Hvad søger du?

Hvaler - Havets globetrottere

Hvalerne er globale dyr og findes overalt på kloden. Fra Arktis til Antarktis – fra lavvandede floder til de dybeste oceaner. Der er mere end 80 forskellige arter, og flere af dem kan opleves på Viktors Farmors rejser.

Blåhvaler spottet i Sri Lanka. Foto Hanne Christensen

Blåhvaler spottet i Sri Lanka. Foto Hanne Christensen

Af Gert Lynge Sørensen, journalist og rejseleder

Den allerstørste er blåhvalen - der med en rekord på næsten 33 meters længde - er det allerstørste væsen, der nogensinde har levet. Langt større end de nu afdøde dinosaurer. Alene tungen vejer 2,5 tons.

Netop blåhvalen kan man være heldig at se på rejsen Sri Lanka – Natur og hvaler. Her kommer den tæt på kysten i nogle områder udfor det sydlige Sri Lanka for at fange krill. En lille lyskrebs, som hvalen skal sluge millioner af i hver mundfuld for at blive mæt.

Der er især to årsager til den store bestand af hvaler ved Sri Lankas kyster, hvor man også kan se andre arter som for eksempel brydeshval, finhval og delfiner. En af årsagerne er, at strømforholdene og den høje forekomst af næringsstoffer gør kysten til et rigt spisekammer med krill.

Den anden årsag er, at netop Det Indiske Ocean har været fredet for hvalfangst siden 1979. Derfor har hvalerne fået mulighed for at komme sig efter den store industrielle hvalfangst i 1800- og 1900-tallet. Alene omkring Sri Lanka er der i dag 17 forskellige hvalarter.
 

Korsetter og lampeolie

Det var ellers lige ved at gå galt. Blåhvalen var en af de mest eftertragtede hvaler at fange på grund af sit store spæklag, der blev udvundet olie af og brugt til gadebelysning med olielamper i Europas storbyer.

Blåhvalen og næsten 10 procent af hvalarterne er desuden af typen bardehvaler. Det betyder, at de ikke har tænder som tandhvalerne, men bruger store trevlede hornplader som si, når krillen skal filtreres fra vandet. Disse barder blev brugt som stivere i krinoline-kjoler, korsetter og stive flipper i 1800-tallets fine borgerskab.

Tandhvalerne – med de mest kendte typer som for eksempel Moby Dick-kaskelotten, eller delfiner og spækhuggere – fanger derimod fisk eller blæksprutter. Spækhuggere kan i flok gå efter blåhvaler.

Kaskelotten med den karakteristiske firkantede næse blev især fanget for sin særlige fine spermacet-olie, der blev brugt som basisolie i parfumeindustrien. Man kan være heldig at se kaskelotten ved Sri Lanka. Men ellers det en hvaltype, der holder til ude på dybt vand, hvor den går på jagt efter kæmpeblæksprutter. Kaskelotter er også talrige udfor de portugisiske Azorer i Atlanten.
 

Fra hvalfangst til safari-industri

Den store industrielle hvalfangst blev forbudt internationalt i 1982-86 med enkelte undtagelser for bl.a. særlige befolkningsgrupper, som for eksempel grønlændere, der har det som en del af deres kultur og livsgrundlag. De berømte eller berygtede grindefangster på Færøerne er heller ikke omfattet, da grindehvalen er en lille hvalart, som ikke reguleres af den Internationale Hvalfangstkommission, der kun beskæftiger sig med de store hvaler.

En håndfuld andre lande har dog fortsat hvalfangsten trods forbuddet. En af dem var Island, der indtil 2018 stadig fangede den næststørste hvalart - finhvalen på op til 27 meters længde – udfor vestkysten af Island nord for Reykjavik.

Hvalfangsten er nu helt ophørt på Island. Det kommer bl.a. Viktors Farmors gæster til gode, når man på Island Rundrejse får mulighed for at tage på hvalsafari og se de imponerende dyr i levende live. Det er især pukkelhvaler med deres karakteristiske hvide luffer samt finhvaler, der er mulighed for at se.
 

Sydafrika og Mekong

I dag er hvalfangsten ikke rentabel i større stil, og det har fået en række lande til at satse mere på hvalsafari for turisterne fremfor de beskedne indtægter fra en døende industri.

Det kan man bl.a. også se udfor Sydafrikas kyster. Her er det hvalarten sydlig rethval, man kan være heldig at opleve på en hvalsafari på rejsen Det bedste af Sydafrika. Rethvalen har fået sit navn, fordi den på grund af sin meget klodsede bygning var meget langsom og derfor nem at fange. Hvalsafarien udgår fra kysten ved Knysna i Sydafrika.

Ligesom i Det Indiske Ocean har man skabt et lignende fredet område i det Sydlige Stillehav fra Afrika ned til Antarktis i 1994. Et område på 50 mio. km2, hvor der ikke må fanges hvaler. Det betyder, at der omkring Sydafrika nu findes over 37 forskellige hvalarter.

De mindre hvaler som delfiner findes også i floder i indlandet. Man kan bl.a. se Irrawady-delfinen - eller Mekong-delfinen - på Den store Laos og Cambodiarejse.