Logo

Vietnamesisk mad: en fest for smagsløgene

Det vietnamesiske køkken regnes som et af verdens bedste. Tallet 5 går igen. 5 elementer: metal, træ, ild, vand og jord. 5 smage: krydret, sur, bitter, salt og sød. 5 farver: hvid, grøn, rød, sort og gul. 5 organer: Galdeblære, tyndtarm, tyktarm, mave og urinblære. 5 sanser: Se, høre, smage, lugte og føle.

Indholdet i en forårsrulle kan varieres efter smag.

Indholdet i en forårsrulle kan varieres efter smag.

Ingredienserne i landets spændende køkken er billige og tilberedes i en yin-yan balance der gør dem meget smagfulde. De kulinariske oplevelser byder på et væld af supper, friske forårsruller og retter med fisk og skaldyr med friske krydderurter som en fast bestanddel.

Landet har op mod 500 traditionelle retter, der består af alt fra cobra-slange og skaldyr til lækre vegetarretter. Viktors Farmors rejseleder i Vietnam Tuyen Ngoc Nguyen kom til Danmark fra Vietnam som teenager. Han driver desuden en kaffe- og frugtplantage i det vietnamesiske højland: De mest almindelige retter er nuddelsuppe og forårsruller, fortæller Tuyen:

”Nuddelsuppe kan man spise til både morgenmad, frokost og aftensmad. Der findes mange forskellige grøntsager. Mange af dem findes ikke i Danmark. Desuden bruger man meget krydderier i maden, mest forskellige mynter og koriander. Der kan også tilsættes krydderurter eller bønner og bønnespire. Endelig er skaldyr som rejer, krabber og fisk fra havet eller dambrug en fast bestanddel af i det vietnamesiske køkken.”

Grøn the serveres alle steder. Vietnamesisk kaffe er fortræffelig, og alle steder serveres godt dansk øl, både Tuborg og Carlsberg, der brygges i landet. Vietnam er også kendt for en god kaffe, som man blandt andet kan smage direkte fra Tuyens kaffe-plantage.

Nationalretten i Vietnam er den traditionelle Pho. En nudelsuppe, der består af en okse- eller kyllingefond med koriander og ingefær. Derudover er der forårsløg, risnudler og kød (oksekød, svinekød eller kylling) i. Både unge og gamle spiser det ofte til morgenmad, og tilsætter chili, fiskesauce, hvidløg eller lignende.

Bun Cha er en suppe med små kødboller og marineret, skiveskåret svinekød, en skål med risnudler og en masse friske krydderurter. Retten fås primært i Hanoi, men også Ho Chi Minh City. Banh mi er en sandwich af lyst brød, frisk salat og noget kødpålæg eller lignende. Den mest traditionelle af slagsen er med paté. En almindelig vietnamesisk forårsrulle er Goi cuon. Frisk salat, koriander og rispapir danner basen. Derudover er der enten grisekød, rejer eller krabbekød i rullen. Man kan også få forårsrullerne stegt, hvor rispapiret bliver sprødt.

Den vietnamesiske pandekage, Banh xeo, er en sprød pandekage med rejer, svinekød, æg og bønnespire som fyld. Retten pakkes ind i rispapir og dyppes i en stærk sauce. Retten Cao lau består af tykke nudler, sprøde rismelskiks, tyndt skåret svinekød og grønt.
 

Smag på Vietnam derhjemme

I rejselederens hjem bliver der mulighed for selv at lave vietnamesisk mad og få spise de specialiteter, man selv laver. Tuyen kommer her med et par opskrifter til et skønt vietnamesisk måltid, alle kan give sig i kast med:
 

Mangosalat (to personer)

En mango skrælles i lange skræller, en gulerod ligeså - brug evt. en kartoffelskræller eller et mandolinjern. Ovenpå til ”pynt” lægges to-tre kogte rejer, samt mynteblade, løg (sprødstegte på en pande) og peanuts. Dressing efter behag.
 

Dressing til mangosalat

1 stk (lille) hakket rød chili
1 fed hakket hvidløg
1 spsk sukker
1 spsk fiskesovs
1 lille citron/lime (presset)
 

Friske forårsruller

”Rispapir” eller forårsrulledej til indpakning fugtes, så det er formbart. Herpå lægges: salatblad,  kogte nudler, kogt svinekød, kogte rejer, koriander, skrællet agurk og mynte, som er svitset først. Pakkes ved at rulle lidt, folde ind over fra siderne og rulle færdig.
 

Stegte forårsruller

”Rispapir” eller forårsrulledej til indpakning fugtes, så det er formbart. Indhold: hakket svine-kød, hakkede friske rejer, tynde glas-nudler, små stykker gulerod, tørrede svampe i tynde skiver (opblødes i vand i ca. 10 min. inden brug), salt, peber, sukker. Det hele svitses. Pakkes ved at rulle lidt, folde ind over fra siderne og rulle færdig. Rispapiret lukkes med vand i kanten. Steges i solsikkeolie.

OBS: Rispapir købes i supermarkeder. Man skal endelig sige, hvis man vil bruge rispapiret/forårsrulledejen til friture.
 

Dressing til forårsruller

1 stk (lille) hakket chili
1 fed hakket hvidløg
1 spsk sukker
1 spsk fiskesovs
2,5 spsk vand
1 lille citron/lime (presset)

 

Rejser til Vietnam

Har du en drøm om at komme helt tæt på Vietnams fascinerende kultur og måske komme hjem med flere idéer til aftensmaden? Så kan du her se alle Viktors Farmors rejser til Vietnam.