Logo

Hvor går Cuba hen?

Det er et spørgsmål, mange stiller sig i disse år. Der er kun et at gøre: Døm selv. Tag til Cuba.

Trinidad er en af de mest charmerende byer i Cuba. Foto Viktors Farmor

Trinidad er en af de mest charmerende byer i Cuba. Foto Viktors Farmor

I mange år har Cuba været en tidslomme i det caribiske hav. Den tid lakker mod enden. Lillebror Raoul Castro har løsnet på Fidel Castros jerngreb om landet, og der er genoptaget diplomatiske forbindelser med USA.

Hvis USA også fjerner sin handelsembargo mod Cuba, ligger landet åbent for amerikansk masseturisme – akkurat som før revolutionen i 1959. Dengang husede Havana tusindvis af rige amerikanere, og cubanerne begynder at forberede sig på de muligheder, der ligger for deres fattige land, hvis ladeporten til USA åbnes. Vil du opleve Cuba, før dette sker, er det nu.

Viktors Farmor ser Cuba som et kulturland. Derfor har vores signatur-rejse vægt på netop folk og kultur, frem for all-inklusive strand. Cuba er alt for spændende til at se fra en hængekøje.
 

Asger Jorns vægmalerier

Og så er der et særligt dansk indslag på rejserne: Asger Jorns vægmalerier. De blev til under en international kunstkonference i Havana i 1968. Det ene lange indlæg tog det andet. Og den danske kunstner kedede sig sikkert bravt. I hvert fald spurgte han sine cubanske værter, om de ikke kunne stille maling og pensler til rådighed.

Det kunne de godt, og de foreslog ham at pynte nogle chokolade-æsker. Det var ikke helt, hvad Asger Jorn havde i tankerne. Så fandt de noget bedre. En nyligt nationaliseret amerikansk bank skulle være revolutions-arkiv. Her var der nogle bare vægge. Jorn fik frie hænder, og rom og cigarer, og arbejdede i næsten døgndrift i 8-10 dage. Så var Cuba skildret på syv store vægge og to bærende søjler.

Asger Jorn brugte de forhåndenværende søms princip undervejs. Skitserne blev lavet ved at ridse i de hvide vægge med en skruetrækker. Stregerne fik så noget sort farve, påført med en gulvklud. Overflødig farve blev tørret af – og så kom der plasticmaling på.

Vi besøger arkivet og ser hans unikke vægmalerier. I mange år var det en velbevaret hemmelighed, at de var her, men for få år siden blev de restaureret med finansiel hjælp fra Danmark, og nu kan vi beundre dette stykke fælles kulturarv mellem Cuba og Danmark.
 

Jazz i en telefonboks i Havana

Havana er også et par ord værd. Der er mange forestillinger om byen: Farverige facader, klassiske biler, barok og neoklassicistisk arkitektur, cigarer, rom.  Og de holder.  Der er masser af stemning over den ikoniske by. Endnu. Vi besøger også et museum for rom, og en aften går vi på klub: La Zorra y El Cuervo. Den berømte jazz klub på La Rampa-gaden. Man behøves ikke husnummer, for indgangen er ikke til at tage fejl af. Det er en rød engelsk telefonboks. Gennem boksen kommer man til klublokalet, hvor store jazz-navne har spillet.

Som led i introduktionen af en forsigtig markedsøkonomi er det også blevet tilladt private at have overnattende gæster. Det benytter vi os af i byen Trinidad, hvor vi bor 3 nætter i private huse. De har alleair condition, varmt vand, gode senge, og vore værter sørger også for morgenmad til os. Endnu et indtryk af fantastiske Cuba.