Hvad søger du?

Republikken Kina

I foråret 2018 begyndte Viktors Farmor at gennemføre rundrejser i Republikken Kina som det første bureau med dansktalende rejseleder. Republikken Kina? Nemlig, et andet Kina end det vi hører om til daglig. Altså ikke Folkerepublikken Kina med hovedstaden Beijing.

Taipeis vartegn, Taipei 101. Foto Viktors Farmor

Taipeis vartegn, Taipei 101. Foto Viktors Farmor

Republikken Kina er det officielle navn for den østat, vi i daglig tale kalder Taiwan. Øen er lidt mindre end Danmark og Østasiens store oversete økonomiske mirakel. De ca. 23 millioner indbygger nyder en levestandard, der er ved at være tæt på Nordeuropas. Men for kun tre årtier siden var Taiwan tæt forbundet med beskrivelser af et ubehageligt og undertrykkende militærstyre, der kun overlevede takket være amerikansk støtte og beskyttelse.

Siden begyndte Taiwan en vellykket demokratisering, der i dag giver øens indbyggere fulde borgerrettigheder. Befolkningen i Taiwan kan frit vælge parlament, præsident og lokale forsamlinger. Medierne skriver og debatterer frit. Taiwan har, kort sagt, det, som endnu mangler i det, som mange taiwanere kalder ’fastlands-Kina’. Geografisk er der ikke langt mellem det store og det lille Kina, Taiwan Strædet er ca. 150 kilometer bredt.

Rejseleder for Viktors Farmor i Taiwan er journalist og forfatter Flemming Ytzen, der har 40 års erfaring med rejser og ophold i Asien. Han besøgte Taiwan første gang i 1989 og er vendt tilbage adskillige gange siden.

"Taiwans unikke historie fortjener at blive kendt af flere danskere. Jeg har ikke i andre lande i Asien mødt en så stor gæstfrihed. Taiwan frembyder det bedste bud på den oprindelige kinesiske kultur, der understreger tolerance og gensidig respekt", pointerer Flemming Ytzen.
 

Hvad med fremtiden?

Og øens fremtid, bliver det som en del af Kina?

"Folkerepublikken gør krav på Taiwan og taler derfor om en genforening. Men der er ikke flertal i Taiwans befolkning for at blive en provins i den stat, som man deler kultur, sprog og religioner med. Konflikten er uløst og vil sandsynligvis være det i lang tid frem over, i hvert fald så længe USA garanterer Taiwans sikkerhed", lyder svaret fra Flemming Ytzen.

Historien er kompliceret, fordi Taiwan gennem 50 år, fra 1895 til 1945, var en japansk koloni. Med afslutningen på Anden Verdenskrig blev Taiwan givet tilbage til Republikken Kina, dvs. den statsdannelse, der opstod i Beijing i 1912 efter afviklingen af Kinas sidste kejserdømme.

Der er stadig spor af den japanske indflydelse i Taiwan, men endnu vigtigere er det, at Taiwan er det første kinesiske samfund, der har foretaget en vellykket demokratisering. Tilmed i kombination med en velstandsfremgang, der næsten er uden sidestykke i Østasien.

Taiwan har masser af historie, men også bjerge, lejlighedsvist med sne på tinderne, nationalparker med tropelignende tilstande, brusende floder, et rigt fugleliv. Viktors Farmor fortsætter forårets succes har planlagt flere rundrejser i Republikken Kina både efteråret 2018 og foråret 2019.