kvarter med små brostensbelagte gader, torv, basar og moské – og ikke mindst caféer og kaffebarer. Sarajevo er kendt for at servere noget af den bedste kaffe i Balkan.

Efter en god kaffepause har vi resten af eftermiddagen fri på egen hånd til at udforske byen.

Måltider: Morgenmad

På vejen mod Mostar besøger vi Tito’s Bunker, der i al hemmelighed blev bygget under Den Kolde Krig. Den kæmpe underjordiske bunker blev bygget i perioden 1953 til 1979 og skulle huse den jugoslaviske præsident Josip Broz Tito og op til 350 personer fra hans indercirkel, såsom familie, vigtige personer i partiet og militæret, i tilfælde af et atomangreb.

Vi fortsætter til Mostar, en pittoresk og historisk by ved Neretva Floden. Vi besøger det berømte kvarter i byen kaldet Kujundziluk, og vi ser den rekonstruerede bro fra 16. århundrede, som blev ødelagt under konflikten i 1990-erne. Byens arkitektur er et interessant mix af østrigsk-ungarsk og mere østlig indflydelse.

Vi fortsætter til Radimlja, hvor der findes et større område med Stecak, der er monumentale middelalderlige gravsten. De ældste af gravstenene daterer sig til midten af 1100-tallet. Gravstenene var en fælles tradition i den bosniske kirke.

Vi ankommer til Trebinje hen på eftermiddagen, hvor vi har én overnatning.

Distance: 245 km.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi krydser grænsen og kører til Dubrovnik. Her tager vi på byrundtur i en af de smukkeste byer langs Kroatiens kyst. Dubrovnik er på Unescos liste over verdens kulturarv. Den gamle bydel er omgivet af en næsten to kilometer lang ringmur. Kvarteret har været beboet siden 600-tallet og er fyldt med smukke paladser, borge, katedraler og bygninger fra middelalderen. Har man set Game of Thrones, kan man sikkert genkende flere af indspilningspladserne.
Vær opmærksom på, at Dubrovnik er en af de mest besøgte byer i Balkan, så der vil være en del turister i byen.

Distance: 35 km.

Måltider: Morgenmad

Efter morgenmaden fortsætter turen til Montenegro. Vi slentrer en tur i den smukke middelalderby Herceg Novi. Byen ligger ved bugten Boka Kotorska i et betagende naturområde. Både byen og omgivelserne er som en stor botanisk have med typiske planter fra middelhavsområdet men også mere eksotiske vækster. I byen findes talrige kulturelle og historiske monumenter. Kombinationen af romersk, byzantinsk or orientalsk stil blandet med den særlige middelhavsstil vidner om byens lange og turbulente historie. Herceg Novi er også kendt for at være en kunstnerby. Mange malere, billedhuggere og forfattere har fundet inspiration i disse fantastiske omgivelser.

Vi fortsætter langs Boka Kotorska bugten, den sydligste fjord i Europa. Digtere har kaldt den „Adriaterhavets Brud“ på grund af dens skønhed. Vi ser to andre meget smukke bebyggelser: Perast og Risan. I Risan er der fundet romerske ruiner fra det 2. århundrede med meget smukke mosaikgulve. Udgravningsfeltet er meget lille og overkommeligt at se. Der er dog ikke altid adgang for publikum.

Vi tager på en bådtur til Our Lady of the Rocks, der er en lille kunstig ø med en katolsk kirke bygget i 1700-tallet.

Efter frokost i Perast fortsætter vi til Kotor, også en fantastisk smuk by og igen et sted, der er på UNESCOs verdensarvsliste. Det er en af de bedst bevarede middelalderbyer i området. Mellem 1420 og 1797 var Kotor under venetiansk herredømme, og denne indflydelse ses tydeligt i arkitekturen og i byens traditioner. Det meget charmerende bycenter er omgivet af mure i ca. 4.5 km's længde. Der er meget snævre gader med typiske hvide facader på bygningerne og med små torve hist og her.

Efter besøget her kører vi til Budva, hvor vi bor to nætter.

Distance: 130 km.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi tager på udflugt til Cetinje, en lille by i Montenegros karstbjerge. Den har tidligere været hovedstad i landet, og også denne by rummer mange arkitektoniske perler. Turen dertil byder på fantastiske panoramaudsigter.

Vi kører gennem den blomsterrige nationalpark Lovcen og vandrer 461 trappetrin op til Petra II Petrovic Njegos mausoleet, hvorfra der er en flot udsigt over Boka Kotorska bugten og søen Skadar.

Vi har resten af eftermiddagen fri på egen hånd i Budva.

Distance: 80 km.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi kører nu mod Albanien og byen Shkodra, der har været under veneziansk indflydelse i renæssancen, og det ser man tydeligt i byens arkitektur. Vi vandrer op til fæstningen Rozafa, der ligger højt og byder på udsigter helt ind mod Montenegro. Fæstningen blev bygget i det 4. århundrede.

Vi fortsætter til Albaniens hovedstad Tirana, hvor vi tager på byrundtur. Det er en livlig og spændende by, der har ændret sig afgørende siden tiden under Enver Hoxhas kommunisme. Handelsgaderne er flankeret af store platantræer, som giver dem sydlandsk stemning. Beboelseskarreerne, der før var grå og triste, fik en omgang maling under borgmester Edi Rama. Han udskrev simpelthen en konkurrence blandt skole-elever, og de bedste forslag til udsmykning af facader blev ført ud i livet, så karreerne i dag står med overraskende mønstre i mange farver. 

Vi har 1 overnatning i Tirana. 

Distance: 200 km.

Måltider: Morgenmad og frokost

Vi fortsætter til Ohrid i Nordmakedonien, hvor vi ankommer midt på dagen. Ohrid er på UNESCOs verdensarvliste. I denne lille by er der et utal af kirker. Der er i alt 365 kirker og klostre i området. Vi ser borgen, der blev opført af den makedonske kong Samuel i det 10. århundrede. Fra borgens ringmur er der en fremragende udsigt over Ohrid.

Vi har aftenen fri på egen hånd i Ohrid. Der er mulighed for at fordøje de mange indtryk og måske selv gå på opdagelse i denne gamle by. Den gamle bykerne vender mod syd ud mod søen og mod øst ud mod gågaden.

Vi har én overnatning i Ohrid.

Distance: 140 km.

Måltider: Morgenmad

Vi kører til Bitola i den frugtbare Pelagonija-dal. Her besøger vi ruinerne af den gamle by Heraclea Lynestic, der blev grundlagt af Philip II af Makedonien i det 4. århundrede før Kristus, på den vigtige og kendte romervej Via Egnatia, der forbandt Rom med Thessaloniki via det sydlige Italien og Albanien.

Vi fortsætter videre ind i landet for at besøge vingården Tikvesh, der er en af de ældste vingårde i Balkan. Her for vi mulighed for at smage nogle af deres vin, inden vi kører til hovedstaden Skopje.

Vi har én overnatning i Skopje.

Distance: 235 km.

Måltider: Morgenmad og aftensmad

Vi tager en kort byrundtur i Skopje, hovedstaden i Nordmakedonien. Denne by blev meget ødelagt under et jordskælv i 1963, og dens klassiske arkitektoniske bygningsværker blev ikke genopført. Vi besøger bl.a. fortet og den gamle bazar, inden vi kører til lufthavnen, og hjemturen begynder.

Måltider: Morgenmad

Alle planlagte afgange

16 dage Pris Rejseleder Status Information
6. maj 23 til
21. maj 23
Afventer pris Irene Hellvik Ledige pladser Bestil rejse
9. sep 23 til
24. sep 23
Afventer pris Lise Blom Ledige pladser Bestil rejse