Logo

Sulawesi – Indonesiens 4. største ø

Hvis du synes, at Sulawesis natur ser imponerende ud på et kort, så vil du dårligt tro dine egne øjne, når du oplever den i virkeligheden. Takket være en række nu udslukte vulkaner spredt over hele øen er Sulawesi i dag et af jordens absolut mest frodige steder.

Begravelsesfest på Sulawesi. Foto Claus Christensen

Begravelsesfest på Sulawesi. Foto Claus Christensen

Kraftig tektonisk aktivitet i jordens undergrund millioner år tilbage i historien har skabt denne mærkværdigt formede ø. Sulawesi, der ligger mellem Kalimantan i vest og Irian Jaya i øst, gennemskæres af ækvator. Øen har en samlet landmasse, der er omtrent fem gange større end Danmarks, men dens form med de fire store halvøer gør dens samlede kyststrækning formidabel lang. Alle øens 11 aktive vulkaner findes på den nordlige landtange.

Sulawesi har et ganske unikt dyreliv – mange arter findes udelukkende på den vulkanske ø, der med sin spøjse facon bringer tankerne hen på en blæksprutte, der rækker armene ud mod omverdenen.  88 fuglearter kvidrer kun på Sulawesi, og den sælsomme dværgbøffel Anoa findes også kun her.

Koralrev og eventyrlige sandstrande præger kystlinjen, mens Sulawesis indre udgøres af imponerende bjerge og en frodig jungle, der er beboet af en myriade af vildtliv, som f.eks. den iøjnefaldende maleo fugl.
 

Folkeslag og fæstningsværk

I klar modsætning til Java er befolkningstætheden lav. Store områder er næsten ubeboede. Samtidig er landkortet som et sandt puslespil af forskellige folkeslag. Der bor ca. 13 millioner mennesker på Sulawesi. Foruden de tre store befolkningsgrupper – bugis, makassar og minahasa – findes et virvar af mindre folkeslag, hvoraf mange helt frem til begyndelsen af 1900-tallet, har levet isoleret og ofte i krig med hinanden.

Mange er nu kristne eller muslimer, som f.eks. torajaerne, men dette har ikke forhindret dem i delvis at bevare deres gamle og spændende kultur. Toraja-land ligger nogenlunde midt på Sulawesi i et rart og køligt højlandsklima omgivet af mindre bjerge.

Torajaerne var tidligere et krigerisk og frygtet hovedjægerfolk. Men nabofolkene skaffede sig gennem handel med torajaerne guld, sjældne træsorter, kaffe og slaver. I bytte fik torajaerne jern, våben, salt og tørrede fisk. De venlige og gæstfrie torajaer er i dag kendt for deres prægtige huse på pæle med bådformede tage og for de ritualer, de udfører i forbindelse med begravelser og bryllupper.

Sulawesis største by, Ujung Pandang ( 1,3 millioner indb.) ligger næsten helt i syd. Før hed byen Makassar. Ujung Pandang er et administrativt og trafikalt knudepunkt, der forbinder Indonesiens østlige øer med resten af landet. Byen befolkes derfor af vidt forskellige folk: ambonesere, papuanere, kinesere, bugis og mange andre. Dens historie er meget spændende. Hollænderne indtog tidligt byen for at bruge den som udgangspunkt for deres kamp mod portugiserne og spanierne. Det store fæstningsværk Fort Rotterdam fra 1670-erne kan stadig ses.
 

Sulawesis historie i korte træk

Det ældste af de kongeriger, man kender til på Sulawesi, er Luwu. Dets første hovedstad lå måske mellem Wotu og Usu i bunden af Bone bugten sandsynligvis helt tilbage i 1200-tallet.

I 1400-tallet var Luwu den absolutte stormagt, men der var også andre lokale riger. I 1500-tallet var der tre store krige mellem Luwu og Bone (stort set synonymt med Bugis). Bones hovedstad var den nuværende Watampone. Bugis kulturen var ikke en centralt styret magt, men bestod af mange små fyrstendømmer. Den sidste krig mellem Bone og Luwu tabte Luwu. Herefter var Bugis kulturen i mere end hundrede år den dominerende kultur i Sydsulawesi.

I 1600-tallet kom Islam til Sulawesi, primært via missionærer fra Minangkabau på Sumatra. Samtidig fik de to kulturer Gowa og Tallo (ofte fælles betegnet som Makassar) større magt i området. De fik sammen besejret Bugis kulturen.

Hollænderne kom til Makassar området allerede i 1596 for at handle (under konkurrence og i krig med spanierne og portugiserne.) Hollænderne ønskede i første omgang ingen territoriale besiddelser.

I 1666 var der en fælles hollandsk-Bugis krig mod Makassar, hvorefter hollænderne besatte området nær det nuværende Ujung Pandang. Hollænderne restaurerede og forbedrede fortet og kaldte det derefter Fort Rotterdam.

Kom med til Sulawesi – en ø med en fascinerende historie, inspirerende kultur og imponerende natur.
 

Rejser til Indonesien

Vil du gerne opleve Indonesiens fascinerende og mangfoldige kultur med egne øjne? Så kan du her se alle Viktors Farmors rejser til Indonesien.