Hvad søger du?
Så snart man bevæger sig nord for Polarciklen om vinteren er der mulighed for at se de flotte nordlys. Lystæpper i grønt, gult, rødt og lilla, der bevæger sig tyst henover himlen. Men hvad er det for noget? Hvordan opstår det? Og hvor kan det observeres henne?
Der er et fantastisk farvespil i nordlyset. Foto Konsta Punkka / Visit Finland
Af Gert Lynge Sørensen, journalist og rejseleder
Nordlys og sydlys udgør tilsammen det, som egentlige burde hedde Polarlys. Det betyder, at det også kan ses på den sydlige halvkugle – og altså i nærheden af Antarktis. I begge områder skyldes fænomenet, at solpartikler møder Jordens magnetfelt og rejser mod de magnetiske poler og danner det spektakulære lys.
På den nordlige halvkugle kan det ses i de nordlige dele af Skandinavien, Grønland, Island og Finland. Desuden Canada og Alaska samt det nordlige Sibirien.
Det flotte naturfænomen er kendt gennem mange historier og myter siden tidernes morgen. I den nordiske mytologi troede man, at de var et hegn bygget af guderne for at holde jætterne ude af Midgård – menneskenes verden. Hegnet blev bygget af øjenvipperne fra den døde urjætte Ymer.
I vikingetiden var nordlys et genskær af de kvindelige krigsgudinder og valkyriers rustninger. Valkyrierne var med til at bestemme, hvem der skulle dø og overleve et slag. Nordlyset var derfor et varsel om, at en stor kamp var på vej.
Ifølge populærvidenskabelige artikler kommer de elektrisk ladede partikler fra en boble med én milliard ton glødende gas, der bliver skudt ud fra Solens magnetfelt. Disse bobler er også kendt som solbrud.
Boblen farer gennem universet med otte millioner kilometer i timen, og når partiklerne fra boblen rammer Jordens nord- og sydpol, begynder vores atmosfære i 90-500 kilometers højde over jordoverfladen at gløde i forskellige farver.
Der er altid polarlys omkring Nord- og Sydpolen. Men når der kommer mange partikler fra Solen, eller der er meget kraftige forstyrrelser i Jordens magnetfelt, kan nordlyset strække sig længere sydpå. Nordlys ses som regel kun i et bælte rundt om kloden mellem 60 og 70 grader nord, mens sydlys tilsvarende er mest aktivt mellem 60 og 70 grader syd.
I sjældne tilfælde kan man dog være heldig at se polarlys helt ned til omkring 50 grader nord. Fredericia ligger ved ca. 55 grader nord, så det kan godt betale sig at kigge op efter nordlyset her.
Lyset kan bevæge sig hurtigt over himlen eller tilsyneladende stå stille og blinke. I Danmark ses nordlys ofte som en svagt lysende diffus sky i horisonten. Tæt på polerne vil nordlys nærmest danse hen over himlen.
Nordlysets farve afhænger af, hvilke atomer eller molekyler partiklerne fra Solen rammer og i hvilken højde. Er det iltatomer i lidt over 100 kilometers højde giver sammenstødet det grønne nordlys.
Hvis iltatomer højere oppe i atmosfæren rammes, udsendes der rødt lys. Og hvis partiklerne rammer kvælstof tættere på Jorden, kan det give lilla nordlys.
De bedste tidspunkter for at se nordlys er i februar, marts, september og oktober. Her er der statistisk set mest aktivitet i magnetfeltet, og dermed den bedste chance for at opleve nordlys. Herudover er nætterne stadig lange, som gør at man får det bedste syn, når det er helt mørkt sent på aftenen og i nattetimerne.
Den gennemsnitlige forekomst af nordlyset afhænger af breddegraderne. På klare nætter er chancerne for at se nordlyset lige ved polarcirklen omkring 40 procent. For at få den optimale oplevelse er det bedst at finde et sted væk fra kunstige lys i byen og trafikken og kigge mod nord.
Nordlys og samer i finsk Lapland er en helt ny rejse, og første afrejse er i 2021. Vi glæder os til at vise jer Finland, der er særdeles rigt på overdådig natur og rige kulturelle traditioner. Tag med ekspertrejseleder Gert Lynge Sørensen til finsk Lapland, hvor I både ser nordlys og besøger samerne.
I det sene efterår, om vinteren og i det tidlige forår er chancerne størst for at se nordlys. Foto Visit Finland
Nordlys kan ses mange steder, men chancerne er størst i det nordlige Finland. Foto Visit Finland
Flotte nordlys fejer henover nattehimlen. Foto Visit Finland
I det nordlige Finland er der gode chancer for at se nordlys. Foto Hannes Becker / Visit Finland
Pak godt med varmt tøj til rejsen - vi leder efter nordlys sent om aftenen. Foto Miikka Niemi / Visit Finland
Der er et fantastisk farvespil i nordlyset. Foto Konsta Punkka / Visit Finland