Hvad søger du?

Et litterært rejseunivers

Vidste du, at flere af vores rejseledere, udover at være globetrottere, faktisk også er dygtige forfattere? Tag med på en rejse ind i bøgernes univers med vores rejseledere i førersædet.

Året 2020 har været udfordrende for alle rejseglade mennesker. Vores rejseledere har ikke kunnet dele ud af deres store viden om verden på rejser med Viktors Farmors gæster. Men de har stadig en hel masse at dele med jer - og flere af dem er dygtige forfattere og har udgivet bøger, så vi kan blive klogere hjemme fra sofaen. Så tag med på rejse ind i bøgernes univers - et univers skrevet af vores rejseledere.

Vi tager på en rejse ind i gastronomiens verden med Inge Lynggaard Hansen, vi dykker med hvalhajer sammen med Lene Topp, vi nyder livet i Umbrien med Lene Brøndum, mens Hans Henrik Fafner gør os klogere på det kontrastfyldte Israel. Og vi slutter med en tur mod nord med Gert Lynge Sørensen.
 

Det persiske køkken: En overflod af skønne retter fulde af duft og smag

Af Inge Lynggaard Hansen

Inge Lynggaard Hansen er fotograf og har rejst for Viktors Farmor i Iran i flere år. Hun har gennem mere end 30 års indgående kendskab til iranerne, maden og kulturen knyttet trådene sammen i denne kogebog med smukke billeder og let forståelige opskrifter.

I bogen vises alt lige fra trin-for-trin gennemgang af kunsten at kunne tilberede de lækre basmati ris, til hvordan man får kernerne ud af et granatæble samt en forklaring på, hvorfor safran er så dyrt som guld. De persiske madtraditioner har i løbet af årtier forfinet sammensætningen af eksotiske varer, der kombineret med urter og krydderier, hæver eller sænker stofskiftet. Den kølige yoghurt til de varme retter hjælper på fordøjelsen sammen med kombinationen af sure og salte syltede pickles.

Det er oppe i tiden at spise masser af krydderurter og vegetarmad – hvilket gør bogen højaktuel, da mange af retterne både kan serveres med eller uden kød. Lad synet af syrligt søde granatæbler, duften af kanel, friskhakket dild og tørrede limefrugter brede sig i dit hjem, når du inviterer gæster indenfor.
 

“Det persiske køkken” kan købes i flere boghandler, men også på nettet her: https://muusmann-forlag.dk/det-persiske-koekken/ Bestiller du i oktober, kan du få 20% rabat med koden “persisk20”.

Få en smagsprøve med disse to opskrifter fra "Det persiske køkken":

Opskrift på Joojeh kabab (kyllingekabab) 

Opskrift på Nun-e barbari (Barbari-brød) 

Se kommende rejser med Inge Lynggaard Hansen her
 

I naturens tjeneste

Af Lene Topp

Lene Topp leder mange af vores naturrejser i alle afkroge af verden og i hendes nyudgivede bog "I naturens tjeneste" tager hun os med på en rejse blandt hovedjægere, gorillaer og hajer så store som bybusser. Bogen handler om mødet med eksotisk natur og fremmede kulturer, men også om det at etablere sig i en verden langt fra Danmark - om det at rejse ud - og om komme hjem igen.

Vi bliver taget med på ekspeditioner langt ind i regnskoven i Borneo og dybt ned under vandet til en verden med koraller og kulørte fisk - og såmænd også med på tur til Afrikas hjerte, hvor bjerggorillaer og rebeller lever side om side i et uroplaget DRCongo. Her er masser af kulturmøder, blandt andet med de tidligere hovedjægere, og her er møder med karismatiske dyr som hvalhajer, havskildpadder, orangutang og skrigende havfugle på isolerede øer omgivet af turkisblåt vand. Og ind imellem dukker Prins Henrik såmænd også op.
 

Bogen kan købes gennem hjemmesiden www.toppoftheworld.dk eller ved henvendelse direkte til forfatteren Lene Topp på ltoppx2@gmail.com. Salgsprisen er 329 kr, hvoraf 25 kr ubeskåret går til den indonesiske organisation 'IAM Flying Vet', der arbejder frivilligt og rykker ud, når store havdyr som hvaler, søkøer og havskildpadder er strandede eller på anden måde i fare.

Se kommende rejser med Lene Topp her
 

Mit Umbrien

Af Lene Brøndum

Lene Brøndum står i spidsen for vores unikke rejser i den italienske region Umbrien. Hun har også udgivet bogen ”Mit Umbrien”, der giver et anderledes indblik i den italienske kultur og livsstil. Bogen giver os en ny forståelse for italienerne og det liv, der leves i støvlelandet mod syd.

Bogen er kærlighedsfortælling om det at flytte til udlandet, om Italiens grønne hjerte, dets befolkning og en livsstil ud over det sædvanlige! I ”Mit Umbrien” tager hun os med, når hun fortæller om familiens oplevelser med at tage springet, følge drømmen og flytte til udlandet – midt i livet med børn, der dengang var henholdsvis 9, 15 og 19 år gamle.

Bogen beskriver de første år og den nye livsstil, som følger med, når gule sennepsmarker, rugbrød og glæden over at tæve Sverige i fodbold bliver skiftet ud med et liv med fast bopæl under Italiens sol. Bogen, der også byder på traditionelle umbriske madopskrifter, giver et unikt indblik i den umbriske livsstil, kultur, natur og befolkning i en grad, der får én som læser til at ønske at pakke kufferten, så man kan opleve det hele ved selvsyn!
 

”Mit Umbrien” kan bestilles direkte ved forfatteren på mail Lene@mediaboost.dk. Prisen er 299 kr. + porto. (Ved bestilling via Viktors Farmor gives rabat på 50 kr.)

Se kommende rejser med Lene Brøndum her
 

Halutzim - Kontrasternes Israel

Af Hans Henrik Fafner

Rejseleder Hans Henrik Fafner er bosat i Israel, der med rette kan betegnes som kontrasternes land. Et land, som det er svært at blive klog på. Et land, som mange føler, de har ret til. Et land, som er opbygget af pionerer. Og disse pionerer har Hans Henrik interviewet i sin bog, Halutzim – kontrasternes Israel.

”Der er gennem årene blevet skrevet uendeligt meget om Israel og konflikten i Mellemøsten. Det er en sag, som alle synes at have en mening om, og det har jeg selvfølgelig også selv. Men en gang imellem er det en god ting bare at sætte sig ned og lytte og prøve på at forstå. For på den måde bliver man måske også bedre til at forstå israelerne, forstå de mange indre modsætninger og konflikter i det israelske samfund, og på den måde også blive en lille smule klogere på den umulige konflikt mellem israelere og palæstinensere,” forklarer Hans Henrik, der har skrevet meget om Israel og Mellemøsten i sit arbejde som korrespondent for danske medier. Og så meldte lysten til at skrive en lidt anden historie om Israel sig.

Halutzim er det hebraiske ord for pioner. Og på begge sider af konflikten findes der pionerer. Mennesker, som gerne vil bygge den stat, de drømmer om. Bogens 17 interviews er med til at give os et indblik i dybden af konflikten og samtidig give et blik for, at det er mennesker med både hjerte og tanke, der har deres hverdag i det kontrastfyldte land.
 

Bogen kan købes direkte hos forlaget på https://turbine.dk/forfattere/hans-henrik-fafner/, eller hos den lokale boghandler. Vejl. pris 249,95 kr.

Se kommende rejser med Hans Henrik Fafner her
 

Kunsten at tale finsk

Af Gert Lynge Sørensen

Vores rejseleder Gert Lynge Sørensen er forfatter til ikke færre end 10 bøger.

Blandt andre "Det begyndte på Kongenshus – om de danske heders forvandling til det landbrugsland, Jylland nu udgør".

Hans seneste bog ”Kunsten at tale finsk” udkom i 2014.

Gert giver i bogen et personligt, vidende og humoristisk portræt af et helt særligt land og et folk, som vi ikke kender ret meget til her i Danmark. Gert rejste første gang til Finland som ganske ung, og i mangel af bedre at tage sig til kastede han sig over finsk sprog på universitetet som den eneste studerende.

Bogen består af fortællinger fra et helt livs rejser i Finland, blandet med facts om alt muligt finsk, fx udviklingen af mobilsaunaen, skoltesamer, finsk tango, julemanden, finsk humor, heavy metal og meget andet. Og ikke mindst det forunderlige finske sprog, hvor en hæveautomat hedder otto.
 

Kunsten at tale finsk kan lånes på de fleste af landets biblioteker. Den kan også købes som e-bog på fx Saxo og Bog&Idé. Vil man have fat i bogen i papirformat til evigt eje, skal det ske ved henvendelse direkte til Gert gennem Facebook-siden: Kunsten at tale finsk. Her findes også masser af yderligere info og sjov om Finland. Pris 50 kr plus porto.

Se kommende rejser med Gert Lynge Sørensen her
 

God læselyst!