Pak appetitten på rejsen til Mexico

… for du får munden fuld. En af de ting, du for eksempel kan fylde munden med, er sprødstegte græshopper vendt i paprika. Bon appetit på rejsen gennem kontrasternes land!

Vi smager lidt lokale snacks på sejltur i Xochimilco, Mexicos Venedig. Foto Josefine Aude Raas
Josefine Aude Raas

Skrevet af

Josefines nysgerrighed er svær at dække og hendes passion er især at fortælle de historier fra Latinamerika, som oftest ikke når Danmark.

Mexico har omkring 129 millioner indbyggere - alene i Mexico City bor der cirka 21 millioner mennesker. Spansk er nationalsprog, men der tales også 62 oprindelige sprog.

Diversiteten er stor, og Mexico byder på lidt af det hele, som f.eks. de sprøde græshopper, som sælges i store mængder i blandt andet Puebla og Oaxaca. Bed om lidt lime til dem, da det frisker dem op. Mexico kan i og for sig virke lidt uoverskuelig, og det er om noget et kontrasternes land. Du kan rejse ind i det pulserende storbyliv i Mexico City og samtidigt springe flere tusinde år tilbage i tiden og opleve blandt andre aztekernes, mayaernes eller zapotekernes storhedstid. Disse store kulturer var spredt ud over Mexico og herskede før spaniernes indtog i 1500-tallet. Mexico er et land rigt på historie, kultur og ikke mindst mad.

Et farveeksplosivt og kontrastfyldt møde

Når mexicanerne fejrer De Dødes Dag i starten af november skiller det sig ud fra den danske mentalitet om døden, som oftest forbindes med stor sorg. Mexicanerne sørger også over deres afdøde, men de har et mere positivt forhold til døden. Hvert år mindes de deres afdøde ved at bygge store som små altre med billeder af de mistede samt masser af blomster, naturligvis deres yndlingsmad, og hvad de afdøde ellers holdt specielt af. Den 1. november mødes flere familiemedlemmer på kirkegården, hvor den afdøde ligger. Her pynter de graven med gule blomster, levende lys og røgelse. Nogle har guitar med, og det er heller ikke uset, at man tager en lækker snack, øl, tequila eller mezcal med for at skåle med sine afdøde.

Allerede i slutningen af oktober er der nok at se på med utallige parader gennem byerne. Skelethoveder, malede ansigter og store dukker – alt sammen dekoreret og malet i fantastiske og prangende farver, som får døden til at se smuk og festfuld ud.

Den gule blomst går igen i fejringen af De Dødes Dag. Overalt er der pyntet op med netop denne blomst, som oprindeligt hedder Cempaspuchitl og betyder ”blomst af mange kronblade”. Den bruges specielt på De Dødes Dag, da dens gule farve repræsenterer solen, som ifølge aztek-mytologi styrer ånderne på vej til underverdenen. Så i starten af november skulle blomstens stærke aroma også hjælpe ånderne med at finde vej til deres familie.

Mexicos blakkede ry blegner blandt de mange festudklædte og farverige mexicanere, som fejrer livet og deres forfædre. For Mexico er et kontrastfuldt møde. I medierne i Danmark hører man ofte kun ord som korruption, narkokarteller og kriminalitet møntet på Mexico. Men som med så meget andet illustrerer det kun en enkelt side af landet. Mexico byder også på en natur, der kan tage pusten fra dig, og et køkken der kan få dig til at grine, forbavse og muligvis græde, hvis du får for meget af en af de lokale chilier.

Åbn munden på vid gab og fyld den med chokoladesovs

Eller rettere fyld den med en mørk mexicansk sovs, som har en base på chokolade. Den famøse og velsmagende mole fås i mange variationer afhængig af landegn og familieopskrift. Den er speciel kendt i Oaxaca, hvor du nærmest ikke kan undgå den – og heller ikke bør. Den indeholder utroligt mange ingredienser lige fra kanelstænger til stjerneanis og til tørrede chili. Ingrediensen, der oftest går igen, er chokoladen. Så selv det mexicanske køkken byder på modsætninger: den stærke chili og den søde chokolade.

Du finder naturligvis også mere kendte retter som tacos, quesadilla, guacamole og burritos. Og på de lokale markeder får du det hele frisk serveret og ofte med en skål lime, en chilisovs og frijoles. Frijoles er moste bønner, som næsten serveres til alle retter. Flere af retterne kan spores tilbage til de store folkefærd som aztekerne, der blandt andet lavede popcorn og ofrede til guderne. De udvandt også kakao fra kakaobønner, som blev brugt i religiøse ceremonier.

Hvad end dit indtryk bliver af det farverige og kontrastfulde Mexico, så er en ting sikker: du rejser ikke sulten hjem.

Se alle vores artikler om Mellemamerika