Logo

Vigtigt ved rejser til Cuba

Tobaksblade bliver arrangeret på gamle træstativer og tørrer i solen i Viñalesdalen. Foto Viktors Farmor

Tobaksblade bliver arrangeret på gamle træstativer og tørrer i solen i Viñalesdalen. Foto Viktors Farmor

Der er mange forestillinger om Cuba: Castro og cigarer. Havana og Hemingway. Sukkerrør og sensuel dans. Pirater og pastelfarver. Daiquiri og dollargrin. Og når man står i landet, finder man ud af, at virkeligheden overgår alle klicheer. For Cuba er en tropisk tidslomme og helt unik i en ellers fortravlet verden.


Cuba er også et samfund, hvor infrastrukturen er i ringe stand. Hvor et velvoksent bureaukrati kan få ting til at virke langsommelige – især for os vesterlændinge. Hvor afbrydelser af elektricitet og vand forekommer regelmæssigt.

Man skal huske på, at landet har været omfattet af en økonomisk embargo igennem en menneskealder. Det har selvsagt sat sine spor. Importen af nødvendige fødevarer og reservedele har ikke altid været mulig. Hvad vi i Vesten får ved et fingerknips – det kan være umuligt at skaffe i Cuba.

Varmt vand, for eksempel. På næsten alle hoteller, uanset standard, er der begrænsninger på vand. Og hvis der er vand, er det måske ikke varmt. Eller kun varmt i en kort periode hver dag.
Museer, som burde holde åbent ifølge de officielle åbningstider, har måske ”lige” lukket, da personalet holder ferie, eller de u-varslet restaurerer det - eller noget helt tredje. Dette kan også gælde for andre steder, vi ellers har planlagt at besøge.

Samtidigt har der været en enorm interesse for Cuba i de seneste år, efter at landet langsomt har åbnet sig mod verden. Efterspørgslen på for eksempel hoteller er stor – og Cuba har valgt at have en central anvisning af hoteller. Det siger næsten sig selv, at denne administrativt tunge fremgangsmåde slet ikke er gearet til nutiden. Derfor oplever vi som rejsearrangører, at vores grupper pludseligt tildeles nyt hotel. Eller at hoteller med et trylleslag ikke længere bruges til grupper, men til individuelle rejsende.

Måske er bussen der ikke lige på slaget, selvom den har været bestilt i et år, eller måske ændres indenrigsafgangen, når I står i lufthavnen.

Som i andre lande har vi lokale guider rundt i landet. Men kvaliteten er svingende eftersom efterspørgslen pt. er enorm. Den danske rejseleder er vi heldigvis selv herre over, og det vigtigste er, at I føler jer i trygge hænder af jeres vært, som er vores rejseleder.

Det er et vilkår, som gælder alle selskaber, der opererer i Cuba. Vi kan desværre ikke påvirke det. Men vi kan love jer, at vi gør, hvad vi kan, for at vores rejser til Cuba gennemføres så godt som muligt.

Vi beder om forståelse for dette: Ved rejser i Cuba er det ekstraordinært vigtigt, at man viser overbærenhed og tålmodighed.

Tag med til Cuba med åbent sind. Forvent det uventede. Og vær forberedt på, at en dør viser sig at være lukket i. Men samtidigt springer to andre døre, man ikke anede eksisterede, op. Sådan er Cuba.

Landet er fascinerende og langsommeligt. Men man bliver hurtigt forelsket i det. Vi håber, at I – ligesom os – bliver betaget af Cuba, og vil gøre vores yderste for at give jer den mest optimale oplevelse i det caribiske kulturland.

 

Rejser til Cuba