Logo

Tag det roligt – et godt princip fra Principe

Afrikas næstmindste land er São Tomé og Príncipe, der ligger som små skatteøer i Guineabugten.

Klimaet er tropisk, så selvfølgelig finder vi en ægte bountystrand.

Klimaet er tropisk, så selvfølgelig finder vi en ægte bountystrand.

”Léve léve”. Det betyder ”tag det roligt”. Og du kan lige så godt lære ordene, før du lander på São Tomé og Príncipe, for her er livsrytmen afslappet og pulsen finder hurtigt et sundt leje.

Afrikas næstmindste land med knap 190.000 indbyggere ligger som små skatteøer i Guineabugten ud for Gabon. Der er kun få turister. Men dem, der vælger at komme, møder en autentisk kultur. Frodigheden er enorm, for øerne er af vulkansk oprindelse. Der er regnskov, savanne, flotte kyster, små fiskerlandsbyer og pragtfulde strande.
 

En verden af i går

Det var portugiserne, der opdagede øerne i 1500-tallet. De importerede slaver og gjorde øerne til Afrikas største eksportør af sukker. Senere kom kaffe til, og i 1908 var São Tomé og Príncipe verdens største producent af kakao. Plantagerne var små samfund med flotte huse til ejeren, eget hospital, kirke, jernbane og arbejderboliger. De til tider noget faldefærdige kolonitidsbygninger giver øerne deres særegne charme og fornemmelsen af ”verden af i går”. 

Landet var portugisisk koloni indtil 1975, og det officielle sprog er stadigt portugisisk. Øernes andet sprog er Forro, et kreolsk sprog baseret på portugisisk.

På hovedøen São Tomé er det vilde bær, orkideer og tropiske planter, der omgiver dig, når du vandrer på øen. I haverne står måske vanilje – og man bliver nemt inviteret ind for at nyde synet. Øerne er skudt op af havet på grund af vulkansk aktivitet og har aldrig været forbundet med det afrikanske kontinent. Derfor er megen flora og fauna endemisk. Der er over 120 fuglearter.

Ækvator går gennem den lille ø Rolas, som ud over sit ækvatormærke har en dramatisk kyststrækning med sorte klipper, afbrudt af fine sandstrande.
 

Bounty-strande og slow cooking

Et absolut højdepunkt er Príncipe (udtales med tryk på første stavelse). Den lille ø har kun 6000 indbyggere, og hvis livsstilen synes afslappet på São Tomé, så vent til du kommer til Príncipe.

Hovedbyen hedder Santo Antonio og har en særlig charme og atmosfære med sin blanding af nyere, farverige træhuse og gamle kolonitidshuse, som dog ikke er særlig godt vedligeholdte.

Bounty-stranden ”Banana beach” krummer sig som en banan, med hvidt sand, turkis vand og palmer. Her skulle en kendt reklame for Bacardi rom være optaget.

Og det er ikke usandsynligt, for øerne producerer rom. Nationalretten hedder calulú. Den består af op mod 20 forskellige grøntsager og krydderier samt røget fisk eller kylling og tager 5 timer at tilberede. Endnu en god grund til at tage det roligt i São Tomé og Príncipe. ”Léve, léve”.
 

Rejser til São Tomé og Príncipe

Vil du gerne opleve den afslappede kultur og den smukke natur i São Tomé og Príncipe? Så kan du her se alle Viktors Farmors rejser til São Tomé og Príncipe.