Hvad søger du?

Det sorte guld på Sri Lanka

Ceylon-te regnes som noget af den fineste te i verden. Og det skyldes tilfældigheder.

Der er brug for mange hænder, når tebladene skal høstes. Foto Viktors Farmor

Der er brug for mange hænder, når tebladene skal høstes. Foto Viktors Farmor

Det første tilfælde indtraf for næsten 5.000 år siden. Sådan siger en populær historie i hvert fald. Kejser Shen-Nung i Kina kogte sig en kedel vand. Blæsten fik nogle blade fra en busk til at falde ned i vandet, og fremfor at smide det ud drak han det. Og mærkede en dejlig opkvikkende virkning. Te var kommet for at blive.

Næste tilfælde indtraf på Sri Lanka. Den dråbeformede ø var under britisk kolonistyre, og der var mange kaffeplantager. I 1870erne blev plantageejerne ramt hårdt af en svampesygdom. De så med misundelse mod kollegaen James Taylor, som i 1867 havde plantet et lille areal med te-buske fra Kina. Og det gik strygende. Snart blev stort alle plantager lagt om til te. I dag er Sri Lanka verdens 3. største eksportør af te. Kun Kina og Kenya sælger mere til udlandet.

Højlandet midt på øen er næsten én langstrakt te-plantage. Og synet af grønne, veltrimmede bjergsider er faktisk smukt og harmonisk. Te-busken (Camelis sinensis) kan godt lide varme, højde og skrånende terræn – netop derfor er Sri Lanka ideel. 

Den bedste, mest intense og kraftige te kommer fra marker, der ligger mere end 1200 meter over havets overflade.  Vokser busken i mindre end 600 meters højde, får vi den billigere te, der oftest får et ordentligt skvæt mælk tilsat i koppen.
 

Håndplukket Ceylon-te

Te-bladene håndplukkes og tørres, inden de rulles og skæres i småstykker. Så iltes de, og til sidst opvarmes de kortvarigt, så man beholder lige præcis de smagsvarianter, man ønsker. Dyrkningen af te forblev på britiske hænder længe efter Sri Lankas selvstændighed i 1948.

Få år senere pressede den ny regering på for at få lokale ansat i te-plantagerne, for eksempel som prøve-smagere. Men de engelske ejere veg tilbage for ideen: “I spiser alt for meget karry, det ødelægger jeres smagsløg”, lød argumentet.

Men gradvist har srilankanerne fået fodfæste i den store industri. Til gengæld har man valgt at beholde navnet Ceylon-te. Det er nok af markedsføringsgrunde. Ceylon var det tidligere navn for Sri Lanka.

På flere af Viktors Farmors rejser i Sri Lanka besøger vi te-plantager. Vi ser også “Lipton's Seat”. Det er et udsigtspunkt i 1970 meters højde, opkaldt efter Sir Thomas Lipton, en af de største pionerer indenfor te-dyrkningen – og mon ikke navnet Lipton´s ringer en klokke hos mange danskere?
 

Rejser til Sri Lanka

Er du fascineret af Sri Lankas storslåede dyreliv og fantastiske kultur? Så kan du her se alle Viktors Farmors rejser til Sri Lanka.