Logo

Georgien vil være dit første rejsemål efter lockdown

Georgien er et af de lande i verden, der har klaret sig bedst gennem corona-epidemien. Det har fået den bjergrige nation til at re-brande sig under sloganet “Georgia - a safe destination”, og georgierne åbner grænserne i august.

Nu kan du igen nyde Georgiens smukke landskaber. Foto Lone Vestergaard Andersen

Nu kan du igen nyde Georgiens smukke landskaber. Foto Lone Vestergaard Andersen

For mange lyder det som ren ønsketænkning at kunne tage på eventyr uden for Europas grænser allerede dette efterår. Men imens flere lande udenfor Europa holder igen, når det kommer til at åbne for turisme, så arbejder de i Georgien på højtryk for at få rejsedrømmen til at gå i opfyldelse, og for at sikre, at den kan foregå på forsvarlig vis i det bjergrige land fra august.

Det er kombinationen af lav smittespredning, og en voksende økonomisk afhængighed af turisme, der har fået de georgiske myndigheder til at ringe direkte til en række flyselskaber, og overtale dem til at vende tilbage. Indtil videre har over 20 selskaber sagt ja til en gradvis genåbning af ruterne.
 

Udgangsforbud og militære afspærringer

I Georgien har der været en langt mere gennemgribende nedlukning af landet, end i Danmark. Man har haft en decideret undtagelsestilstand, med tiltag som forbud mod bilkørsel i hovedstaden, forbud mod at rejse mellem større byer og et decideret udgangsforbud fra klokken 10 om aftenen til 6 om morgenen. 

Hæren afspærrede ligefrem flere landsbyer omkring Marneuli, efter at en corona-smittet kvinde rejste til området og deltog i en større traditionel middag efter en begravelse. Flere af landsbyerne er stadig lukket af for omverdenen. Denne ene hændelse har ført til over 80 corona tilfælde, det er næsten 10% af de samlede registrerede tilfælde i Georgien (juni 2020).

Selvom de i resten af landet gradvist er ved at lette restriktionerne, er politiet fortsat flittige med bødeblokkene, hvilket kan være en af forklaringerne på, at landets lockdown har været effektivt. Dagligt er der blevet delt cirka 100 bøder ud. Det lyder måske ikke af meget, men har man overskredet udgangsforbuddet eller ikke holdt 2 meters afstand til sine medborgere, ja så er man blevet givet en bøde på 7.000 kroner. Mere end det dobbelte af en gennemsnitlig månedsløn.

Efter genåbningen har der været et par uger med en lille stigning af aktive corona-tilfælde, men der testet mere nu, end der gjorde i foråret. Regeringen i Georgien har med andre ord bevist, at den tager virussen alvorligt.

Det har fået den danske udenrigsminister Jeppe Kofod til at rose georgierne for deres indsats. Læs mere her.
 

Afhængige af udenlandske gæster

Når Georgien har taget så drastiske skridt for at holde smitten nede, kan det undre, at man allerede inden undtagelsestilstanden blev ophævet, meldte ud, at man ville gøre klar til at åbne op for turisme. Men de økonomiske og menneskelige konsekvenser af nedlukningen er ganske enkelt enorme. 

Ifølge World Travel and Tourism Council var omkring hvert fjerde job i Georgien direkte eller indirekte afhængigt af turisme i 2018. Det er rigtigt mange arbejdspladser i et land, hvor omkring 20 procent af befolkningen allerede lever under den nationale fattigdomsgrænse.
 

Hvad med morgenmadsbuffeten?

Præcis hvordan Georgien har tænkt sig at åbne for turismen første august er endnu ikke fastlagt. På nuværende tidspunkt har regeringen meldt ud, at de vil have screening-tiden i lufthavnen ned på maks 1 time, hvilket enten kan betyde hurtige corona test i lufthavnen, krav om en negativ prøve umiddelbart inden afrejse eller noget helt tredje. 

Derudover vil man oprette særligt sikrede turist zoner. Zonerne er dog ikke definerede endnu, og bliver højst sandsynligt en flydende størrelse, der kan lukkes ned og åbnes op efter behov og ved smittetilfælde.

I Georgien har myndighederne under lockdown arbejdet sammen med landets største hoteller om at sætte over 19.000 georgiere i karantæne på hotelværelser. Det har været essentielt, i et land hvor familierne oftest bor flere generationer sammen, og nu fremhæver regeringen disse erfaringer, som eksempel på, at man hurtigt og sikkert kan omstille hotellerne til igen at modtage turister.

Men der er forskel på at være i karantæne og på ferie, og når det kommer til det lavpraktiske, har Georgien blot meldt ud, at de vil tage udgangspunkt i de retningslinjer for rejser, der snarligt forventes offentliggjort af Verdens Turistorganisationen, UNWTO. 

Vi ved altså ikke, om der kommer morgenmadsbuffeter eller krav om ansigtsmasker. Men trods denne uvished, er det sikkert, at Georgien vil gøre alt for at være blandt de første lande du kan besøge uden for Europa i år.

Viktors Farmor holder denne side opdateret. Georgien er på EUs liste over lande, man anbefaler at åbne til, og det danske udenrigsministerium besluttede 16/7 2020 at lade georgiere rejse til Danmark igen. Dvs. lige så snart Georgien åbner op for danskere, så skifter Georgien fra orange til gul
 

Senest opdateret 27/8 2020