Hvad søger du?

Kærlighedslandet i Europas hjerte

13926?.AlternativeText

Skrevet af

Gert Lynge Sørensen

Tjekkiet med den gamle middelalderby Prag er stadig et kendt rejsemål, men Slovakiet og dets hovedstad Bratislava fylder ikke meget på turisternes landkort. Og det er en skam, for her findes natur og kultur, der er ligeså spændende at gå på opdagelse i for den nysgerrige.

Tatrabjergene, der er en del af bjergkæden Karpaterne, skærer sig igennem Slovakiet og har en storslået natur. Bjergene har dybe kløfter og træklædte bjergsider, spejlblanke søer, hyggelige landsbyer og traditionelle landbrug. Om sommeren er det et smukt landskab at vandre i blandet med oplevelser i gamle middelalderbyer, der emmer af historie.

De højeste tinder når op i 2600 meters højde og med sne på toppen. I godt vejr kan man fra nogle udsigtspunkter se helt til Østrig og Ungarn.

Kærlighed og levende skak

Hovedstaden Bratislava fortæller med sin lille men velholdte gamle bykerne om sin fortid som en del af det østrig-ungarske kejserrige.

Hør også om Alexander Dubcek, der blev født i en slovakisk landsby, som besøges på Viktors Farmors rejse. Han var en af Europas ledende politikere, der i 1960erne forsøgte at gennemføre store reformer indenfor Jerntæppet. Men reformerne blev som bekendt kvalt af invasionen fra Warszava-pagten i 1968 - mere kendt som Foråret i Prag. Skilsmissen fra Tjekkiet var dog ganske fredelig og gik under navnet Fløjlsrevolutionen.

Den idylliske middelalderby Banska Stiavnica er på Unescos Verdensarvsliste og et must, når man besøger Slovakiet. Det er en tidligere mineby baseret på rige mængder af kobber, guld og sølv fra bjergene.

Derudover har byen noget helt særligt. En kærlighedsbank, hvor verdens længste kærlighedsdigt er opbevaret. Her kan man også selv kan sætte kærlighedsbreve eller små kærlighedsgaver som smykker og hjerter i banken.

På byens gamle torv spilles ofte skak. Nogle gange med levende skakbrikker, hvor byens indbyggere er klædt ud som løbere, bønder, konge og dronning mm.

Mad fra jord til bord

Går man rundt i bjergene ser man traditionelle landbrug. Mange gør en dyd af at være økologiske. Slovakiet har en lang historie med opdræt af får. Det er grunden til at fåreost er en sikker ingrediens i mange retter. På Viktors Farmors rejser er der rig mulighed for at smage typiske slovakiske specialiteter med fåreost og samtidig få indblik i autentiske slovakiske landbrug.

En typisk slovakisk ret består af andesteg eller gåsesteg med kartoffelpandekager, der ofte tilberedes i forbindelse med vinhøst. De store skove bliver brugt til jagt, og på menuen kan man for eksempel finde vildsvin. I syd findes et stort ungarsk mindretal, der også sætter deres præg på både kulturen, sproget og den gastronomiske oplevelse.

Se alle vores artikler om Europa